• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HAWKS: jak kdy, to není obecně platná rada (přemoci).
    JAsně, jde se ven (kam dítě chtělo!) a ono najednou chce od jednoho jednu ponožku, od babičky druhou, táta dá jednu botu, dědeček druhou ... no tak to nejde (jediný kdo se baví je dítě, i když u toho řve :-) )
    Ale vem to jako UČENÍ se dítěte, kde jsou hranice, kde je moc, že taky nějakou má, ale má limity, co je "tón přes který nejede vlak" (a užívat v těch skutečně nutných situacích, u mě třeba "tenhle lék polkneš" - neudělá-li dobrovolně, užiju fyzickou převahu. Jinde pomáhá mluvit, vysvětlovat proč je nutné teď dělat to nebo ono, proč právě teď není legrace honit dítě v pyžamku, protože už nestihnete bus... prostě tohle je to období, kde dítě se musí učit hranicím a pokud je to necháme pouze "odzírat" dojde k chybám, zbytečným. A spoustě řevu (mnohem víc, než je nutno).
    Pak se dítě naučí i to, že je rozdíl mezi tím, jak může manipulovat tatínkem a babičkou (a že nejsou stejný je právě dobře, tohle ho uvede do reálného světa :-) ) a další nutné triky...
    Fakt je, že důslednost+láska je dobrá kombinace :-)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    SANTAL:
    aha, to s tim zkousenim limitu zni dost pravdepodobne...takze proste i pres vztekani ji vzit a premoci...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ADD: no to je přesné "ty ne, ty" :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HAWKS: Naprosto normální i u jedináčka. Že se to eventuálně hrotí neboť přijde konkurent je možné - ale nevyhla by ses tomu, takže si nedělej hlavu (respektive, čekej to i u posledního kousku).
    Šéf (takto psycholog) toto nazývá "ty ne, ty!" - dítě zkouší sílu - kdo tady velí :-) Kdyby u vás byla ještě babička, zapojí ji do her taky (neber si to tedy ani osobně).

    výborná knížka: Uwe Rogge "děti potřebují hranice". Nebo cokoli od Roggeho a hranicích (a prima se to čte, stuyl popsané příběhy + poučení)
    ADD
    ADD --- ---
    HAWKS: Druhý důvod může být, že se snaží činnosti protahovat a prostě remcat. Naši kluci mamanáci nejsou a dělají to spravedlivě všem - vždycky chtějí, aby jim pomohl ten příbuzný, který zrovna není k dispozici. :-)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LEXXA:
    no ja se bojim akorat, ze zacne na sourozence zarlit a aby mu nejak neublizila
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HAWKS: jo. a jestli te to uklidni po porodu zacne ten poradny mindfuck. zatim to mas jeste v norme.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LEXXA:
    dik jsem uklidnen..jen jeste upresneni...souvisi to s s tim, ze dite citi, ze bude druhej sourozenec s nimz se bude muset delit o maminku ?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HAWKS: uplne normalni. ale uplne.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Zkusim se zeptat, zda tu nemate nekdo blizsi zkusenost, pripadne zda se jedna o normalni vyvojove stadium

    Dcera ma necele tri roky a zacala "blbnout"ve smyslu, ze se z ni stava chvilemi desny mamanek.. Prikladne, prijdu s ni z venku a chci ji vysleci a zacne se vztekat, ze chce, aby ji vyslekla maminka..
    To stejne potom vecer v koupani-vykoupu ji, chci ji vytahnout z vody a zabalit do osusky-vztekani az hysterie, ze chce zabalit do rucniku od maminky,to stejne pak s oblekanim pyzama, cistenim zubu..
    muze to souviset s tim, ze manzelka je tehotna a dcera muze tusit, ze je ocekavana konkurence, tak si chce maminku usurpovat ?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GREVE: OK, já se radši ptám, protože spousta lidí mateřskou a rodičovský příspěvek nerozlišuje a pak jsou z toho zmatky. I tady na Nyxu se potkáš s formulacemi typu "tříletá mateřská".
    GREVE
    GREVE --- ---
    INUSHKA: Ano, určitě mám na mysli mateřskou, proto píšu "mateřská". Vše, co píšeš, je známé a jasné, dá se to najít v každém článku na toto téma, mě však zajímaly praktické zkušenosti.

    Celé to má takový "drobný" důvod - pár desítek tisíc měsíčně navíc, které lze takto od státu získat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GREVE: Určitě myslíš mateřskou nebo mluvíš o rodičovskom příspěvku? Na mateřskou dovolenou může otec nastoupit nejdřív 6 týdnů po porodu (šestinedělí), ale platí, že při pobírání peněžité pomoci v matrřství (PPM, to čemu se lidově říká "mateřská") nesmíš pracovat ve stejném pracovním poměru, který ti zakládá na PPM nárok (ze kterého bylo odváděno nemocenské pojištění, z něhož se PPM vyplácí - platí i pro OSVČ). Musel bys tedy buď pracovat jinde nebo u stejného zaměstnavatele na jinou smlouvu a na jiné pozici. A matka by si musela ošéfovat zdravotní pojištění (nevím, jestli by měla nárok na kategorii "péče o dítě do xy let", když na to dítě někdo jiný pobírá dávku). Upřímě moc nechápu, jaký by to mělo mít praktický důvod.
    Pokud jde o rodičovský příspěvek, tam je de facto jedno, na koho ho napíšete, protože při jeho pobírání lze libovolně pracovat, omezená je jen docházka do jeslí / školky nebo podobného zařízení a to jen do dvou let.
    GREVE
    GREVE --- ---
    Můžu se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, že otec dítěte jde místo matky na mateřskou, přičemž o dítě pečuje matka a otec pracuje? Mělo by to teoreticky fungovat, ale máte s tím někdo praktické zkušenosti? Pokud ano, rád bych je ocenil (kdyžtak do pošty). Děkuji.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    jak tak ctu oblibene veci,
    tak ja jsem dostal od zeny nocni kosili
    9118 pánská noční košile Andrie krokodýl od 560 Kč - Heureka.cz
    http://panska-pyzama.heureka.cz/9118-panska-nocni-kosile-andrie-krokodyl/
    a dcera si ji desne oblibila,furt to na sebe navlika,akorat ze v jejim pripade to ma jak arabsky habit :) pak se rucne nakrucuje pred zrcadlem

    a jedna predvanocni z jysku, eliska ulovila vanocni cepici a nehodlala se ji vzdat


    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CLUBEER: na manzelku je max 24 a nejake drobne. na 1ks ditete 1100/mesicne tusim. nebo s detma to mam apson ja takhle.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    LEXXA: takhle to chapu ale zajima me kolik atd.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CLUBEER: ve skutecnosti to funguje tak ze se na tebe zamestnavatel vykvakne a da ti jen rocnu zuctovani. pak si do formulare opises potrebna cisla a dodas: kopie oddaciho listu, rodny list ditete, cestne prohlaseni manzelky (vlastnim slovem. zadna veda v tom neni), to rocni zuctovani od zamestnavatele a ruzovej formular. pred nima to podepises a pak jen cekas na cash.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CLUBEER: ano, pokud máš dost velkou daňovou povinnost (z čehož při přiznané mzdě 10 kKč mám docela obavy). pokud by ti vyšla daň nižší, tak jen do její výše, resp. pokud bys měl spočítanou daň menší než 13 kKč, tak nejen že nebudeš platit daně, ale zbytek do 13 kKč ti ještě stát vyplatí formou daňového bonusu
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    BALAENA: dekuju za rady na tohle jsem hrozne hloupej. jedtli to dobre vhapu na dite mi vratej 13k a na manzelku 24k ?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CLUBEER: trvalé bydliště je administrativní údaj, podstatné je skutečné vedení společné domácnosti - čili dobré třeba je, pokud tvoje výplata i její mateřská chodí na stejný účet a z něj se platí provozní náklady bytu i nákupy, anebo to sice chodí na dva různé účty, ale z jednoho se platí nájemné a z druhého inkaso k témuž bytu, a podobně. v nejhorším se pořídí svědectví sousedů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam