• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: já psala o tom, s čím se setkávám, a co považuju za konstruktivní z vlastního pohledu, samozřejmě ty rady nedostávám od tebe, my se vídáme jen krátce a občasně:)

    a na cvičení reaguju proto, že jsem zažila období, kdy to prostě nešlo, šlo ležet v posteli a pohybovat se s rozvahou, samotný mi bylo líto hlavně toho, že nemůžu tancovat, což mi na klidu nepřidávalo.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Přijde mi, že takové věci, jako chození nebo dýchání, nejsou něco, co by se člověk "učil", říkal si, že to "dělá blbě" a provozoval nějaký trénink. Vnímám to jako věci,které přirozeně objevuju. Zjistím, že něco jde dělat nějak lépe, tak to zkusím,zjistím že je to příjemné, tak v tom pokračuju.

    Někdo jiný tu samou věc třeba už dělá naprosto přirozeně, a tak bude objevovat zase něco jiného. Ale většinou existují další lidé, pro které je ta oblast taky důležitá, a proto má smysl ty zkušenosti a informace sdílet.

    Každopádně tohle jsou ale úplné základy života. V ájurvédě se říká, že "kvalita vašeho života je taková, jako kvalita vašeho dechu". To samé se dá říct o kvalitě trávení a kvalitě proudění energie v těle, atd. Pokud tyhle věci nefungují, těžko se dá mluvit o harmonii. Ale samozřejmě, co je optimální fungování, co je pro něj třeba dělat, a co je vůbec možné, to je u každého člověka různé.

    Podle mě sem patří všechny tyhle věci naprosto rovnoprávně. Sociální, pracovní, duševní, duchovní, tělesné.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANNA: Chtěla jsem říct jen to, že všechno souvisí. Že nejde oddělit práci, způsob života, mysl, tělo. Samozřejmě, že u každýho člověka jsou jiný možnosti a jiný priority. Naprosto souhlasím, že základní je celkově harmonickej způsob života.

    Nic, co jsem napsala, nebylo míněno jako "rady". Byl to názor a popis zkušenosti, jako tvůj. Naprosto se s tebou shodnu i v tom, že většinou nemám ráda jakýkoliv rady někoho jinýho, kdo by si myslel, že ví, čím mám začít (respektuju je v odůvodněných případech, kdy o ně většinou sama požádám - lékař, šaman, a tak ;).

    Jinak tedy, zdá se ale, že někteří lidi mají zvláštní druh alergické reakce při zmínce o "cvičení". To, co jsem měla na mysli, ale vůbec neznamená dělat nějaké trapné nucené pohyby, které si s tím slovem mnoho lidí spojuje (myslím, že je za tím často trauma ze školního tělocviku). Někdo si fyzickou stránku svého života pořeší třeba tak, že má hospodářství a v něm dělá spoustu užitečných činností rukama ;)) A někdo je opravdu natolik nemocný, že pro něj není řešitelná, a tak prostě rozvíjí všechno ostatní. Jasně že to tak je. Netřeba to vysvětlovat.

    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: mám pocit, že člověk je nastavený tak, že ho přitahuje rovnováha mezi myšlenkou a konáním. vlastně bez konání zůstává myšlenka neprojevená.
    čiliže chápu YMLADRIS: tak, že považuje za důležitější prvek healingu to, že si člověk zvládne vytvořit harmonický způsob fungování (tzn. bude cvičit, když bude chtít cvičit, nebo bude poslouchat v lese zpěv ptactva, nebo bude provozovat trading, vyšívání, lekování... když bude chtít a že v rámci tohohle bude taky chtít plnit vlastní závazky), než to, že bude člověk cvičit, našlapovat na špičku... aniž by měl svůj život harmoničtěji uspořádaný. což asi tak je, ale stejně se člověk nějak k tomu uspořádání musí propracovávat, což nejde jinak, než praxí:)) menší healing, pořád healing:)



    jinak nejen k tomu zdravému dýchání jsem měla nedávno banální prozření: že člověk se mnohem hůř naučí dobře dýchat, když cítí/myslí si/má dojem, že dýchá špatně. a že zásadní pro změnu a objevování je to, když cítíte/uvědomíte si možnost zkoušet něco takřka bez podmínek a hodnocení.
    jakkoliv to zní banálně, mám pocit, že se s tím moc často ve skutečnosti nesetkávám (včetně sebe):)
    ANNA
    ANNA --- ---
    mám pocit, že je to individuální...
    myslím, že když má člověk zdravotní problémy, bývá přínosnější k tomu přistupovat smířlivě, tzn. nebojovat v první řadě o kalokagathii, minimálně moje zkušenost je taková, že to člověka víc vyčerpá, než by ho to vyrovnalo.
    podobně mě vyčerpávají možná dobře míněné rady "co dělat", protože moje zkušenost je taková, že ti, co vám takhle radí, mají většinou odlišné životní příběhy a tím pádem povětšinou nemají hlubší pochopení.

    uvědomuju si, že mám jenom dílčí vhled do psychosomatiky v její komplexitě, ale mám dojem, že dlouhodobý těžký stres a další aspekty, ze kterých vznikají zdravotní problémy a tělesná nerovnováha, se většinou těžko odčarovávají během chvilky, a považuju za přínosnější v těhle případech se naučit to všechno přijímat, jak to JE, ne snažit se dosáhnout něčeho, co NENÍ, ale co by být MĚLO.
    když se třeba nemůžete kloudně hýbat, jak půjdete cvičit? nejspíš cvičit nepůjdete a budete mít jen další stres z výčitek, že necvičíte. nebo budete cvičit a budete se přepínat.
    prostě musí tam být v základu vůle k něčemu, která vždycky není.

    což samozřejmě neznamená, že nikdo nesmí cvičit. akorát s Ymladris máme asi jiný typ životní zkušenosti, který si vyžaduje trochu jiný přístup.
    imho je krokem k vlastní svobodě i učit se vnímat cesty ostatních lidí, naučit se se nebát dívat do vlastní minulosti, což by se dalo shrnout jako rozvolňování podmiňování lidí, věcí, dějů okolo. jak naznačoval JARAX: , je to dost o stavu mysli, ke kterému vede spousta cest.

    pro mě jsou ty nejbědnější stavy nakonec většinou i zdrojem největší radosti, protože můžou být neskutečně osvobozující. deprese a nemoci jsou jedem pro "ego", můžou být lázní v kyselině, která postupně ponechává to nezbytné:) prostě konstrukce i destrukce jsou nástroje.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Naprosto s tebou souhlasím, že být pánem sama sebe a svého času je základ všeho.

    Ale nesouhlasím s tím, že je to důležitější, než mít zdravé, silné, pružné tělo nebo správně chodit (či dýchat, jíst, atd). Myslím, že tak se to říct nedá.

    Tohle všechno je zásadně důležité. Jsou to komponenty svobody. A nejdou od sebe doopravdy oddělit. Liší se jen to, v jakém pořadí a jak moc je někteří z nás potřebují řešit. Někdo potřebuje začít jednou oblastí, a jiná ho až tak moc nepálí.

    Osobně mi přijde, že to co říkáš, být opravdu pánem svého času, tj. jednat, když je třeba a jak je třeba, dokázat se soustředit, na to správné a po potřebnou dobu, neplýtvat časem na zbytečnosti nebo destruktivnosti, umět být v přítomnosti a vidět v ní všechny detaily a umět zároveň vnímat celek....to celé je docela pokročilý stav zdraví, a k němu potřebují být v rovnováze víceméně všechny oblasti života.

    Mám třeba zkušenost, že pokud se mi nedostává např. schopnosti soustředit se nebo odvahy dělat nějaké kroky, může to klidně být způsobeno tím, že jsem zrovna podlehla nějakým starým návykům a např. začala zanedbávat kvalitu stravy (jedení pochybných věcí venku) nebo cvičení. Rozpoznávám úplně konkrétní souvislosti, například když jsem vypadla z denní praxe dynamické jógy a ztratila tělesnou sílu, ztratila jsem velkou část kuráže a začala zase mít strach ze změn - a naopak, životní období, kdy jsem se ze své váhavosti plně dostala, a naplno dělala velké změny a kroky a posunula se někam, pro mně byla vždycky spojena s tím, že jsem něco velmi aktivně dělala a tělesnou sílu měla na dobré úrovni....

    "Standardní" životní styl je nastaven tak, že člověk má energie (ve srovnání se svým potenciálem) minimum, a té energie, co je nutná ke změnám a vystoupení, ještě méně. Pokud chce to, o čem píše Jarax, a o čem je tenhle klub, je prospěšné podpořit to na všech úrovních. Chodit ven, do přírody. Vyčistit si hlavu nějakou formou meditace. Hýbat se. Protáhnout se (a uvolnit zablokovanou energii ve svalech, kloubech, šlachách). Jíst opravdové jídlo. Věnovat se tomu, co člověka opravdu baví...tvořit... Trénovat samostatné rozhodování, jak si plánovat dny.... (to je co mě teď napadá, určitě to není úplné).

    Člověk může být velmi silný a dokázat dělat změny, i když některé z těchto oblastí neřeší, ale obvykle pokud si vytvoří nějaký svůj, individuální, jedinečný způsob, jak osvobozovat najednou svoje tělo, mysl i ducha, něco co pro něj funguje, a nezanedbává žádnou část, půjde mu to ještě lépe.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JARAX: dík moc za tenhleten příspěvek :o)))

    a cám ostatním za reakce taky :)

    to je úplně přesně nejvíc ono, proč jsem to tu zakládala...praktický cesty, jak se osvobodit...:)...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo no mi pripada ze dokazat si usporadat zivot tak ze je clovek panem sveho casu (muze delat cinnosti dle toho jak se prirozene vynoruji v souladu s tim jak se on zrovna citi; oproti konceptu jobu od-do; ale zaroven to vychytat aby zvladal plnit svoje zavazky) je jeden z tech zasadnejsich aspektu healingu, mnohem celkove podstatnejsi nez dejme tomu resit zda clovek naslapuje na spicku ci na patu nebo jak ma procvicene telo. No ale to vychazi z toho ze nemam dost energie a prace mne fakt vysiluje je vsak za ni spousta penez

    ale ona si to conti kdyztak zmoderuje ne

    JARAX: jo no super ;) . Akorat bysme taky chteli kluka jako buka ovsem hlavnim nositelem penez jsem ja, takze je to nyni zajimavy hlavolam.
    JARAX
    JARAX --- ---
    YMLADRIS: jo a vlastně como estas? :)

    K tomu, za co žiju teď, tak jsem asi na dvojnásobku než ty, ale mám kluka jako buka (1,5 roku) a je to celkem zásek do rozpočtu, a mám dvakrát větší hypošku. O stavu předtím radši mluvit nebudu...

    Taky jsem možná OT, ale nechtěl jsem tímhle vstupem rozjet diskuzi o tom, jak se dá přežít, a jak vydělat na živobytí, to je skoro na vlastní diskuzní téma, spíš mi to přišlo zajímavý z hlediska opouštění něčeho, o čem si okolní společnost myslí, že je "vrchol", "dream job", "kariéra" ve prospěch něčeho, co spíš okolí "nechápe" a jak se to dá udělat relativně bezpečně. Naštěstí moje "nejbližší" okolí je s tím v souladu, tak je mi to jedno.

    JARAX
    JARAX --- ---
    YMLADRIS: jiný starosti sem měl, než psát na nyx, ale jelikož teď mám víc času, tak se kolem sebe koukám co se změnilo, no a to co jsem napsal, je to co se změnilo u mně :) Ten návod je možná pro nikoho, ale když se zastavím, nějak se ty myšlenky derou ven, tak proč je nepustit :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: my jsme ted shaneli bydleni ve vesnicich na dojezd do prace v Olomouci. Oficiálně podle realitek žádný malý baráčky nebo zahradní chaty se zahradama na pronájem nejsou. Tak jsme to vzali po staru, vytiskli inzeráty s trhacíma telefonníma číslama, objeli vesnice a polepili strategická místa typu hospody, zastávky, obchody atp. a několik lidí se ozvalo. Samí starší, kterým se asi nechce nic řešit oficiální cestou, ale když takhle na něco narazí, tak je napadne, že jim to vlastně nemusí ležet ladem, a navíc těch pár nabídek bylo za příznivé ceny dost pod standartem realitek. (např. malý přízemní barák ve vesnici 5 km od města - jedna velká místnost, kuchyň, sociálky plus 1000m zahrada za 1000kč měsíčně plus energie)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JARAX: zdravime motorkare, long time no see!

    my jsme ve fazi nula. celkem by mne zajimalo jestli jsou tu nejake dvojice pripadne tez ve fazi nula, za kolik zijete. my ve dvou utratime 25k (8 hypoteka, 8 jidlo, 8 zbytek = najem, slozenky, drobne kapesne). Nekupujeme si prakticky nic (tedy ve srovnani s obdobim kdy jsme nebyli ve fazi nula). Nemam zadne srovnani za co se tak zije jinde.

    Mozna je to vsak OT.

    co se tyce tech nemovitosti, pripada mi ze mimo mesta, v nejakych prdelich kde by se melo dat zit za pusu, prakticky neexistuje realitni trh pronajmu. aspon na webu. takze varianta at na sebe hypoteka vydelava sama moc neklapla.
    JARAX
    JARAX --- ---
    a úplně z jiného soudku :) každému podle mně funguje něco jiného. Na sobě jsem vyzkoušel už tisíce cest, ale přišel jsem u sebe na to, že největší cenu má to, co se dělá tak dlouho, až se z člověka stává mistr. Je jedno jestli to je natírání domů, nebo aikido. Přednost samozřejmě dávám tomu, kde už v principu člověk pracuje s nějakou vnitřní energií (vyhrává aikido před malováním), ale pokud se natírání stává tím, co tiší mysl, je to skoro stejně dobré.

    P.S. stav největšího klidu dosahuji na okruhu na závodním motocyklu :)
    JARAX
    JARAX --- ---
    Z vlastní lékárny : SVOBODA

    Vždycky mě štvalo, že nemůžu dělat věci, co mě baví a musím dělat věci, co mě nebaví. Nějak jsem si myslel, že se z toho kolotoče dostanu pomocí peněz a tak jsem pracoval. Pracoval jsem hodně a dobře a dokonce i dlouho. Špatně jsem se rozhodně neměl, ale situace se nezlepšovala, ba naopak. To, co mně bavilo, jsem dělal méně, protože na to nebyl čas, a to co mi vadilo, jsem musel dělat více, díky různým tlakům, kterým jsem podléhal. Když jsem se chtěl dostat z kola ven, tak mě okolí vracelo hezky rychle zpět.

    Tohle byl stav před třemi lety, kdy jsem se rozhodl pro změnu. Změnu jsem prováděl postupně, nenápadně, že si první dva roky skoro nikdo ničeho nevšiml. Trvalo mi dva roky, než jsem se dostatečně připravil na radikální řez a postavil se na vlastní nohy. Ale teď mohu říci, že se věc povedla.

    Sedím ve své kanceláři a přemítám o současném stavu a říkám si, že je potřeba se podělit o zkušenosti. Toho, čeho jsem se bál, se totiž nenaplnilo, protože jsem byl odvážný a to, co jsem chtěl se povedlo, protože jsem věřil. Jsem konečně svobodný, pracuji, kdy si řeknu, že budu pracovat a peníze vydělávám, když je potřebuji. Když svítí slunce, jsem venku. Nemám shrbená záda od počítače. Moje pleť má zdravou barvu. Svojí rodinu vidím častěji a mám čas dělat, co mě baví.

    Kdo chce vědět, jak jsem to dokázal já, tak tady je můj návod ve čtyřech krocích:
    1) Příprava – období nejdelší, ale opravdu nejdůležitější
    a) Vytvořte si finanční polštář, do kterého by se v případě potřeby dalo spadnout
    b) Rozjeďte množství malých projektů, které sice nenesou moc, ale pořád, a člověk se o ně nemusí moc starat. Důležitý parametr je, že je můžete dělat dohromady se svým zaměstnáním, jen to stojí zvýšené úsilí, než se věci pohnou vpřed. Moje tipy jsou:
    * služby na webu - vstupní náklady malé, rizika nízká, dokonce můžete v pár nápadech pohořet a přesto to nebolí. eShopy, různá zprostředkování apod.
    * akcie – tohle je jen pro znalé, ale je to účinné
    * nemovitosti – přestěhujte se do menšího, pronajímejte větší
    * fotovoltaika – ideální na zajištění pravidelného příjmu
    * ...
    c) Psychicky se připravte na změnu – to je jedna z nejtěžších disciplín, a i mně dlouho trvalo se vyrovnat se situací, že už nebudu velký šéf v obleku, který je širokým okolím obdivován, ale který bude najednou třeba neuznávaný fotograf, podivínský cestovatel, neznámý prodejce motocyklů, nebo třeba umělecký kovář.

    d) Mějte oči otevřené a hledejte. Zkoumejte, zda to, co Vás baví, nemůže nějak vydělávat peníze. Nebudete jich potřebovat moc. Budete šťastní, že máte čas na sebe a svoje blízké. Mám kolegu, který odjel do Thajska a tam učí potápět. nebo kolegu, co z klidu domova prodává víno. Fotografové se taky nemají špatně. Překvapivě dobře dnes funguje i práce rukama. Kolega si otevřel bioobchod a biokavárnu a jde jim to moc dobře, protože je to prostě baví a dělají to od srdce. Já rád šetřím přírodu. Tak se teď vrtám v ekologických technologiích. Šetřím lidem náklady na energie. Těm co smýšlejí podobně, pomáhám realizovat jejich představy. Ne každý umí všechno, co je pro konkrétní činnost potřeba. V tom případě je potom úplně skvělá výhra, mít někoho, kdo vás doplní a půjde do toho se stejným nadšením. Prvotní síla a chuť se nevzdát, když vám konkurence nebo společnost, hází klacky pod nohy, se dvojnásob zvýší, nehledě k finančnímu vkladu a možnosti konzultace v rozhodování.

    2) Přechod – období, kdy už Vám projekty nesou tolik, že máte na základní životní potřeby a finanční rezerva je tak velká, že si stačíte najít práci, když se vše pokazí
    a) Věřte si, přesvědčte partnerku, aby věřila též a aby Vás podporovala
    b) Stáhněte náklady na minimum – v podstatě dnes nepotřebujete nic, kromě telefonu a připojení na internet. Na tomto bodu se dá hodně pracovat – zamyslete se, za co má cenu platit peníze. Za koníčky určitě. Ale proč platit za teplo, když mohu zateplit byt? Proč platit za kanály v televizi, když mohu uspořádat večeři a pozvat přátele,
    c) Splaťte půjčky, drží Vás v šachu.
    d) Prodejte nepotřebné věci, co se vám válí doma a v garáži. Očistěte se.

    3) Velký třesk – období, kdy už máte dost odvahy
    a) Dejte výpověď
    b) Dejte si volno na jak dlouho potřebujete
    c) Začněte dělat co Vás baví, ale nepřepalte to hned na začátku
    d) Začněte přicházet na to, že Vás to, co Vás baví, může i živit
    e) Zbavte se dozvuků staré práce – bude se Vás snažit dostihnout. Ideální je neodmítat, ale nechat si za to štědře zaplatit. Podruhé už nepřijdou. Pokud přijdou, chtějte víc.

    4) Fungování
    a) Zvykněte si na nový stav, chvíli to trvá, než zjistíte, že jste svobodní
    b) Mějte oči otevřené
    c) Nebraňte se novým možnostem
    d) Nebojte se pustit to, na čem lpíte
    e) Opakujte vlastním tempem do nekonečna následující body 1b, 1d, 2a, 2b, 2c, 4c, 4d

    No teď na konci celé úvahy, když to po sobě čtu, musím být upřímný. Ty peníze na začátku byly potřeba, a tak vlastně celý návod o čtyřech krocích potřebuje ještě ten krok 0 (práce, píle, zkušenosti, peníze), bez kterého to, pokud nemáte z pekla štěstí, prostě nejde.

    Tak odvahu a víru a směle do toho. No a samozřejmě, mějte se na pozoru, i tenhle hezký sen může skončit jedna dvě, tak buďte připraveni, třeba jen přechodně, navštívit nějaký ten pěkný zaměstnanecký ústav, kde vám řeknou, co máte dělat a dobře vám za to zaplatí.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Chvála kopírování memů :)

    Guru, imitace a sociální učení - Divinorum
    http://divinorum.cz/symposion/mystika/guru-imitace-a-socialni-uceni/
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    Jsem se ted zaacetla do knihy Ztelesnena zkusenost (procesualni prace s telem) od Stanley Keleman
    Ale zatim k tomu tezko muzu neco ucelenejsiho rict. Zhruba jde o to vsimat si, jak clovek dela veci, co pritom citi v tele, zkouset si hrat s temi svalovymi pnutimi, pulsacemi, konflikty a whateverfuck.. a na zaklade jejich zpracovani si pak hledat novou fyzickou reakci.. coz je vpodstate ta transcenden dentalni transformace. (Tak ale nejsem si jista, jestli ta kniha je schopna co sdelit treba cloveku, ktery nikdy jeste timhle zpusobem se svoji identitou/osobnosti nepracoval. Asi to uz chce nejakou tu zkusenost.)

    Co me ted jeste tak nejak potkava, je zkusenost toho, ze aktivni pozitivni a negativni pocity jsou poradnej zrout energie.. bot jsem prisla od leta o devet kilo krasnych spicku ani nevim jak.

    Mej te se krasne holoubatka ;-))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    na nástěnce zatím pár linků na nyx kluby :), klidně přidávejte do kategorií další, na věci, co děláte, znáte, fungují ;o)
    MTO
    MTO --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ď
    JEDI
    JEDI --- ---
    na netu v ruznych knihkupectvi a kdyztak mu zavolej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam