YMLADRIS: já píšu o něčem jako šoku z vlastní kultury, kdy na člověka vybafne něco, co považuje za nestandardní. ne z hlubin před 300, 500, 1000 lety. a ani bych tak neoddělovala postoje establishmentu a davu, přijde mi, že jsou to spojité množiny vzájemně na sebe působící.
se vší vládou rozumu, civilizovaností, právním řádem etc. mi přijde pak taková záležitost exorcismu šokující. kde se to vzalo v té moderní racionální společnosti? no a to si říkám i u toho pálení knih. knihy pálili úředníci, u posedlé ďáblem zavinili smrt klér a příbuzní. obojí by se dalo označit barbarstvím.
samozřejmě, že onen barbarský potenciál nikdy nezmizel, ale dost se upozadil. prostě člověka překvapí, že někomu spálili jeho dílo v 50. letech 20. stol., ne v dobách temného středověku, nebo že někoho vymítají až za hrob ještě o 20 let později, vše v tzv. civilizovaném světě pyšnícím se svou racionalitou.
ENKIE: tak masové oblbování populace teď taky funguje, je otázka, co by na tom a jak změnila psychedelika (nevím, nakolik by byli produktivní otroci na lsd, například, pokud by nebyly vyvinuty sofistikovanější preparáty - opět, dnes s různýmy psychofarmaky lze "léčit" nejrůznější věci, např. poruchy nálad etc., a uvádět tak otroky do výkonějšího stavu bez hlubšího pátrání po příčinách). myslím, že blb pravděpodobně zůstane blbem a pilule ze sušených žab v tomto směru nejsou všespásné. stejně jako se objevují jedinci, kterým primitivní konzum vadí a kteří vytváří alternativní cesty.
establishment je sice Moloch a vyvolává spekulace, jestli jsou projevy jeho tuposti odrazem tuposti stáda úředních šimlů, nebo je to mazaný záměr otrokáře bez svědomí, pořád ale vytváří nějakou ohradu pro dobytek.