ENKIE:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1ce vcelku zajímavý.
třeba mně přijde tvoje definice práce směrodatná, vezmu-li v potaz konkrétní nastavení člověka, který takto k věci přistupuje, obecně mi přijde neplatná. protože považuju za práci i takové věci, jako třeba orání pole - činnost nezbytnou pro to, abych mohla jíst třeba brambory, ke které se nutím sama, protože nechci mít hlad, zato chci jíst brambory. čiliže práci obecněji chápu jako činnost vyvíjenou&energii vydávanou za účelem uspokojení životních potřeb.
můžeš se lidí ptát nejen, co dělají za práci, ale taky co mají za zaměstnání, nebo povolání.
jinak mi přijde, že systém fungující na donucování k práci nutně spotřebovává spoustu energie, taky to funguje jen s pomocí cukru a biče:) prostě člověk pracující v tomto systému vynakládá jednak samotnou energii potřebnou k odvedení práce, druhak vynakládá energii na přemáhání odporu vůči ní.
imho právě proto, že si lidé fungující v takovém systému spojují práci s něčím nepříjemným, mají problém si vůbec představit, že by třeba bylo možné spojit práci se zábavou. jen šílenec by přece makal, když nemusí, zábava a práce jsou protichůdné. no a ony fakt jsou, když práce člověka nebaví.
a s tou svobodou - myslím, že Hajzler tam dost zmiňuje zodpovědnost. imho svoboda je o přístupu k možnostem, které nám dovolují okolnosti. a imho spousta frustrovaných lidí si svobodu plete s libovůlí.