• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    Mě třeba právě vadí ta idea "kursu", nebo "předmětu". Já si představuji něco mnohem volnějšího. Spíše něco jako Mentor.

    K těm řemeslům... Já bych třeba chtěl trochu rozumět autům a mám představu, že by se dal najít někdo kdo provozuje autoservis a kdo by mě nechal přihlížet a postupně by mi třeba ledacos vysvětlil a ledacos mě nechal zkusit. Ale prostě ne jako kurs, ne jakop něco co má učební plán apod. Chci něco bez závazků, živelného. Když mám čas a chuť s možností sám si volit svou míru zapojení, apod.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    JULYZ: a to normálne popri práci, vzala som si mesiac neplateného voľna
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ANNA: mňa napríklad hrozne bavia psy. tak som sa vnútila k pre mňa jednej z najlepších odborníčok na psie chovanie (i zde - id NOITA) na mesiac na prax na psí hotel :o) a bola som dosť prekvapená, že takýchto ľudí ako ja, nemá na hoteli zástupy
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: zajímají mě umělecká řemesla jednak, tam ještě možnost kurzů u něčeho je, akorát výhledově nevím, jestli je to možnost pro mě. třeba by mi víc vyhovovalo moct si nechat poradit od nějakého dřevořezbáře, pak to zkoušet sama, než se přihlásit na kurz a pak ho polovinu chybět. a zjišťovat, jestli to nevede nějaký démon.
    no a pak taky zemědělství. z toho mám největší obavu, protože mám pocit, že tam se pohybuje spousta sadistů:) aspoň z tzv. živočišné výrobě (název vypovídá za vše).

    no a pak to jsou oblasti jako chemie, kde neaspiruju na odbornost, ale něco bych si ráda vyslechla apod..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: tomu co pises na konci rozumim. Jenomze ber to zase z pohledu tech schopnejsich lidi/schopnych ucit; zpravidla maji prace nad hlavu. Priklad od nas: mne ani moje kolegy na oddeleni ani nenapadne vypisovat temata diplomek. Student musi si nas najit sam, prijit s navrhem spoluprace, co fakt chce delat, a kdyz se jevi ze neni debil, treba se mu budeme venovat. Kvalitne.

    (Nebo si student muze vybrat nejake vypsane tema, ktery vypsal teoretik ktery si v zivote nepricichl k praci...)

    Cili asi bohuzel zalezi jak moc touzis po tom aby te expert poucil a nakolik se mu vnutis. Je zase fakt ze rada lidi chape ze uceni/predavani je dulezita a potrebna vec, takze treba ti vyjdou vstric.

    Rozumim tomu ze je to absolutne nestandardni a ze by ses musela obrnit na WTF?! reakce.

    Annonci nikdo necte ;)

    A co te vlastne presne teda za obory zajima?

    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: to je jasné, ale mám dojem, že v některých oblastech není moc na výběr. zas ale by pak asi neplatilo nutně tohle rčení, protože by nešlo o neschopné, co jim nezbývá než učit, ale prostě o lidi ovládající něco, kteří by byli ochotní to nějakou formou předávat.
    mně třeba ani nejde v první řadě vyloženě o ekvivalent nějakého vzdělávacího programu, spíš o možnost dostat se ke zkušenostem jiných lidí. bariéra je imho primárně to, že nevím, kde hledat, protože mi chybí kontakty, řešit to podáním inzerátu do annonce se mi nechce, jednak jsem asociál a nerada se vrhám do nejisté komunikace, za druhé z podobných důvodů nemám moc sílu třídit zrno od plev.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: a ja jsem naopak paranoidni, protoze mam ruzny zkusenosti s jevem "kdo je neschopny a neuplatneny v zivote, tak se aspon snazi ucit vostatni aby sam sobe pripadal hodnotny" takze pri vyberu ucitelu se zas snazim mit nejake jako ze objektivnejsi info (chapu ze system prokazovani ucitelskych kvalit je chaby i tak, ale aspon jako ze neco)
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: já poslední dobou prolejzám, co všechno je v nabídce kurzů, včetně rekvalifikačních, a zjišťuju, že je pro mě problém najít něco, co se dotýká mých zájmů. protože mi jde víc o to se vzdělat v něčem, co mě zajímá, než se uplatnit na trhu práce. takže v určitých oborech možná ani není možný spoléhat na certifikáty.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: je fakt ze pred dvema lety kdyz jsem mela tezkou krizi v praci, jsem udelala analyzu byznys konceptu neco jako www.lekce.cz - portal vseho, co se v Brne uci (co jsou hlavne sporty a umeni), samozrejme nejvic 2.0. prvni rocnik naplnit rucne datama, mit tam vse od plavani kojencu pres zumbu a malovani mandal az po uchylne kurzy filosofie. Samozrejme, pokud si nekdo chce vlozit svuj kurz protoze ho prave napadlo ze by mohl v cajovne plkat o tarotovych kartach, klidne, ale moje predstava byla nejdriv nabidnout vyhledavani, znackovani, hodnoceni toho, co uz se v Brne uci. Az v druhem planu podporovat lidi, ze nepotrebuji zadnou instituci/skolu, ale ze muzou ucit sami = portal jim zprostredkuje zaky, museji si jen najit prostor. [ I to se da nejak poresit. ] V dalsim roce do toho dostat penize (nektere sluzby za penize - hodne zalezi jak sikovny by byl programator).

    Skoncilo to na tom ze neni programator, ktery nema co delat.

    nevim jak moc te to zajima. organizace "skoly" se na to da asi navazat ale nevim zda cena/vykon je to ono.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ja jsem spise na strane tech kdo by chteli poucovat a nemaji koho. :-)
    Ale diky za vase namety. Akorat teda aktualne nehledam reseni. Jen jsem tu chtel napsat nad cim si zrovna "faram", protoze to bylo nahodou zrovna on topic. A pripravit si tak trochu pudu na dobu az to budu mit vymyslene a zpracovane:-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: to sice funguje, ale neresi to, ze bude spousta dalsich, ktery to nenapadne, nemaji tu moznost, nemaji tak siroky okruh lidi kolem, atd. atd., imho by se doopravdy takova "skola" hodila... akorat imho to klasicky funguje tak, ze to je potreba napred udelat, vyzkouset, nejaky relativne skromny prvni rocnik, a pak to resit dal, namisto co by to clovek zkusil napred vymyslet sam, udelat nejaky web, a pak zjistil, ze chybi lidi :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja to resivam trochu tak ze kdyz chci pchopit mezinarodni menovy fond, pozvu na pivo docenta kamarada z ekonomky. atd. cili pizi, formuluj poptavku v cem chces byt poucen a nekde ji vyves?
    PIZI
    PIZI --- ---
    KERRAY: jo, asi neco podobneho zkoumam.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    teda, bylo to v rámci jednoho města, takže se ti lidi kvůli tomu učení potkávali, korespondenčně řešili jen to, že kdo chtěl učit, poslal nabídku do centrály, a centrála pak nabídky rozeslala zájemcům...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PIZI: John Holt popisuje nějakou takovou instituci v jedné z knih, kdo měl chuť učit, vyhlásil kurz, kdo měl chuť se učit, kurz navštěvoval, všechno bylo na domluvě, a řešili to korespondenčně, s čímž byly náklady, což byl hlavní problém - píše něco jako "kéž bychom měli nějaký nástroj, kterým bychom mohli komunikovat, aniž by to stálo peníze"
    jen si nepamatuju, jak se ta instituce jmenovala, a nemám to po ruce k dohledání... vypadalo to nadmíru jednoduše a přitom jako že by to mohlo fungovat
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ja si to nepredstavuju jako neco extra komercniho. Spise neco jako dobrovolne spolky, nebo tak neco. Orientoval bych se podle informaci od znamych a osobnich zkusenosti. Nepredstavuji si to jako neco, kam se prihlasis a rok tam budes chodit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: a jak by ses bez tech zkousek a certifikatu orientoval na trhu techto sluzeb? Mineno, kdyz zjistis ze te zajima cinstina nebo shiatsu a chces aby te nekdo ucil, jak posuzujes jeho kvalitu?
    PIZI
    PIZI --- ---
    Me chybi misto kde by se setkavali dospeli ucitele a dospeli zaci a navzajem by se ucili bez osnov, pisemek a certifikatu. Spousta veci me zacala zajimat az po skole. Rad bych ty vedomosti u kterych jsem ve skole nedaval pozor znovu ziskal, ale ne kvuli praci, ne kvuli nejakemu certifikatu, ale jen tak protoze me to zajima. A urcite existuji ucitele kteri svuj predmet miluji a hrozne je nebavi ucit podle osnov a opravovat pisemky, ale bavi je povidat o svem oboru. Misto ktere by dalo tyhle dve skupiny dohromady.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Jsme ale svobodní v tom si zvolit, jestli budeme takovou školu, ... studovat nebo ne. Mám na mysli teda terciární vzdělání tj. VŠ. U nižších stupňů tohle rozhodování moc student ve svých rukou ještě nemá.

    A taky je to o tom jakou máme "vizi reality kolem sebe". Je to jak se říká v tom tibetským buddhismu, kde guru má být tím ztělesněním Buddhy a oddaný žák nehledá, v čem dělá učitel chyby, ale prostě udržuje čistou vizi. No a stejně to je s realitou kolem. To "udržování čisté vize" ale podle mě neznamená "něco si nakecávat a popírat skutečnost", ale je to ten dovedný prostředek, který když se dovedně používá, tak to pomáhá tu realitu lépe zvládat, vnášet do ní tu harmonii, dobro, etc.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Ty obory, školy, předměty se jmenují FIRMY a tam jen asi málokde je čas na zbytečné věci ;-) Na druhou stranu tam zase neprobíhá moc ten tolik potřebný základní výzkum, tj. výzkum pro radost ze zkoumání, protože se spíš přebírá, co se dá tady a teď zužitkovat to make profit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam