S tím diskutováním, v rozumném rozsahu je diskuse ok.
Nechci, aby tu byly, jako v minulém organnicu, stránky a stránky intelektuálních diskusí, třebaže jsou k tématu.
Ale je přirozené, že člověk něco okomentuje, nad něčím se zamyslí, na něco reaguje, vznikne z toho nějaká výměna. To je v pořádku, nechci to potlačovat, ale mělo by se to držet nějak v mezích.
-------------------------------------------
Tady to, co se začlo rozjíždět, jsem nechtěla rozvíjet, protože to bylo předem bezvýchodné, protože se mi nepodařilo správně vystihnout obsah toho textu.
Hodně jste se tu soustředili na otázku, jestli existovali jiné kultury chovající se jinak. Jasně, že přírodní národy si většinou přírodní zákony neuvědomovaly vědomě. Jasně, že to nebyli a nejsou žádní ideální lidé. I Quinn sám to tam mnohokrát zdůrazňuje. O to vůbec nejde. Jde o tohle:
Základní mýtus takerů:
Svět byl stvořen pro člověka, aby ho dobyl a vládl mu.
Základní mýtus leaverů:
Svět je posvátné místo a posvátný proces a my jsme jeho součástí.
--------
Tohle mi přijde moc, moc důležité, i pro jakoukoliv budoucí komunitu, atd. To, že si člověk uvědomuje, že úplně všechno je živé, posvátné a propojené. A podle toho se chová, chová se tak ohleduplně, jak to jde, žádá o dovolení, děkuje. Když si něco ze světa vezme, váží si toho a pořádně to využije.
Na tohle se zapomnělo, a na tohle si je potřeba vzpomenout, jinak bude každá další komunita opakovat stejné chyby. Na to, že svět je posvátný sám o sobě, není tu pro nás ke spotřebování a všechny bytosti v něm si zaslouží respekt