• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: lol, titul je vyprodán... připomíná mi to ženy co běhaly s vlky, to ač nejsem pohlavím žena mě bavilo moc :) a hodně dalo... Akorát ta divokost je fakt hlavně ženský aspekt, celý antičarodějnický hnutí jelo (ideologicky) na snaze spoutat přírodu, jejíž součástí byla i nepochopitelná a nevypočitatelná žena ,)

    dle popisků by to ale mohlo člověku něco, dát zvlášť když má vademecum znalostí ze zmíněných oborů

    CONTINUITY: a nezkoušela jsi si dělat placky? Mouka, voda, sůl, třeba nějaké koření, vydrží to i nějaký den a když se dobře udělá, tak i křupe :) A nebo si upéct vlastní pečivo, tak fajn občas udělat a je to vážně rozdíl...

    KUATO: já domácí pekárnu nemám, ale i tak je to občas fajn aktivita, a hnětění těsta je dobrá vyklidňovačka ,)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MUTHA: Naprostej souhlas.

    V ájurvédě tenhle fenomén mají dokonce naprosto přesně popsanej. Úmysly a přístup výrobce a kuchaře jsou téměř stejně důležité jako kvalita surovin a zpracování.

    Průmyslové výrobky bývají oproti něčemu, co ti s láskou uvařil někdo blízký, nevyhnutelně energeticky chudší, a k tomu samozřejmě bývají různě ošizené, viz. diskuse níže ;).....a taky se podrobují všemožným procedurám, mnohonásobným tepelným, mechanickým, chemickým, atd úpravám, jako by to bylo jedno, přitom každým takovým krokem se zničí kus přirozené struktury potravin.

    Ale někdy z toho vznikají všelijaké paradoxy. Např. pokud si přečtu, že něco je "ručně dělané", rozhodně mě to automaticky nenadchne. Například u baget si představím unavené tlusté paní v noční směně, za 70 na hodinu, jak mechanicky dělají něco a přemýšlí o svých starostech.....a to už je mi podstatně milejší, když tu věc dělá stroj, kterej aspoň nemyslí a je energeticky neutrální :)
    Když je něco ručně dělané, je extrémně důležité, aby to dělali lidé, kteří si té práce a jídla jako takového váží, dělají ve slušných podmínkách a jsou rozumně v pohodě.

    V praxi se naštěstí tohleto dost pozná už podle atmosféry toho kterého místa, kde se pak to jídlo podává či prodává.

    Ideální je samozřejmě, aby to ti, co vaří, pečou, atd dělali s radostí a láskou :) To pak často dodá dobrou chuť a pozitivní energii i docela obyčejným věcem z obyčejných surovin (viz. buchta od babičky, skládá se ze 100% věcí, které nejím, přesto chutná a mám z ní dobrej pocit :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: Rýžový chlebíčky můžou být fajn pro tebe (kapha), ale pro mně určitě ne, moc suchý, moc lehký, ono i normální pečivo pro mně je hodně suchý, tohle už je extrém ;)

    TADEAS: k troubě jsem ještě nedospěla ;-DD a poslední dobou na to myslím, že je čas :)), díky, super nápad :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    Global Water Dances je celosvětový projekt plánovaný na den 25. června 2011.
    V tento den, 24 hodinová série tanců kolem zeměkoule bude věnována tématům vody.
    Akce začne v pásmu západního Pacifiku a postupně budou taneční série kolem zeměkoule vysílány online.


    Tanec pro vodu :: DANCELAB
    http://www.dancelab.cz/tanec-pro-vodu/

    Global Water Dances
    http://www.globalwaterdances.org/
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MUTHA: mno, v podstate je to pravda, ovsem do jisty miry. Pokud sice varis s laskou a nadsenim, ale nedodrzis postupy, at uz proto ze je uplen ignorujes, nebo proste delas chyby (kazdej je dela, je to soucasti procesu uceni) tak muze "prumyslovej" vyrobek chutnat lip. A hlavne jinak. Akorat ze pokud nerezignujes, a nevykasles se na to jak to spravne delat, protoze intuice je proste nejlepsi, tak se casem dopracujes k necemu co nejen predci prumyslove vyrabeny zbozi, ale i budou na to stat fronty lidi. Co chi rict je ze baveni nestaci k tomu aby tpo bylo implicitme dobry. Neznat postupy je uzasna cesta k tmu jak vyhoret ...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MUTHA: opet vychazim jen ze zprostredkovanych informaci - v tech velkovyrobnach se pry pouziva umely kour, ktery karcinogenni neni. ale urcite tam bude zase spousta jinych skodlivin, o tom zadna.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK: mel jsem za to ze se tam pri obycejnem uzeni dostanou nejake karcinogeny. ale rozhodne nejsem expert, samotneho by me zajimalo jak to s tim domacim uzenim je. neco mi ale rika ze kour ze dreva nebo uhliku nebude uplne ono.
    LOOK
    LOOK --- ---
    _BENNY: proste me zajima co je nezdrave na uzeni, ciste materialisticky :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK: zrejme nejaky mem, jsem jen nezvedavy reznicky synek, mnoho toho nevim

    v tom pripade moje chyba a nepozornost, ja myslel ze se pod slovem uzeny mysli uzeny :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    _BENNY: proc je nezdrave?

    btw kuato psal o vareni, ne uzeni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SHEALA: ok. ja jsem jen mel za to ze jakekoliv uzeni je nezdrave a zvlast to domaci s opravdovym kourem.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    _BENNY: naperes do toho 120 magu pozitivni energie, a vyslednej vyrobek nebudes prodavat se ziskem.
    Ne vazne, pokud neosulis suroviny a praci, budes mit vysledek sice ne uplne zdravy, ale v ramci moznosti min nezdravej :-) .
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MUTHA: jak chces doma udit zdrave?
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: nebo takovy poradny domaci spek... mnam. takove veci, ty ani nemuzou byt nezdrave. poradne domaci uzeni, kteremu predchazi tritydenni pobyt masa/speku ve slanocesnekovem (nekolikrat menenem) laku, to je svatost! to kdyby daval farar v kostele pod jazyk u sv.prijm. , tak by mu imho hnedle pribylo ovecek :o))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jak moc je to zdravy/nezdravy to netusim, ale u nas se sni hodne uzeneho vyuezeneho v zahradni udirne. primarne asi nezdravy, ale zas je to 100% maso ;)

    KUATO
    KUATO --- ---
    LOOK: co se "uzenin" tyce, muzes si je ne az tak tezko vyrobit doma. poslednich par let delame takovou vec, ze jednou za rok koupime od nimrodu koloucha nebo dve selata (coz celkem pokryva nasi spotrebu masa) a takove to mene zadouci maso z noh, kde jsou blany a prorostle, ktere by se asi nesnedlo, tak to pomelem, s prikoupenym kusem bucku (ale loni jsme delali i velmi dietni s hovezi kliskou) - imho muzes pouzit jake maso mas k dispozici, pridame koreni podle nejakeho receptu na klobasky a tak 10kg klobaskove smesi nacpem do sedmicek sklinek, zavickujem a zavarime. je to velmi chutne, da se to jist za studena, ve sklepe/spajzu to vydrzi dlouho, kdyz se pouziji nova vicka a dlouho se povari, tak se to minimalne kazi. 100proc maso, levna vyroba. da se za dve odpoledne splichtit - prvni nez se udela ta klobaskovinova smes, do druheho dne se odlezi, pak nacpe do sklinek a zavari.

    tak samo dneska v dobe takovych tech malych domacich pekaren (ktere jsou ostatne i docela levne) se imho nikdo nemuze vymlouvat, ze se nedostane k poradnemu chlebu, sakrys! driv se lidi na ten chleba svinsky nadreli, my koupime za par korun mouku a nasypem to do klebety a to je skoro vsecka prace, ktera s tim je ;o).
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: podarilo se mi prejit na ryzove chlebicky jako hlavni pecivo, sem tam dam zitny nebo zitno-psenicny chleba (nemusi byt bio), zridka normalni.

    ad spekacky, problem je uzeninama vc.sunky, viz http://kvalitapotravin.webnode.cz/uzenarske-vyrobky/ (uz jsem sem daval). sunka od kosti je jedina 'zarucena' (zatim).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CONTINUITY: a peces si v troube? treba by to vyvazilo... ono to testo/smes kterou peces se az zas tak nelisi treba od nejaky obilny kase... pridas do toho nejaky dobrutky, hodis do trouby a mas zakusek :)
    (viz nejaky makrobio recepty treba, na inspiraci)
    MTO
    MTO --- ---
    koukam ze budu docela ontopic ;-)

    Na farmářských trzích se objevují falešní farmáři
    http://www.blisty.cz/art/58124.html
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Další doporučení knížky:

    Daniel Pinchbeck: 2012: The Return of Quetzalcoatl.

    Není to zdaleka jen o 2012, je to o stavu světa a jeho souvislostech a šamanské cestě autora.

    U nás asi není dostupná, ale objednala jsem z Amazonu použitou v super stavu za celých USD 1.50 ;), přišla asi za 4 dny ;)

    V prvních kapitolách autor mj. dost rozebírá fenomén denial. Tedy ten důvod, proč je tak těžke kdekoli, v reálu i na netu se s většinou lidí bavit o stavu světa a jeho příčinách, proč jakmile se šáhne na některé základy, hned lidi jdou do obrany nebo se uzavřou veškeré komunikaci, proč v situaci totální planetární krize většina lidí dělá jakoby nic. Docela zajímavé psychologické postřehy o tom, mně tedy dost pomohly, chápat, přijmout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam