• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: V tomhle ohledu mi take porad vrta hlavou ta historka (mozna jsme to resili spolu) o tom cloveku, ktery se rozhodoval na zaklade hodu kostkou. Ono to tedy neni tak radikalni, jak by to mohlo vypadat, protoze porad prirazuje k hodu konkretni varianty chovani. Nicmene i tak ve mene budi otazku, co tohle dela s karmou.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    YMLADRIS: z etologického hľadiska si nie som istá, či je to tak, že vajíčka z voľného chovu sú nekonkurencie schopné. teoreticky by to mohlo byť naopak, že práve z dôvodu zvýšeného rizika budú vajcia od voľne chovaných sliepok odolnejšie (budú sa rozmonožovať sliepky len z vajec s pevnejšou škrupinou... napríklad).

    a čo je "správne" v tomto konkrétnom prípade by záležalo na tebe - či kupovaním bio vajec sa staráš prioritne o seba alebo o "prírodu" :o)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: to byl jen muj pokus (asi neumely) preformulovat to do psychoanalyticke teorie, kde je uzkost jednim ze zakladnich stavebnich kamenu

    YMLADRIS: ok odpoved to je
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Orientovat se ve vecech s pozadavkem na nejakou konecnou spravnost imho nejde. Jde delat vice ci mene educated odhady, ale komplexita sveta je prilis velka nez aby clovek mohl odhadnout co k cemu povede. Hodnotit neco jako spravne ci nespravne lze jenom ve vyjmutem useku skutecnosti. V okamziku kdy clovek pozmeni zaber kriterii ci strukturu kontextu, hodnoceni se muze uplne zmenit atd. Problem je, ze hodnoceni jako takove ze sve podstaty pozaduje horizont zahrnovane skutecnosti.

    Co se mi na tom libi, je ze tahle vize napriklad rehabilituje intuitivni rozhodovani ci dokonce tradicni vestecke techniky, ktere vnimam jako jeho systemicke rozsireni umoznujici vetsi zapojeni nevedomych nazoru a sil do procesu rozhodovani. Zajimavym zpusobem to pozmenuje modus resolvovani situaci. Nicmene ani tehdy nelze rici, ze by takova vychodiska vycerpavajicim zpusobem resila problem vhodnosti orientace.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: jenze ono se spis jedna o "uspokojeni" typu "neustale sam sobe rozbijim svoje babovicky, ktere si cely zivot stavim a nic mi neni svate, protoze ve vsem svatem najdu nejakou chybu, i v tom pro mne nejsvatejsim"... ale budiz, to s tim dopaminem nemam jak dokazat/vyvratit, treba mas pravdu :)

    Kdyz uvazuju proc, napada mne opet, ze dnesni realita je tak komplikovana, ze vetsina lidi vzdala strategicke planovani, nebot na to nemaji kapacitu. Jak muzem vedet co bude, co ma jake nasledky, vztahy atd...

    ano. a dodal bych k tomu "a jeste jsou na to pysni" :-) vetsina lidi kritickym uvazovanim pohrda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Vcera mne dostala historka o bio vejcich. "Vedci zjistili" (zdroj nevim), ze stastne slepice na bio farmach produkuji nekonkurence schopne vejce. Protoze slepice v prirode - je stresovana ze prileti dravec a klovne je - o zrno musi bojovat se soudruzkami, ktere ji klovou, ap., proste zaziva ruzne uzkosti. Zatimco jeji druzka pod lampou je naprosto otupela a vi s neochvejnou jistotou ze v 6:00 se otevre priklopka a vysype se jidlo, pak bude pauza, pak se zhasne a bude spanek. Proto produkuje vetsi a kalorictejsi vejce. Ze nechodi po dvore ji nestve, nikdy to nezazila.

    A ja se ptam. Kurnja! Jak se teda clovek ma orientovat v tom, co je "spravne" ;-).

    [ Jinak samozrejme vyse uvedena zprava muze byt vymarketovana v ramci boje velkochovu proti bioproduktum, ale fakt mne to zaujalo. ]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: mam za to ze i velmi jemne uspokojeni typu "svym kritickym pristupem se ted, navzdory aktualnimu nepomohli, moudre zabezpecuji do budoucna" je v tele kodovany za pomoci dopaminu. Nemusi to byt zrovna euforka.

    Ale dobre, asi bychom se shodli, ze vetsina lidi optimalizuje na to mit se dobre TED, zatimco asi moudrejsi (?) je vice globalni pohled, kterej mas ty, atd, atd.

    Kdyz uvazuju proc, napada mne opet, ze dnesni realita je tak komplikovana, ze vetsina lidi vzdala strategicke planovani, nebot na to nemaji kapacitu. Jak muzem vedet co bude, co ma jake nasledky, vztahy atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ne, ta nechut hledat pravdu plyne z toho, ze pravda nam euforicky stavy zpusobuje jen velice ojedinele a spise produkuje pravy opak

    YMLADRIS: ne, z toho nemam dopamin. zadnou euforii pri poznani skutecnosti (coz obvykle probiha tim zpusobem, ze zjistim ze jsem se pletl, ze to z ceho jsem vychazel je chybny predpoklad, ze zacnu mit pochybnosti i o jinych udajne jasnych vecech a spokojeny z toho urcite nejsem) neprozivam. to vyhledavani pravdy ktera je svym zpusobem neprijemna neni vec nejak vrozena, musel jsem se to naucit poznanim, ze zivot v nepravde je v dlouhodobem meritku mnohem horsi, coz ovsem vyzaduje mit nejakou predstavu o budoucnosti, mit nadhled nad prave probihajici pritomnosti atd.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PIZI: ano, pokud je tam charisma, tak je imho větší potenciál zaujmout i někoho, kdo se učit nechce
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: uspokojen, uzavreno, pochopeno. Dekuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: tak ted nevim, kdyzs nedodal "ale.." jestli teda uz case closed, nebo nadale mam vysvetlovat ;-D ;-D ?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Jo, to je odpoved.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: a v te bio rovine, proc lidi zpravidla chteji mit deti, "protoze je to prirozeny pud", to je odpoved?

    (orientuju se v tom jaky typ odpovedi poptavas)
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Vysvetlit znamena... aha, takze na otazku proc nekdo citi potrebu ucit/vysvetlovat... odpovidas ze to je proste projev urcite snahy o dominanci, zabirani uzemi...

    Ze je pro pojmy prirozene expandovat ano, ale jako odpoved na otazku proc nekdo touzi vysvetlovat je tohle odpovedi "protoze je to prirozene", coz podle me moc odpovedi neni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: No proc mas (biologicky) rozmnozovaci pud. Na to neni zadna odpoved, krome vseobecne expanze struktur zivota = co zije, chce se replikovat. Stejne tak mas mentalni rozmnozovaci pud. (Ty systemy, ktere tuto chut postradaji, vymrou. Takze ta chut je sama o sobe podminkou, aby neco pokracovalo.) Je to drajv oplodnit cizi mozek, rozmnozit se.

    ad abstraktni memy - si je predstav jako kusy sve neuralni site
    IRO
    IRO --- ---
    CONTINUITY: no mi zatím tvoje vysvětlení přijdou jako jedny z nejlepších tady na nyxu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: jako ze nesouhlasis s tim ze "vysvetlit" znamena vtlacit nekomu do hlavy neco co v ni mam ja = nejaky pojem zabral dalsi kus mentalniho prostoru; nebo nesouhlasis s tim ze je pro pojmy prirozene expandovat se v mentalnim prostoru (jako pro zive struktury v bio prostoru); nebo jeste nejaka jina cast?

    pro mne to prave dava smysl hodne
    PIZI
    PIZI --- ---
    LOOK: Imho prilisna akcentace pojmu uzkost. PRilis mi to pripomina neco jako ze nakupovani je uspokojovani uzkosti z nedostatku apod. V podstate jakakoliv cinnost se da popsat jako reseni uzkosti z jejiho opaku. Ale to neznamena, ze je tam pocitovana opravdu nejaka uzkost.
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: ok, uzkost z neznama. zmenim nezname na zname, zbavim se uzkosti.
    YMLADRIS: ok, bohuzel tohle nam nerika nic o nas (lidech), jen o nejakych abstraktnich memech.

    pridam mocensky princip ala adler: vysvetlujici je v nadrizene pozici (rodic-dite), tim padem roste jeho pocit hodnoty (socialni status).
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: imho jsi to moc nevysvetlila. Jen opatrila nalepkou memeticka valka o svet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam