• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    HELA
    HELA --- ---
    CONTINUITY: ty jo... sice jsem myslela, že tou dobou nebudu v Praze, ale na tohle bych možná zůstala. Ve čtvrtek jsem byla na Páté dohodě s Duškem, a zmiňoval se, že Reynolds přijede, ale že budou spolu besedovat, to mi nějak uniklo:)

    (Jinak Dušek je geniální, pokud je tu někdo, kdo od něj nezná představení Čtyři dohody a Pátá dohoda, tak moc doporučuju, je to hrozně inspirující:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Rodinný dům zvládli postavit za 150 tisíc. Stačilo mít slámu, dřevo a jíl - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/rodinny-dum-zvladli-postavit-za-150-tisic-stacilo-mit-slamu-drevo-a-jil-125-/stavba.aspx?c=A091230_115057_stavba_web
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Michael Reynolds v České republice
    http://www.zemelod.cz/Zemelod/Michael_Reynolds_v_Ceske_republice.html

    Jdu na tu besedu Reynoldse s Duškem 5.5., to bude mazec !:)
    Pojďte někdo taky :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Aluna the Movie
    http://www.alunathemovie.com/
    Z poselství Kogiů bude film
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: to je pravda :)

    YMLADRIS: takze ta neodpovednost vuci sobe samemu tam byla uz drive a hazeni kostkou melo byt uz neco jako "reseni"? zajimave :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: prestoze je vhodne pro sebe vyhodnocovat dusledky, neznamena to imho, ze by nebylo mozny proste a jednoduse veci nelitovat, a nebo, kdyz to nejde porad, treba litovat chvili a pak se z toho probudit a zase se jenom zasmat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tak ti kostkari vesmes plosne litovali toho jakej zivot zijou, ze se boji vyzkkouset svuj potencial atd., takze oddat se do rukou kostky jim hazelo adrenalin, pocit vitezstvi nad svym strachem = hrdinsky pocit, atd. atd. atd. Litovali v zavislosti na tom, jak kvalitnimi nasledovniky Nauky Kostky byli :) Atd. cela kniha no.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: asi zalezi jak dotycny kostkar ty varianty voli. v knize ty lidi dejme tomu simulovane zihani? ze jako typicky se rozhodujes moc stereotypne, ale kostky ti obcas dovoli i radikalnejsi vec.

    Kdyz bys varianty cojavim vyhledaval nahodne ve slovniku, to by bylo panecku psycho.

    pro ostatni: expozice ze typek na krizi stredniho veku a jednou si rekne
    1. jdu spat
    2. jdu do kina
    3. jdu si cist
    4. jdu zavolat matce
    5. jdu dolu zazvonim na sousedku a vyspim se s ni pokud nebude kricet moc nahlas
    6. hazu znovu

    no a padne mu 5 a ma bezproblemovy sex (coz je pro nej dramatickym prekvapenim)

    koncept ma mnoho ruznych mznosti rozvijeni, zakladni je ten, ze preda-li clovek zodpovednost za sve ciny kostce, dostavi se mu fatalisticky klid v dusi a muze delat neuveritelne veci. Pokud to Kostka ovsem schvali. Nebo pri tom chcipne.

    knizka celkem fakt fajn
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The Dice Man - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dice_Man
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    _BENNY: neviem o čom všetkom sa tento človek takto rozhodoval (nepredpokladám, že o všetkom, snáď len tam, kde nie je jasne preferovaná varianta). dalo by sa to brať tak, že ak sa znovu dostanem do rovnakej situácie na základe nejakého výberu, tak že osud :o) ešte som si to dostatočne neodžila. napríklad :o)
    v podstate aj to, že sa rozhodnem hodiť kockou a na základe nej vyberiem, je voľba za ktorú beriem zodpovednosť.
    STRYX
    STRYX --- ---
    _BENNY: Tak nevim do jake miry to neni cele jenom urban legend. Ale o to nejde. Jde o zajimavy modelovy princip demonstrovany na extremnim prikladu.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JULYZ: pokud by to platilo ve 100% pripadu, tzn. ten clovek by skutecne nelitoval NIKDY niceho, budiz. ale byl skutecne takovy? imho driv nebo pozdeji v zivote prijdou momenty kdy clovek narazi a musi z toho pro sebe vyhodnotit nejake dusledky, aby se to uz neopakovalo. a myslim ze v zivote existuji momenty ktere by si nikdo zopakovavat nechtel.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    _BENNY: a čo keď sa na to dívaš tak, že žiadne zlé rozhodnutie neexistuje? že to, čo padlo na kocke je dobré, nech je akékoľvek? kto som ja, že dokážem zhodnotiť všetky následky tej druhej možnosti, pre ktorú som sa nerozhodla?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STRYX: docela "nezodpovedne" imho. na koho potom svadi vinu za spatne rozhodnuti? na osud? na nahodu? nebo na sebe protoze rozhodovat se podle hodu kostkou je silenost ale jeho to presto z nejakeho duvodu bavi?
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: V tomhle ohledu mi take porad vrta hlavou ta historka (mozna jsme to resili spolu) o tom cloveku, ktery se rozhodoval na zaklade hodu kostkou. Ono to tedy neni tak radikalni, jak by to mohlo vypadat, protoze porad prirazuje k hodu konkretni varianty chovani. Nicmene i tak ve mene budi otazku, co tohle dela s karmou.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    YMLADRIS: z etologického hľadiska si nie som istá, či je to tak, že vajíčka z voľného chovu sú nekonkurencie schopné. teoreticky by to mohlo byť naopak, že práve z dôvodu zvýšeného rizika budú vajcia od voľne chovaných sliepok odolnejšie (budú sa rozmonožovať sliepky len z vajec s pevnejšou škrupinou... napríklad).

    a čo je "správne" v tomto konkrétnom prípade by záležalo na tebe - či kupovaním bio vajec sa staráš prioritne o seba alebo o "prírodu" :o)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: to byl jen muj pokus (asi neumely) preformulovat to do psychoanalyticke teorie, kde je uzkost jednim ze zakladnich stavebnich kamenu

    YMLADRIS: ok odpoved to je
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Orientovat se ve vecech s pozadavkem na nejakou konecnou spravnost imho nejde. Jde delat vice ci mene educated odhady, ale komplexita sveta je prilis velka nez aby clovek mohl odhadnout co k cemu povede. Hodnotit neco jako spravne ci nespravne lze jenom ve vyjmutem useku skutecnosti. V okamziku kdy clovek pozmeni zaber kriterii ci strukturu kontextu, hodnoceni se muze uplne zmenit atd. Problem je, ze hodnoceni jako takove ze sve podstaty pozaduje horizont zahrnovane skutecnosti.

    Co se mi na tom libi, je ze tahle vize napriklad rehabilituje intuitivni rozhodovani ci dokonce tradicni vestecke techniky, ktere vnimam jako jeho systemicke rozsireni umoznujici vetsi zapojeni nevedomych nazoru a sil do procesu rozhodovani. Zajimavym zpusobem to pozmenuje modus resolvovani situaci. Nicmene ani tehdy nelze rici, ze by takova vychodiska vycerpavajicim zpusobem resila problem vhodnosti orientace.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: jenze ono se spis jedna o "uspokojeni" typu "neustale sam sobe rozbijim svoje babovicky, ktere si cely zivot stavim a nic mi neni svate, protoze ve vsem svatem najdu nejakou chybu, i v tom pro mne nejsvatejsim"... ale budiz, to s tim dopaminem nemam jak dokazat/vyvratit, treba mas pravdu :)

    Kdyz uvazuju proc, napada mne opet, ze dnesni realita je tak komplikovana, ze vetsina lidi vzdala strategicke planovani, nebot na to nemaji kapacitu. Jak muzem vedet co bude, co ma jake nasledky, vztahy atd...

    ano. a dodal bych k tomu "a jeste jsou na to pysni" :-) vetsina lidi kritickym uvazovanim pohrda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Vcera mne dostala historka o bio vejcich. "Vedci zjistili" (zdroj nevim), ze stastne slepice na bio farmach produkuji nekonkurence schopne vejce. Protoze slepice v prirode - je stresovana ze prileti dravec a klovne je - o zrno musi bojovat se soudruzkami, ktere ji klovou, ap., proste zaziva ruzne uzkosti. Zatimco jeji druzka pod lampou je naprosto otupela a vi s neochvejnou jistotou ze v 6:00 se otevre priklopka a vysype se jidlo, pak bude pauza, pak se zhasne a bude spanek. Proto produkuje vetsi a kalorictejsi vejce. Ze nechodi po dvore ji nestve, nikdy to nezazila.

    A ja se ptam. Kurnja! Jak se teda clovek ma orientovat v tom, co je "spravne" ;-).

    [ Jinak samozrejme vyse uvedena zprava muze byt vymarketovana v ramci boje velkochovu proti bioproduktum, ale fakt mne to zaujalo. ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam