• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: hm, ano, tyhlety informace jsou mi známy

    a tohleto je přesně, co nechci aby z toho bylo, hromada...eh...řečí o tom, jak něco bylo nebo nebylo a nebo co má nebo nemá smysl

    nejsme v 17. století, jsme ve 21. století, máme ty možnosti, co máme, otázka je, jak si vytvořit nějakej funkční a příjemnej způsob života. jak to bylo a nebylo dřív někde, není až tak moc relevantní

    respektive, pokud někdy někde něco fungovalo a něco se o tom ví, můžem se tím inspirovat
    takovýma poměrama, jako popisuješ, se snad tady nikdo dobrovolně inspirovat nebude (a pokud ano, a chce si to zkusit, je to jeho věc, ale to jsem na mysli fakt neměla ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    INK_FLO: Zkus se podivat do stejnych mist nekdy v 15-17 stoleti. Pry idyla byla spise tehdy. I kdyz nevim jak konkretne na valassku.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: to mi připomnělo, jak tu kdysi proběhla debata o idylickém/neidylické minulosti na venkově. O víkendu jsme byli v rožnovském skanzenu, a poměry, jaké vládli v tamních vesnicích ještě před 100 až 200 lety by asi zaskočili i nejednoho romantického obhájce starých dobrých časů.

    v jedné malé světnici s nízkým stropem žilo třeba i 10 lidí, často dvě rodiny nesvázané příbuzenskými vztahy, děti i dospělí dohromady. Na zimu si tam nastěhovali ještě hospodářská zvířata, protože jedině tam bylo aspoň trochu teplo. Postele měli dlouhé jen 1,5 metrů, spalo jich ní několik v polosedu. Bačové například vařili jen 2x týdně a to jen stále dokola velký hrnec kaše a další dny nejedli.
    Okrádání a žebrota byla široce rozšířená, pokud byl špatný rok, tak spoustu rodin muselo rozprodat celý majetek, někdy i s domem, aby neumřeli hlady. Jednou např. poslali dvě ženy do 50 km vzdálené vesnice, aby za poslední peníze přinesly chleba a na zpáteční cestě je někdo hladovější okradl a zabil.
    Jedlo se vpodstatě jen kysané zelí, kaše a brambory, chléb byl spíš luxus.
    Děti se často dávali do služby k bohatším statkářům, tam sloužili třeba už od 10ti let, většinou jen za trochu jídla, a to pracovali od rána do večera.
    Ještě jsme tam koupili knihu "Lidová strava na valašsku", kde je takových historek souvisejících s jejich způsobem života spoustu. Většina z nich je ale bohužel na hony vzdálena představě šťastných lidí pracujících pár hodin na svém a po zbytek času se věnujících rozvoji tvořivosti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    liesko, fesak, kaslete na to (varovani)
    PIZI
    PIZI --- ---
    A cohousing[1] community is a type of intentional community composed of private homes supplemented by shared facilities. The community is planned, owned and managed by the residents – who also share activities which may include cooking, dining, child care, gardening, and governance of the community. Common facilities may include a kitchen, dining room, laundry, child care facilities, offices, internet access, guest rooms, and recreational features.

    Cohousing facilitates interaction among neighbors for social, practical benefits, economic and environmental benefit.[2][3]
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: zkus si taky zagooglit cohousing. Ne nutne doslova to co chces, ale neco pribuzneho, tak si z toho vybrat to dobre.
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    me smaze majitelka za tyhle 'intelektualni' kecy ;)
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    FESAKFLOYD: ne, zadek, zadek to byl :D
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    LIESKO_VEC: vlkovi necha vypalit mozek..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a muj bratranek ma vymysleno jak stavit z lisovany slamy, tepelna izolace kvalitka, slama se sezene v pohode a tak jen to lisovat ale i to uz si nasel. a barak za levno.
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    FESAKFLOYD: ale zapominas na to sikovne prasatko.. to nas zachrani :D a vlkovi necha shoret zadek :)
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    resp. odfoukne domecek a sezere vas. haha
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    hlavne musite postavit na skale a pevne zaklady prasatka.. jinak prijde zfetovany vlk a odfoukne vas i s domeckem
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    CONTINUITY: tak to je to stredni prasatko ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LIESKO_VEC: taky jsem líné prasátko, které nic neumí ;-DD a nejvíc mě zaujaly stavby na klíč ;)))
    akorát že domeček, kterej by mě úplně uspokojil, stojí 1.45 mega ;-D....tak to zatím ne ;).....
    ale potkala jsem už člověka, kterej tvrdil, že by něco podobného postavil zhruba 10x levněji....obyvatelnou zateplenou jednopokojovou dřevostavbu už za desítky tisíc
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: tak to je jasný

    řeším dilema mezi touhou být blízko lidí, který mám ráda, a touhou být v přírodě, kde je klid, čistej vzduch, atd

    dlouhodobě to druhý je nezbytnost :)...takže je otázka jak to skloubit s tím prvním

    a taky je otázka, jak to řešit, pokud člověk necítí touhu být vyloženě zemědělcem, neustále přítomným u pole a zvěře, což teda necítím ;)

    Teď mi vyvstal jeden obraz z knihy Toma Hodkingsona "Jak být volný". Hodně tam píše o tom, jak to chodilo ve středověké Anglii. A mimo jiné zmiňuje, že na běžné usedlosti žilo třeba několik desítek lidí. Všechny uživila, pro všechny bylo místo, a každej dělal, co zvládl a na co se hodil.

    Dneska v tom samém objektu a z těch samých pozemků žijí třeba tři lidi, jedna atomizovaná rodina.

    Věřím, že by šlo najít způsob, jak by v jednom prostoru (statek, několik domů apod), mohli žít různí lidi s různýma cestama, a každej by přispíval něčím, různejma druhama práce, dovedností, kontaktů, nebo klidně penězma. Samozřejmě dneska potřebujeme víc osobního prostoru než ve středověku, a bylo by žádoucí ho udělat, pro někoho je to vlastní místnost, pro někoho vlastní byt, pro někoho vlastní samostatně stojící dům ;-D Ale ten princip, že se dají dohromady různí lidi, mi přijde dobrej.

    Jen takový nesouvislý myšlenky zatím, prosím nepodrobujte to brutální kritice, kdo k tomu máte sklony ;-D
    Je jasné, že tu jsou lidi, kteří mají tyhle věci daleko víc promyšlené, nebo už je aktivně řeší, a bude moc super, když o tom napíšou :)
    Pro mně je to na úrovni vize, kterou už nějakou chvíli probíráme různě, kdykoli potkám dalšího člověka, kterej to cítí podobně.
    A ráda bych tu tímto začla debatu o takových vizích :)
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    CONTINUITY: chci ten slameny, jsem line prasatko :) sezere me vlk?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Od 14. 2. - Tanec vize - vždy v pondělí od 19.30 : Kundaliniyoga.cz
    http://www.kundaliniyoga.cz/Centrum-kundalini-jogy/Aktuality/Od-14-2-Tanec-vize-vzdy-v-pondeli-od-1930

    tohleto vypadá moc dobře :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    CONTINUITY: jojo, akorát se to v současném systému neřeší úplně lehko... ale ono to nějak přijde
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NIKOPOL: sobjestačných eko vesnic a chtít na to dotace evropské unie

    o jakem typu sobestacnosti je rec?
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    co holotropni dychani ?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    CONTINUITY: jsem stebou :-)

    přemýšlel jsem udělat projek sobjestačných eko vesnic a chtít na to dotace evropské unie .. ale zatím se to nikam nepohlo :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam