• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    CONTINUITY: může, ale to by nejdřív musel prohlédnou civilizační mýty, které ho drží na místě, drží ho v tom, že o přítomnosti díky strachu radši vůbec neví.

    LIESKO_VEC: to asi nebude úplně přesné ... třeba ježíš docela čapnul svojí příležitost za pačesy :-)

    YouTube - ‪O tom co je prioritní - Eckhart Tolle (CZ) české titulky‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=fgiv_qQHpB4&feature=player_embedded

    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LIESKO_VEC:
    NIKOPOL:

    Neříkám,že lidi jsou bezmocní. Hned jak jsem to napsala, viděla jsem, že je to potenciálně zavádějící věc, které se na tom sdělení dá chytit....

    Jen jsem srovnávala situaci, kterou popisuje Ymladris, tedy farmáře, kterého může zasáhnout sucho, neúroda, válka, se situací dnešního člověka, kterého taky může zasáhnout spousta sil, nad kterými nemá kontrolu.
    Myslím si, že v tom není až tak velký rozdíl, že představa, že dnešní systém dává nějakou lepší jistotu, je iluzorní, a je hodně daná výchovou.
    Vidím kolem sebe spoustu věcí, které mi rozhodně žádný velký pocit jistoty a bezpečí nedávají.

    Ale i když člověk jistotu nemá, nemusí se tím přece trápit. Může žít v přítomnosti, užívat si toho, co má, a dělat, co chce a může.
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    NIKOPOL: lide/clovek jako jednotlivec je bezmocny. Nejdriv musi myslenka prerust a zakorenit se v myslich vetsiho poctu lidi. Jak to vznika, jak se ten neviditelny proces deje, to je krasa transformace.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    CONTINUITY: no jestli není trošku problém, že se dost úzkoprse a striktně držíme nějakých teorií o tom proč to tak je a přitom naprosto přehlížíme hlediska jiná ...

    jako např: že existuje jakýsi mýtus o hospodářském růstu, mýtus o tom, že bez růstu bude chudoba a úpadek, dále pak že zdroje mnoha zemí mizí na sponzorování jakýchsi nesmyslných válek na planetě jejíž plocha je omezena ... atd.

    lidé budou vždycky bezmocní dokud jim nedojde, že to opravdu záleží jen na nich, kapři si sami rybník nevypustí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Hele, to pohodlí se týkalo a týká zlomku lidí. Na počátku industrializace nemohla o pohodlí pro 99% lidí být vůbec řeč, ti kdo opustili venkov šli do strašných podmínek a šli do toho z holé nutnosti.
    A teda, co vyprávěla babička, lidi co chodili za komunistů do práce do chemiček a úřadů, taky žádné pohodlí neměli. Bylo to prostě tak, že systém se změnil, a lidi byli nuceni přijmout to, co bylo.
    A stejně tak ho nemají ti, kdo se dnes stěhují z venkova do slumů rozvojových zemí.

    Myslím si, že tvrzení, že zemědělská existence je tak nejistá, že ji lidi chtějí opustit kvůli tomu, je nepravdivé.
    Jsou tam jiné důvody. Negativní, ty, že je třeba hospodářství země rozvrácené válkami, nebo ekonomika tak rozhozená, že lidi nemohou rozumně prodat své produkty.

    Pozitivní ty, že opravdu nevyhovuje každému být zemědělcem, a pokud má rozumné jiné možnosti, třeba jich využije. To dejme tomu platí v těch pár bohatých zemích dnes pro část lidí.
    ....
    ale dost, zase další bezvýchodná diskuse

    kterou mj. nemá vůbec cenu vést bez dostatku informací, tj. bez někoho, kdo opravdu něco ví o tom, proč a jak probíhá migrace lidí a změny životního stylu, protože pokud o tom nevíme dost, je zbytečné o tom teoretizovat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: ad pestirny, no vsak, nesklidil, viz dnesni terrory pred sklizni ve vinohradech, ... jde mi o ten shodny pocit, ze cekas na urodu a do posledni chvile nevis, co z ni budes mit. To zda je produkt legalni imho nic neresi, protoze policie nema zdroje aby ti tam postavila nejake hlidky ci co

    k posledni vete - jak to myslis, zemedelska ekonomika nefungovala, ale nebylo to pocasim ani zemedelstvim? a cim teda
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CONTINUITY: pohodlí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Nejsou podlampový pěstírny spíš o tom, že se to nesmí ? ;-DD ....resp. jsme moc hustě zalidněná země, kde to těžko schováš tak, aby tě nikdo neudal nebo ti nesklidil ? ;)

    To ostatní, nevím, nemůžu se vyjádřit, ale mám pocit, že je to krapet jinak...

    Co se týče bezmocnosti, můžeme diskutovat o tom, jestli je hustější bezmocnost soběstačnýho sedláka vůči počasí, nebo bezmocnost člověka, kterej je sice bohatě zásoben (převážně velmi nekvalitním) jídlem, ale musí víceméně bezmocně přihlížet destrukci všech zdrojů života okolo sebe a je zcela závislej na systému, nad kterým taky nemá žádnou kontrolu.

    Zároveň uznávám, že na tom co říkáš něco je, systém jak byl v naší civilizaci nastaven před technologickou revolucí nebyl fér, nefungoval dobře, pořád nějaký války, hladomory, atd. Bylo to imho spíš pošahanou společností (války, furt, vykořisťování, atd), než tím, že by hospodaření samo o osbě bylo tak špatný), ale každopádně dobrý to nebylo, a jasně, to se mohlo podílet na touze po změně, respektive ochotě přijmout novej systém.

    Mám ale silný dojem, že lidi v 19. století rozhodně nešli dělat do továren, protože by to bylo tak super lepší, ale spíš proto, že ekonomika tak nefungovala, že se na venkově neuživili. Počasím nebo nejistotou zemědělského života to pokud vím nebylo...
    WANAH
    WANAH --- ---
    WANAH: Což se vlastně dá považovat za pádný argument pro existenci státu.
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Kdokoli komu začneš překážet. Stát hned jak začneš využívat svoje děti k práci... .
    Ale je pravda , že v této oblasti to není tak markantní.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: zaseje se a sklidi, cyklicky bez problemu dokola, proste to funguje...

    je to jen muj dojem, ale pripada mi ze prave ta sedlacka totalni bezmocnost - bude prset? bude neuroda? budou krupy? kobylky? pozar? vojsko to zrekviruje? kdy sedis na fleku, cekas a modlis se aby to i letos dopadlo nejak ok, a "nemuzes s tim nic delat"byla motivaci pro rozvoj tech technologii a jinych "porucime vetru desti", jako reakce. ze chcces mit neco primo pod kontrolou; Matka Priroda u nas v nasem podnebi neodmenuje pausalne. Narodi se ti vic deti a pristi generace uz dany objem poli neuzivi atd. Nebo prijde mala doma ledova a vesnice je v prdeli.

    v dnesni dobe to napriklad vedlo k podlampovym pestirnam, protoze pestovat venku proste neslo; mineno reward hrozne nejisty ve srovnani s jistotou jinych cinnosti ktere jsme zvykli provadet
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: tak zakon o prizive uz nemame, cili kdo te presne bude nutit zit jinak, pokud se rozhodnes zit jako bezdomovec nebo baca na salasi, nebo, nebo, nebo?

    maximalne te neosetri ve spitale (nemas zdravotni) a pusti na tebe vesnicani psy (smrdis)

    nebo upresni
    PIZI
    PIZI --- ---
    PEJR: Jit s dobou ano. Ale my sami si tu dobu vytvarime a posouvame ji. Takze se navzajem nutime nekam jit. Doba pri tom nesla tak rychle kdybychom ji neposouvali my. A nemyslim jen vedecko technicky pokrok. Na ten se taky treba muzes vykaslat a zit si nekde bokem, ale spolecensky pokrok, zakony, narizeni. Postupne ti proste starym zpusobem zivota zit zakazou a nutit te poridit si nove zivotni minimum, protoze z pohledu spolecnosti ktera neustale zvysuje latku jsi po nejakem case pod ni a to se nesmi.
    IRO
    IRO --- ---
    Subham astu sarvadžagatam :-)
    PEJR
    PEJR --- ---
    BROZKEFF: počkej, ale vždyť o to jde, aby bylo cokoli schopný přežít, tak to musí jít s dobou, pracovat na svý životaschopnosti v čase i místě... jestli nejseš schopnej přežít tam kde seš, tak se můžeš vypravit hledat nějaký lepší místo, kde můžeš žít tak, abys přežil, takhle to funguje odjakživa... každýmu z naší generace umřelo pár kámošů, členů rodiny, ale ani to nám jaksi nestačí k tomu, abychom si uvědomili jak se máme, přeze všechny údajný příkoří, od těch "silnejších, bohatších, lepších", vlastně docela dobře... až během nějakýho kratšího časovýho intervalu, než je lidskej život, umře polovina lidí co známe, tak nás to snad nějak probere... případně, až nebudeme mít co pít a jíst...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PEJR: "snaha generovat, vytvářet něco, co přesahuje hranice sebestředných - egocentrických až egoistických zájmů člověka" (McAdams, D.P., de St Aubin, E. ,1998)
    PEJR
    PEJR --- ---
    BROZKEFF: co to je prosimtě ta generativita? máš zvláštní newspeak...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: A aby nás to nesralo, tak chytří pánové přišli na tezi, že "cesta je cíl"! Grr ;e)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: Člověk je bytost, co se vlastně moc nemění co se týče základních potřeb - teplo bude pořád teplem a výživa bude požád výživou. Takže nějak vymyslet jak tenhle základ uspokojit a pak v klidu žít může vypadat jako projekt, co se udělá jednou a pak je to už jen ponecháno tomu, jak se každý rok mění roční období a obilí se zaseje, ono vyroste, ono se sklidí, sežere, pole se zorá, a tak pořád dokola.

    Princip dharmy je taky furt stejný.

    Naučit se tyhle věci mi připadá dlouhodobě rewarding, ve smyslu tom, že effort pro osvojení si skillu je tam jednou, a potom se to už jen těží a těží a těží a furt dobrý.

    Kdežto ty kulturní, společenský a technologický věci jsou proti tomu mnohem víc merkurický a pohyblivý. Nefunguje to tak "jednou se naučit a pak to do konce života používat a dál se v tom rozvíjet". Mnohem víc energie stojí to "učit se neustále novinkám" a "jít s dobou", "celoživotně se vzdělávat", aby ... CO? :-) Opakovaně se investuje energie do toho adaptovat se na novou situaci, než do samotné generativity.
    F0N
    F0N --- ---
    LIESKO_VEC: Aha, takze podla toho co pises, tak dravec=freudovo ID a este ma to aj ovlada. Som rad, ze si pouzil/a slovo predstava. Nie dakujem :)
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    F0N: no :) ja taky nevim co tim on myslel :) Ale ma predstava je nejbliz tomu id.
    Proste neco, co te ovlada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam