PIZI: A proč je to špatně? Ta otázka je na mě moc obecná, když si to zúžím třeba na les - koupím dva hektary lesa, vykácím, dřevo prodám a postavím tam bytovky. Já mám les rád, takže tohle je podle mně špatně, sám bych to neudělal (třeba při obnově lesa po částech lze vydělávat na dřevu také a dlouhodobě ještě líp).
Ale jde o to, že ty dva přístupy si mohou konkurovat. To, že to něco na první pohled "kazí" v mikrosvětě (toho jednoho majitele jednoho lesa) neznamená, že to nemůže fungovat v makrosvětě - víc majitelů více lesů, každý má jinou strategii, když je někdo úspěšnější, ostatní ho budou napodobovat a dlouhodobě vždycky lesy kvůli rekreaci budou.
Navíc v nezkorumpovaném a nedeformovaném prostředí ten člověk, co chce honem káce a stavět, musel vydělat na ten les, tj. musel ostatním dát něco hodnotného, aby oni mu poskytli na oplátku zdroje na ten les. Takže si zaslouží s ním nakládat libovolně, ale jak jsem říkal, nebude to v globálu žádná tragédie.
Navíc když se půjdeš projít do soukromého lesa, který třeba provozuje nějaká nadace, kam lidi posílají peníze na stromy a pár nadšenců se o něj stará, bude v něm určitě tahle vložená láska cítit, narozdíl od lesů, které jsou "nás všech", jsou udržované penězi z kádeží a ještě si jich nevážíme...