• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: Mineno, kdo bude cilova skupina? Clovek, ktery se da dobrovolne "lustrovat", zduvodni nac mikrpujcku chce, ukaze svou platebni historii atd atd atd. tak ten je tak svedomity, ze takovyto system vubec nepotrebuje, protoze dokaze rozumne splacet i normalni uver od Providentu. Naopak ten, komu by tento prisnejsi rezim fakt pomohl aby penize neprovalil nekde za blbosti, ten u nas dostane kdykoliv pujcku jen na obcanku, staci mu si rict. Takze proc by podstupoval nejake a la KIVA frustrace? Treti skupina jsou ti kdo jsou tak predluzeni ze jim nechce ani Provident uz pujcit, ale tem by zase nepujcil ani ten clovek v KIVA systemu, pokud neni blazen.

    Chapu to tak, ze v tom tretim svete nejsou pujcky tak dostupne jako u nas, u nas je to fakt extrem.

    Ale nevim.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: pres mikropujcku od ostatnich lidi? hmm...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MTO: prijde mi to ze se michaj jabka s hruskama. ale kdo vi, to ukaze cas.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: jak myslis u nas? U nas kdyz si chces pujcit penize, tak vytahnes obcanku a do obeda je mas, ...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MTO: aha./ tak to fakt kotlili poradne... ;))
    MTO
    MTO --- ---
    KAREN: to bylo v kavarne nahore...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MTO: noo jestli to nebylo spis soundsystemem a produkci - kamarad mi rikal, ze ho ta intenzita/hlasitost taky solidne pocuchala...
    MTO
    MTO --- ---
    MTO: v sobotu v crossu sem myslel ze umru bolesti, tesne nez mi prisla SMS...
    MTO
    MTO --- ---
    MTO: zeby vysvetleni?

    Probuzení: Hučí/zvoní vám v uších?
    http://probuzeni.blogspot.com/2011/10/hucizvoni-vam-v-usich.html
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: jeden z vicero projektu, kterej by stal za to zalozit i u nas, protoze v tomhle smeru ta globalizace zatim moc nefunguje... dalsi by byl treba kickstarter...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne furt pripada podstatny nedavat rybu ale rybareni. V tom se mi hodne libi mikropujcky na konkretni ucel, s realnym byznys planem, lidem s dobrou historii splaceni atd., tj. podporovat aby se lidi naucili hospodarit, spis nez jim proste pujcit a doufat.

    Kiva - Loans that change lives
    http://www.kiva.org/

    protoze, "České domácnosti dlužily bankám na konci loňského roku téměř bilion korun.", atd.. To by ses mohl bratra zeptat zda toto u nas je problem nebo ne, tj. zda vyznamne procento lidi ty pujcky neni schopno uhospodarit. (to BROZKEFF)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BROZKEFF: Je nejaka takova banka/zalozna u nas?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: jo no predstavila jsem si "dalsi najmy" jako najmy pro jine lidi/jinde, a tys myslel dalsi jako casove nasledujici
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Tyhle alternativní ekonomické přístupy jsou navíc obsahem jednoho předmětu, co v tomhle semestru navštěvuju (Ekologická ekonomie) a kam chodí i můj bratr, co studuje "klasickou" ekonomku, takže zkusím zjistit názor od člověka, co zná všechny ty tradiční ekonomické poučky a dogmata co na tyhle věci říká.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DAWYT: Mimochodem, ještě jsem se dnes dočetl o bezúročných bankách nebo spíš družstevních záložnách, co fungují i v Evropě trochu na způsob bank v islámských zemích (ve kterých je úrok zakázaný a využívá se principu "profit and loss sharing")

    JAK Members Bank - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/JAK_members_bank

    Je pozoruhodné, že bezúročný systém islámského bankovnictví doporučuje i Vatikán (sic).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: Člk dostává podporu z ní se mimo jiné platí nájem. Mně to přijde normální, nevím co na tom upřesňovat. (Jinak jedná se o členku dc komunity, slyšel jsem její vyprávění jednou v phendelingu,bohužel si teď nevybavuju její jméno. Warp a pražáci by ji měli znát.)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    OGMIOS: a co treba to osetrit smlouvou? Novy majitel jim da "hypoteku", budou mu platit treba 10 - 20 let. Majitel si tam da nejaky urok a puvodni majitele pak budou mit barak zpet. Pokud bude hodne bohatej, tak je jeste muze platit Samozrejme to plati jen pro ty lidi, co se zrovna dostali do financni tisne a chteji s z ni zase dostat.

    Pak me jeste napadlo, ze by se na to mohlo vybrat neco z fondu EU, koupit barak pak s z toho udelat obcansky sdruzeni (nebo nejake komunitni centrum), delat tam nejake workshopy, prednasky, no je to trochu scifi, ale pokud je to bodhisattva :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: jak to presne myslis ze z tech 10k se pak plati dalsi najmy?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: jinak duvod treba ze lidem(puvodnim majitelum) se nebude chtit investovat do ciziho, to bych radil kazdymu aby tohle nepodcenoval.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no ja si myslim ze to je dost osemetne. ocekavam ze u puvodnich majitelu zafunguje nastvanost na to ze uz nejsou majiteli ktera se obrati proti novemu majiteli. proste misto toho aby si sypali popel na hlavu a byli vdecni za to ze jim bylo pomozeno tak s postupem casu zacnou videt noveho majitele domu jako nepritele. zvlast pokud treba se jim nebude chtit uplne tolik starat o tu nemovitost (vzdyt prece neni jejich tak co by se starali o cizi) a novy majitel se kvuli tomu dostane s nima do sporu. takze z toho co vidim kolem sebe usuzuji ze tohle je velice realny scenar. proste takhle jsou u nas lidi nastaveny. at se tvarej sebelip a at trebas i chapou v dobe kdy jim exekutori prodavaj barak nad hlavou ze lepsi sance se jim nedostane tam kde jsou a trebas i kdyz by z pocatku meli pratelsky vztah k novemu majiteli, tak cas udela sve a hlodavost ztraty vlastnictvi naroste do rozmeru popsanych vysse.
    PEJR
    PEJR --- ---
    BROZKEFF: nemáš od známý nějaký statistiky? zajímalo by mě kolik % lidí projde sýtem, a pak jakou má s těma lidma úspěšnost?

    Osobně si myslim, že srovnávat děti v africe, který nemaj nic a nějakej mecenáš jim zaplatí jízdenku minimálně o třídu vejš, s dospělejma lidma, který už defakto o všechno přišli a jen čekaj, kdy přijdou i o střechu nad hlavou, neni úplně to samý. Děti reflektujou svojí budoucnost skrze rodiče, takže maj nějakou představu co by asi měli dělat aby se mohli stát dospělejma. Kdežto rozvedenej padesátník/ce má jen hodně mlhavou vizi, že by se moh z toho srabu, ve kterym je, nějak rozumě vyhrabat. Takovej člověk si podle mě jen tak neuvědomí jak velký "dítě" v tu chvíli je. Z toho, bych řek, vedou jen dvě věci, komunita lidí který jsou na stejný vlně, nebo rodina, která takovýho člověka nenechá utopit se...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam