• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JUNIPETRUS: Diskurz neni sproste slovo ani nejak odsuzujici. Diskurz (pro me) znamena, ze dany popis vychazi z nazoroveho, mj. jazykem, kulturou a obecnymi metanaracemi daneho pohledu. Tedy ze je dany popis (v tomto pripade gita) poplatny sve dobe a svemu kontextu, potvrzuje ho a utuzuje. Ma sve (v textu primo nevyjdrene) konotace, predpoklady a skryte manipulace, zkratky a vyznamy. Je to pomerne klicovy pojem postmoderny, pokud bys potreboval, rad se ho pokusim vysvetlit vice.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ježíš to je super!
    Nehodnotím lidi o kterých ten dokument je ani pravdivost toho dokumentu (nastříhat se to dá různě), hodnotím pocit, který to ve mě zanechalo. Hodnotím tu ideu, ten mem, možnost že někdo tak opravdu žije.
    Super šestiletá holka, která se o sebe umí postarat. Skvělý je její rozhovor s koněm :-)
    Bohužel video má technické problémy. Všelijak se zadrhává, takže se připravte na to, že to budete spíše poslouchat jako audio s takovým slideshow a občas kus pohyblivého videa. Ale i tak, podle mě ná-dhe-ra.

    Tak to vidím já: Amia — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10266701443-tak-to-vidim-ja/21055211333-amia/

    Dokument o každodenním životě šestileté dívky, která spolu s rodiči a bratrem bydlí na šumavské samotě, obklopena zvířaty a vílami. Režie B. Rychlík
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WANAH: odsoudil? Kde jak?
    PIZI: a jak moc je slaná a oslazená bílým cukrem?
    PAULMUADDIB: nezavrhuj, pro mě za mě :)))

    LOOK: jiný způsob přípravy (jiný alchymistický postup) vede k tomu, že tělo takové vejce potom jinak tráví. Obecně je mi příjemnější vajíčko na tvrdo, je takové satvičtější či jak to říct, smažené je s olejem a na pánvi a po snězení je mi po něm trochu těžko. Výborné je ale k pivu nebo po alkoholovém excesu ,) Nejlepší je vyzkoušet si, jak rozdílně to na člověka působí.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LOOK: To jsou slisované pukance zrn dané obilniny. Rýže, kamut, špalda, kukuřice. Popcorn znáš, ne? :) Na rozdíl od popcornu se to zpravidla nedochucuje a nedosoluje. Podle mě v klidu. Jenom to vypukání proběhlo za vyšší teploty patrně. Možná mikrovlnně. Kdo ví. Zpravidla se jedná o celá zrna včetně slupky, což je fajn.

    Při smažení vznikají různé aromatické sloučeniny. Aminokyseliny/bílkoviny nevím co dělají v těch vysokých teplotách. Při použití polynenasycených mastných kyselin (aka rostlinných olejů) na smažení u nich n avíc dochází ke kroucení řetězce do transizomerů až aromatických kruhů. (Aneb sádlo, ghí, palmový a kokosový tuk je lepší, protože má převážně nasycené vazby, které jsou stabilní).
    Víc mě nenapadá... osobně si ale volské oko dělám celkem často ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    DARJEEL: pls rozved rozdil mezi vajicem natvrdo a smazenym :)

    otazka na vsechny zdravojedliky: co casta konzumace tech polystyrenovych ryzovych chlebicku? (racio, bona vita atd)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    DARJEEL: Já bych to ekonomické hledisko nezavrhoval - ono pokud je správně pochopeno a uchopeno, dává jednu z nejlepších odpovědí, co činit. Bohužel tato hlediska jsou silně narušena, sám nemám jasno, zda vinit stát že prasí trh, nebo trh, že prasí stát :-).
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: To je klasická poučka z ekonomie o přebytku spotřebitele a přebytku výrobce - pokud je 10% lidí ochotno zaplatit více za zvláštnější produkt, nabídne se jim za tu vyšší cenu a prodejce tak nezíská 100x 2 koruny za obyčejný rohlík (který by si bez alternativy koupili i ti "fajnovější"), ale 10x 4 koruny + 90 x 2 koruny. Proto jsou studentské a důchodcovské slevy do muzeí, aby vůbec přišli a tak. Nejlépe to funguje u individuální ceny v dražbě - tam se prodá přesně za to maximum, co je někdo ochoten nabídnout.
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: ja bych se tim poctem neridila az tak striktne. rozhodne to taky uznavam/vyznavam, ale mam za to, ze i vetsi pocet kvalitnich ingredienci v dobry kombinaci je ok) treba v indicky kuchyni by se ti do tech 5 ingredienci mnohdy veslo jen koreni)) [aha ted jsem to docetla az nahoru, podobne viz Darjeel a Pizi]
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PIZI: mnam, indicky vypalovaky jsou skvely. tejden jsem bydlel na byte s indama a voni furt varili od rana do vecera ty jejich vypalovaky. intenzivni poindicteni, super vec :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    DARJEEL: Indická strava je také hooodně vyrazná samé koření. Asi tam byli otupělí a chtěli zážítky už dávno před naší moderní civilizací.
    WANAH
    WANAH --- ---
    DARJEEL: Nenutí ale sám si ,kteří tak činí lidi šmahem odsoudil btw.

    To o tom venkovském zenu beru jenom jako sarkastickou poznámku.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: aha, takze to pouzivas v nejakem svem novem Darjelovskem smyslu.
    Proc k nam radsi nemluvis cesky?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JUNIPETRUS: že tonoucí se stébla chytá ,)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: někdo by megapekárnám a cukrovarům říct "hrnečku, dost!" :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: a to znamena vlastnimi slovy co?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: jj, to rozhodně, tady to "škodění" je spíše byprodukt než co jinýho "neviditelné ruky trhu", důsledek upřednostnění ekonomických hledisek před jinými, je to záležitost poptávky a nabídky. A fatální to není, nakonec nikdo mě nenutí kupovat pečivo, který je oproti jiným zdrojům karbohydrátů brutálně drahý :o) ale zase jak říká můj moc dobrý kamarád "chleba je kopr" (čímž myslí, že prostě když máš chleba, tak na něj švihneš máslo nebo něco a je jídlo na světě, s rýži se člověk musí jebat a trvá to :)

    JUNIPETRUS: diskurz samozřejmě používám ve smylu jako ho definoval Fuko.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CONTINUITY: jj, patenty na pravdu nebrat a takovým patentovačům je nejlépe se obloukem vyhnout.
    Jj, ta ayurvéda koukám, se Tě hodně drží, ta je fajn... já se teď zase pro změnu vrhám na tcm a čínskou moudrost tohohle směru, tak jsem zvědavý, co číňani nabízí v kontextu dietetiky, myslím, že to bude podobně zajímavé.

    Mě právě před nějakým časem zaujalo to, jak neuvěřitelně roste koncentrace/koncentrovanost některých bazálních "prvků" stravy v potravě (třeba sladký výrobek jehož složení je ze 3/4 cukr, mazec). Příjde mi, že to jde ruku v ruce s jakousi naší zápaďáckou otupělostí a letargií, postupným oploštěním emočního prožívání apod. Jakobychom zoufale potřebovali něco cítít a tak to solíme a sladíme co se dá, pořád se to šponuje a nevím teda, kam to dojde. Když teď náhodou narazím na nějakou sladkost z obchodu, tak se nestačím divit, jakou intezitou to zahltí mé chuťové pohárky a jak rychle jde na tuto intenzitu navyknout mít jí jako normu... velmi podobné je to se solí. Jj, průser je imho tuna soli respektive cukru ve slaných respektive sladkých výrobcích a pečivo jako základní zdroj karbohydrátů (a nedávno jsem se bavil s jednou paní mistrovou kungfu a říkala, že brambory jsou taky nahovno) a potom přebytek nějakého typu potraviny ve stravě (spousta lidí jí pořád dokola maso/sýry/maso/sýry, občas vajíčko - btw. mega rozdíl mezi smaženým a vařeným vajíčkem!!), absence bohatšího výběru zdroje bílkovin a taky, což je třeba hodně můj problém, zbytečně velké porce jídla. Imho se stačí "pořádně nažrat" jen jednou za čas.

    Ty Mitchellovy pravidla semi moc líbí, jednoduchý, úderný a výstižný. S těma ingrediencema bych brzdil, ale autor to myslel asi tak, že v rámci jednoho typu potraviny by nemělo být více ingrediencí... ale vyjímky existují taková maková buchta "hrnkovka" může obsahovat dva nebo tři typy mouky, sladidlo, prdopeč, tuk a už seš na víc než pěti a to jsme ještě nezačali s náplní.... no ale jak píšu, asi tuším, jak to autor myslel a je to dobré, moc dobré...

    a ano, mostly plants...

    Ještě jedna věc mě dostává, ale spíš tak psychedelicky nebo jak to říct. To jsou moderní megapekárny a cukrovary, který v podstatě (z magického či psychedelického hlediska - možná by jsme taky mohli říct schizofrenního :) vytváří jakýsi portál, který imrvére, nonstop, zpracovává jeden druh potraviny, nikdy se nezastaví a jenom chrlí a chrlí, dost dystopická vize pro mě. U pekáren je ještě bonus "věčného návratu" nespotřebovaného pečiva zpět do oběhu a tak pořád dokola. V podstatě každý pecen chleba obsahuje klidně 5 let starý zlomek dřívějšího pečiva... ble :o)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PIZI: imho nejvic kupujou lidi stejne zakladni rohlik za 1kc nebo 1,90kc v supermarket. (prestoze nabizeji dalsich x druhu peciva)
    Jednak klasicky rohlik maji radi a jednak kupujou podle toho co je nejlevnejsi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Oni lidi jeden typ rohliku koupit muzou, ale jakmile prijde na trh nekdo kdo jim nabidne vice typu, tak zacnou kupovat ty a ostatni vyrobci tak musi taky. Valka ve zbrojeni. Otevreni pandoriny skrinky. Uz je problem to nacpat zpet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam