• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: To je klasická poučka z ekonomie o přebytku spotřebitele a přebytku výrobce - pokud je 10% lidí ochotno zaplatit více za zvláštnější produkt, nabídne se jim za tu vyšší cenu a prodejce tak nezíská 100x 2 koruny za obyčejný rohlík (který by si bez alternativy koupili i ti "fajnovější"), ale 10x 4 koruny + 90 x 2 koruny. Proto jsou studentské a důchodcovské slevy do muzeí, aby vůbec přišli a tak. Nejlépe to funguje u individuální ceny v dražbě - tam se prodá přesně za to maximum, co je někdo ochoten nabídnout.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PIZI: imho nejvic kupujou lidi stejne zakladni rohlik za 1kc nebo 1,90kc v supermarket. (prestoze nabizeji dalsich x druhu peciva)
    Jednak klasicky rohlik maji radi a jednak kupujou podle toho co je nejlevnejsi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Oni lidi jeden typ rohliku koupit muzou, ale jakmile prijde na trh nekdo kdo jim nabidne vice typu, tak zacnou kupovat ty a ostatni vyrobci tak musi taky. Valka ve zbrojeni. Otevreni pandoriny skrinky. Uz je problem to nacpat zpet.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: jeste bych doplnila k tem 25 slozkovym vyrobkum uvahu: To je dan za tu nasi slavnou moznost volby a hypertrofovany individualismus. Myslim ze pekar nema v principu zakerny zajem lidem nicit zdravi, ale zjistil, ze lidi nemuzou proste koupit jeden typ rohliku a tu buchtu, ktera je upecena dneska, a vybrat si ze dvou chlebu. Ne, lidi pozaduji vyber z 18 druhu peciv a 34 druhu buchet, denne, nejlepe 24x7. Levne! Cili prumyslova vyroba na to reaguje vyvojem vyrobku, ktere se dochuti, nastavi, obarvi, prodlouzi trvanlivost, atd atd, aby to na regalech vydrzelo aspon par dni opticky v poradku...

    Fatalni problem to ale myslim neni; kdyz lidi budou dostatecne poptavat maloslozkove veci, tak to trh zase nabidne. Sympaticky je boom domacich pekaren a tak.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: no Bhagavadgíta je fajn, ale celý brahmanismus té doby stojí na obětí, respektive jakési obsedantní introjekci opakované tvoření vesmíru, které musí být udržované neustálými oběťmi... a tak ty verše jsou vlastně na světlo světa vytlačeny strachem ze zániku (což jim neubírá na hodnotě), nicméně odhaluje jejich diskurzivní povahu...
    co ma co bhagavadgita spolecneho s brahminismem "te" doby?. Do jake doby patri bhagavadgita, ty experte?
    Vesmir je opakovene tvoren a zase zanika, to je proste fakt, zadna introjekce, lepsi nez bezradne "buddhisticke" "vesmir nema pocatku ani konce" a zaroven rikat, ze vse je pojimive.
    A co se tyce obeti, bhagavadgita spis pojednava o mysterium obeti. Co to vlastne je musi pochopit ctenar.
    Je zajimave, jak treba obetovani je prostoupene i s buddhismem. Skoro kazdy buddhista, kazdy chram ma nejakou tu sosku, nebo obrazek buddhy, nekde na oltari, prednim si kladni, obetuji Buddhovi kvetiny a ruzne predmety, po nejake prednesu nebo ceremonii nabizeji(obetuji) zasluhy z teho cinnosti ostatnim bytostem, v tibetskem buddhismu je zase idealem boddhisatva pak obetuje vstup do nirvany, a misto toho se rodi znovu a znovu aby pomahal bytostem

    A zaujalo me "nicméně odhaluje jejich diskurzivní povahu...". Rekl si to tak, tato diskurzivni povaha je nejakym zavaznym nedostatkem bhag.
    Abych rekl pravdu, nevim co si pod tim pojmem predstavit a co si tim vlastne chtel rict.

    Wiki rika: "Diskurz nebo také diskurs (z fr. discours, rozprava, přednáška, od lat. dis-currere, pobíhat sem a tam, rozebírat v řeči) znamená v běžné řeči rozpravu, pojednání nebo výklad o určitém tématu,[1] a to buď ve formě dialogu několika mluvčích, nebo monologu.

    Speciální významy dostalo slovo diskurz po roce 1960 díky „teoriím diskurzu“
    Michela Foucaulta a dalších.
    Diskurz v moderní filosofii

    Při soustavném studiu starých textů si francouzský filosof Michel Foucault všiml, jak se liší jejich jazyk a jak se tento jazykový rozdíl projevuje i v tom, o čem se v různých dobách hovoří a o čem se nehovoří, případně co se o věcech dá a nedá říci. Každý jazykový projev vykazuje znaky svého kulturního prostředí a doby, jež se do jazyka promítají a zároveň působí jako odosobněná struktura řeči ovlivňující a omezující autora. Podobnou zkušenost zmínil už dříve Martin Heidegger a nazval ji těžko přeložitelným slovem „Geschick“, jakýsi „pokyn bytí“, který určuje náš pohled na skutečnost.

    V moderní (zejména francouzské) filosofii a ve společenských vědách se dnes pojem diskurz často používá v tomto odlišném smyslu. Podle Foucaulta jde (zjednodušeně řečeno) o jistý způsob chápání a porozumění skutečnosti v určité epoše a oboru, který se charakteristickým způsobem promítá do jazyka a jeho možnosti tak podstatně ovlivňuje. „Diskurz je tedy to, co tvoří pozadí každé promluvy, která jej nutně „opakuje“, pohybuje se v prostoru jím vymezeném; je to zároveň to, co nám umožňuje mluvit, respektive co naše mluvení legitimizuje, a zároveň to, co nám týmž pohybem něco říct znemožňuje.“[2] I když se Foucaultova úvaha odehrává ve filosofické a nikoli lingvistické rovině, je do jisté míry obdobou jazykového relativismu amerických antropologů Sapira a Whorfa – přesvědčení o nepřeložitelné specifičnosti různých jazyků, které samy do značné míry určují, o čem a jak se v každém z nich dá hovořit.

    Ještě jinak chápou termín diskurz Karl-Otto Apel a Jürgen Habermas v rámci své „diskurzivní etiky“; jde podle nich o "formu komunikace oproštěnou od kontextů zkušenosti a jednání, diskuzi, v níž nejsou omezeni její účastníci tématy ani příspěvky, není v ní nátlak, jsou vyloučeny všechny motivy krom kooperativního hledání pravdy. Na základě těchto pravidel pak může být přijata rozumnou vůlí nějaká norma."[3]
    "
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: to počítání ingrediencí docela praktikuju a IMHO to sedí ;)
    bohužel tak odpadne i ledasjaký produkt z bioobchodu, ale žádná škoda, ty, které jsou spatlané stylem pejsek a kočička vařili dort, bývají zároveň nejdražší a chuťově nic moc ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DARJEEL: Totální souhlas :)

    po pravdě, nejsem si jistá, v čem s Kuatem vlastně nesouhlasíme, jestli v něčem ;), a nepřijde mi to důležité, přijde mi že to není nic podstatného

    Nezastávám žádný konkrétní "výživový názor", např. makrobiotický nebo veganský, nebo naopak masařský ;) Asi nejblíž mi je ájurvéda, protože ta říká, že každý člověk potřebuje něco jiného, a definuje principy, které mu mohou pomoci vyjasnit si, co to je. Zároveň se ale taky nemůžou brát úplně doslova :), musí se vždycky aplikovat na konkrétního člověka, prostředí a podmínky.
    Je mi naopak docela podezřelé, kdykoliv narazím na člověka nebo na systém, který tvrdí, že ví co je zdravé pro úplně všechny. To okamžitě beru s rezervou ;-D, protože si myslím, že pro všechny stejně to prostě nejde ;)

    Jediné, co se podle mě dá definovat obecně, je myslím přesně to, co vyjmenovávš ty, a to věci, které k jídlu prostě nejsou, nebo není dobrý nápad jíst je často a pravidelně. Což jsou pro mně ty průmyslové sračkosměsi (ať už se tomu říká "cukrovinka" nebo "polotovar"), věci obsahující všelijaké neurotoxické a jinak toxické přísady, maso a mléko plné chemikálií, antibiotik a stresových hormonů ......nebo třeba bílý cukr a bílá mouka, které se dají zvládnout občas, v buchtě od babičky nebo v pečivu, když fakt není co jiného sníst, ale jako základ stravy dělají opravdu paseku....

    Napadá mě k tomu, co nám říkali na semináři ájurvédského vaření. Pan Tim Mitchell nám vyprávěl o jednom autorovi, co nastudoval mraky různých informací a teorií o výživě a vydestiloval z nich, co mu přišlo jako základ:

    "Eat food. Not too much. Mostly plants."
    Jezte jídlo. Ne moc. Hlavně rostliny.

    a pak k tomu patří řada vtipných definicí, co je a není "food" ;)
    Například:
    "pokud to má víc než 5 ingrediencí, není to jídlo"
    "pokud jste to koupili na stejném místě jako benzín, není to jídlo"
    "pokud to přišlo okénkem vašeho auta, není to jídlo"

    atd ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: jestli se můžu ještě vrátit k debatě o "normálním" a nenormální jídle... :)

    Příjde mi, že je to otázka míry, v čem spolu s conti nesouhlasíte. Já experimentoval s makrobiotikou, veganstvím, vegetariánstvím apod. a teďka maso jím (zvlášť když je kosa) a dělá mi fakt dobře. Jím teda hlavně ryby, ale i tak si dám občas něco "silnějšího" a je to moc fajn... a tofu (kterého jsem dřív jedl spoustu) si dám jednou za čas výjmečně.
    Mám dojem, že když se člověk oseká o extrémy stravování (takový ty croasany s activií, salám s rohlíkem každý den na snídaní, komerční supersladký věci apod.), který jsou ze své podstaty naprosto nevyvážený, tak je to dobrý základ, na kterém se dá stavět celý harmonický řád. Takový vajíčko se špenátem a knedlíkem, pořádný hovězí vývar nebo dančí gulášek, vždyť to jsou dobroty, které člověka zahřejí na těle i na duši. Naopak, při návštěvě makrobiotické restaurace (nebo když jsem tam dřív vypomáhal), jsem potkával mnohem víc nezdravých lidí, kteří si těmito dietami kompenzovali nějakou potřebu sebemrskačství případně sytili pocit elitářství... což mi příjde mnohem nezdravější než to, že jsem měl včera na oběd kuřecí plátek s bramborovou kaší ,)
    Problematický je přebytek mléčných produktů, přebytek salámů nebo obecně masa, přebytek cukru apod. vždyť nejde o samotnou potravinu, ale o množství a častost užití...
    Jasně, je dobré se vyvarovat glutamátkových neurokoktejů a průmyslových sraček co obsahují místo 4 složek 25 (jak je třeba časté u penam chleba), ale jinak mi česká kuchyně ve své podstatě příjde super... však když se člověk koukne na různé staré děduly a bábiny na vesnici (i ve městě), tak uvidí zdravý harmonický zen naších krajin.

    KUATO: no Bhagavadgíta je fajn, ale celý brahmanismus té doby stojí na obětí, respektive jakési obsedantní introjekci opakované tvoření vesmíru, které musí být udržované neustálými oběťmi... a tak ty verše jsou vlastně na světlo světa vytlačeny strachem ze zániku (což jim neubírá na hodnotě), nicméně odhaluje jejich diskurzivní povahu...
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    CONTINUITY: nevíš, zda přednáška bude v angličtině??
    TURF
    TURF --- ---
    CONTINUITY: uhh prave mi to doplnilo uzasnou cast pritomnosti, dik!
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: na videnou zitra!.))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Homepage - Inspirace šamanskou cestou - Divadlo Kampa
    http://www.divadlokampa.cz/denni-udalosti/inspirace-samanskou-cestou-4.html
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Není to moc o 2012, mayský kalendář je zmíněn jen okrajově, je to hlavně o tom, jak tu změnu udělat :), je to souhrn malých reportáží o všech možných pozitivních vývojových směrech a aktivitách, co dělá mnoho lidí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    2012: Čas na změnu - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mrFkkgb1cUE


    Moc dobrej a důležitej dokument k tématu klubu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste jeden obrazek k tomu Gini indexu. to ma hodnotu 0-1 (0 = vsichni maji stejny prijem, 1 = cely prijem statu jde jednomu cloveku), pricemz nejlepsi na svete je Svedsko 0.23, a u nas je to straslivych 0.256 (ironie).

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: mam nekolik teorii k tomuto :). Jednak to muze byt generacni - mlady decka jsou vztekly a nachylny k idealum ("spravedlnost") a tak to ma byt; zatimco my uz jsme usedlejsi a ocenujeme co se dokazalo vybudovat. Je ale fakt ze Conti je taky nas rocnik a pritom je bojovnice.

    Druhak, Marx: dejiny lidstva jsou dejinami tridnich boju. Spolecnost se vzdycky bude rozdelovat na ty, kteri jsou uspesnejsi (a furt se jim ten uspech multiplikuje) a na ty, ktery jsou prumerni a podprumerni. Je to jako v kazdem stadu zvere nebo na plani s rostlinou - nekteri jedinci jsou uspesnejsi. V prirode zadna sparvedlnost neexistuje, ale lidi maji tento ideal, takze spodni vsrtvy k tomu, aby zili lepe, pouzivaji hnev a vztek (maji za to ze spolecenska nerovnost je jasne Zlo a ze maji narok na podil na uspechu tech uspesnych).
    Takze kdyz cisar ztrati mandat nebes ( = nerovnost je uz moc velka), vypukne revoluce; s nadeji ze pristi cisar bude fungovat jinak. Asi to tak bylo je a bude, obroda.

    Za treti, muj postoj: u nas se zije fakt dobre. Myslim ze je to tim ze nejsme lukrativni pro imigranty, ale zaroven nejsme zoufale Belorusko. Lidi jsou u nas sikovni tvorivi a nenasilni; akorat kazdej krade no.

    Viz toto srovnani ohledne spolecenske nerovnosti:


    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OGMIOS: Když se naladím na vlnu, že vím, že mě nikdo nebude prasit a všichni pojedou v pohodě tak se to taky většinou stane, ale v té frontě by spíš čekali ode mne, že je po obejmutí pustím dopředu, aby byli dřív doma na růžovku :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAULMUADDIB: ja to delal ted v nedeli asi tak, pospichal jsem a tak uz jsem lomil rukama nad dusickovejma ridicema a rikam si..kurna je tu 70 tak proc jedete 40. no a tak si rikam ze s nervama nikam nedojedu tak jsem jim poslal pozehnani a hned se jelo lip :D ale to objimani ve fronte by byla sranda. hlavne az by ses proobjimal uplne dopredu tak ta hlaska a vidite kdyz jsem vas tak pekne obejmul tak ted muzu pred vas co :D
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OGMIOS: Tak na dálnici spíš uhýbám a usmívám se, ale lidi ve frontě jsem ještě objímat nezačal, jen občas prohlásím něco humorného na odlehčení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAULMUADDIB: lidi ve fronte objimat, na dalnici predjet a usmat se skrz okenko(misto vztyceneho prostredniku) no a tak :D rofl :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Nemám auto. Žiju usedle. To možná dost takových situací odfiltruje. Takže asi to bude do značné míry i tím v jakém prostředí žiju. Čím aktivněji asi člověk žije, tím častěji může něco takového potkat. To dává smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam