HONZAL: ja vidim problem ekonomiky v tom, ze tato hra je nastavena tak, ze musi stale rast, tym padom sa straca cit pre rovnovahu. Vyrobky vo vsetkych odvetviach vyroby sa MUSIA predavat ci uz ich treba alebo nie a tym padom sa vytvara uz pokrivene nazeranie na zamer vyroby - konkretne v sucasnosti sa vyrabaju produkty tak, aby vydrzali zopar rokov a aby si ich clovek znova musel kupit a to nie z dovodu, ze by ich vyrobcovia nevedeli vyrobit kvalitne, ale preto, ze ekonomika musi rast. Pripada mi to ako nejake zvlastne nabozenstvo kde tym zbozstenym su prave peniaze a ekonomicky rast.
Jeden priklad:
Na svete existuje technologia pohonu na vodu. Nepoznam presne ten proces, ale zhruba ide o to, ze sa stiepi voda a vznika vodik, ktory ma omnoho lepsie vlastnosti (oktanove cislo) horenia ako bezny benzin a to nehovorim o odpade (vodna para).
Viete si predstavit aky skvely dopad by mohla mat aplikacia iba tohoto tu do praxe?
Ze ceny benzinu? cena za transport? zavyslost krajin na neobnovitelnych zdrojoch? Vsetky tie politicko-mocenske taskarice? vsetko minimalizovane a to nehovorim o vplyve na okolie.
A preco to vlastne nejde? Lebo ekonomika musi rast?
Tak sa pytam znova (darjeel promine ;) ) ARE WE STUPID OR WHAT?