• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Trest je to tehdy, pokud ti to bere to, co je tvou motivací. Pokud je tvým cílem vydělat prachy, pak je trest to, že ti někdo ty prachy vezme. Pak jsou ale lidé, kteří to nedělají primárně kvůli penězům a dokud je těch peněz dostatek na to aby se nemuseli strachovat, dělají to.


    YMLADRIS: V současné době je docela psychologický rozdíl v tom, že ten příjem není nepodmíněný. Musím o něj žádat a dokazovat a plazit se. Navíc myslím, že úroveň blahobytu na které můžeš dnes žít ze sociálních příspěvků nedosahuje té základní úrovně o které mluvím. Já osobně vidím to minimum zhruba někde na úrovní 15000 čistého měsíčně, minimálně. A navíc to, že tak budu žít já nepřinese ty kladné efekty, které si od toho slibuju, když by to bylo plošné. Zajímavé je na tom právě to, jak se přestaví společnost, když v ní většinu práce budou vykonávat lidé, kteří ji vykonávat chtějí a nemusí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: v soucasne dobe dostanes prispevek na bydleni a socialni prispevek, takze preziti mas zajistene. Proc teda chodis do prace a misto toho nerealizujes svuj sen?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud se to NZP ma zaplatit pres DPH tak je to vlastne vyhroceni toho meho vcerejsiho navrhu - nee ale ze 1 % bohatych ma prispivat chudym, ale ze kdokoliv kdo neco dela, ma z toho, ze neco dela, odvadet dan, aby ti, kdo delat nechteji/nemuzou tak nemuseli.

    Coz je proste ohromne anti-normalni predstava. Myslim ze vysoke DPH povede akorat na to ze lidi zacnou obchazet normalni zpusoby obchodovani/placeni (aby tu DPH nemuseli odvadet). Z meho pohledu je filosoficky rozdil mezi "mam mnohem vic nez muzu kdy spotrebovat - jsem miliardar - a tak davam miliony na chudaky" a "70 % sveho zisku odvedu na DPH jako trest za to ze se pokousim neco delat, vytvaret".

    Jsem zvedava zda se to nekde prosadi. Leda snad kdyz by byl prulom v energiich, opravdu nastoupila plosna levna robotika a lidska prace zacala byt malo potrebna. Ale tam nejsme.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Však s existenci vás systém počítá. Není to založené na tom, že to budou muset vidět všichni stejně. Klidně si můžeš závodit, atd...

    Mě zase třeba baví učit. Klidně bych to dělal zdarma, když bych nemusel řešit své přežití. Sám bych si volil kdy koho a jak učit. Protože bych učit nemusel, takže když bych učil, učil bych proto, že chci a že mě to baví, což věřím, že by přinášelo úplně jiné výsledky, než když někdo učí proto, že musí a nechce se mu. Což samozřejmě předpokládá úplně nový přístup k tomu co je to učení a jak má probíhat. Někoho učit je můj preferovaný způsob sociálního kontaktu. A nemyslím tím to dnešní jednosměrné učení typu já přednáším a vy posloucháte, ale něco obousměrného, oboustranně zábavného. To je pro mě optimální způsob jak "přispívat společnosti", dneska je tahle má nabídka nevyslyšena. Systém takové příležitosti nepodporuje. Spousta potenciálu je takto vyplýtvána.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: no, sam za sebe muzu rict, ze svoje myslenky hodlam plytvat nad odbornou praci jen pokud za to dostanu zaplaceno (nebo dostanu najist, sex, stoupne mi spolecenske postaveni, zvysi se mi jistoty atp). pokud nekdo ocekava, ze budu automaticky pracovat zadarmo pro blaho lidstva, pak se plete. budu pracovat jen pro svoje blaho a s vysledky sve prace se podelim jen s temi, kteri mi maji co nabidnout, ostatnim nedam nic. to by se totiz te spodine libilo, vyuzivat plody cizi prace, narokovat si ji zadarmo a jeste si rikat "no dyt co, kdyz to bennyho bavi, co by se nam nerozdal...". ani nahodou :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nepřemýšlej nad tím tak, že 10% živí ty druhé. To zní totiž tak, že táhnou nějaké břemeno, že jsou otroky těch 90%. Bavíme se o situaci, kdy 10% lidí dělá to co je baví, proto, že je to baví a ono to "mimoděk" živí těch 90%. Právě když vycházíš ze současného stavy, kdy motivací jsou prachy a ne činnost sama o sobě, tak si všímáš toho kdo z tvé práce žije a vnímáš to jako újmu, protože to snižuje ten tvůj výdělek o který ti jde v první řadě. Tohle je ale opačný příklad. Tady dokonce čím víc lidí svou prací živíš, tím víc tě to baví, protože právě tahle seberealizace je motivaci proč to děláš. Současný ekonomický systém takovou motivaci v podstatě znemožňuje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: jak psala YMLADRIS, ne kazdy se umi zivit premyslenim. ne kazdy je talentovany natolik, aby mohl byt uzitecny tim, co ho bavi. nedovedu si predstavit jak by mohl fungovat system, ve kterem 10% talentovanych lidi zivi zbytek 90% lidi, kterym jde se jen povalovat a delat nove deti a prijemce davek, zatimco oni hobluji od nevidim do nevidim na robotech. ale tak stanoviska jsem si uz vyjasnili, asi nic dalsiho nevymyslime.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: věřím, že většina lidí, po tom co si odpočinou a vzpamatují se, bude chtít něco dělat
    mj. z vlastní zkušenosti, i co jsem viděla u jiných lidí
    nucení a jednotvárnost produkuje zvláštní syndrom vyhoření, kterej se může jevit jako totální lenost. ale po nějaké době se člověk zotaví a zájem o aktivitu se mu vrátí...
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Jaké procento lidí má vůbec čas zjistit na co mají talent a co je baví?

    Argumentace dětmi je nebezpečná. Dítě se přece jen chová jinak, než dospělý. Ale samozřejmě nepopírám existenci neuspokojitelných lidí, popírám, že takoví jsou všichni.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Totální souhlas.
    Dneska v podstatě vůbec nemůžeme říct, jak to lidi mají s chutí něco dělat, protože průměrnej člověk je totálně pokřivenej po x generacích ubíjejících nesmyslných jednotvárných činností, kterých byla v průmyslové civilizaci většina a někdo je musel dělat. Samozřejmě, že taková práce člověka nebavila, a těšil se hlavně na dovolenou a na důchod. Přijde mi, že ten, kdo si dokázal najít něco, co ho skutečně bavilo, byl výjimkou, buď člověk talentovanej a kvalifikovanej, co vystudoval něco, kde je práce o něčem, nebo člověk opravdu tvořivej, kterej si dokázal najít barevnost v tom obyčejnu. Ale co všichni ostatní? K tomuhle žádnej člověk nebyl stvořenej, statisíce let člověk pobíhal volně po lese a věnoval se lovu a sběru, což je docela mnohotvárná a každej den jiná činnost uprostřed neustále se měnícího pestrýho prostředí....a i když se věnoval zemědělství a řemeslu, pořád to bylo mnohem víc stimulující ve srovnání s tím, kam to došlo ve 20. století, kdy průměrnej jedinec skončil zavřenej v jedné místnosti či hale, kde prováděl několik málo úkonů.

    Lidi jsou z tohohle zničení, vyčerpaní, otupělí, IMHO v takovém pracovním režimu dochází doslova ke ztrátám inteligence. Potřebují se vzpamatovat. Myslím si, že pro společnost by bylo dost dobré, kdyby dost lidí dostalo šanci nepracovat a přitom mít co jíst. Bylo by to pro ni mnohem lepší, než když dělají dál nesmyslná zaměstnání. Mnoho mechanických činností už není potřeba a jejich doba pomalu končí. Další "potřeba" jsou - pro věci a obory, které doopravdy vůbec nepotřebujeme. Myslím že míň práce a míň zbytečností by přineslo víc kreativity.

    Vždyť už teď se projevy toho dají vypozorovat. V podstatě DIY hnutí po světě dnes je obrovská síla, a zapojují se do toho lidi všeho věku, nezávisle na sobě, všichni ti lokální městští zahrádkáři, farmáři, družstva, výrobci všeho možného, sdíleči různých služeb...úplné moře nápadů, tvořivosti a aktivit. Řekla bych, že hodně z toho jsou lidé v rozvinutých zemích, kde je vysoká nezaměstnanost, ale z podpory se dá přežít. Nemají práce, nemůžou ji najít. Najednou mají čas. A celkem očividně někteří ho využívají, a vymýšlejí tolik a čím dál víc úžasných věcí, až mi z toho někdy jde hlava kolem, když se o tom dozvídám :) Právě lidi, co mají čas, jsou jedna síla, co může vymyslet ten novej svět. Druhá jsou samozřejmě ti, co dělají opravdu smysluplnou práci kterou milujou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: takova firma uz trochu je, jmenuje se google, lidi v ni pracuji protoze je to ohromne bavi a ona je zasypava odmenama. Jenze, jake procento lidi je tak talentovanych ze se muzou zivit tim co je ohromne bavi, a jake procento jsou (jsme) prumerni, kteri holt musime delat to co nam jde aspon tak dobre ze za to nekdo jiny je ochoten platit?

    jinak co se tyce tech neustale eskalujicich potreb - myslim ze je to dobre popsany, napr. skolni trida deti, vice se jake procento deti musi dostat novou hracku (mp3 prehravac) aby zbytek deti zacal po ni touzit a citit se bez ni nestastny... lidi se proste stale srovnavaji s uspesnejsi skupinou.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Poptávka neexistuje ale proto, že lidem hrozí smrt hladem.
    I ve společnosti s NZP by taková poptávka existovala.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nedozírné a nechtěné efekty určitě má i současný stav. Problém je, že nevíme co děláme, dokud to nepřestaneme dělat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: lidi dale pracuji, jen to nekteri cini premyslenim. stale existuje poptavka po produktech lidi, kteri neco umeji.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Náš blahobyt je výsledkem přemýšlení lidí, kteří nemuseli na lov a žili v komunitě, která měla tolik přebytků, že si mohla dovolit živit filozofy a později vědce. V podstatě je to výsledkem toho, že vznikl takový blahobyt, že někteří lidé už nemuseli "pracovat" a mohli přemýšlet. Měli na to čas.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: dnes neni treba lovit jidlo, ale chodit do prace a behat po obchodech. ten boj o hole preziti je jiz dostatecne abstrahovan, plati jen princip, ze bez prace nejsou kolace. a myslim si ze je nezbytne tento princip nesabotovat, protoze to muze mit nedozirne nechtene side effecty.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Vytvořili jsme systém potravinových obchodů, takže původní přirozený tlak na tebe abys šel lovit, nebo orat, už dnes neexistuje. A neexistuje proto, že lidé chtěli aby existovat přestal. Usilovali o to od času zemědělství. Zemědělství bylo způsobem jak se vyhnout nutnosti chodit denně na sběr a lov. Odstranilo původní přirozený tlak. Měl bys tedy brojit proti čemukoliv co tě izoluje od původního holého boje o přežití.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: lidi se sdruzuji, aby snaze prezili. pohani je prirozene potreby, tady neni potreba vymyslet jak lidi pohanet. jen je imho blahove vymyslet zpusoby jak prirodu donutit, aby tlacit prestala.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Záleží co považuješ za "fungovat". Pokud pod fungovat zahrnuješ motivovat lidi k tomu aby makali, vynalézali a pořád toužili po něčem dalším, tak takhle to fungovat asi nebude. Pro takovou definici fungování máš pravdu, že to fungovat nebude.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nemáš pravdu, že každej chce víc tamtoho lepšího. Ne, každej ne. Myslím si, že úkolem společnosti není zajistit pohánění lidí. Lidé se nesdružují do společnosti proto, že chtějí ten nejlepší bič na sebe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam