• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: to je ale prepocet na 100 000 obyvatel, predpokladam ze indie ma mnohem min aut na hlavu nez my. Prepocet na 100 000 aut pro Indii nemam.

    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CONTINUITY: Jako dopravu? Bordel, hluk, chaos, smrad, X hodinové zácpy, řvoucí řidiči, rozmlácené silnice, (většinou) bezohlední řidiči.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Tak jestli to tam vypadá tak, jak popisuje Kosmo, tak to, že mají počet mrtvých jen 1.6x vyšší než my, je úžasný výsledek :)....sice to Kosmo tedy malinko podcenil, ale v praxi klidně věřím, že to vypadá, jako by žádné nehody neměli
    - protože při těch podmínkách by mělo těch mrtvých být třeba 10x nebo ještě mnohem víckrát víc, a když je to jenom 1,6x, znamená to, že ve srovnatelné dopravní situaci se Češi srazej mnohem častěji než Indové....
    Možná tak to Kosmo myslel :)

    Ale zajímalo by mě, jak to myslel Daruma :)
    Darumo, popsal bys tu tvoji Indii ? ;)

    (teď zase nevím, jak moc je to k aktuální diskusi, kterou za příštích 10 min asi nepřečtu, ale myslím si, že rozdílné pohledy dvou inteligentních lidí na jednu zemi jsou k věci samy o sobě :)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    KOSMO: Hmm, tak to jsem byl asi v jiné Indii. ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOSMO:

    Pocet umrti na silnici za rok na 100 000 obyvatel

    Czech Republic 10.4
    India 16.8
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Tak ještě pokračování k silnici :-) Velmi zajímavé je srovnání jízdy v Indii a u nás... U nás máme pravidla úplně na všechno, na každý prd. A silnice jsou plné mrtvol - nejen lidí, ale těch zvířat co u nás umře - v autě o tom nevíš, ale pod přilbou je cítit pach z mršin strašně často... A v Indii? Žádná pravidla... jen jediné - nesmíš nabourat toho před sebou. Čára není zeď, přednost neexistuje, semafor je pro ozdobu křižovatky, do dvou pruhů se vejde pět, totální chaos, auta, trucky, motorky, rikši, sloni, autobusy, cyklisti, chodci, velbloudi... a výsledek? Lidi se na sebe usmívají, jedou pomalu a !velice pozorně! Občas ťukanec... a kdyby někdo spočítal mrtvé na kilometry a počet vozidel a lidí uvnitř - odhadují výsledek tak na 5% vůči našim silnicím... zácpa, která se tu rozjede do půl hodiny by u nás stála snad půl dne... krávy chrní spokojeně na "dálnici" - ani na ně netroubí - prostě je objednou...

    Čímž chci jenom říct, jak moc různí jsme - tady po Zemi - ono se říká globálně - ale globálně co??? Globální pravidla pro globální uvědomění? Ne ne, to fakt ne, to nebude nikdy fungovat... musíme se to IMHO naučit téměř bez pravidel... ohleduplně, hezky, za vyššími cily...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    BROZKEFF: To si trefil pěkně, Brozkeffe... nevim a přesně proto jsem psal, že jsem na tenkém ledě... napíšu tedy co si myslim...

    Před vznikem sys. by měl být vždy jasně specifikován důvod, učel použití takového sys. Pak to může být sys. robustní a odolný vůči chybám. Jestliže vzniká sys. bezúčelně - je snadno zranitelný a napadnutelný.

    Takže co by mělo být důvodem pro vznik společenského systému a jeho hierarchického uspořádání? Aby se měli všichni dobře? Abychom měli velké zisky? Abychom byli nezranitelní? Abychom byli tvořivý? Abychom byli vzdělaní, zdraví a krásní? Toto jsou IMHO důvody druhotné... pořád chybí ten prvotní... Stabilita růstu. A to v mikro-smyslu - tedy stabilní podmínky pro duševní rozvoj každého v rámci daného sys. Což by mělo ve výsledku vést i ke stabilitě a udržitelném rozvoji celého sys. - to je nějaký "etalon"

    A teď k té tvé původní otázce hranice - spolupracovat nebo bojovat proti? Sám si skvěle napsal, že to má každý jinak - a já bych napsal, že bychom neměli příliš soudit lidi podle toho, jak se zachovali - měli bychom se zajímat o motivace jejich činů v dané době - jistě by se našlo nemálo smutných případů kolaborace s odporným režimem, které byly motivovány čistě, nezištně... Myslím si, že nelze takovou hranici definovat. Jediný princip - áhimsa - neubližování - dokáže rozetnout pochybnosti pro daný moment - ale za chvíli už to může být jinak... mě se ta hranice jeví jako plovoucí - dynamická - absolutně netuším, jak by se to dalo uzákonit, napsat, fixovat - tak, aby to bylo pro lidi srozumitelné a zároveň se to vztahovalo k onomu "etalonu" výše.

    A teď úplně osobně - což je řekl bych lepší - leč rizikovější :-) Já jsem kluk tzv. tanktrický a pro mě je tenhle svět skutečný - není pro mě přeludem - a tak vnímám všechna ta omezení, která mi moderní doba naděluje. Leč je nevnímám nijak palčivě - dokonce bych řekl, že je vnímám, jen když někdo "prudí", jinak je naprosto ignoruji a porušuji - zajímá mě jen boží zákon - jen tam se orientuji. Vždycky se snažím rozumět proč daná pravidla existují - pro koho a jaké situace jsou konstruovány - a podle toho se řídím a klidně ten rámec překračuji pokud je to nutné - a znovu - neubližovat ani sobě ani jinam! A tak se dá říct, že se sys. vůbec nebojuju - udělám si to svém - vždyť o tom nikdo nemusí vědět, ne? A praktický příklad? Joo... už pár let jezdím na motorce (tedy když je čas) - na takové té silnější :-) - snad nikdy jsem nejel podle předpisů, vždycky hledám hranu - a pohybuji se tak řekněme s 20% rezervou k ní - ještě nikdy jsem neplatil pokutu, nikoho nezbořil, jen jednou upad lehce v Alpách... se sys. nespolupracuji ani s ním nebojuji - když jsou někde policajti - jedu pomalu. Jinak mě zajímají fyzikální zákony - neustálá aktualizace údajů - adhese gumy, stav asfaltu, odstředivá síla, zrychlení, brzdy, možné překážky atd... hmmm už jsem dlouho nejel a když to tu tak píšu :-) jízda mi vyčistí hlavu líp, jak série ásan :-))) ale pšššt - to je proti jógickým pravidlům :-)))

    A konec traktátu - píšu víc - protože jsem trošku nastyd nebo chyt nějakého bacila - v Indii - neskutečný... ale to byste museli slyšet to indické frkání a kašlání a plivání... kamkoliv... zdravim
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    BROZKEFF: Vezmu to spíš tak obecně, povrchně... Každá z těch rovin bytí má svou nezastupitelnou funkci v sys. a má jí také přesně vymezenou. Nemíchat - jsem použil ve smyslu - nepřehazovat práva a povinnosti jedné roviny do druhé. Nejlépe to ukázat na praktickém příkladu:

    Dceruška chce vycestovat a odjet z domova, od maminky, za poznáním do ciziny. Máma na ní tasí veškeré zbraně, aby jí v tom zabránila."Ty mě nemáš vůbec ráda, podívej co já ti všechno dala, všechno z lásky k tobě, a ty mě teď odhazuješ, jak kus špinavýho hadru..." Snaží se v ní vzbudit pocit viny, jen aby byly na věky spolu. Jenže dcerka nezbedná už nějaký čas cvičí a studuje - a tak dobře cítí, že máma jen hraje na city, nenechá si nakydat na hlavu a v klidu povídá:" Ale maminko moje vždyť já tě mám moc ráda a děkuji ti za všechno co si pro mě kdy udělala. Ale teď mě to táhne dál a já bych byla děsně nešťastná, kdybych tady musela zůstat. Měj se fajn a zase se uvidíme..."

    Tohle je typický příklad - kdy to matka myslí naprosto upřímně a věří tomu co říká - ale jen pro to, že nedokáže rozlišit, rozpoznat, že není motivována láskou ke svému konání. Je motivována mateřským instiktem - ležím až úplně dole (múladhara) - a proto trpí. Kdyby to bylo o srdci - upeče dcerce sladké koláče na cestu a udělají si pěkný společný večer. Matka to smíchala - trpí jako ďas - a co víc své utrpení šíří všude kolem sebe...

    No, a s vyděláváním peněz a láskou je to stejné - tyhle roviny jsou od sebe taky pěkně daleko - tedy ne až tak moc - ale... uzavři si sám :-)

    Harmonizovat fajn - ale bych opatrný s tou plnou realizací všech - hezký ideál, leč v praxi asi jen pro pár výjmečně pokročilých...nicméně, taky na to tak koukám a snažim se...
    STRYX
    STRYX --- ---
    BROZKEFF: Mozna bychom meli rozvinutejsi prumysl, mensi korupci a stabilni evropskou unii. Jako druhy jazyk bychom se ucili nemcinu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    OGMIOS: Budu rozjímat o dobru a zlu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: Jo to mi prislo ohromne vtipne, jak si dopisujou pres Aktualne :-)

    No jsem zvedava jak se to vyvine.

    Pohled zblízka » Pozitivně zahnízděná gangsterka
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=14830
    Reakce Andreje Babiše na blog Jana Hnízdila Don „Vito“ Babiš se hněvá
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no co, reich by padl uz davno, stejne jako padl komunismus a stejne jako ted padaj dlouholeti vladcove v arabskem svete. tak by to bylo na uplne stejnem principu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOSMO: Existuje pro tebe někde hranice toho, s jakým systémem ještě "pracovat" a čemu se otevřeně postavit? Tohle je totiž podle mě to, v čem se lidi liší - jak zaujímají postoj k nedokonalému systému. Buď v rámci něj páchat dobro a nebo jej en block popřít a bojovat proti němu.
    Vždycky se mi připomíná druhá světová válka, ke které teď studuju různé věci zejména z toho období 1938-39. Já si dodnes nedovedu představit, jak by vypadal takový nový světový řád, pokud by to ty nepodrobené země vzdaly nebo nedaly a měli bychom tu dnes fakt ten tisíciletý Reich. Ten příběh o tom, že společenské zřízení jsou vlastně jenom ty divadelní kulisy, přičemž ta pravda/opravdovost je neustále věčné To za tím vším, jsem už slyšel mockrát. Ale realizované nic takového rozhodně nemám ...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOSMO: Já moc nerozumím, proč bychom neměli témata jednotlivých čaker míchat. V rámci nějakého formálního cvičení na danou čakru to lze didakticky možná separovat, ale jinak to oddělování spíš může vést k odmítnutí některých rovin bytí (4-chakra-up spirituality apod.) Jinak myslím, že je potřeba harmonizovat a plně realizovat všechny úrovně.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOSMO:
    YMLADRIS:
    S Babišem se nedávno setkal známý radikální kritik současného zdravotnictví a medicíny vůbec, MUDr. Jan Hnízdil (autor knížek "Jak vyrobit pacienta" a dalších psychosomaticky zaměřených kritik systému). Takto popsal svůj dojem ze schůzky:
    Jan Hnízdil » Don „Vito“ Babiš se hněvá.
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=14815
    a pak ještě omluva ;)
    Jan Hnízdil » Omluva Donu „Vitovi“ Babišovi
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=14832
    F0N
    F0N --- ---
    KOSMO: mam taky pocit, ze obaja hovorime o niecom inom
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    F0N: Jo, dá se to! Jen tomu věřit... pak se podle toho něčeho vnitřně postupně přetranformovat :-) a pak už je okolí ovlivňováno tvou změnou a dodáním dostatečné energie může proběhnout i transformace okolí...

    Řekl bych, že systém je k tomu, aby se používal, ne? Proč tvořit sys., se kterým se musí bojovat? Ale tady jsem na tenkém ledě - používajíc denně windows :-)))
    F0N
    F0N --- ---
    KOSMO: uhm rozumiem co sa snazis povedat, nejde o to aby sme boli vsetci rovnaky a rovnako pachli, skor aby tak nejak ludia v tych svojich oboroch v ktorych pracuju priniesli trochu svetla a potom sa nemozu stat totalne lapsusy - ved podnikat sa da aj poctivo a kvalitne s laskou (Bata)

    ja to vidim tak, ze system nezmenim, system je system, mozem snim bojovat, nesuhlasit, ciastocne ho upravovat, ale neda sa zmenit. Dajme tomu, ze sa da nahradit - a ked nahradit, tak zase iba tak, ze sa na ten stary vykaslem (je to zbytocna strata energie zaoberat sa nim).

    Ok nejakym sposobom funguje spolocnost - ja to nevidim vobec biedne - vidim miliony aktivit ktore sa deju lokalne/samovolne bez pricinenia "tych hore"a ma to nezanedbatelny vplyv na svoje okolie.

    Pred par rokmi si pamatam ako kamarati sirili myslienky sepracie odpadu - znelo mi to ako sci fi - dnes su vsade kose minimalne na papier a plasty. (takze da sa to)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    skutecne reseni imho spociva v tech drobnych upravach stavajiciho systemu. pokud neco nejde nahradit postupnymi zmenami, jedna se bud o neco naprosto revolucne genialniho, ale mnohem pravdepodobneji se jedna o nezivotaschopny nesmysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale abych jen nebrblal bez konkretnich namitek. autor tvrdi:

    As you can see, all of the seven elements I have described are tightly synergistic. Indeed, none can stand on its own. Negative-interest currency, for instance, won't work if other sources of economic rent are still available to invest in. Localization depends in large part on the removal of hidden subsidies that make global trade economic. Gift economies allow the quality of life to improve even as the economy shrinks.

    my bychom tedy potrebovali behem jednoho dne nebo tydne kompletne preswitchnout na zcela novy rezim a mozna behem te faze prepinani se do noveho sveta jeste zmenit mentalitu vsech lidi na svete, jinak to nebude fungovat. a to je nerealne. zase jako Zeitgeist - chceme vsechno a hned, jinak to nema smysl.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    F0N: Hmmm... kudy bych do toho... tudy...
    Ticho, to slůvko, které se tu na Nyxu docela dost používá díky AYP, ve zvláštním, specifickém významu je moc moc, strašně a nejvíc důležité pro vlastní seberealizaci.

    Ale donutíš tichem Klause k něčemu? Odpovím to rovnou - ne - na to bys potřeboval pořádný bič a mrskat a mrskat a mrskat... Klaus ani nikdo z těhle tatarů není součástí mé či tvé seberealizace - no doře, už slyším tu připomínku - tak z 0,0000001%. Řekl bych, že je fajn rozlišovat co dělá člověk pro sebe, pro svou vlastní realizaci a co dělá pro realizaci nějakého vyššího celku... ono se to často míchá a pak ty koktejly jednoty smrdí po hnijících rybách... já nevim jak ty - ale já docela rád banánový nebo jahodový koktejl :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam