_BENNY: opravdu lidi k vybudování umělýho světa vedla nespokojenost?
a pokud ano, byla to nespokojenost s existencí v přírodě, nebo nespokojenost s už předtím existujícíma umělýma společenskýma strukturama? (dřina ve feudalismu, apod....?)
četla jsem moc pěknej výrok americkýho indiána z konce 19. století:
"Než přišli běloši, rudý muž celé dny lovil a v noci se miloval. Takový život chtít změnit, to může chtít jen běloch."
;-D
Nevím jestli je to pravda ;)
Ale myslím si, že lidi z funkčních přírodních společenství bývají docela spokojení. Představa, že žijí ve strašném strachu a úzkosti z přírodních sil, je jedna z divných věcí, co nám vštípili ve škole, abychom nezpochybňovali současnej systém.
Povídala jsem si teď s Indiánem co prožil celej život v džungli, a ten to vnímal spíš tak, že jsou s přírodou propojení..nemají nad ní sice "kontrolu" v našem smyslu, ale nevypadá to, že by tím trpěli... Zato mají zdravé rodiny, zdravé tělo, všude kolem sebe krásu a život (je z hodně zastrčenýho místa, otázka je jak dlouho to vydrží, už se tam hledá ropa...)
Tím nic proti pokroku a vývoji. Osobně jsem naprosto maximálně pro zkoumání světa a rozvoj technologií, objevování nových možností, atd. Ale myslím si, že to nemusí jít cestou odtržení se a tvoření umělého světa. Věřím že existuje jiná cesta, založená na tom, že člověk má a vynalézá čisté technologie na všechno, co potřebuje, ale zároveň žije v přírodě a s přírodou, v přírodních cyklech, s rituály, venku, v klidu..... Myslím si, že tím směrem to půjde, ono to ostatně už je vidět, že v tom není žádnej skutečnej rozpor, klidně potkáš na rainbow lidi, kteří se věnujou nějakému high-tech výzkumu :)