• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    JUNIPETRUS: A na zaver slepici spalit a pricist vapnik v popelu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    OGMIOS: to by chtelo nejake seriozni zkoumani a vypocty.
    Sledovat kolik presne vapniku sezerou a kolik jich vydaj v podobe skorapek.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WANAH: nadprodukce ptoravin a stejne nam tu existuje ten hladomor...zajimave
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: tak jestli ste nekdy chovali slepice tak vite ze se jim pridava vapnik, davaj se jim rozdrceny skorapky, protoze i v normalnim prostredi kdyz vam litaj po venku a muzou si sezobnout co chtej + to ze je krmite, jima nedava dost vapniku coz se projevuje tim ze skorapky zacnou bejt kozeny. jak se vam tohle stane se slepicema tak vite ze ste je zanedbali a musite jim dat vapnik. takze nic takovyho jako ze by slepice menili jine prvky na vapnik nemuzu z vlastni zkusenosti potvrdit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: takze jeste lepsi, cela tretina vseho produktivniho patri statu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: regulace dovozu na strane vnejsi, dotace a regulace na strane vnitrni, tak se dela socialismus na zapade, resp. na severu. videl jsem uz pred lety nejaky dokument ze ktereho plynulo ze mistni produkci striktne reguluji urady. bohuzel se mi ted nejak nedari ho dohledat...
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: V informaci o Norsku jsem neviděl, že by tam vláda plánovala kolik se čeho vyrobí. Akorát omezují dovoz. Je na místních výrobcích, aby pokryli poptávku.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jen bych dodal, ze to jak to tam vypada v jejich kramech neni vysledkem jejich zajmu o zivot, ale vysledkem socialistickeho hospodareni. nekteri tady si to mozna jeste pamatuji, maslo sice bylo, ale nebyly jine veci, ktere se nenaplanovaly nebo se naplanovaly spatne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: nezabyvala jsem se tim detailne - takze disclaimer - ale ja si to predstavuju asi tak, ze Norsko je mimoradne bohata zeme, protoze ma spoustu ropy a vodnich elektraren a rybareni a zadne problemy, (nikdo s nima nikdy nevalci (co taky tam..)).
    Jsou tak bohati ze nechteji do EU. Lidem se tam zije fakt dobre. Davaji nejvetsi cast HDP na verejny sektor ze vsech zemi na svete. Pritom ale ten uspech neni dan tim ze by lidi nejak intenzivne/sikovne dreli, proste ohromne se zvedli po objeveni ropy v severnim mori.

    Cili jako by maji poreseno, lide se nepachti za zakladnim zitim (maji fakt vysokou zivotni uroven) a tudiz jim "nevadi" odhlasovavat tyto pokrocile humanisticke zakony (trvale udrzitelny rozvoj...), protoze bojem o neco/za neco se zabyvaji idealisti kterym o neco jde (prava prirody, zen, multikultury, .. whatever), protoze mainstreamovejsi lidi zas tak moc bojovat nemusi, nebot se maji uz fakt dobre.

    Napr jak jsme tu psali, ze v Indii je nehorazna spina - tam lidi bojuji o zivot. U nas uz o zivot nebojujeme, takze muzeme ve volnem case sbirat hovinka po nasich psech a neumyvat auta v potoce. A Norove uz vubec nebojuji o zivot, takze si muzou zajet pro maslo do Svedska (kdo chce).

    Problem je, ze my holt tu ropu a silnou vodu nemame, takze se tu zije hur a tudiz hned tak lidi na nejakou ekologii nepresvedcis, moc by je to zatezovalo... Az v Norsku ropa dojde, muze se to zmenit i tam.

    ale jen moje uvaha, nevim
    WANAH
    WANAH --- ---
    LOOK: Ona je ta efektivnost poměrně ošemetná, efektivnost technologií je hluboce pod jejich kapacitou už teď, protože je lidé prostě efektivně nevyužívají (krásný příklad je strašení hladomorem ve světě kde vládne nadprodukce potravin).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: zajímalo by mě, jestli za tím je skutečně "patriotismus", nebo jestli s tím má něco společného skutečná priorita, zájem života, zastavit všecku tu přepravu...
    upřímně doufám že obojí
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: jasný, že jsem naštvanej i na sebe, jinak bych kolem sebe neprskal..a máme volbu, to je jasný, přímo neomezené možnosti
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: Jsem přesvědčená, že technologická řešení existují.
    Jsem přesvědčená, že pokud by dostala prioritu, bylo by možno je nalézt.
    -----------------------------
    O tom zbytku (pohodlí, vzdávání se....) se nechci bavit, zjevně nemáme společnou řeč, vyjadřovat se k tomu nemá smysl, je mi z toho akorát smutno.

    ----------------
    Takže jen k tomu Norsku:

    Norský příklad mi přijde jako dobrej pokus. Pokus něco dělat s šílenou praxí nesmyslnýho transportu megatun věcí sem a tam.

    Bohužel,protože je to pokus shora, jasně že ho všichni nepochopí, a vznikají fenomény, kdy lidi "nutně potřebují" větší sortiment sušenek a pojedou si pro něj do supermarketu za hranice. To se nedá nic dělat. Ale to, že se pro změnu někdo snaží něco dělat na úrovni vlády, ve mně vyvolává naději. Je to jeden z prvních pokusů, i když třeba bude nepochopen, i když od něj třeba budou muset ustoupit
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    slepičí nukleosyntéza fosforu na vápník, lol
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: vzdyt si nekolikrat rikala, ze ti vadi 'spinave' technologie (napr. spalovani fosilnich paliv - znecisteni vzduchu). kde beres jistotu, ze vsechny tyto pujdou nahradit cistyma technologiema - a to beze ztraty efektivnosti nebo nakladnosti? protoze v jinem pripade jde prave o vzdani se, vzdavas se toho, co technologie prinasi, misto vozeni nakladu ho nosis na zadech a uneses toho min.

    (ale to je spis takova technicka poznamka k tomu vzdavani se. jak dal pises o tech segmentech, tak prave casti toho jednoho prehnaneho segmentu se prece vzdavas ve prospech ostatnich)

    pokud by vsichni byli (rekneme) probuzeni a nesli by jen po penezich (hmote), dokazu si predstavit financovani vyzkumu technologii ktere dnes nikdo nevyviji, protoze nejsou potencialne komercne zajimave. ale tohle porad nezarucuje, ze budou od zacatku 'ciste' (nebudou mit zadne skryte negativni vedlejsi efekty). proces zkouseni, chybovani, naprav chyb tu bude porad.

    ale lide nejsou probuzeni

    jak se ti libi norsky priklad?... :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Máslo na příděl | staskova.blog.ihned.cz -
    http://m.ihned.cz/c1-53898440-maslo-na-pridel

    Norsko razí trend lokálních a čerstvých potravin, a to je dobře. Norská ochranářská zemědělská politika vede k tomu, že na pultech norských obchodů je nabízeno převážně norské zboží a leckterý Evropan je zaskočen překvapivě úzkým sortimentem většiny norských obchodů s potravinami. Mnoho mezinárodních značek není v Norsku vůbec zastoupeno, např. fialovou čokoládu zde nepotkáte, sušenek a oplatek je v regálech jen několik málo druhů a většina z nich je norská nebo švédská. Norové lačnící po širším výběru podnikají nákupní výlety do sousedního Švédska, kde hned na hranicích vyrostly velké supermarkety otevřené sedm dní v týdnu (v Norsku jsou nákupní centra v neděli zavřená), s nabídkou čerstvého masa (kromě několika málo halal řeznictví se zde prodává všechno maso naporcované a úhledně zatavené v plastových krabičkách), uzenin, jogurtů různých příchutí a másla různých stupňů slanosti. Nabídka, až oči přecházejí, a vše je o třetinu až polovinu levnější.

    Lze říci, že norský potravinový patriotismus způsobil i současnou poněkud extrémní situaci, kdy je obyčejné máslo nedostatkové zboží a na internetu se objevují recepty, jak vyrobit domácí máslo. Stačí asi 20 min šlehat litr smetany a čtvrtka másla je na světě. Trochu to ztíží pečení vánočního cukroví, ale kdo se může pochlubit tím, že má vánoční rohlíčky z domácího másla! Jen doufám, že nebudu muset příští rok pěstovat na balkóně cukrovou řepu.

    ---

    pripomnelo mi to osmdesata leta :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: a nakolik teda jsa nastvan na cikana jak proflakava parazitne vzácné nádherné lidské zrozeni jsi vlastně naštvaný na sebe? zni to trochu jako seberte mi oblbovak nechci v nem zit ale sam se ho vzdat nemůžu.

    asociace: jak tu kdosi psal zrusme supermarkety neb mne nuti kupovat sracky...

    ted jak to mame si muzes vybrat. nemusíš se doma oblbovat, dej se třeba k lékařům bez hranic, ci jiné HC dle miry chuti zit akcneji. máme volbu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Jako že, rád bych sám věřil, že slepice jsou ve svém vnitřním athanoru schopny transmutace a že možná by místo vajec snášely i kamení mudrců ... leč neděje se tak. Skepse v případě toho, že někdo oznámí "hele mně ty slepice transmutujou fosfor na vápník" je opravdu na místě. Nepřijde mi, že svět je až tak moc zázračný.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: a přesto právě to se stalo ;)
    JUNIPETRUS: IMHO fake. Hledal jsem, ale nenašel jsem ani stovky, ani jednotky důkazů. (Kdyžtak nalinkuj.) Slepice jsou schopny snášet vejce bez skořápek jen s tenkou blánou a to zdokumentované jako jednoznačný výsledek diety která má málo vápníku. Pokud deficience přetrvává, tak snášet přestají.

    http://www.chickenkeepingsecrets.com/chicken-eggs/eggs-with-no-shells/
    http://www.ruleworks.co.uk/poultry/poultry-calcium-supplement.asp
    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00071666908415744
    etc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam