• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: zajímalo by mě, jestli za tím je skutečně "patriotismus", nebo jestli s tím má něco společného skutečná priorita, zájem života, zastavit všecku tu přepravu...
    upřímně doufám že obojí
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Máslo na příděl | staskova.blog.ihned.cz -
    http://m.ihned.cz/c1-53898440-maslo-na-pridel

    Norsko razí trend lokálních a čerstvých potravin, a to je dobře. Norská ochranářská zemědělská politika vede k tomu, že na pultech norských obchodů je nabízeno převážně norské zboží a leckterý Evropan je zaskočen překvapivě úzkým sortimentem většiny norských obchodů s potravinami. Mnoho mezinárodních značek není v Norsku vůbec zastoupeno, např. fialovou čokoládu zde nepotkáte, sušenek a oplatek je v regálech jen několik málo druhů a většina z nich je norská nebo švédská. Norové lačnící po širším výběru podnikají nákupní výlety do sousedního Švédska, kde hned na hranicích vyrostly velké supermarkety otevřené sedm dní v týdnu (v Norsku jsou nákupní centra v neděli zavřená), s nabídkou čerstvého masa (kromě několika málo halal řeznictví se zde prodává všechno maso naporcované a úhledně zatavené v plastových krabičkách), uzenin, jogurtů různých příchutí a másla různých stupňů slanosti. Nabídka, až oči přecházejí, a vše je o třetinu až polovinu levnější.

    Lze říci, že norský potravinový patriotismus způsobil i současnou poněkud extrémní situaci, kdy je obyčejné máslo nedostatkové zboží a na internetu se objevují recepty, jak vyrobit domácí máslo. Stačí asi 20 min šlehat litr smetany a čtvrtka másla je na světě. Trochu to ztíží pečení vánočního cukroví, ale kdo se může pochlubit tím, že má vánoční rohlíčky z domácího másla! Jen doufám, že nebudu muset příští rok pěstovat na balkóně cukrovou řepu.

    ---

    pripomnelo mi to osmdesata leta :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: a nakolik teda jsa nastvan na cikana jak proflakava parazitne vzácné nádherné lidské zrozeni jsi vlastně naštvaný na sebe? zni to trochu jako seberte mi oblbovak nechci v nem zit ale sam se ho vzdat nemůžu.

    asociace: jak tu kdosi psal zrusme supermarkety neb mne nuti kupovat sracky...

    ted jak to mame si muzes vybrat. nemusíš se doma oblbovat, dej se třeba k lékařům bez hranic, ci jiné HC dle miry chuti zit akcneji. máme volbu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Jako že, rád bych sám věřil, že slepice jsou ve svém vnitřním athanoru schopny transmutace a že možná by místo vajec snášely i kamení mudrců ... leč neděje se tak. Skepse v případě toho, že někdo oznámí "hele mně ty slepice transmutujou fosfor na vápník" je opravdu na místě. Nepřijde mi, že svět je až tak moc zázračný.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: a přesto právě to se stalo ;)
    JUNIPETRUS: IMHO fake. Hledal jsem, ale nenašel jsem ani stovky, ani jednotky důkazů. (Kdyžtak nalinkuj.) Slepice jsou schopny snášet vejce bez skořápek jen s tenkou blánou a to zdokumentované jako jednoznačný výsledek diety která má málo vápníku. Pokud deficience přetrvává, tak snášet přestají.

    http://www.chickenkeepingsecrets.com/chicken-eggs/eggs-with-no-shells/
    http://www.ruleworks.co.uk/poultry/poultry-calcium-supplement.asp
    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00071666908415744
    etc.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Odvrácená strana supermarketu: Týdenní nákup nacestoval 68 077 km | zpravy.ihned.cz - Lehké zprávy
    http://zpravy.ihned.cz/lehke-zpravy/c1-39444350-odvracena-strana-supermarketu-tydenni-nakup-nacestoval-68-077-km

    Propočtem na cenu benzínu mi vychází na takový nákup 150.000 Kč, dalších 150.000 budou hodinové mzdy řidičů a dalších 150.000 amortizace aut. Připočíst můžeme i nějaké to ošupné silnic a dálnic, skladování a maipulaci.

    Celkem tak jenom přepravu musí zaplatit zhruba 1.000 nakupujících, což při velikosti kamionů bude tak 10% veškerého dovezeného zboží. Teprve ostatní platí náklady a zisky supermarketů (cc 50%), náklady a zisky prodejců (cca 45%) a 5% je cena výroby. Jak se může lokální zemědělství nevyplácet?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-52304310-drahe-potraviny-v-cesku-jsou-mene-kvalitni-nez-nemecke-mame-pro-vas-dalsi-detaily

    "Fuksa a Dalli, jejichž úřady jsou financované z peněz daňových poplatníků, spotřebitelům shodně vzkazují, abychom se o sebe postarali sami."

    Je to dobrý postřeh, ale bohužel tristní závěr - "když už ta ministerstva máme, tak ať nás chrání nařízeními".

    Proč jednou někdo neřekne "Tak fajn, my se postaráme o kvalitu sami zezdola, ale ministerstva jsou nám tím pádem naprd, zrušme je"?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: jo :) ale je treba si uvedomit, ze jsi to ty, ktery si tohle vsechno uvedomuje a ktery prestava chtit s ostatnimi mnozicimi se bytostmi bojovat o svoje misto na slunci. zapadni evropa vymira, ma mindraky z vlastni minulosti, vrta se v relativismu a nihilismu, zatimco ji ostatni narody ktere si s tim vubec nelamou hlavu a uzmou si co se jim zachce, valcuji. my civilizacne zmlsani jedinci tady rozhodne z vlastniho premnozeni strach mit nemusime, nas na tomto kontinente se tyka problem presne opacny. tercialni sektor tady dlouho nevydrzi, az ztratime posledni zbytky kontroly nad produktivni sferou, ktera se presouva do krajin, kde lidi jeste normalne pracuji. imho nejde o volani po navratu do klidne harmonicke prirody, ve ktere se nikdy nikdo nepremnozi a vsichni ziji v souladu s kazdym. mozna jde o volani po svatym klidu, ktery tohle vecne honeni se za kusem zvance konecne ukonci ;-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARUMA: takova mista ale existujou, tak se staci jen prestehovat :D
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CONTINUITY: Vono honba za čistotou může být taky vlastně slušná neuróza, že jo. Faktem je, že vnější podmínky se neustále mění. Jednou to stojí za prd, jindy je to lepší a tak pořád dokola. Ať už se jedná o lidskou civilizaci, ekologické myšlení, životní prostřední nebo vlastní emoce. Já mám pocit, že se snažíš hledat nějaké ideální místo pro žití na zemi, kde se mají všichni rádi, vibrují láskou, jedí zeleninu, malují svoje zážitky z tripů, nosí lněné oblečení a 6x denně meditují. Ale není to tak trochu boj s větrnými mlýny? Já si myslím, že by se člověk měl nejdřív vrhnout na svoje vlastní neurózy a skrze jejich čištění čistit ten okolní svět a prostředí kolem sebe...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: Chtěla bych ti poděkovat, za sdílení tohohle.
    Přijde mi hodně důležitý sdílet takový pocity.
    Zažívám jich taky spoustu, docela podobných.
    V noci jsem se o tom rozepsala, ale nějak teď není odhodlání, to sem dát
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: Tohle je pořád stejné naprosté nedorozumění. Nemyslím si, nikdy jsem si nemyslela a nikdy jsem neřekla, že bysme měli "odvynalézat kolo", respektive vzdávat se něčeho. To je nesmysl.

    Přijde mi, že je třeba vrátit se k tomu z přirozenosti, co je pro zdravé fungování člověka nezbytné. Což je například pohyb, fyzická činnost v těle, pobyt v přírodě a venku, a spojení s přírodním prostředím, ve kterém žije každá lidská civilizace, i nejpokročilejší.

    To se nijak nevylučuje s technologiema, právě naopak. Civilizace, která si uchovává přirozený lidský chování, může vymýšlet skutečně inteligentní technologie, založený na pochopení energie a vědomí, spojeným s chápáním hmotnýho světa.

    To, co máme dnes, je civilizace založená na rozvoji chápání jednoho segmentu (hmoty) a zanedbávání všech ostatních, těla, ducha, duše.

    A je zvláštní, že když na to někdo poukáže, lidé to často pochopí tak, že by se měli toho, co je v tom jednom segmentu dosaženo, vzdát. Což tak vůbec není. Je to tak, že pokud se rozvinou i ty ostatní segmenty, je možná úplně nová úroveň pokroku.

    Připomíná mi to jednoho známého, který se věnuje půstům, meditacím, józe, magii, psaní. Obývá byt o čtyřech místnostech, z toho jednu má energeticky docela vychytanou, ale ve všech je špína, a ty tři ostatní jsou zcela nezařízené a zanedbané, porůznu odpadky.... Když je na to upozorněn, má pocit, že kdyby věnoval pozornost zbytku svého bytu "neměl by čas" na své praxe a "musel by se jich vzdát". Podobně to vidí se stravou, jí polotovary.
    Asi je nás tu dost, komu je celkem zřejmé, že kdyby takový člověk uznal, že výživa a životní prostor jsou důležité faktory, mohl by se v těch aktivitách, které jsou pro něj tak důležité, dostat ještě dál...a že naprosté zanedbávání tří čtvrtin života velice pravděpodobně jeho cestu nepodporuje a vede k nějakým zkreslením. Představa, že připravit si zdravé jídlo je o tolik složitější než ohřát nějakou sračku v mikrovlnce je iluze, ve skutečnosti to taky může trvat pár minut. V čistém prostředí má člověk daleko víc energie, na meditaci i na tvorbu....

    Tak jsem to myslela, tak to myslím, žádné vracení na stromy, jen normální přirozené věnování pozornosti celé realitě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: no a nebo ti piraha people (neprestavaji mne fascinovat). tam to funguje tak, ze se rozbije kanoe. Jejich hlavni obziva je lov ryb. Tak se plavi na kusu dreva. Reknou misionari, at ji koupi kanoi od kmenu, ktery je dela. Misionar misto toho pozve ucitele tvorby kanoi. Piraha si vyrobi sve kanoe (nejsou blbi nebo neochotni zkouset nove veci). Kanoe za nekolik let se rozbiji. Reknou misionari at jim koupi kanoi. Misionar rekne, ale vzdyt umite vyrabet kanoi, tak si to vydlabte jako minule! Piraha reknou, umime, ale to my nedelame. Tvorba kanoi neni nase vec. Nedelame to. Kup nam ji od sousedu.

    TOMU rikam kulturni tabu jako prase... jejich svet je postaven na tom, ze vsechno je ok a nic se nebude menit... Misionar po dvaceti letech vzdal krestanstvi a dal se na jejich viru (neviru, nemaji zadneho boha nebo mytus).

    Mne to pripada jako treba vnitrni celibat. Proste se udrzuje nejake i treba harmonicke stutus quo, nejsou zadne vykyvy. Ale taky nejsou zadne deti! Zadna rekombinace memu a genu!! atd. imho fail :-)

    Pro mne to, cim se lisi lidi od zvirat, je prave tady to: ze lidi furt zkousi neco noveho.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    LOOK: Amishové to tím druhým způsobem dělají docela často ,)
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: taky myslim ze je to nespokojenost, nebo spis takovy ten cervicek hloubajici jak si usnadnit zivot.

    CONTINUITY: jedna vec je vymyslet kolo a druha rict si pak 'ale co, kasleme na to, nosit naklad na zadech funguje docela dobre'. podle me to druhe nedokazeme, mozna 'dnes uz nedokazeme', mozna jsme nikdy nedokazali.

    lide se uci z chyb, negativni efekty technologii, pokud se objevi po case, jsou reseny zakony. neni to idealni, ale tezko to vymyslis lip (pokud nemas na mysli nejakou globalni kontrolu veskereho vyvoje s mega testovanim pred schvalenim)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Myslím, že to, co je
    obecně považováno za správnou výživu, je potrava, která pomáhá předejít růstu patogenů v
    těle. Čím zdravější tělo, čili imunitní systém, tím méně patogenů má šanci v něm růst. Čím více
    přirozené stravy, čím jsou jídla nezpracovanější, tím méně se na lidech živí mikroorganizmů.
    Cukr nemusí být škodlivý pro tělo, ale možná krmí jen milióny mikroorganizmů, a to je na něm
    to špatné. Dalším z vysvětlení je, že tělo si může vytvářet nezbytné nutriční složky samo.
    Můžete se té představě smát, ale podívejte se třeba na slepici. Držte slepice v prostředí, kde
    nebude vůbec žádný vápník, a krmte je jen potravou bez vápníku, a přesto budou snášet vejce
    ve vápenaté skořápce, až nakonec vytvoří více skořápek, než mohou mít vápníku v kostech.
    Toho přitom ale neubývá.
    Ten pokus byl zopakován už mnohokrát a jediným vysvětlením je, že
    slepice nějak změní na vápník fosfor. Většina potravin obsahuje něco fosforu - maso, chléb,
    ořechy a čočka jsou na něj zvlášť bohaté. Jsou zde stovky dalších důkazů, že zvířata umí
    transformovat jeden prvek na jiný. Věda tímto pohledem opovrhuje, ale na druhou stranu to
    neumí nijak vysvětlit.


    Co myslite to o te slepici?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: s tim vsim rozhodne souhlasim

    ale za predpokladu, ze clovek pochazi ze samotne prirody, pak to co tvori je imho s prirodou, resp. s jejimi zakladnimi principy v souladu (i kdyz je to casto ve vysledku prekrouceno do absurdna ci negace puvodni myslenky, i to je mozna nejaky vesmirny princip). kapitalismus, feudalismus, barbari... to vsechno prece neprislo z venci mimo prirodni rad. clovek je stale soucasti prirody, takze chyba imho musi byt v cloveku, tzn. v prirode. mozna mi unika nejaky aspekt lidskeho druhu, ktery se mozna zcela vymknul puvodnimu prirozenemu zameru aniz by poprel puvodni prirozeny zamer samotny, ale nejak si to nedovedu predstavit.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Domnívám se, že v tom figurují vnější vlivy. Respektive jiné vlivy, než "spokojenost" - "nespokojenost". Když se podíváš na historii industrializace, je to daleko složitější. Jen velmi malé části lidí se začalo dařit lépe než předtím, a to až po cca 100 letech, kdy se jim dařilo daleko hůře (divokej kapitalismus, 16h směny v továrnách, atd...). Průměrnej člověk si určité věci nezvolil, byla to vlna, která se na něj přivalila, a prostě se do ní musel zapojit, zúčastnit se a přizpůsobit se.

    Moje babička je z přechodové generace, která dospěla během industrializace u nás na začátku komunismu. Pamatuje čistou řeku, chození ke studni, zemědělství bez chemie. Taky pamatuje chudobu a dřinu, nespravedlivej společenskej systém, kde musel obyčejnej člověk často dělat (fyzicky) příliš mnoho a měl příliš málo.
    Proto ráda přijala pohodlí, které přinesla elektřina a motory. Ale zároveň se jí nelíbil vzduch ve městě s chemičkou, děsilo jí, jak se řeka v rodné vesnici změnila ve stoku, bolel ji pohled na chřadnoucí stromy. Tak mi to předala, jako zvláštní rozpor mezi upřímnou vírou, že pokrok a změna je potřeba, a že některé věci jsou dobré - a jasným vědomím, že dělat je TAKHLE ale teda vůbec není dobré... Sama si s tím vůbec neví rady a zvláštně se jí to přepíná, chvílemi systému věří, chvílemi ne....

    Přijde mi, že možná se technologická revoluce musela stát, aby byla alespoň nějaká šance změnit ten nastartovanej rozjetej vlak toho nefunkčního společenskýho systému. Protože technologie přinesla víc možností individuální svobody a spolupráce, což je základní předpoklad moct s tím celým něco dělat.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Díky za podporu :)

    Přišlo mi to takové předčasné, to tu nechávat, a ustávat různé vibrace, které to vyvolá, když mám pořád pochybnosti, jestli některé věci má smysl říkat, a taky jestli v diskusi na nyxu, ještě se nad tím zamyslím ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ja vychazim z toho, ze kdyby zde existoval nejaky prvotni stav, ktery by kazdemu vyhovoval, tak by jej nikdo nemel potrebu menit smerem k neprirozenosti, ktera nevyhovuje. leda ze by v tom figurovaly vnejsi vlivy (priroda, dzungle, vesmir, whatever).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: opravdu lidi k vybudování umělýho světa vedla nespokojenost?
    a pokud ano, byla to nespokojenost s existencí v přírodě, nebo nespokojenost s už předtím existujícíma umělýma společenskýma strukturama? (dřina ve feudalismu, apod....?)

    četla jsem moc pěknej výrok americkýho indiána z konce 19. století:

    "Než přišli běloši, rudý muž celé dny lovil a v noci se miloval. Takový život chtít změnit, to může chtít jen běloch."
    ;-D
    Nevím jestli je to pravda ;)
    Ale myslím si, že lidi z funkčních přírodních společenství bývají docela spokojení. Představa, že žijí ve strašném strachu a úzkosti z přírodních sil, je jedna z divných věcí, co nám vštípili ve škole, abychom nezpochybňovali současnej systém.
    Povídala jsem si teď s Indiánem co prožil celej život v džungli, a ten to vnímal spíš tak, že jsou s přírodou propojení..nemají nad ní sice "kontrolu" v našem smyslu, ale nevypadá to, že by tím trpěli... Zato mají zdravé rodiny, zdravé tělo, všude kolem sebe krásu a život (je z hodně zastrčenýho místa, otázka je jak dlouho to vydrží, už se tam hledá ropa...)

    Tím nic proti pokroku a vývoji. Osobně jsem naprosto maximálně pro zkoumání světa a rozvoj technologií, objevování nových možností, atd. Ale myslím si, že to nemusí jít cestou odtržení se a tvoření umělého světa. Věřím že existuje jiná cesta, založená na tom, že člověk má a vynalézá čisté technologie na všechno, co potřebuje, ale zároveň žije v přírodě a s přírodou, v přírodních cyklech, s rituály, venku, v klidu..... Myslím si, že tím směrem to půjde, ono to ostatně už je vidět, že v tom není žádnej skutečnej rozpor, klidně potkáš na rainbow lidi, kteří se věnujou nějakému high-tech výzkumu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam