LOOK: Tohle je pořád stejné naprosté nedorozumění. Nemyslím si, nikdy jsem si nemyslela a nikdy jsem neřekla, že bysme měli "odvynalézat kolo", respektive vzdávat se něčeho. To je nesmysl.
Přijde mi, že je třeba vrátit se k tomu z přirozenosti, co je pro zdravé fungování člověka nezbytné. Což je například pohyb, fyzická činnost v těle, pobyt v přírodě a venku, a spojení s přírodním prostředím, ve kterém žije každá lidská civilizace, i nejpokročilejší.
To se nijak nevylučuje s technologiema, právě naopak. Civilizace, která si uchovává přirozený lidský chování, může vymýšlet skutečně inteligentní technologie, založený na pochopení energie a vědomí, spojeným s chápáním hmotnýho světa.
To, co máme dnes, je civilizace založená na rozvoji chápání jednoho segmentu (hmoty) a zanedbávání všech ostatních, těla, ducha, duše.
A je zvláštní, že když na to někdo poukáže, lidé to často pochopí tak, že by se měli toho, co je v tom jednom segmentu dosaženo, vzdát. Což tak vůbec není. Je to tak, že pokud se rozvinou i ty ostatní segmenty, je možná úplně nová úroveň pokroku.
Připomíná mi to jednoho známého, který se věnuje půstům, meditacím, józe, magii, psaní. Obývá byt o čtyřech místnostech, z toho jednu má energeticky docela vychytanou, ale ve všech je špína, a ty tři ostatní jsou zcela nezařízené a zanedbané, porůznu odpadky.... Když je na to upozorněn, má pocit, že kdyby věnoval pozornost zbytku svého bytu "neměl by čas" na své praxe a "musel by se jich vzdát". Podobně to vidí se stravou, jí polotovary.
Asi je nás tu dost, komu je celkem zřejmé, že kdyby takový člověk uznal, že výživa a životní prostor jsou důležité faktory, mohl by se v těch aktivitách, které jsou pro něj tak důležité, dostat ještě dál...a že naprosté zanedbávání tří čtvrtin života velice pravděpodobně jeho cestu nepodporuje a vede k nějakým zkreslením. Představa, že připravit si zdravé jídlo je o tolik složitější než ohřát nějakou sračku v mikrovlnce je iluze, ve skutečnosti to taky může trvat pár minut. V čistém prostředí má člověk daleko víc energie, na meditaci i na tvorbu....
Tak jsem to myslela, tak to myslím, žádné vracení na stromy, jen normální přirozené věnování pozornosti celé realitě.