_BENNY:
KERRAY:
Ale chca nechca jsme pořád antropocentričtí. Nechceme, aby člověk vyhynul, protože to jsme MY, a k tomu všemu, co jsme tu stvořili a tvoříme, máme připoutanost jaxwiňa. A je to podle mě v pohodě, protože antropocentrickým argumentacím, proč udržovat přírodní diverzitu, podle mě oslovím víc lidí než když budu hovořit o intrinsic hodnotě přírody. To popírání antropocentrismu a argumentování zájmy přírody a vydělování člk z ní mi přijde jako projev určité psychopatologie. Člověka nelze z přírody vydělit. Ochraňuji-li přírodu, ochraňuji sebe. Ochraňuji-li sebe, ochraňuji přírodu. Problém je pouze v tom, že se domíváme, co ochraňujeme či podporujeme, a přitom děláme něco úplně jiného -- této krátkozrakosti se říká jednoduše "nevědomost".
A propos. Z mého pochopení Buddhova učení mi vychází, že ochraňovat člověka je dobré z toho důvodu, že vzácné lidské zrození je vozidlem k nirváně, kdežto ti, na které se vzácné lidské tělo nedostalo, tu šanci mají poněkud omezenější. Má-li bódhisattva zájem přivést k osvobození všechny cítící bytosti a uvědomuje-li si zásadní význam lidského života jako prostředku jak se k tomu přiblížit, mělo by v jeho zájmu být podpořit další existenci lidstva.