• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: jakoze dozivat se 90ti let apod. je neprirozene a meli bychom se vratit zpatky ke stavu, kdy se do rodiny narodi 10 deti, ale 5 z nich umre na detske nemoci?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: chci rict ze zpusob zapadniho zivota je nezdrava a ponekud nestatna cesta :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: chces rict, ze v nezapadnim svete rakovina neexistuje a ze nestovice jsou uzitecne?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    STRYX: hmm tak statni zachrana sit..to je docela divny kdyz na jednu stranu mame ockovani proti nemocem kterezto by se dalo povazovat za dobre a na druhou stranu mame rakovinu. muzes mi tvrdit co chces ale rakovina je proste z tohodle zapadniho sveta kde svoboda je jen iluze. jeste se mame co ucit a tak bych povazoval za ponekud nestastne rikat ze vydobyty prepich zapadniho sveta je to prave co prinasi stesti cloveku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: cili se opet muze jednat o ten pristup "zbourejte supermarket, protoze ja si nechci kupovat coko tycinky ale ono mne TO nuti" / "v Jemenu by se mi zilo lepe, protoze by mne TO nenutilo spechat"

    pricemz TO je davno internalizovany superego

    tuhle byla v memech nebo kde pekna hlaska:

    Goals: self-inflicted form of slavery :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: No ale proto mi pripada beznadejny jako by "ucit dobrovolnou skromnost" ci jak to rict. Je to jako s drogama. Muzes pubertakum donekonecna rikat jak to je, stejne to chteji zkusit. A udelat si svou vlastni zkusenost.

    Lidi, kteri ziji skromne, protoze musi, a pritom v TV vidi colu, auto, MTV, to stejne vzdycky budou chtit vyzkouset. (Krome par vyjimecnych kultur kde kulturni mytus je silnejsi nez cocacola ale tech je 5 a 1/2).

    Lidi, kteri ziji skromne, protoze je to jejich volba a preferuji jednoduchost, to je druha vec.
    STRYX
    STRYX --- ---
    KERRAY: To je podle me presne to, co stoji za temito nadsenymi reporty ze zemi tohoto druhu. (ne ze by Jemen nebyla krasna zeme)

    Vystresovany evropan je zpravidla sokovan tim, jak jsou vsichni v klidu a nikam nespechaji a ma tendenci okamzite si situaci idealizovat a projikovat si to na cele spolecenske usporadani. Nejde vsak o to, jak se tam lidi skutecne maji. Jde o to, ze vidi formalni alternativu k nejakemu tizivemu aspektu sveho zivota, ktery sam neni schopen vyresit a tak si problem externalizuje. Malo mu vsak dojde, ze treba 10% lidi v zemi je negramotnych (v pripade Jemenu 30% zen napriklad), domaci nasili a zneuzivani deti je zcela standardni, pitna voda je nedostatkova, osobni bezpecnost je issue, pravo neni zarucene, deti umiraji na blbe nestovice pokud je Unicef nenaockuje atd. To jsou veci, ktere jsou v evrope jiz brany jako zcela samozrejme, ale nejsou. Jsou to vydobytky, k nimz tyhle civilizace na rozdil od te evropske jeste nedospely.

    YMLADRIS: On je to trochu zacarovany kruh. Dokud neni statni zachrana sit, tak ti lide nemohou jinak nez spolehat se na tu rodinou. Ta ale vytvari prostredi v nemz statni sit vzniknout nemuze protoze spolecnost se nezintegruje do te miry aby k tomu vytvorila funkcni aparat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS:

    Countries with extremely alarming (GHI ≥ 30),
    _____________ 1990 1996 2000 2011
    50 Yemen 30.4 27.8 27.9 25.4
    51 Comores 22.3 27.1 30.1 26.2
    52 Central African Republic 27.6 28.6 27.7 27
    53 East Timor — — 26.1 27.1
    54 Haiti 34 32.3 26 28.2
    55 Ethiopia 43.2 39.1 34.7 28.7
    78 Chad 39.2 35.8 31 30.6
    79 Eritrea — 37.7 37.6 33.9
    80 Burundi 31.4 36.3 38.5 37.9
    81 DR Congo 24 35.2 41.2 39

    The Global Hunger Index is composed of the proportion of the undernourished as a percentage of the population, the prevalence of underweight children under the age of five and the mortality rate of children under the age of five (calculated average, in percentages).

    Ono to taky muze byt tak, ze cestovatelka v Jemenu se na mista, kde se umira hladem,
    vubec nedostane...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: moc ne. K tematu jsem videla tak maximalne vesnice v Rumunsku a v Portoriku. Ale nevim, zda to jde takhle posuzovat... kdyz nekdo jeden do Jemenu, asi k tomu ma prave sklon. Chtelo by to vedet, co si o umirani hladem mysli Jemenci nebo co o tom rika WHO. Resp. toto preferuju ja: pokud mozno tvrdy data :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: Ohledne tech solidarnich rodin jsem prave chtela napsat, ze je fajn ze se o sebe staraji, ale plati se za to tim, ze clovek musi byt konformni s tim rodinnym memem (jak pises). Uz i u nas je aspekt napr. holek ktere odesly z vesnice na vysokou do Prahy a prozivaly to jako totalni osvobozeni (doma na Sumave cely jejich zivot byl podrizen tomu "jak se co dela", maji spoustu povinnosti zemedelskych a spolecenskych v sirsi rodine). Vybavuju si jak kamaradka byla stastna z toho, ze v Praze je kazdemu naprosto jedno co ma na sobe a jak se chova :)

    A to je jen minimalni manifestace toho aspektu; kdyz by zila v nejake zemi, kde se proste nemuze sebrat a odejit do skoly, protoze rodinna soudrznost je to jedine co ti lidi maji, ...

    STRYX
    STRYX --- ---
    INK_FLO: Tahle neexistence statni socialni site, ktera je suplovana siti sirsi rodiny ma jednu pomerne nestastnou vlastnost a to tu, ze vytvari paralelni mocensky spravni system, k jakemukoliv systemu centralnimu. Coz ma za nasledek jednak vznik temer absolutniho korupcniho prostredi, nebot vazba na rodinu ma vzdy prednost pred obecnymi pravidly. Druhak to realne znemoznuje fungovani pravniho systemu v podobe v jake ho zname z evropy. Pravo je nevymahatelne jinak nez na zaklade rodine prislusnosti. Z toho vyplyva, ze rizika jakehokoliv vetsiho podnikani jsou v takovem prostredi neodhadnutelna. Spolecnost v takove situaci nema kapacitu pro realizaci ani zakladnich obecne prospesnych projektu (silnice, nemocnice, skoly, elektrifikace, kanalizace) protoze obecni finance jsou okamzite rozkradeny rodinymi strukturami.

    Lide jsou stastni i v chudobnych podminkach a je fakt, ze stres zpravidla moc nehroti. Clovek toho ve skutecnosti zas tak moc nepotrebuje a kdyz nic nema, tak se s tim holt smiri a je v pohode. S bidou a utrpenim muze byt obcas problem, kdyz se clovek narodi jako zena, kdyz se mu zaniti zub, nebo ma pocit, ze by chtel delat neco trochu odlisneho, nez je zvykem v jeho komunite.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KERRAY: Já si myslím, že jsem tím směrem hodně prošel, ale uvědomuji si, že můj minimalismus a jednoduchý život je do značné míry umožněn tím, že si nemusím dělat zásoby pro budoucnost, protože kolem mě je společnost nadbytku. Celá má filozofie toho, jak není třeba honit hmotné statky a hltat zážitky je filozofie bohatého bílého muže. Mohu si jen tak užívat díky tomu, že všude kolem bohatství a bezpečno.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PIZI: no, na druhou stranu, když zažiješ náš "blahobyt" a za ty roky v něm se dostatečně ubezpečíš, že ti to žádné štěstí nepřináší, a že jsi z toho dokonce naopak vystresovaný tak, že bys s tím nejradši praštil, začneš hledat jiné přístupy, a zjistíš, že v jednoduchosti je síla a klid, rozhodně tě nebude hryzat, že ten stres nemáš - takže nejde o to, že by to nešlo, jde o to, že to je cesta, kterou je potřeba projít, takže je potřeba o ní vědět a chtít o ní vědět, a to, když to vezmeme statisticky, se těžko dělá při denním výplachu hlavy televizí a marketingem, protože to si člověk nevybere a přestože se může tvářit, že se ho reklama netýká, stejně se tam najdou prvky, které zarezonují, a prostota a jednoduchost proti nim budou vypadat chudě a bude to hryzat...
    PIZI
    PIZI --- ---
    DARUMA: Ano, nemluvím o každém. Mluvím statisticky. Navíc blahobytem nemyslím nutně jen peníze, ale třeba i vztahy, apod. Člověk ze země, kde je kultura typu všichni žijí spolu a pořád tančí, by ve skandinávských zemích trpěl, protože by tam neměl svůj typ hojnosti sociálních vztahů.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PIZI: To záleží...ne každý žije v představě, že blahobyt = štěstí, popřípadě spokojenější život.
    PIZI
    PIZI --- ---
    DARUMA: Když zažiješ náš blahobyt, tak budeš mít problém přijmout jejich blahobyt. Když se ovšem narodíš v jejich blahobytu a ten náš neznáš, nebudeš s jejich blahobytem mít problém. Jde vždy o to, zda jsi poznamenán znalostí něčeho lepšího, co tě pak hryže když to nemáš.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PIZI: Nevím, co přesně znamená relativní blahobyt, ale štěstí těchto lidí z chudých zemí vyplývá především z faktu, že dokáží přijmout a akceptovat podmínky do kterých se narodili. Což se nám může zdát jako smutné nebo hloupé, protože my chceme pořád víc a víc, popřípadě chceme pořád něco měnit. Samozřejmě existují extrémy nebo vyjímky, které teď nezmiňuji.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KERRAY: Moc ne.


    Je mi jasné, že lidé jsou šťastní zhruba stejně všude. Podstatný není absolutní blahobyt, ale relativní.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PIZI & YMLADRIS: jen pro zajimavost, jak moc jste cestovali?
    PIZI
    PIZI --- ---
    INK_FLO: Ti, co zažili opravdovou hrůzu už se taky třeba nevrátili. Selection bias.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam