• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ja mam moznost se davu zcela vyhnout a svuj zivot zit temer bez kontaktu s lidmi. socialno si odbudu na internetu a lidi pak uz k nicemu nepotrebuju :) nemusim ani nikam nutne cestovat, neni to nezbytne, muzu cely zivot prosedet na zadku a nebyt stresovany nicim jinym nez sam sebou. tato civilizace mi to umoznuje.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Stresovat SE (svými myšlenkami), ale co třeba stress z davu, hluku, zápachu. Stres, který je fyziologický a který často ani nevnímáš. Stres z fronty na dálnici, z nedostatku tmy v noci, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: nevim jak ostatni, ale mne zapadni civilizace umoznila se stresovat maximalne tak o to jestli nezapomenu za nejakym prikazem strednik ;) nevim nevim jestli bych byl v nejakem primitivnim kolektivistickem systemu schopen zit tak jak dnes ziju, tzn. nezavisle na ostatnich, coz jsou v mem pripade stresujici faktory ;)

    jak ty osobne pozorujes vetsi rozsirenost rakoviny v zapadnim svete? jezdis casto do sveta a studujes onkologicke pripady na miste?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ale ale, samozrejme ze rakovina je vydobitkem zapadni civilizace, alespon v takovem meritku v jakem je rozsirena. muzete to rozporovat ale to jen mozna proto ze to nechcete videt a nebos e radi hadate :D
    a normalni stress je soucasti cloveka, jenze ze zapadni civilizace je stress vsudypritomnej a to neni zdrave, proste stress se premnozil a co z toho plyne pro stress? jedine to ze si vycerpa zdroje a pochcipa..jo..my jsme ten zdroj a chcipnem se stressem, takze dal mi tvrdte ze je vsechno v poradku v tyhlety ceste zapadni civilizace :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ja se tak k tomu samozrejme stavim, porad je co zlepsovat, ale mel jsem dojem, ze prave o navratech do Afriky, o adoraci primitivniho zpusobu zivota a podobne zde byla rec.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zase černobílíš. Netvrdil jsem, že se dá žít bez stresu. Tvrdil jsem, že je možné mít stresu méně. Ano, chápu, že to bývá něco za něco.


    _BENNY: Myslím, že enviromentální hypotéza rakoviny stále ještě je ve hře. Západní země mají prostředí plné plastů a fastfoodu a v takovém prostředí se možná rakovina vyskytuje častěji. Ano chápu, že se statistiky těžko porovnávají, když v Africe spousta rakoviny není zachycena, atd...

    Zapomeň na rozvojový svět. Bavíme se o negativech, které přináší západní způsob života. Zůstanou negativy bez ohledu na to, zda existuje nějaká afrika. Nevnímej to jako tvrzení, že to máme dělat jako v africe. Vnímej to jako tvrzení, že máme na těch negativech pracovat a ne je popírat s poukazem, že jediná jiná cesta je cesta do Afriky.
    STRYX
    STRYX --- ---
    OGMIOS: Ne, rakovina neni ze zapadniho sveta, kde svoboda je jenom iluze. Ve skutecnosti je rakovina vsude a v zapadnim svete jsou stale nejsvodobnejsi spolecnosti na zemi. Ucit se sice mame toho spousty, ale vetsina sveta toho ma pred sebou jeste vic.

    OGMIOS: Neni to pravda. Evropane zijou prevazne zdraveji. Mnohem zdraveji v celosvetovem porovnani. Srovnej Average life expectancy, Child mortality, Nutrition index.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale hlavne me dostal ten nazor, ze rakovina pochazi ze zapadniho sveta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ano, stejne jako lovec ktery ma hlad a chce ulovit nejakou potravu se musi behem toho loveni trochu stresovat, aby byl nakonec spokojenej. nevidim jediny zpusob jak zit a prezit bez stresu. navic kdyz te jako mladou zenu znasilni a provdaji nejakymu bohatymu prasakovi, tak o nestresovani se nemuze byt rec.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Černobílíš to. Nejsou jen tyto dvě cesty. OMGIOS má pravdu, že za ten blahobyt platíme nějakou cenu. Lidově řečeno stress.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: jakoze dozivat se 90ti let apod. je neprirozene a meli bychom se vratit zpatky ke stavu, kdy se do rodiny narodi 10 deti, ale 5 z nich umre na detske nemoci?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: chci rict ze zpusob zapadniho zivota je nezdrava a ponekud nestatna cesta :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: chces rict, ze v nezapadnim svete rakovina neexistuje a ze nestovice jsou uzitecne?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    STRYX: hmm tak statni zachrana sit..to je docela divny kdyz na jednu stranu mame ockovani proti nemocem kterezto by se dalo povazovat za dobre a na druhou stranu mame rakovinu. muzes mi tvrdit co chces ale rakovina je proste z tohodle zapadniho sveta kde svoboda je jen iluze. jeste se mame co ucit a tak bych povazoval za ponekud nestastne rikat ze vydobyty prepich zapadniho sveta je to prave co prinasi stesti cloveku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: cili se opet muze jednat o ten pristup "zbourejte supermarket, protoze ja si nechci kupovat coko tycinky ale ono mne TO nuti" / "v Jemenu by se mi zilo lepe, protoze by mne TO nenutilo spechat"

    pricemz TO je davno internalizovany superego

    tuhle byla v memech nebo kde pekna hlaska:

    Goals: self-inflicted form of slavery :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: No ale proto mi pripada beznadejny jako by "ucit dobrovolnou skromnost" ci jak to rict. Je to jako s drogama. Muzes pubertakum donekonecna rikat jak to je, stejne to chteji zkusit. A udelat si svou vlastni zkusenost.

    Lidi, kteri ziji skromne, protoze musi, a pritom v TV vidi colu, auto, MTV, to stejne vzdycky budou chtit vyzkouset. (Krome par vyjimecnych kultur kde kulturni mytus je silnejsi nez cocacola ale tech je 5 a 1/2).

    Lidi, kteri ziji skromne, protoze je to jejich volba a preferuji jednoduchost, to je druha vec.
    STRYX
    STRYX --- ---
    KERRAY: To je podle me presne to, co stoji za temito nadsenymi reporty ze zemi tohoto druhu. (ne ze by Jemen nebyla krasna zeme)

    Vystresovany evropan je zpravidla sokovan tim, jak jsou vsichni v klidu a nikam nespechaji a ma tendenci okamzite si situaci idealizovat a projikovat si to na cele spolecenske usporadani. Nejde vsak o to, jak se tam lidi skutecne maji. Jde o to, ze vidi formalni alternativu k nejakemu tizivemu aspektu sveho zivota, ktery sam neni schopen vyresit a tak si problem externalizuje. Malo mu vsak dojde, ze treba 10% lidi v zemi je negramotnych (v pripade Jemenu 30% zen napriklad), domaci nasili a zneuzivani deti je zcela standardni, pitna voda je nedostatkova, osobni bezpecnost je issue, pravo neni zarucene, deti umiraji na blbe nestovice pokud je Unicef nenaockuje atd. To jsou veci, ktere jsou v evrope jiz brany jako zcela samozrejme, ale nejsou. Jsou to vydobytky, k nimz tyhle civilizace na rozdil od te evropske jeste nedospely.

    YMLADRIS: On je to trochu zacarovany kruh. Dokud neni statni zachrana sit, tak ti lide nemohou jinak nez spolehat se na tu rodinou. Ta ale vytvari prostredi v nemz statni sit vzniknout nemuze protoze spolecnost se nezintegruje do te miry aby k tomu vytvorila funkcni aparat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS:

    Countries with extremely alarming (GHI ≥ 30),
    _____________ 1990 1996 2000 2011
    50 Yemen 30.4 27.8 27.9 25.4
    51 Comores 22.3 27.1 30.1 26.2
    52 Central African Republic 27.6 28.6 27.7 27
    53 East Timor — — 26.1 27.1
    54 Haiti 34 32.3 26 28.2
    55 Ethiopia 43.2 39.1 34.7 28.7
    78 Chad 39.2 35.8 31 30.6
    79 Eritrea — 37.7 37.6 33.9
    80 Burundi 31.4 36.3 38.5 37.9
    81 DR Congo 24 35.2 41.2 39

    The Global Hunger Index is composed of the proportion of the undernourished as a percentage of the population, the prevalence of underweight children under the age of five and the mortality rate of children under the age of five (calculated average, in percentages).

    Ono to taky muze byt tak, ze cestovatelka v Jemenu se na mista, kde se umira hladem,
    vubec nedostane...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: moc ne. K tematu jsem videla tak maximalne vesnice v Rumunsku a v Portoriku. Ale nevim, zda to jde takhle posuzovat... kdyz nekdo jeden do Jemenu, asi k tomu ma prave sklon. Chtelo by to vedet, co si o umirani hladem mysli Jemenci nebo co o tom rika WHO. Resp. toto preferuju ja: pokud mozno tvrdy data :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: Ohledne tech solidarnich rodin jsem prave chtela napsat, ze je fajn ze se o sebe staraji, ale plati se za to tim, ze clovek musi byt konformni s tim rodinnym memem (jak pises). Uz i u nas je aspekt napr. holek ktere odesly z vesnice na vysokou do Prahy a prozivaly to jako totalni osvobozeni (doma na Sumave cely jejich zivot byl podrizen tomu "jak se co dela", maji spoustu povinnosti zemedelskych a spolecenskych v sirsi rodine). Vybavuju si jak kamaradka byla stastna z toho, ze v Praze je kazdemu naprosto jedno co ma na sobe a jak se chova :)

    A to je jen minimalni manifestace toho aspektu; kdyz by zila v nejake zemi, kde se proste nemuze sebrat a odejit do skoly, protoze rodinna soudrznost je to jedine co ti lidi maji, ...

    STRYX
    STRYX --- ---
    INK_FLO: Tahle neexistence statni socialni site, ktera je suplovana siti sirsi rodiny ma jednu pomerne nestastnou vlastnost a to tu, ze vytvari paralelni mocensky spravni system, k jakemukoliv systemu centralnimu. Coz ma za nasledek jednak vznik temer absolutniho korupcniho prostredi, nebot vazba na rodinu ma vzdy prednost pred obecnymi pravidly. Druhak to realne znemoznuje fungovani pravniho systemu v podobe v jake ho zname z evropy. Pravo je nevymahatelne jinak nez na zaklade rodine prislusnosti. Z toho vyplyva, ze rizika jakehokoliv vetsiho podnikani jsou v takovem prostredi neodhadnutelna. Spolecnost v takove situaci nema kapacitu pro realizaci ani zakladnich obecne prospesnych projektu (silnice, nemocnice, skoly, elektrifikace, kanalizace) protoze obecni finance jsou okamzite rozkradeny rodinymi strukturami.

    Lide jsou stastni i v chudobnych podminkach a je fakt, ze stres zpravidla moc nehroti. Clovek toho ve skutecnosti zas tak moc nepotrebuje a kdyz nic nema, tak se s tim holt smiri a je v pohode. S bidou a utrpenim muze byt obcas problem, kdyz se clovek narodi jako zena, kdyz se mu zaniti zub, nebo ma pocit, ze by chtel delat neco trochu odlisneho, nez je zvykem v jeho komunite.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam