MORPHLER:
LOOK:
Ahoj, oběma vám děkuju, jak hezky rozvíjíte myšlenky toho výzkumu :) překvapilo mě, jak si od mého nahození toho, že to chci dělat na diplomku, věc chytla vlastní život a možná nebudu muset nic dělat, protože než se vzpamatuju, už bude výzkum hotov a mně bude stačit provést plagiát a ten odevzdat ;e)
LOOK: Velice podobně jsem si proceduru představoval taky. Z mých dosavadních úvah nicméně vylezlo, že by stálo za to mít test jak ve formě double blind, kde by ale subjekt věděl, co je předmětem výzkumu, tak i ve formě, kde by subjekt vůbec netušil, že se zkoumají jakési účinky orgonitů, tj. by to třeba bylo administrování nějakých paměťových či jiných testů (na pozornost etc.) a o orgonitu pod stolem by se taktně mlčelo. V obou variantách lze krom subjektivního popisování dělat i hard core objektivní testy pozornosti, paměti atd.,což je asi spíš cesta, kterou chci kráčet já. Tedy hypotézou bude, na základě různých reportů lidí co třeba zároveň dělají orgonity a meditujou a tvrdí, že s orgonitem je kvalita vnoru úplně jiná než bez něj, že přítomnost orgonitu má moderující účinek na psychické funkce, a jejich úroveň už je relativně snadné měřit pomocí testů.
Zase jsem ale řešil, jestli je možné pocítit účinek orgonitu do pár minut, třeba po 10 minutách "zapracování" v místě, nikoli jen dlouhodobým působením. Zatím jsem dostal info, že prý ano...
Co s e týče shánění dostatečně citlivých subjektů, předběžně se mi zdá, že na orgo.cz se po objasnění principů výzkumu takoví dobrovolníci najdou a metodou sněhové koule se jich přiměřený počet získá. Problémem u zjišťování SPECIFICKÉHO účinku orgonitu, nikoli těch 90-95 % nespecifického (placebo) účinku, ale bude,že aby z toho vylezly hodnoty statisticky významné, bude potřeba opravdu relativně velký vzorek- To spatřuju jako zásadní komplikaci celé věci.
Vyrobit "standardní orgonit" (tower buster) jako kalibrační jednotky pro měření vidím jako celkem bezproblémovou věc, už teď mám v Brně týpka, co mi to zajistí.
LOOK: Replikovat výzkum u běžné populace, "necitlivých subjektů" může být užitečné, aby se tím ukázaly meze zobecnitelnosti zjevných účinků orgonitů. Osobně se domnívám, že opravdu pro netrénovou ("nevymeditovanou") populaci bude specifický účinek orgonitu tak slabý,že stěží přebije všechny ty utlumení způsobené stresem, jídlem, neklidnou myslí, etc., etc. A pokud se účinek naměří, tak to bude v tom settingu, kde se lidem řekne, "hele tohle je orgonit, má takový a takový účinek" ... kde pak naprostou většinu naměřeného rozdílu (i ve výikonu těch objektivníxch testů) způsobí klasický placebo-efekt, neboli, nespecifický účinek.