KUATO: jinymi slovy rikas, cloveku se musi kooperace s druhym clovekem materialne vyplatit (ve smyslu ulehceni si od driny). souzneni dusi je roztomily idealisticky koncept, ale tam kde se musi drit kazdej den na poli nema misto a tam kde neni pole, neni ani duvod :)
YMLADRIS: no ja onu "polaritni vasen" nikdy moc nechapal. teda, tak nejak jsem tusil, ze blondaci maji radi brunetky a podobne, na sobe jsem pozoroval, ze se mi u zen libi to, co sam nemam. vlastne obecne u vsech lidi mi pripadne pritazlive to, cim sam neoplyvam. JENZE nejak me nikdy nenapadlo tento pristup promitat i do dominance/submisivity, do aktivity/pasivity. od ruznych slecen jsem slychaval naprosto protichudne soudy, jednou jsem moc malo dominantni, potom jsem byl zase dominantni az moc, jednou jsem jevil zajem prilisny, jindy ho bylo malo... pritom jsem mel dojem, ze ke kazdemu pristupuju vicemene stejne, jenze zda se, ze stredovy, resp. nezavisly pristup nakonec nakrkne temer kazdeho :)
nemam dojem ze by slo o vyzdvihavani nezavislosti jakozto nejakeho perverzniho idealu :) spis o tom ze kdyz neni duvod spolupracovat protoze MUSIME, tak protoze CHCEME. jenze to vypada tak, ze kdyz je obycejny clovek ponechan dostatku a vlastni vuli k rozhodovani o vlastnim osudu, tak stejne spadne do nejakeho asymetrickeho modelu, protoze neumi nebo nechce jinak.
EVA_: co to znamena fungovat ve vetsinovem systemu? kdyz je treba tvuj manzel vetsinovy a ty jsi minoritni? :) prizpusobovani bude v tomto pripade povetsinou jednosmerny akt :)