• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: No mě to žíly netrhá. Je to vaše štěstí, vy se zmítáte. :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: Ano. Zenstvi je nestabilni, tak jako samotny zivot je nestabilni. Konecnou ulevu ti prinese az smrt :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Pak jste šťastné... chvíli, než proměnlivost zase posune náladu jinam. :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: Proc te nenapadlo ten polaritni pristup promitat do dominance/submisivity, v cem je to odlisne od jinych dualnich kvalit?

    To ze slecna chce kazdych pet minut neco jineho, to jeste muze taky souviset s tim, ze muzsti obecne vice ziji stabilitu/klid a zeny chaos a promenlivost. To je normalni, delame to kazdemu. S tim se mas vyrovnat a nema te to rozhodit, pak jsme stastne. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: jinymi slovy rikas, cloveku se musi kooperace s druhym clovekem materialne vyplatit (ve smyslu ulehceni si od driny). souzneni dusi je roztomily idealisticky koncept, ale tam kde se musi drit kazdej den na poli nema misto a tam kde neni pole, neni ani duvod :)

    YMLADRIS: no ja onu "polaritni vasen" nikdy moc nechapal. teda, tak nejak jsem tusil, ze blondaci maji radi brunetky a podobne, na sobe jsem pozoroval, ze se mi u zen libi to, co sam nemam. vlastne obecne u vsech lidi mi pripadne pritazlive to, cim sam neoplyvam. JENZE nejak me nikdy nenapadlo tento pristup promitat i do dominance/submisivity, do aktivity/pasivity. od ruznych slecen jsem slychaval naprosto protichudne soudy, jednou jsem moc malo dominantni, potom jsem byl zase dominantni az moc, jednou jsem jevil zajem prilisny, jindy ho bylo malo... pritom jsem mel dojem, ze ke kazdemu pristupuju vicemene stejne, jenze zda se, ze stredovy, resp. nezavisly pristup nakonec nakrkne temer kazdeho :)

    nemam dojem ze by slo o vyzdvihavani nezavislosti jakozto nejakeho perverzniho idealu :) spis o tom ze kdyz neni duvod spolupracovat protoze MUSIME, tak protoze CHCEME. jenze to vypada tak, ze kdyz je obycejny clovek ponechan dostatku a vlastni vuli k rozhodovani o vlastnim osudu, tak stejne spadne do nejakeho asymetrickeho modelu, protoze neumi nebo nechce jinak.

    EVA_: co to znamena fungovat ve vetsinovem systemu? kdyz je treba tvuj manzel vetsinovy a ty jsi minoritni? :) prizpusobovani bude v tomto pripade povetsinou jednosmerny akt :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: Slysela jsem, ze tady tech esencialne vybalancovanych lidi je asi 10 %, a ze tito lidi (vy) skutecne nevidi nejaky zasadni prinos v te polaritni vasni. Nekdy si s tebou budu muset podrobneji promluvit a vice se o tomto jevu poucit, jak ti to funguje.

    Co se tyce te namitky "proc hledat u jineho, kdyz muzu zmenit sebe", na to je odpoved smerem k tomu prekonavani hranice tveho osobniho. Proc (vzdy) dolovat ze sebe, kdyz druhy je k necemu vice disponovan (ci momentalne vice disponovan). Dulezitejsi je profit spolecneho My, spis nez moje osobni nezavislost (nikoho nepotrebuju, stacim si sama).

    Samozrejme stacit si sam je super. Je ale skoda kvuli tomu rezignovat na doplnovani se s druhym, tj. delat z nezavislosti zas nejakou ultimatni hodnotu. (Ale tech 10 % balanc-lidi to tak mozna fakt mate, nevim.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: pruser dnesni moderni doby je ten, ze vsichni chodime do zamestnani, kde vice mene delame podobnou praci, neprilis narocnou na hlavu i ruce (cest vyjimkam) a tu muzou delat muzi i zeny (lehce generalizuju, pac ucetni a ucitele v materske skolce jsou skoro same zeny, ve stavebnictvi sami muzi, ale primhur oko :o). driv kdyz zili lide jednodussim (fyzicky vyrazne narocnejsim) zivotem a nebyly utulky pro deti, tak bylo velmi dobre videt, jak vlohy predurcovaly praci pro jedno i druhe pohlavi. vetsina muzu by povazovala za urazku, kdyby jim zena rekla, ze maji uklidit a zadelat na chleba a ze by sla ona s sirocinou kacet stromy a pak s konema vytrhavat parezy. on by si s uklidem poradili (hospodyne by se ovsem chytla za hlavu, po navratu domu :o), ale zena by si uz poradila hur - nema na to fyzis. vysledek by byl ten, ze ani jedno by nebylo udelane poradne. dneska uz netrhame parezy, ale nekteri kopeme diry pro ukolniky, betonujeme, omitame, lezeme na strechu opravovat krytinu, prehazujeme plaste na aute, rezeme drevo, hoblujeme, svarujeme, prenasime tramy, tregry, pytle s obilim... tedy delame plno veci, ktere jsou fyzicky namahavejsi a hrozi u nich zvysene riziko urazu. jsem presvedcen, ze vetsina muzu by nerada, aby se jejich draha vystavovala nebezpeci. pro muze je to imho prirozeny zpusob, jak o zenu pecovat. ma dispozice pro to, delat hrubsi, namahavejsi praci. prace v domacnosti je namahava jinak - dela se tam vic drobnych ukonu zaroven, pro to se zda vhodnejsi zena - a to nemluvim o jejich schopnosti zkraslit sve prostredi. me by nenapadlo natrhat kytku a dat ji na stul. sladit ubrus s potahem na sedacce, utrit tamtu tapotu na lednicce, vymenit deckam v regale spinave tricko za ciste (dyt jeste neni tak spinave), pretridit nez se dovari obed veci, ze kterych uz vyrostli, dat do pytle na pudu, a snest zase vetsi veci po bratrancovi a nastrkat do skrine.. milion ukonu, ktere nejsou vubec videt, ale musi se udelat. proste ja za sebe muzu rict, ze bych se z toho posral na tohle myslet a zarizovat to, nemohl bych ze sebe ani vydat prebytecnou energii mlacenim do spalku dreva, kdyz by me decka nasraly. jsem tedy hluboce vdecny sve zene za vsechno, co dela a sam to oplacim tim, co umim nejlip - postarat se, aby bylo v rodnem hnizde teplo, bezpeci, co do huby a jeste musi zbyt cas na blbosti.

    chci rict, ze nejake konstrukty typu silnejsi slabsi vyvstavaji zrejme akorat (sakra, je jich pritom vetsina) u lidi, kteri zijou v prilisnym prepychu/nemaji doma co na praci/nemaji svoje misto v zivote. a nebo z opacne strany nahlizeje - jednodussi zivot na venkove se vsemi drobnymi pracemi a povinnostmi (kdyz pred nimi clovek neutece, a neudela si zivot moc pohodlny) usnadnuje prirozene vybalancovat pro oba partnery pozici ve vztahu. partner pak neni clovek, se kterym chrapes a nejak jsi zplodila deti, tak se o ne musite starat, ale nejlepsi pritel, prava ruka, bez ktere by se sakra tezce zilo. a k tomu ten milenec a spolurodic deti, ovsem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ano, i na ty sexualni :) ja to vidim zhruba takto - citim se ted slaby? chci pro sebe nekoho silnejsi. zesilil jsem? tak ted uz bych zase radeji nekoho slabsiho. ale nenapadne me, ze bych hledal nekoho podobneho kdo to ma vybalancovany stejne jako ja a pokud se mi ten konkretni balanc nelibi, tak ho u sebe zmenim. takhle to nefunguje :) druha osoba ma slouzit neco jako siditko. coz me trochu mrzi, ale uz jsem si za ta leta samozrejme zvykl :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: a minis to provolani o rovnych vztazich i na sexualni vztahy?

    Jsou totiz nazorove skoly, ze cela ta polarita/pritazlivost/napeti, o ktere jde pri 'souboji pohlavi', musi byt pritomna - v zasade ti jde o to se skrz druheho propojovat s necim, co "nejsi" ty - jinak se sex postupne meni na pratelskou vzajemnou milou, lec nijak zvlast hlubokou masaz...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tim do toho samozrejme nechci Y zatahovat :) ona s timto mym povzdychem nema nic spolecneho
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    EVA_: nevis co ta slova znamenaji? :) napr. YMLADRIS zde pred nedavnem psala o tom ze je submisivni, tzn. ze pro sebe vyzaduje nejakou vetsi silu nez jakou disponuje ona. stejne velka sila by ji neuspokojila.

    absence vlastniho moralniho systemu a prejimani systemu vetsinoveho, to je to o cem jsem psal.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    :)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    GEN_IO: No...dobrého pomálu, jak říkala moje prateta, když si po obědě zobla sladkosti. :-)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    EVA_: Když překleneš nácvik v sedě nad psaním formulací a přejdeš s tím do praxe při normální verbální komunikaci, tak je to teprve sranda ;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    GEN_IO: Já vím, hlavně sémanticky, sedíš nad větou a děláš všechno proto, aby ses vyhnul negativnímu tvrzení.:-) Taky na tom ulítávám. Myslím, že to za nějakou dobu přejde.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    EVA_: Dělá to divy ;) Pokud je jedinec vnímavý, podle mě třeba někdo jako ty, může pozorovat velmi zvláštní jevy..
    EVA_
    EVA_ --- ---
    _BENNY: Myslím, že je projevem zralosti to, když u člověka vznikne vlastní morální systém. Dominantní - submisivní, prosím o definici. Come on, you do not need to be sexy for everybody.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EVA_: "pomáhej, aniž bys věděl, že pomáháš"..tak Jak teda? ¨

    No, jasný, ideální je, když je pomoc nezištná, jako karmajóga - jóga nesobecké činnosti.
    Ale ne vždy to jde, nebo ne vždy je to lehké. Takže je lepší prostě pomáhat :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: však tohle je extrém...jsou vepříny, kde mají výběh a bahno na rochnění. Ale toho je minimum. Když jsem se ptal u nás na vesnici, proč mají ty telata přivázaná krátkým řetězem v teletníku a dávají jim zkvašené nasekané cosi dovezené v obří plastové housence...a proč je nevyženou na velkou louku za teletníkem (oplotit, jeden pán na hlídání), tak mi řekli že je to moc složitý a že tomu nerozumím :) Holt...není to lehký. Jak říkal Cílek - zemědělci by se měli vzdělávat (celoživotní vzdělávání).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: to je hnusarna :(
    me se treba libilo v anglii kdyz tam meli stadecko vepriku na pastvine, sem je podrbal za usima pekne a sel sem dal :D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Když vidím tyhle fotky
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/421682_10150717714827990_790437989_11316789_128512985_n.jpg
    tak si říkám, že už samotný sémantický posun od "chovu dobytka" k dnešní "výrobě masa" je dosti signifikantní pro tu změnu, která se udála před cca 60ti lety po II. světové válce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam