• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: jj, ale zatim bych to nebral jako finalni stanovisko. v prubehu minulych let se vzdy objevilo neco a pak to zase padlo s dalsim vyzkumem a testovanim.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: ad syndrom zhroucení včelstev - v posledním čísle včelařství byl článek, že podle nějakého nového výzkumu se jeví, že to může být kombinace antibiotik používaných v US na mor a nějakého dalšího léku používaného proti varroáze. Samostatně jsou tyhle dvě léčiva neškodná, ale když se použijí moc rychle po sobě, tak mohou pravděpodobně způsobit tento jev...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Vzorný příklad toho jak jsme civilizací totálně odpojenou od skutečnosti:

    "Everything I want to do is illegal" (2003)
    http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Salatin_Sept03.pdf

    Jde o článek amerického farmáře, co popisuje absurditu dnešní doby. Jen s minimálními změnami vystihuje situaci i v EU. Dnes už není těžké být prorokem a konstatovat "tohle není udržitelné"... je ale (aspoň pro mě) stále těžké při neustálé konfrontaci s těmito skutečnostmi dovedně pracovat s hněvem, který se má tendenci v takových chvílích objevovat.

    úryvek:
    ON-FARM PROCESSING
    I want to dress my beef and pork on the
    farm where I’ve coddled and raised it. But
    zoning laws prohibit slaughterhouses on
    agricultural land. For crying out loud,
    what makes more holistic sense than to
    put abattoirs where the animals are? But
    no, in the wisdom of Western disconnected thinking, abattoirs are massive
    centralized facilities visited daily by a
    steady stream of tractor trailers and illegal
    alien workers.
    But what about dressing a couple of
    animals a year in the backyard? How can
    that be compared to a ConAgra or Tyson
    facility? In the eyes of the government,
    the two are one and the same. Every
    T-bone steak has to be wrapped in a
    half-million dollar facility so that it can be
    sold to your neighbor. The fact that I can
    do it on my own farm more cleanly, more
    responsibly, more humanely, more
    efficiently, and in a more environmentally
    friendly manner doesn’t matter to the
    government agents who walk around with
    big badges on their jackets and
    wheelbarrow-sized regulations tucked
    under their arms.

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Biouhel, v minulosti používaný v Amazonii pro výrobu antropogenní černozemě (terra preta) se těší velké pozornosti vědců, protože slibuje negativní uhlíkovou stopu i spásu pro ničení humusových rezerv země. James Lovelock (autor teorie Gaia) na technologii biouhlu spoléhá.
    Napsal jsem žďárské firmě zpracovávající odpad a provozující bioplynovou stanici, že bych jako občan Žďáru chtěl, aby byl Žďár natolik progresivní, že by technologii biouhlu začal využívat. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, dokonce ve formě telefonátu. Výsledky a širší úvahu s důležitým dotazem ponechaným na čtenáře představuji zde:

    » Antropogenní černozem (Terra preta de indio), biouhel (biochar) a řetěz závislého vznikání (patičča-samuppáda) » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2012/04/06/antropogenni-cernozem-terra-preta-de-indio-biouhel-biochar-a-retez-zavisleho-vznikani-paticca-samuppada/
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: zaciname byt OT :o). presun se s tim do klubu Vcelarstvi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hele a co vsechno musi takovej vcelar delat se vcelama v ramci treba jednoho roku? a proc se treba rika ze od vcel nemuzes pryc na delsi dobu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: jeste upresnim - potrebujeme optimalizace abychom zustali aspon trochu konkurenceschopni. prece jen - pro vetsinu vcelaru (i ty, co se tim nezivi), je vynos z prodeje medu dulezity, protoze jednak si muzou obnovovat nacini potrebne k vcelareni a jednak je to urcita protihodnota hromade casu, ktery do tech vcel investujes. navic urcita mechanizace umoznuje, aby si vcelar vsechnu praci hlavne kolem vytaceni medu udelal sam nebo jen s minimem pomocniku, coz je vitane - nejsou totiz lidi. vetsina z 50 000 vcelaru v cr jsou do 10 vcelstev, vcelaru ubyva, takze je nutno i s ohledem na opyleni, aby pribyvalo tech co maji vice vcel. a ti proste oceni zarizeni, aby se to dalo zvladat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TLUSTEI: industrializace se deje, at chces nebo ne. bez ni by bylo vcelarstvi uplne v prdeli. jen je nutno rozlisovat ve ktere oblasti si to muzes dovolit (ometace vcel, lepsi medomety, vyvoj ulovych systemu) a ve kterych uz to zavani pruserem (syntetizace krmiva, chemie v lecivech, zimovani vyhradne na cukru, neobmenovani dila..). tady v cechach jsou i velkovcelari furt malovcelari - v Cechu profesionalnich vcelaru, kteri sdruzuji vcelare nad 150 vcelstev je myslim neco pres sto lidi. snad krome Kolomeho, ktery ma kolem 500-600 vcelstev, tak vceli farmy maji tak 200-250 a min. v USA nebo Kanade zacina velkovcelar nekde na 2000 vcelstvech, ale jsou i petitisicovi vcelari. kolik myslis, ze maji na rok casu (v minutach na vcelstvo), aby do tech vcelstev aspon nakoukli?
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: vcela divoka je jen oznaceni pro vcelstvo zijici mimo ul vcelaruv. drive bylo mozna vic divokych nez domestikovanych, dnes uz to neni pravda. jejich puvod je vesmes z roju uletlych nejakemu vcelari. divokych je velmi malo. zaprve nemaji kde bydlet - prakticky vymizely velke stare stromy s dutinama, takze spis bydli v opustenych ulech, ktere byvaly majitel neuklidil, zadruhe k nam v 80. letech minuleho stoleti priputoval roztoc varroa destructor, se kterym nase vcela medonosna neumi koexistovat. takze v prubehu dvou let prakticky jakekoliv nelecene vcelstvo konci. nebo presneji 99procent vcelstev. to jedno procento jsou vcely, ktere trochu umi s klestikem zit. a pro slechtitele tady zacina prace selektivne slechtit (vyberem a rozchovem) linie vcel, ktere nebudou muset byt leceny a presto prezijou. na tom uz se par let pracuje, ale vysledky jeste nejsou uplne stoprocentni. navic od vysledku byt i uspokojivych, dosazenych na slechtitelskych stanicich k jejich plnemu prenosu ke vsem vcelarum je tak pul generace az generaci prace :o). v nasich krajich uz nejsou zadne puvodni ciste linie. nutno si uvedomit, jak se vlastne vcely "rozmnozujou" - silne vcelstvo, kdyz ma dost zasob narazi matecniky. z tech se vylihne jedna az N mladych matek. nekdy se poperou nebo ta prvni znici ostatni nevylihle matecniky, aby zustala jen sama. pokud se chce vcelstvo vyrojit, tak stara matka s casti vcelstva naberou zasob a odleti nekam na vetev, kde se usadi a pruzkumnici se vydaji vyhledat novy domov. kdyz se jedna o tichou vymenu, tak stara matka nikam neleti, ale zustava s mladou az nekdy do zimy. pak se "vytrati". to uz nas prestava zajimat. pro nas je dulezite, ze aby mlada matka mohla klast vajicka pro delnice nebo eventuelne dalsi matky, musi byt oplozena trubci (trubci samotni se lihnou z !neoplodnenych! vajicek). oplodneni se deje mimo ul na tzv. trubcich shromazdistich, coz jsou mista v krajine, ktera jsou z nejakeho duvodu trubcum sympaticka a sdruzuji se tam. takze tam zaleti mlada matka a postupne se spari s nekolika desitkami trubcu. jejich sperma pak nosi ve svem tele po celou dobu sveho produktivniho zivota, ktery muze byt nekolik let, pricemz v sezone klade denne az 2 000 vajicek. trubci, se kterymi se oplodni, jsou velmi ruznorodi - z ruznych ulu ruznych vcelaru ruznych genetickych linii. jejich vlastnosti se pak promitaji do novych generaci vcel. z toho vychazeje - neni vubec jednoduche zmenit v krajine geneticky material, protoze je tady velka pocetni setrvacnost prave pri oplodnovni matek. samozrejme da se to trochu ovlivnovat tim, ze muzes chovat vic trubcu vhodnyma technikama vcelareni, muzes spolupracovat se sousedy..., ale tim, ze i mezi vcelari existuje ne az tak male procento lidi, se kterymi se rekneme obtizneji spolupracuje (jak hezky eufemismus! :o), tak to neni nikdy snadne.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    OGMIOS:
    KUATO: Nejak z toho necitim, ze slo vyhradne o umely odchov matek... Me ten film sdelil to, ze bychom si meli davat pozor na industrializaci tohodle odvetvi a nenechat se unaset kalkulem racionalni mysli a nepodlehat chtici na vsem za kazdou cenu vydelat, protoze by to mohlo mit pro cloveka katastrofalni nasledky driv nez by se stacil rozkoukat a zjistit co ze to vlastne zpusobuje. Jiny clovekem vykoristovany odvetvi jsou v tomhle ohledu krapet ohebnejsi a trva dyl nez se lidska ignorance projevi. Myslim, ze to byl Einstein, kdo rekl, ze "zmizi-li vcela z povrchu zemskeho nema lidstvo na preziti vic jak ctyri roky."
    Vcelarstvi me zacina hodne zajimat a da-li buh vyskytnou se podminky k otevreni par ulu...to ja bych rad, to jo. :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hele a kde skoncila vcela cerna? nerikej mi ze uz nejsou. a co divoky vcely? jak je to s nima v nasi krajine? jak se pozna vubec vcela divoka? :D to kdyz se nam treba kdysi zabydleli ve skvire v baraku vcely, takovej malej ul tam mely ani jich tam neylo moc, tak byly divoky a nebo jen uleteli? :) zkousej se chovat divoke vcely nebo se to lidem nevyplati pro vynosnost medu nebo je to dokonce zakazane vcelarskym organem?
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: pokud je mi znamo, tak majitele maji nemalo prace s tim, aby tam prave nic nerostlo, co by mohlo pristinovat ty kolektory, tak by ti asi podekovali :o). jestli mas roupy, tak kup nebo vypestuj par stromku a osazej je nekde kolem cesty po vzoru byvalych aleji. zda se, ze rychleji ubyvaji nez pribyvaji.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: tak muzeme rozjet akci, "kvetiny na solarni pole" ;) jedina cesta jak dostat neco ziveho tam kde to neni je to tam zasadit viz muz co sazel stromy ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAULMUADDIB: repka kvete v obdobi asi jen 14 dnu, navic v tu dobu kvete spousta dalsich rostlin, takze bych se vubec nebal, ze vcelam jsou soucasne vetsi plochy repky (jako zdroj pylu) na obtiz. co se tyce chuti repkoveho medu, tak si nemyslim, ze je hnusny, obzvlaste, kdyz je ve smesi s dalsim kvitim. znam dokonce vic lidi, kteri kupuji jen repkovy med, protoze je takovy jemnejsi. obzvlaste, kdyz je zpastovany. solarni "pole" nic ziveho neobsahuji, takze vcely tam nejspis nelitaji, natoz, aby se rozmazavaly o panely :o).
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    KUATO: Tak když chudinky včely nacházejí pyl jen na Babišových řepkových polích (ten med je pak hnusnej) a po cestě do úlu se rozmáznou o solární panel, tak se nemůžeme divit... (děda byl včelař,vytáčel jsem med a chutově je toneco dokonalého, aletéměř nesehnatelného).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ale to velkovcelarstvi je hnus velebnosti. migrujici velkovcelarstvi a monokultury...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: ale jinak je ten film velmi hezky. podarilo se mu zachytit neco velmi jemneho, intimniho, co vznika nekdy mezi clovekem a vcelama. trochu mi to pripomina kdyz pristupuje muz k zene - z vnejsiho pohledu je sex jen nesmyslna gymnastika, ale kdyz do toho clovek vstupuje a je vuci svemu partnerovi otevren/v lasce - neco se zmeni a zacne to davat smysl. to same je i se vcelama. ony maji svuj rytmus, svuj "srdecni tep", da se na to naladit a je to velmi povznasejici zkusenost. pak muzete trit vcely vousama :o). ale kdyz budete mit nejake svine bodave, tak na ty to nezkousejte, ty na nejake neznosti neslysi, ty jsou neduverive. ty nejdriv bodaji a pak se teprv ptaji :o)). ale nekdy je i zihadlo slastne. kdyz se clovek nebrani, neboji te bolesti a prijme ji, tak se premeni ve slastny vjem. jako kdyz vas kousne milenka :o). ale to neni ten pripad s bodavym vcelstvem :o).

    syndrom zhrouceni vcelstev se nejvic vyskytuje v USA, objevilo se to i v zapadni Evrope, ale ne v takove mire. u nas se tenhle "Bic Bozi" dosud neobjevil. neni dosud zcela vyzkoumane, cim je tenhle fenomen vyvolan. spekulovalo se o negativnim vlivu vselijakych radiovych vln - ale to je u nas taky. muze to byt nejaka chemikalie pouzivana v zemedelstvi, nebo kombinace vice chemikalii - tohle je dost promenlive stat od statu, muze v tom byt zamotane to, ze se k dokrmovani pouziva synteticky pyl (v USA jsou takove tendence), nebo prilis jednodruhova nevyvazena potrava (opet pripad hlavne USA, kde se vcelari zivi vic opylovanim obrovskych plantazi, nez produkci medu), nejspis kombinace vice faktoru. umely odchov matek na to pravdepodobne vliv nema. ten ma nevyhodu asi jen jednu - snizuje druhovou rozmanitost (variabilitu DNA) v populaci, pac vcelari rozchovavaji "uslechtile" linie a opousteji svoje puvodni mistni linie. kuprikladu u nas byla v druhe polovine 20. stol prakticky zcela nahrazena puvodni vcela cerna vcelou kranskou puvodem z Jugoslavie. proste tehdy se s ohledy na nektere lepsi vlastnosti kranky takto rozhodlo nase ustredi CSV. dnes je to nahlizeno uz trochu jinak - mohli jsme si slechtit mistni vcelu. no, co se stalo, stalo se.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TLUSTEI: berte to s nadhledem. Steiner v te svoji knize o vcelach "Podstata vcel" napsal taky spoustu kravovin. holt trpel JaVimVse komplexem a tak se vyjadroval i o vecech, o kterych vedel kulove. imho jsou vetsi problemy nez umely odchov matek (co to ma vlastne byt, ten umely odchov matek? prelarvovani? inseminace? vybrani matecniku z vcelstva at uz rojovych nebo z tiche vymeny a pouziti je k vyrobe novych oddelku?). treba dneska je problem varroaza (takze globalizace vlastne, pac varroa pritahla z indie), lempli vcelari, nenazrani vcelari (kteri svyma optimalizacema sidi vcely kde muzou a pak se divi, ze maji nemoci - u nas nastesti zatim malo rozsirene, hodne v USA), "precitliveli" spoluobcani, kterym vadi na jejich anglickych travniccich vsechno zive, navic kdyz to dela bebinka, prechemizovani v zemedelstvi (nastesti u nas taky neni nejhorsi).. tim nechci rici, ze ve vcelarstvi neni co zlepsovat, urcite je, ale pracuje se na tom. i kdyz treba u nas v CR se mluvi o tom, ze je vcelarska obec hodne prestarla, tak v poslednich letech zacina vcelarit relativne dost mladych a ti byvaji vzdycky otevrenejsi, zkouma se spousta trendu i ze zahranici. ja to vidim pomerne optimisticky. z pozice vcelare a zaroven funkcionare v nasi zakladni i okresni organizaci.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TLUSTEI: kdo by to byl byval rekl ze vcela bdue ohrozena. jo lidstvo tomu dava naprdel, si myslime ze muzeme vsechno a vsechno muzeme. jenze to je jen domyslivost naseho ega. jakmile jdeme proti prirozenosti tak tvorime disharmonii a vznikaji problemy. doufam ze se to vse stabilizuje. a doufam ze clovek potom stale bude soucasti.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Moc zajímavej a příjemnou formou zpracovanej dokument o včelách a jejich současný situaci na Zemi...

    KRÁLOVNA SLUNCE - co nám včely říkají? :: смотреть видео на RuTube бесплатно онлайн - ролик KRÁLOVNA SLUNCE - co nám včely říkají?
    http://rutube.ru/tracks/5442967.html

    Jedinečný dokumentární film 'Královna slunce' se věnuje problematice dramaticky se zhoršujícího zdravotního stavu včelstev a nedozírným následkům, které může mít úhyn včel pro naši samotnou existenci. Film hledá odpovědi na otázky, co nám vlastně včely chtějí říct a jaký význam mají včely v širším kontextu udržitelnosti života na zemi. Autoři filmu i mnozí jeho protagonisté se odvolávají i na předpovědi Rudolfa Steinera, který ve svých přednáškách o včelách varoval již v roce 1923, že určité praktiky, jako je umělý odchov matek, mohou vést až k úplnému zhroucení včelího chovu. Aby k takové katastrofě nedošlo, je nutno zásadně změnit náš přístup k chovu včel. V tomto ohledu film nabízí mnoho podnětů a inspirativních příkladů z celého světa.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Tohle je klasicka ukazka toho, kdy 'krizi' lze vnimat jako prilezitost ke zmene:

    V Řecku se šíří spotřební alternativy, média píší o „bramborové revoluci“ - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/12820-v-recku-se-siri-spotrebni-alternativy-media-pisi-o-bramborove-revoluci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam