Cílek dobře popisuje to, jak se tu posledních pár let zesiluje to napětí na "astrální" úrovni, odkazujíce na postřehy Wilhelma Reicha před druhou světovou válkou. (A propos, Reichovu knihu Mass Psychology of Fascism nabízím tady:
http://download.brozkeff.net/ebooks/sociologie/Reich_Wilhelm-The_Mass_Psychology_of_Fascism(1980).pdf)
Podle mě problémem toho vzrůstajícího hněvu a hledání původce zla je téměř bez ohledu na příčinu povoláváním takových energií, které jsou poměrně živelné, a-peratické (bezhraničné) a s tendencí k pozitivní zpětné vazbě, tj. sebeposilující. A tak jako když Reich a další bioenergetici popisují to městnání životní=sexuální energie, tak manifestace všeho co se tam takhle dlouhodobě naměstnalo, bez schopnosti většiny lidí takové energie pořádně ovládat, vedlo, vede a povede ke značným "vedlejším následkům" a kolaterálním škodám, o kterých se většina nesnilo a o které ani většina vlastně nestála, když s touhle hrou se sirkama začínala.
Asociují se mě ještě Karikovy
Brány Meonu, byť jsem se k té knize zatím moc nedostal.
Co se týče těch případných atentátů na potentáty, tedy zatím absence takových atentátů -- možná by se to změnilo, kdyby některá z těch figur byla fakt ultra-xxl ztělesněním Zla, nebo se to změní, až se situace ještě víc vyhrotí. Dokud je ale patrné, že většina těch osobností se aspoň občas jeví trochu příčetně a "normálně", tak je dost těžké stát se tím bódhisattvou a se záměrem odvrátit větší zlo si udělat takový zápis do karmického CV :-)