• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Jenže žádný švýcarský model neexistuje.) Existuje jen švýcarsko a v něm švýcaři.) a to věru není moc lovely bunch, je to prostě něco za něco. Oni jsou strašně uvědomnělí a tohle všechno, ale taky se podívej jaký zákony poslední dobou schvalujou a navrhujou. Pro ně my jsme lidi asi tak jako pro nás mongolové nebo rumunští cikáni. Ta společnost je dost sterilní, neb tam má opravdu za sebe každej odpovědnost, takže se dost drží zpátky. Že by někomu nekdy pomohli (neutralita) o tom si nechte zdát. Prodávat sem auta se zastarlýma ekologickýma normama, bankovní služby pro nsdap, a proticizinecký zákony.
    Svýcarský "model" chceš-li je hypertrofovaná obrana konvencema. Kdyby tam někdo vypustil do řadu LSD, tak se všichni postřílej nebo utopí ve fondue,)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    odkud ti lidi, kteri nechteji pracovat, berou ten predpoklad, ze na ne nekdo jiny bude pracovat zadarmo a rad a nebude mu to vadit? vzdyt to hranici az s primitivismem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: copak? cely tvuj NZP system pada s jedinym Bennym? to mas teda docela implementacni problem ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JUNIPETRUS: Pridat vsem lidem netrivialni castku je neproveditelne, leda bys narazil na ropu jak to maji na Aljasce. Co se tyce lidi, kteri se proste chteji uskrovnit, to uz jsem psala: muzes zit skromne nekde na vesnici za levno. Nikdo te nenuti pouzivat drahe civilizacni vymozenosti, muzes si pestovat brambory atd. Socialni prispevek + prispevek na bydleni ti na to postaci.

    tot asi vse k tomuto tematu, leda by se do toho vlozil nejaky schopny makroekonom, ktery tomu fakt rozumi.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: jasne sobecky asocial, ktery si mysli, ze je naprosto nezavisli na praci ostatni.
    A ted mi rekni lisis se svoji mentalitou od toho nemakacenka cikana?
    Ja ti naopak rad na tu cestu do karibiku pridam.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: ja pracuju abych se mel dobre, ne aby se meli dobre ostatni. pokud bych mel pracovat a mit se stejne jako ti kteri nepracuji, tak se pojedu valet do Karibiku. tzn. s mou praci pro to aby ty ses mohl v tom Karibiku valet nepocitej.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: pokud nejsi hloupy neni argument, ale po tvem poslednim prispevku musi rict, ze konstatovani faktu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMl a Benny a vy kdyby jste brali 10000kc mesicne, by jste prestali pracovat?
    Jinak tyhle penize nepredstavuji zadne velke bohatstvi, lidi co chtej vetsi standart, dovolena, auto, vetsi byt stejne budou muset pracovat, resp. budou chtit pracovat.
    Ale na druhou stranu to bude stacit tem lidem , kteri se dokazi uskromnit( a tito lide zase setri ostatni zdroje, respektive prenechavaji k uzivani ostatnim), za coz jim take nalezi kompenzace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: co to je prosimtebe za argument "pokud nejsi hloupy"? pokud ty nejsi hloupy, tak musis vedet, ze se struktura ekonomiky zmeni tak, ze lidi nakonec bude pracovat min. o ubytku socialniho napeti si muzes nechat leda tak zdat. problem s nezamestnanosti neni jiz dnes, alespon z pohledu NZP - ten kdo nema praci vyfasuje love a je to, nezamestnanost najednou "neexistuje". bezdomovci, ti maji narok na davky jiz dnes. wake up. neprijde mi to malo, prijde mi to jako totalni nesmysl. predloz nejdriv ten byznys plan, kde vezmes 600 miliard za rok NAD RAMEC soucasneho rozpoctu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: no dejme tomu, ze by jsme mohli zacit na 5000kc.
    To nam bude stacit 50milrd. mesicne. To mame 600 za rok, a to uz temer pokroji rozpocet z minist. prace a financi.
    Ale pokud nejsi uplne hloupy, tak si uvedom, ze sezmeni struktura ekonomiky, stejne jako vykonnost, ktera s kupni silou roste, tedy i realne prijmy!

    Za tu cenu, tedy za optimalni NZP, coz tech 5000kc urcite nebude, ziska cela spolecnost:
    -odpadne problem nezamestanosti,
    -opadne socialni napeti (i kdyz problem superbohati versus ti ostatni muze dale zustavat)
    -ubyde nebo mozna zmizi bezdomovci
    -ubyde civilizacnich chorob (dalsi usetrene naklady)
    -pribyde prostor pro vykovanani uzitecne(ale minimalne nebo vubec placene) cinnosti a prace pro ostatni
    atd.

    Jestli ti to prijde malo..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    vsechny ty vize "pracovat bude jen ten ktery bude chtit" vychazeji z predpokladu, ze ve spolecnosti existuje nejaka skupina lidi, kteri by obetovali svuj zivot pro to, aby se mohli v praci sedrit a soused se mel diky tomu lip. prosim necht zvedne ruku ten, kdo v NZP nebude na strane prijemce, ale na strane toho, kdo to svou vlastni praci plati. a myslim tim ze bude skutecne pracovat, 12 nebo nejlepe 16 hodin denne (zajmove krouzky typu vysivani 1h o vikendu neberu), protoze ti kteri musi dnes pracovat 8 hodin denne by to v NZP uz nedelali.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: ano. Ja pokud v neco verim, tak v pozvednuti moralky a svycarsky model, kde obcani FAKT chodi na jednani svych obecnich rad a FAKT chapou komu davaji dane a proc a nac atd atd. Tj presouvani zodpovednosti na nizsi celky. Ne v nejaky dalsi globalni polstar typu uz jsme lidem dali vzdelani, zdravotnictvi, zakonik prace, socialni davky, prispevek na bydleni, rekvalifikacni kurzy, projekty EU, ale jaksi to furt nefunguje a nezvladaji se mit "dobre".
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: No právě. Já bych neřek jako zdravotnictví zdarma, neb to zdarma není (krom...), ale na tvrdo bych tu myšlenku přirovnal k bazálnímu marxismu, k ideálu komunismu. Ten ideál /kerej se nikde nerealizoval, všude zamrzli v socialismu/ je v podstatě stejne - všichni budou dobrovolně pracovat, a budou dostávat všichni peníze.
    Opět, víme jak to dopadlo. Právě u nás, ale i v sajuzu samotném, bylo dokázáno, že dokud lidi nedosáhnou nějaké opravdu vysoké morální a duchovní úrovně, je to jen cesta do pekel, neb blbá většina bude podvádět /melouchy, kdo neokrádá rodinu okrádá stát/, a chytrá menšina bude jen za tlustší oponou dále vykořisťovat, ve jménu ukončení vykořisťování.
    Dyk je to to stejný, co říkáte/říkají (vy) ezoterici - každej nechť začne sám u sebe. To neplatí je pro "duc-hovno", ale i pro všechno ostatní. Nevím, proč zrovna u materiálního vývoje a správy společnosti to maj ezoterici najednou jinak, a skáčou na lep ochlokratům z holešovské výzvy...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: celkovy prijem statniho rozpoctu je 1000 miliard. Pricemz se furt dost zadluzujeme. Takze tech 12 * 150 - soc.davky by bylo prijem navic, tezko rict odkud, zhruba na dvojnasobek statniho rozpoctu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GAISAKA: zasah do cerneho.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: kecy, rekni kde tech 150 miliard mesicne vezmes, jinak se neni o cem bavit. pozn.: se mnou nepocitej, ja na socky makat nebudu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMLADRIS: Rika ti neco vykonnost ekonomiky?
    Vis z ceho se plati ucitele, policiste, dalnice, duchody, statni dluhy atd?
    Z toho ze se penize toci, a podstatna cast se tyka prave ochoty lidi platit za tzv. neuzitecne veci a sluzby

    Rika a svobodny trh?
    Ve state kde maji lide zajistou svobodu se sami rozhoduji za co vynalozi prostredky, co pro ne zbytne a co nezbytne.
    O tom je svoboda a osobni zodpovednost.


    Preci to si uvedla vubec neni zadny argument proti NZP. NZP nezavedeme proto, ze nekteri by si kupovali neuzitecne veci?
    A ted to, ze si kupuji neuzitecne veci nevadi?
    Nebo ano, takze zrusime tedy ten kapitalismus a demokracii, dosadime si diktatora a ten naridi kupovat a produkovat jen uzitecne veci, a definovat ktere to jsou.

    "Lidi kteri zijou od vyplaty k vyplate pres hospodu budou zit tak dal".. No a co?
    To je jen hrstka lidi. Podstatne je ze to vetsine lidi prinese podstatna zlepseni, vice rovnosti, vice svobody.

    Jinak zasnu k jakemu antiliberarismu a temer fasismu muze clovek klesnout, aby odmitnul nepodminy zakladni prijem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: no a ja si aktualne myslim ze NZK je neco jako zdravotnictvi zdarma. Dobra idealisticka myslenka, akorat jedinej problem je v lidech a promrhavaji se tak megamiliardy, zneuziva se prace i leky, lidi jsou min zodpovedni za svoje zdravi, ...
    Cili su dost skepticka.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: takze DPH by nebylo na potraviny, leky a mozna na kde co co lidi povazuji za potrebne, ergo se ptam KDE se vezme tech 150 miliard korun mesicne?? argumenty "to je jen technicky detail, ktery jeste nemame poradne vyreseny" jsou o nicem, na penezich to cele stoji a pada, pokud nevis kde je vezmes, nemas v rukach NIC.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Jenže ty lidi budou právě sázet čím víc budou chudí.. Takhle prostě společnost funguje..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam