• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: ano, tohleto o těch problémech jsem chtěla říct taky.....

    někdy člověk potřebuje vnější pomoc, hlubokou pomoc, prostě si nemůže pomoct sám, znám to moc dobře...
    účinné metody jsou

    nepoužívala bych ani slovo jako neurotik. Atomův problém je v naší společnosti nesmírně běžnej a normální, v nějakém stupni to má patrně většina lidí. ale u člověka s takovým potenciálem by bylo fakt škoda to tak nechat, rozhodně si to zaslouží pozornost
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: z moji zkusenosti je dost obtizny dostat lidi do terapie, ale. Treba ty jsi psal ze jsi hater a kdesicosi, jsi v terapii ci uvazujes o tom?

    Prijde mi, ze u nas ma psycholog takove konotace, ze se prave clovek uz musi mit docela rad, aby si dovolil si to doprat. Nebo byt naopak uplne v prdeli, uplne.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    na tohle téma je výborná tato kniha

    Neuróza a lidský růst - Horney, Karen - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/neuroza-a-lidsky-rust

    tady krátká ukázka

    Karen Horneyová -Neuróza a lidský růst - Sebepohrdání - Sebepoškozování
    http://sebeposkozovani.ath.cx/modules.php?name=News&file=article&sid=70

    tím nechci říct, že Atominátor je neurotik, jen to, že po přečtení této knihy se ukáže, že určité problémy bohužel asi nejde vyřešit jen nějakými jednoduchými náhodnými duchovnem ovoněnými radami na téma bojovník, vždyť se máš dobře, nesrovnávej se atd....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ATOMINATOR:

    Z úplně jiného konce:

    Přijde mi, že ze tvých příspěvků mluví nedostatek pohybu. Tenhle druh myšlení je častý u lidí, kteří příliš sedí, málo se hýbou, málo chodí, málo chodí ven.
    Ono je velmi těžké vidět široké obzory možností, pokud žiješ v krabici.
    Jestli je to tvůj případ (můžu se pochopitelně mýlit), je možné, že pokd bys svoje tělo pustil ven, posílil, protáhl, zesílil by i tvůj duch a vymyslel by nové přístupy a nová řešení.
    Mysl bez těla nefunguje, oddělit to nelze
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: To si nerozumíme, samozřejmě že to nejde změnit ze dne na den, tak jsem to ani nemyslela.
    U mně je to to samé, ty naučené myšlenky (i činy) se mohou vrátit ještě tisíckrát.

    Myslela jsem to tak, že úplně v každém okamžiku, kdy se rozhodneme pro nějakou pozitivní volbu, se malej kladnej výsledek dostaví hned.
    Strávit 15 minut vymýšlením nějakého projektu, přemýšlením nad něčím, co máme rádi, nebo na co se těšíme, a tak, nám prostě udělá daleko víc dobře než strávit stejných 15 minut myšlením na to, jak nám maminka ublížila a proto nic nemůžeme.

    A to je tak opravdu HNED.
    Ale pokud jsme na ten systém výmluv zvyklí, pochopitelně nás to napadne ještě mockrát.

    Jak jsem psala, pořád se mi to někdy děje, že přistihnu mysl, že myslí "protože bylo x, nemůžu Y", nebo se v duchu zlobí na někoho, kdo mi kdysi udělal Z....

    Vnímám to jako nežádoucí destruktivní program, něco jako kdybych přistihla mysl, že vymýšlí, proč, kde, jak si dát tvrdé drogy... To už nedělá, ale taky bylo kdysi nutno ji to odnaučit a naučit ji ve stejných situacích se vydat jiným směrem, kterej vede k lepším věcem.

    Ještě mi tam přijde důležité zaujmout k tomu jistou neutralitu. Jakmile si uvědomíme, co s námi ty myšlenky dělají, je snadné začít se na sebe zlobit za to, že už je zase vymýšlíme. To taky nepomůže. Vytvořili jsme si ty způsoby myšlení z hlubokých důvodů, často v první fázi života, často jsme je nevědomě převzali od svých prvních vzorů. Prostě tu jsou, a výzva je něco s nima udělat...a přitom se mít rádi.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    PIZI: a ty si umis predstavit prinosnou apatii? Nezucastnene a bez jakychkoli vykyvu sinusoidy cekat az to se mnou konecne svihne? Neni to ve 100% pripadu jenom alibismus?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: apatie mu stesti neprinasi, vzdyt si precti, co pise, potoky frustrace z toho jak je zasekly z toho tecou...
    PIZI
    PIZI --- ---
    A ta apatie je spatna, ze se ji ma zbavit? Zalezi prece na tom zda to JEMU prinasi stesti. Zavání mi to lehce tím, jak se nějakému samotáři nutí, že by si měl najít nějakou holku, protože to každý poměřuje sebou místo tím samotným samotářem, kterému je tak dobře.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne treba hodne pomohlo - bod obratu - dostat se do situace, ktera byla mnohem mnohem horsi, nez moje obvykla situace. Najednou jsem byla schopna videt svoje bezne vymluvy a "problemy" jako smesny. Muj bracha si myslim prosel necim podobnym, v jeho pripade bohuzel nevratne: zjistilo se ze se mu tezko chodi ne proto ze je liny a tlusty, ale proto, ze ma nevylecitelnou nemoc, ktera se bude uz jen zhorsovat :-(. Hodne ho to zmenilo, prestal resit kraviny, a zacal delat veci ktery povazuje za podstatny a uzivat si to, co mu zivot umoznuje si uzivat. Jenze to asi nejde si naordinovat, nechat se zavrit do kriminalu nebo tak.

    Muzu psat ve stylu Atome, halooo!!, mas nadhernou krasnou zenu ktera te miluje, jses zdravej, jses chytrej, zijes v luxusni casti sveta, nezpusobil si nikomu vaznejsi utrpeni, hmotne se mas tak ze si muzes dovolit internety, mas v sobe kreativni impulsy, ... posli apatii do prdele! Je to jen zdedeny program, kterej prudi ze nejsi jinej nez jsi. Tvoje prave ja ale nejsou programy v hlave, je to tvurci prazdnota/potencial/buh/jasne svetlo prostoru, whatever. Mimochodem meditujes? :)

    (rikala jsem ze uz prudit nebudu, ja vim, ... )
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    _BENNY: chápu jak to máš, ale připojuju se ke bennymu, některý lidi to maj jinak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: jo, mam to nejak jinak a zrejme to tak ma i vic lidi, proto jsem mel potrebu to jen takto doplnit :) nekomu to proste tak jak to funguje tobe nefunguje. on se nezbavi toho premysleciho aparatu, v hlave mu muze slapat nekolik protichudnych myslenkovych toku a on si treba muze jen obtizne vybrat ktery z nich uprednostni. muze byt porad zklicovan svou minulosti, protoze jeho naturou je byt zameren spise na minulost/budoucnost nez na aktualni pritomnost, a jednoduse to ze dne na den zmenit nejde. alespon zezacatku, kdy se s treninkem zacina, kdy ten trenink boli, to nejde, vysledky se dostavi az casem.

    pokud tobe staci lusknout prsty a je z tebe okamzite jiny clovek, alespon co se tyce emocniho a myslenkoveho prozivani a celeho mindsetu, tak zavist. vaz si toho, ale neber to jako samozrejmost ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Výsledky v nedohlednu?

    To máš nějak jinak ;)

    Pro mně jsou výsledky okamžitý.
    Zaseknout se na přemýšlení o špatný minulosti, obviňování jiných lidí, rozvíjení pochybností o sobě způsobí, že je mi TEĎ blbě, je to TEĎ naprosto zabitých pět sekund, minut....nebo brekeke, dokonce hodin....a to TEĎ bolí....protože duše velice dobře cítí, že je to totálně nesmyslně ztracenej čas, a jestli moje duše něco nemá ráda, tak je to ztrácení času.

    Oproti tom zastavit to a věnovat se něčemu, sebemenšímu, co má smysl, dává OKAMŽITĚ dobrej pocit, lehkost, uvolnění.

    Všecko, co jsem takhle kdy praktikovala dlouhodobě, mělo pozitivní efekt hned, proto jsem to praktikovala. Nějak skoro ani nevěřím na ty dlouhé tvrdé procesy s nejistým výsledkem. Přijde mi, že kdykoliv si člověk zvolí nějakou pozitivní možnost, výsledek se dostavuje ihned, v podobě lepšího pocitu, více energie, nebo úspěšného udělání nějakého kroku k něčemu.

    Samozřejmě, "větší" výsledek, jako třeba zásadní životní změny, chvíli trvá v čase. Ale to se jen kumulují, sčítají jeden k druhému, ty malé výsledky.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ATOMINATOR: budu trochu opakovat co uz napsali ostatni, ale:
    srovnavani a porovnavani je fajn dokud nejsi v uvazovani o sobe samem napul cesty venku smerem k nekomu. Pak si totiz neuzijes proces, ergo. vidis cil, ktery jeste nenastal (a ve finale v tomhle mind settingu nastat nemuze, ale tak daleko aby sis tohle uvedomil ani nedojdes, protoze to vzdas "pet minut po startu"). Pokud te bavi strihani videa, tak to proste delej, uc se z chyb a nechavej se inspirovat, ale projektovat si cestu jako primku, na ktery uz nekdo jede pred tebou je mind killer ;) U fotografie je tohle uplne typickej problem napr.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: souhlas, jen bych uplne na okraj doplnil, ze nekterym intosum moc nefunguje se nejprve stat jinym, nebrblajicim clovekem a pak teprve zacit neco z teto pozice rozvijet. je to proste mentalni trenink jako kazdy jiny trenink, a trenink zezacatku, zvlast kdyz je clovek zlenivelej az na kost, boli. neprinasi poteseni, pozitek, ale neprijemnou narocnou zmenu, pricemz vysledky jsou nejiste a v nedohlednu. coz ale neznamena, ze bychom se meli na trenink vykaslat, je treba si uvedomit blahodarne principy na kterych funguje - drobne obcasne nepohodli vynasobime nejakym poctem pravidelnych opakovani a to co slo drive ztuha a byl to vopruz jde najednou samo a je to dokonce i zabava, clovek se na to zase tesi, cloveku to najednou chybi kdyz to nema. funguje to, jen je potreba na to jit trochu systematicky. netrenovany clovek taky neubehne patnactistovku, zatimco clovek ktery je zvykly si jit kazdy den na pul hodiny zabehat to zvladne bez problemu. chce to obcas zatnout zuby a delat to, co je mi sice aktualne neprijemne, ale v dlouhodobem horizontu mi prospiva.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: vypadla mi tam 2 slova...

    ...."že už je čas tenhle druh myšlenek definitivně ukončit..."

    :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ATOMINATOR: Tolik energie věnované rozebírání toho, co se v minulosti nepovedlo, tobě nebo rodičům. Není jí škoda házet svou energii do takové černé díry? Používat vlastní intelektuální kapacitu na rozvíjení pořád dalších takových myšlenek?

    Kdybys tuhle energii věnoval kterémukoli ze svých nápadů, jsem přesvědčená, že už by na nich byl udělanej velikej kus práce a bylo by to vidět.

    Vlastní zkušenost, roky jsem takhle ztrácela energii. Teď se snažím používat intelektuální kapacitu k tomu, rozvíjet myšlenky, které vedou lepším směrem, a pokud se přistihnu při nějaké takovéhle staré písničce ("rodiče kdesicosi....kdybych jen bývala mohla...apod"), což se jednou za čas ještě stane, tak se zarazím: "STOP, tahle myšlenka fakt nepatří do roku 2012, to už teda fakt stačilo", opravím ji (dobře funguje třeba poděkovat za všecko dobré, co mi rodiče do života dali), a pak změním téma a obrátím myšlení k něčemu konstruktivnímu....tohleto si letos dávám vyloženě jako projekt, tak nějak kolem vánoc jsem si uvědomila, že už je fakt čas tenhle druh myšlenek. Vymýtit je a nahradit jinými je pak otázka tréninku.... Naštěstí tohleto už mám vyzkoušené se spoustou druhů mentálních programů

    Ale samozřejmě, to je věc volby, kdo chce, má naprostou svobodu věnovat stížnostem na minulost čas a sílu až do konce života.
    (btw, ty jsi o hodně mladší, představ si, pokud bys je ukončil třeba teď, kolik toho můžeš vytvořit za příštích 10 let......:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ATOMINATOR: Když si to po sobě přečteš, objevíš tam svoje oblíbené důvody, proč věci nejdou, které se ve tvých příspěvcích opakují dlouhodobě.

    Každý máme svoje. Tyhlety důvody. Respektive svoji verzi, protože ty jednotlivé položky se docela podobají, opisujeme je od sebe navzájem, přebíráme od svých rodičů, a z obecné nálady ve společnosti.

    Z vlastních zkušeností s tímhle jsem přesvědčená, že to jsou omezení, která existují v naší vlastní mysli, a mají nad námi jen takovou moc, nakolik na ně věříme.

    Doporučila bych jednu knížku: Martha Beck: Steering By Starlight.
    Je tam kapitolka o tomhle, kde je to pěkně rozebrané, jak se zavírám do svých vlastních hladomoren, kde nedosahujeme, co bysme chtěli - a ty jsou postaveny z našich vlastních přesvědčení a "důvodů".
    A jak takové stavby bourat.

    _BENNY: Taky si myslím, že jsi to hodně přesně vystihl.

    Cílem není "dohonit" ty, o kterých si myslím, že v něčem měli "lepší" podmínky (a to teda kdoví jestli, protože každé podmínky dají člověku něco).
    Jde IMHO o to být sám sebou a stavět na vlastní zkušenosti, takové jaká je.
    Každý člověk je jedinečným způsobem dobrý ve spoustě věcí.
    F0N
    F0N --- ---
    ATOMINATOR: toto mi pripomenulo 4 dohody s J. Duskom aneb - "musis to nekam dotahnout aby z tebe neco bylo" oplati sa vypocut je to niekde na nete - aspon ja som si uvedomil a konecne sa na tom aj zasmial ako strasne chcem dokazovat okoliu, ze za nieco stojim a pritom sam seba som videl ako loosra - a ako velmi nas kultura a spolocnost tlaci do roli v ktorych castokrat ani nechceme byt.

    Robim co bavi mna a po com moje srdce bazi - kaslem na to co mi radia druhi - to ja zijem tento zivot nikto iny to za mna nezisti :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: naprosto presne.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ATOMINATOR: takove pocity jsou imho zcela normalni, v pripade ze se srovnavas opravdu s temi lepsimi a nejlepsimi. ale cilem prece neni byt stejny jako oni (to se nakonec stoprocentne nepovede nikomu kdo neco takoveho chce). ty si proste mas jit za svym, delat co te bavi, a byt v tom svym vlastnim smrdlani dobry. ostatni ti maji byt uzitecni k tomu, aby ti ukazali ze neco fakt jde, kdyz se fakt chce, ale nemusis s nimi prece nutne soutezit v jedinem parametru. nemusis s nimi soutezit vubec.

    smysl imho nema nic, smysl tomu teprve musis dat ty, coz vyzaduje alespon trochu te bojovnicke aktivity. jo, mi se to radi :) obcas takovou beznadej pocituju taky, ale clovek se nesmi vzdavat. zivot lidi, kteri se vzdaji, vubec nijak neodmeni.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    _BENNY: Takhle to třeba zase nemám, rád se nechám inspirovat ostatními, zvlášť v oblastech, které mě zajímají. Ale když se s nimi začnu srovnávat, tak najednou zjišťuji, že vůbec nemá cenu se snažit v té oblasti něco dokázat, protože všichni jsou už stejně daleko napřed a to co bych dělal já bude působit jen jako šmrdlání.

    Řekněme, že mě baví natáčet a stříhat video a okukuji, jak se to dělá, aby to působilo profesionálně. Ale než si člověk vydělá na nějaké lepší vybavení, tak ostatní jsou neustále napřed. A vidím, že se k těm, s nimiž se porovnávám, nijak nepřibližuji, naopak oni se mi ještě dál vzdalují, protože mají zkušenosti, finanční prostředky, cokoliv.

    Nikdy jsem si nemyslel, že všichni, co něco dokázali, jsou zloději.

    YMLADRIS: Já si o sobě nemyslím, že bych byl bůhvíjak chytrý, v určité referenční skupině jsem možná vyčuhoval (ale ne že bych byl šprt, spíš kritickým myšlením), ale to už je dávno. Jak mi zlenivěl mozek, tak mi IQ fakt kleslo možná k průměru. Když píšu věty, tak složitě hledám i základní slova, v mluveném projevu je to mnohdy ještě horší (aspoň můžu zaťukat, že u pohovorů jsem byl víceméně výřečný).

    Teď už ta hláška o mé blbosti nefunguje jako nakopávač, ale pouze jako potvrzení faktu.

    Ono je fajn radit „Buď bojovník“, ale venku je těch bojovníků kupa, ať už přirozených nebo těch, co se to taky naučili a ti už mě dokážou zpracovat, jakmile začnu vystrkovat růžky.

    Ono za tou internetovou clonou to se mnou není tak hrozné, akorát si přijdu čím dál tím víc apatičtější. Každou možnost racionálně rozeberu z různých hledisek a dojdu k tomu, že vše postrádá jakýkoliv smysl.

    Občas mě ještě z té apatie vytrhne pocit trapnosti, že to tu spamuju, původně jsem chtěl poukázat jen na to, jak žijí někteří lidé, kteří díky práci nemají ani čas, ani energii, ani moc prostředků na zlepšení své situace.


    _BENNY:

    Jeffrey S. Rosenthal: Zasažen bleskem (recenze). Blog - Jaroslav A. Polák (blog.iDNES.cz)
    http://jaroslavpolak.blog.idnes.cz/c/257222/Jeffrey-S-Rosenthal-Zasazen-bleskem-recenze.html

    "Všichni jsme v televizi sledovali vyprávění slavných hudebníků a herců o tom, jak pocházejí ze skromných poměrů a jak se léta zadarmo snažili prosadit, než byli objeveni a zbohatli. Mnozí začínající umělci z takových historek čerpají odvahu k tomu, aby věnovali veškerou energii svému řemeslu s očekáváním stejného úspěchu. Ve skutečnosti však desítky tisíc lidí touží stát se rockovými hvězdami a nikdy se jim to nepodaří. Televize se vyptává jen těch několika málo, kteří opravdu uspěli. Uskutečněné rozhovory jsou vychýleným výběrem z hudebníků snažících se prosadit a poskytují velmi zavádějící obraz."
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: jo tenhle :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam