ATOMINATOR: Přece jen to napíšu, jak to na mně všechno působí.
Přijde mi, že tvoje myšlení je velice "systémové". Připomíná mi to, jak mluví třeba máma.
Takové to, že všechno jde dělat jen jedním způsobem, například musíš mít práci, na tu musíš mít určité vzdělání, že všecko je dáno tím, kdo jsou a jak se chovali tví rodiče nebo jaké měli kontakty.... Takovým věcem věří máma, a taky z nich vyvozuje pocit bezmocnosti, a pocit že svět je nespravedlivej a nic v něm nemůže. A tomu taky odpovídá život, kterej měla a má, plnej těžký práce za málo peněz, a nikdy nic, co chtěla.
A na druhou stranu znám spoustu lidí, kteří taky nejsou vybaveni ani penězi, ani "zázemím", ani specifickým vzděláním, ale prostě důvěrou ve svět a život a sebe, a světe div se, ono se jim neustále daří vymýšlet všechna mozná fascinující kreativní řešení, jak v tomhle světě prakticky žít. V zásadě je to o tom, že věří, že obecně mohou dělat to, co je baví, a tak, jak jim to vyhovuje, a tak se otevřou možnostem. A možnosti jsou. Mnoho lidí dělá úspěšně práci, na kterou nemají oficiální vzdělání, nebo kombinují různé aktivity způsobem, který jim dává prostředky, čas a prostor na to, na čem jim záleží. Mohla bych ti vyjmenovat 200 různých alternativ, ale vím, že to už lidé v minulosti zkoušeli, a tys jim odpovídal důvody, proč to a to nejde.
Problém podle mě není ani v minulosti, ani v nespravedlnosti světa, ale v tom generování těch důvodů, proč to nejde, v tom nedostatku důvěry ve vlastní schopnosti a vlastní štěstí.
Jsem přesvědčená, že jsi člověk, kterej přišel na tenhle svět s určitým posláním, pro který máš kombinaci úžasných schopností, a až si to uvědomíš, všechno ti půjde samo, a všechno co potřebuješ k tobě přijde.
Ale aby to šlo, asi je nejdřív potřeba léčit právě tu důvěru v život. Uvědomit si, že život a svět je opravdu mnohem, mnohem větší, než ty uzoučké vyjeté dráhy systému, na které věříš. A je docela normální, že do nich nezapadáš.
Na svoji minulou a současnou zkušenost se můžeš dívat taky tak, že tě mnoho věcí naučila a učí. Naučil ses, jaké je to je žít v neharmonické rodině, a naučil ses to přežít, a máš okolo toho mnoho pochopení. Poznal jsi život mladýho člověka bez zázemí v tomhle světě, a teď řešíš výzvu, jak si s ním poradit, a když to vyřešíš, i to bude veliký plus a zkušenost, a přidá se to ke tvému potenciálu, ze kterého můžeš dávat dobré věci světu.