• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PIZI: a hulení není kořeněné jídlo?
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Asi takové věci nemám. Ono je to právě o tom, že volbou toho klidu si nedělám nějaké násilí, že bych ho volil rozumem navzdory nějakým emocím. Ale možná to tak někdy dříve bylo. Uvědomuji si, že prostě proběhla spousta drobných situací, kdy jsem si uvědomil, že nějakou volbu své zábavy dělám ze setrvačnosti a že mi to vlastně v konečném důsledku nic nepřináší a přestal to volit. Ale nevybavuji si, že by to byla někdy nějaká bitva se svými touhami, nad kterými nakonec zvítězil rozum. Pokud mi to přináší nějaké uspokojení, tak i dnes podlehnu a rozumem to nepřebiju (hulení). To co jsem opustil bylo spíše tak, že jsem si jednoho dne všiml, že mi to vlastně tu radost nepřináší, jen jsem slepě uvěřil, okolí, že to přece přináší zábavu všem a pak moc nedával pozor zda opravdu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: ego je imho prave ten chudak mezi nima, kterej se snazi vyhovet.. to tvoje 'ja' jak jsi psala "vzdy ja neco delam spatne"

    co navrhuje freud to uz nevim, asi posilit ego natolik, aby bylo schopny ty energie skloubit do nejakyho dovednyho celku, kterej umi milovat a pracovat

    budhisti to berou tak, ze i ten mezi nema (ego) je proste jenom energie (jung by rekl centralni komplex) a ze svym zpusobem, proc je tak dulezity aby se citilo dobre? je to proste jen energie. Ale to je sutricky budhismus ("vse je prazdna iluze"), kterej mi osobne moc nezabral, pripadalo mi to nelidsky

    --

    co delam ja: skripani se uplne nebranim, beru to jako tvurci tlak/tyglik/zivot. Ale odmitam trpet kvuli tomu. Kdyz se pristihnu, ze trpim, stopuju to. Zpravidla najdu nejake "mela bych" nejaky zadany aport (bylo by lepsi vykonanavat smysluplnejsi praci, bylo by lepsi mit hlubsi vztah, bylo by lepsi otehotnet, bylo by lepsi...). Uvedomim si znovu, ze tyto aporty maji byt pomucky a ne mucitele. Totiz, Fro, uz ted jsi nadherna chytra milujici fakt uzasna osoba (bezesrandy, tak te vidim, mas muj obdiv, bojim se k tobe priblizit jaka jsi zarivka). Ale at udelas cokoliv, vesmir na to stejne kasle.. tim ze splnis dalsi aporty uz nic dalsiho nez je tento pritomny okamzik, neprijde. Neublizujes, rostes, .. a to je tak vsechno co od sebe ma smysl chtit. K cemu to je, se trapit? Zadna vnejsi autorita neni. Jsi tu naprosto sama. Jsi uplne svobodna se hrotit nebo se nehrotit. A pak umres. Tak lepsi je kouknout se na kytku a zatancit si?

    To funguje mne. Je fakt ze pote co mi muz sdelil ze Nietsche byl zavisly na chloralhydratu prestala jsem ten existencialismus tak prozivat :-), ale zhruba mi to funguje...

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: hmm rekni, co bys teda u sebe oznacil za korenene jidlo? neco co by te nejak excitovalo, ale radeji se toho vzdas ve prospech klidu?
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: Cas vetsinou travim na netu. Me bavi cist si o tom jak veci funguji. A prachy proste sporim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIZI: jj, mam podobne jako ty veci s koncertama a stridmosti, nicmene zeptam se - co delas s casem a prostredkama, ktere usetris?
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: To záleží jak tu alegorii natáhneme.

    Například mám možnost jít na koncert. Pro ostatní lidi je to kořeněné jídlo, pro mě ale ne. Mě už koncerty nebaví. Zjistil jsem, že jsem na ně chodil proto, že na ně chodí ostatní. Takže na koncert nejdu, ale to je vlastně situace, kdy to pro mě kořeněné jídlo není.

    Když to položíme tak, zda někdy zvolím mírnější kladný zážitek před silnějším, tak ano. Mě například vadí být extrémně šťastný. Já jsem raději šťastný mírně, to tak neovlivňuje mé chování a myšlení a to mi vyhovuje.

    Nevím myslím, že se mi s odpovědí nedaří strefit do tvé otázky. Když tak to nějak upřesni.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    YMLADRIS: pomoct rozhodne muze :) rekni, jak zaridis aby to mezi nima neskripalo?

    tohle rozdeleni na id a superegio si matne pamatuji ze stredni, z psycholodie.... jak do toho zapada to ego, kteryho se snazi budhosti zbavit? ktery z nich to je? pripadne co z toho jsem potom "ja"?

    PIZI: jasny chapu. ale probehne nekdy u tebe volna toho nekoreneneho pred korenenym ktery mas k dispozici? pokud ano, proc? proto ze budes celkove stastnejsi protoze ti ty nekoreneny neprestanou bavit?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    F0N: mě to přijde nesrovnatelně odlišné, takže to vnímám jako degradaci. ten podstatný rozdíl, ale asi jednoduše nevystihnu. a trápit se s tím nebudu, ono by to stejně bylo zbytečné v rámci toho pantátovského mudrování:) ať slouží!;)
    F0N
    F0N --- ---
    a teraz dostalo pantatovske mudrovani na internetu novy rozmer :D
    F0N
    F0N --- ---
    AIM_FREEMAN: ja nic nezatracujem akurat ukazujem na tu dynamiku mysli - su to tiez programy, ktore sme si vymysleli.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    F0N: takovýhle plošný zatracování některých forem spirituality mi přijde škoda.

    když už jsme tu zmiňovali vědu..tak špičkový vědec je naprosto oddán svému oboru a mnoho hodin se mu věnuje, i v jeho volnu mu to sviští kolikrát v hlavě a mnoho pro to obětuje i ze svého osobního života (resp. je to jeho bytostnou součástí)..pro svou fascinaci, touhu po poznání, ale možná po slávě, dnes i klidně po penězích.

    ale z nějakého důvodu si na něj nikdo neukazuje. určitě je spousta vědců, co dělají někde v labu, v podstatě rutinně a expertních znalostí nikdy nedosáhnou. někteří umí chodit v PR, publikují spoustu paperů, jsou citovaní, i když jsou na světě daleko lepší..viděl bych to jako paralelu ke "guruů," i praktikujícím.
    naprostá oddanost "své věci" ještě neznamená, že člověk je mimo, nebo se honí za chimérou. honění extrémních zážitků určitě není cílem všech, kteří se nějaké usilovné praxi věnují.

    kdy je teda ta spiritualita autentická? když už jsi napsal co jsi napsal, tak to máš, počítám, nějak promyšlené.

    om namah šivája
    :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Jasně, pokud máš dostatečný přísun kořeněných, není důvod učit se ty plané. Já taky netvrdím, že to jak to mám já, je to jediné správné. Každý si musí najít ten svůj způsob. Dobře rozlišit co je způsob můj a co je způsob nenápadně vtisknutý "reklamou". Rozhodně většina lidí potřebuje vývoj, směřování smysl. Ale ne všichni a téhle menšině se snažím občas pomoct tím, že jim ukážu, že se možná trápí proto, že převzali potřeby většiny za své a snaží se je naplňovat aniž by měli přirozeně nutkání. Zbytečně se škrábou proto, že to svědí ty ostatní.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: Tomu Freud rika boj mezi id a superegem. Id argumentuje, proc bys jako mela v postmoderne!!! se snazit se stavat nejakou svou idealnejsi verzi?? (zajimava je prece jedine maximalizace slasti), superego te kope do zadku ze prece nemuzes hnit, kdyz jediny co ma vyznam je dosahovat nejakeho idealu. Deje se to tak kazdemu, akorat nekdo si to uvedomuje vic a nekdo min.

    Pristupovat se k tomu da ruzne. Ja to beru proste jako jiny polarity ve mne (treba muzsko-zenskou), tim ze se to pretlacuje tam a zpet, aspon se neco deje. Pro mne osobne je dulezity se zazivat tak, ze nejsem tyto svoje programy...

    ... ale zaroven s nima ty hry hraju klidne :), totiz jak slastne zvirecke nasledovani impulsu tak narocne dosahovani idealu je odmenujici. Akorat je nenecham mne skripat mezi sebou abych se citila blbe. Oni jsou tady pro mne, ne ja pro ne... jsou to energie. Da se je jen dovedne ovladnout. K tomu jsou.

    Nevim zda ti to muze nejak pomoct.
    F0N
    F0N --- ---
    INK_FLO: suhlas a plati rovnako aj pre duchovne zazitky, velke splynutia a slepotu z osvietenia - je to rovnake hladanie, akurat uz to nie su cecky a chlast, ale modry shivovia a svaty guruovia.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ha koukam ze jsem tam nenapsala jednu vetu co jsem jeste chtela
    PIZI: otazka, zni... kdyz korenena jidla muzu jist, proc hledat chut v tech nevyraznych? (coz koneckoncu plati pro me i doslova, at zije vindaloo :) )
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ani definice přes hluboké se mě netýká. Já to hluboké nevyžaduji. No já vlastně svou spokojenost nemám podmíněnou skoro ničím. Je do značné míry interní. Jen minimálně externí.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Napadá mě jen přijmout možnost, že není nutno vždy vše maximalizovat. Není nutno kráčet po té nejlepší možné cestě. Stačí cesta, která stačí. Přijímám to, že možná nevolím vždy to nejlepší. Mě stačí volit vyhovující.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI:
    INK_FLO: ja nejsem typ "paran", jizda myslim spis jako ze to bude nejakym zpusobem wow, hluboke vztahy(takhle cast se mi imho dari), hluboke zazitky, hluboky smysl. nejaka cesta nekam, nejakej dobrej duvod proc rano vstat z postele... snad je aspon trochu jasny jak to myslim.
    YMLADRIS: nevim, ono jak to takhle pisu tak mam pocit ze to zjednodusuju tak, ze si na to vlastne umim odpovedet sama, ale zas mi to k nicemu neni. rekla bych to tak ze je to jako kdyby ve mne bylydva kusy ktery nesouhlasi s tim jak to delat, a protoje vzdycky kus me nespokojenej. tedy ze neco delam spatne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: A tobe vadi hlavne ta rozpolcenost? (Cesta znama pohodlna versus cesta nepohodlna novelitni)?

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: ale jo jasne, jako kdyby nekdo dobrovolne priznal ze ma cile ktere stanovuje spolecnost :) jak rikam, ja mam tendence si rikat "jses na tom dobre zijes si svuj zivot a v nem se smi vsechno co si dovolis" ale na to prijde ta proti odpoved "urcite to z nejakeho duvodu neni dobra cesta(je to delsi a slozitejsi ale pro jednoduchost)" a hada se to ve mne. chtela bych se umet priklonit na jednu nebo druhou stranu, ale jedna nedokaze preargumentovat druhou. nedokazu (nechci?) si rict "ok spravna cesta je X". klasicka odpoved je "musis proste chtit, bez toho to nejde" ale me tohle vzdycky prislo jako extremne prazdna fraze. kdyz uz chces tak je problem vyresen, otazka je jak se dostat tam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam