• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    F0N: takovýhle plošný zatracování některých forem spirituality mi přijde škoda.

    když už jsme tu zmiňovali vědu..tak špičkový vědec je naprosto oddán svému oboru a mnoho hodin se mu věnuje, i v jeho volnu mu to sviští kolikrát v hlavě a mnoho pro to obětuje i ze svého osobního života (resp. je to jeho bytostnou součástí)..pro svou fascinaci, touhu po poznání, ale možná po slávě, dnes i klidně po penězích.

    ale z nějakého důvodu si na něj nikdo neukazuje. určitě je spousta vědců, co dělají někde v labu, v podstatě rutinně a expertních znalostí nikdy nedosáhnou. někteří umí chodit v PR, publikují spoustu paperů, jsou citovaní, i když jsou na světě daleko lepší..viděl bych to jako paralelu ke "guruů," i praktikujícím.
    naprostá oddanost "své věci" ještě neznamená, že člověk je mimo, nebo se honí za chimérou. honění extrémních zážitků určitě není cílem všech, kteří se nějaké usilovné praxi věnují.

    kdy je teda ta spiritualita autentická? když už jsi napsal co jsi napsal, tak to máš, počítám, nějak promyšlené.

    om namah šivája
    :)
    F0N
    F0N --- ---
    INK_FLO: suhlas a plati rovnako aj pre duchovne zazitky, velke splynutia a slepotu z osvietenia - je to rovnake hladanie, akurat uz to nie su cecky a chlast, ale modry shivovia a svaty guruovia.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ha koukam ze jsem tam nenapsala jednu vetu co jsem jeste chtela
    PIZI: otazka, zni... kdyz korenena jidla muzu jist, proc hledat chut v tech nevyraznych? (coz koneckoncu plati pro me i doslova, at zije vindaloo :) )
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ani definice přes hluboké se mě netýká. Já to hluboké nevyžaduji. No já vlastně svou spokojenost nemám podmíněnou skoro ničím. Je do značné míry interní. Jen minimálně externí.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Napadá mě jen přijmout možnost, že není nutno vždy vše maximalizovat. Není nutno kráčet po té nejlepší možné cestě. Stačí cesta, která stačí. Přijímám to, že možná nevolím vždy to nejlepší. Mě stačí volit vyhovující.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI:
    INK_FLO: ja nejsem typ "paran", jizda myslim spis jako ze to bude nejakym zpusobem wow, hluboke vztahy(takhle cast se mi imho dari), hluboke zazitky, hluboky smysl. nejaka cesta nekam, nejakej dobrej duvod proc rano vstat z postele... snad je aspon trochu jasny jak to myslim.
    YMLADRIS: nevim, ono jak to takhle pisu tak mam pocit ze to zjednodusuju tak, ze si na to vlastne umim odpovedet sama, ale zas mi to k nicemu neni. rekla bych to tak ze je to jako kdyby ve mne bylydva kusy ktery nesouhlasi s tim jak to delat, a protoje vzdycky kus me nespokojenej. tedy ze neco delam spatne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: A tobe vadi hlavne ta rozpolcenost? (Cesta znama pohodlna versus cesta nepohodlna novelitni)?

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: ale jo jasne, jako kdyby nekdo dobrovolne priznal ze ma cile ktere stanovuje spolecnost :) jak rikam, ja mam tendence si rikat "jses na tom dobre zijes si svuj zivot a v nem se smi vsechno co si dovolis" ale na to prijde ta proti odpoved "urcite to z nejakeho duvodu neni dobra cesta(je to delsi a slozitejsi ale pro jednoduchost)" a hada se to ve mne. chtela bych se umet priklonit na jednu nebo druhou stranu, ale jedna nedokaze preargumentovat druhou. nedokazu (nechci?) si rict "ok spravna cesta je X". klasicka odpoved je "musis proste chtit, bez toho to nejde" ale me tohle vzdycky prislo jako extremne prazdna fraze. kdyz uz chces tak je problem vyresen, otazka je jak se dostat tam...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    FRONEMA: to je imho jeden z programů, který v současné společnosti hodně jedou - vzbudit v člověku ten pocit, že život je jízda (nevaž se odvaž se, užívej si, hltej, chtěj víc, nespokoj se s málem, máš na to, zasloužíš si víc než ostatní atd.) tak, aby se vytvořila propast mezi "vysněnou jízdou" a "nudným skutečným životem" která mi vytvoří pocit nějakého nedostatku, který se budu snažit zaplácnout konzumací nejrůznějších požitků (drogy, extrémní zážitky, výlety, sex, majetek, společenské postavení, kariéra, moc atd...)

    dovolím si jeden citát z psychedelických memů, který je imho k tomuto tématu velice příhodný

    "Man's happiness today consists in 'having fun.' Having fun lies in the satisfaction of consuming and 'taking in' commodities, sights, food, drinks, cigarettes, people, lectures, books, movies — all are consumed, swallowed. The world is one great object for our appetite, a big apple, a big bottle, a big breast; we are the sucklers, the eternally expectant ones, the hopeful ones — and the eternally disappointed ones."

    — Erich Fromm, The Art of Loving, 1956

    život většiny lidí bude vždy složený z velké části i z činností, které by se "jízda" nazvat nedaly a imho je to tak v pořádku, protože život se dá užít i z jiných perspektiv a umění vyrovnaného a spokojeného života může být někdy právě uměním najít si krásu a smysl ve všech těch malých nevýznamných věcech.

    Nebo je otázka, co konkrétně pro tebe znamená to "jízda" - jestli jen silné zážítky jakéhokoliv druhu, nebo spíš pocit, že to všechno někam směřuje, že se rozvijíš
    PIZI
    PIZI --- ---
    Vidím, že mám štěstí v tom, že nepotřebuji aby to byla jízda. Myslím, že nutnost života jako jízdy do značné míry tlačí i společnost. Reklamy jsou o tom. Když hodně dlouho jíte ostrá jídla, začnou vám připadat ta obyčejná mdlá. Žijeme ve společnosti ostrých jídel. Intenzivní zážitky. Pak si lidé sednou pod strom a pokud nejsou kolem žongléři a kapely, tak jim připadá, že je nuda. Neumí najít chuť v tom nekořeněném jídle.
    Pravda můj přístup má opačný efekt, nemohu jíst ostrá jídla, protože jsem se naučil najít chuť i ve velmi nevýrazných jídlech. Jídlo samozřejmě jako alegorie k obecným zážitků.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Mam to tak taky a nevidim problem. Sve cile si stanovuji ja, ne spolecnost. Nedelam veci proto, ze je delaji ostatni.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Kompletni cely obraz nikdo nema, protoze aby byl kompletni vyzadoval by pro sve ulozeni stejny prostor jako zabira vesmir. Kompletni vesmir je velky jako komletni vesmit. Je-li to mensi, uz to neni kompletni.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CONTINUITY: tak nejak se hodne nachazim v tom co pises o prispevek vic... takova ta deziluze ze zivot bude jizda, ale pritom je to vlastne chozeni do prace a zase domu... a i kdyz vim ze se v tom timhle vlastne sama drzim, tak furt nejak nemuzu prijit na to jak si zivot prestavet aby to ta jizda byla :) to co pises je pro me velmi inspirativni. pokud v tom budes pokracovat, nebo bys me mohla odkazat na nejake zajimave zdroje tak bych bela vdecna
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    FRONEMA: Tak na to ještě zkusím reagovat.

    Myslím, že jediný řešení je v tobě, jestli hluboce vnitřně cítíš, že to co děláš je tvoje cesta a tvoje pravda a je to správný (pomocnej mechanismus může být přezkoumat, jestli ti to opravdu dělá dobře na všech úrovních a je to celkově udržitelný a funkční, ale to cítění je hlavní:)
    Pokud ano, tak na tom, jak se k tomu staví společnost, vůbec nezáleží. Může být dobrý vytvořit si praktický způsoby, jak se vyrovnat s reakcemi společnosti, nebo se jim vyhnout.

    A můžeš se na to dívat tak, že tím svým novým originálním řešením společnost vlastně obohacuješ, že pokud tobě ta cesta dobře funguje a dává ti harmonii, tak do zdravé společnosti patří, a dost možná se od tebe pár lidí kolem tebe naučí, že mohou taky jít svojí jedinečnou cestou a bude to dobře.
    :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Chtěla bych k tomu na závěr, než vypadnu od netu, říct jednu věc, kterou se vracíme k tématu klubu :)

    Myslím si, že do tvrdých drog a jiných destruktivností upadají lidi proto, že hluboce cítí, že nechtějí žít takovej život, pro kterej jsou naprogramovaní svojí rodinou a prostředím, protože je prostě příliš smutnej, bezútěšnej a nesmyslnej, ale neviděj a neuměj si představit žádnou alternativu.
    Třeba ti lidi na tom sídlišti, jakou vidí budoucnost? Že budou jako jejich rodiče chodit do práce, která je neba, najdou si byt na sídlišti, který je šedivý a ošklivý a špinavý, budou žít s partnerem, se kterým se budou hádat, nebudou mít žádnej čas na nic, a pak časem budou staří a nemocní..... To mluvím o těch, kdo pochází z prostředí, kde neviděli žádné pořádné pozitivní vzory něčeho jiného, a neznají svoje schopnosti a potenciál a nevěří si.... A ani si pořádně neuvědomují, co přesně v tom jejich obrazu světa nefunguje, a že nad tím mají nějakou moc a mohli by to změnit....prostě to jede automaticky, a generuje to nechuť a beznaděj. A pak člověk podvědomě hledá, jak by se tomu vyhnul, jak by to alespoň odložil.....a najde třeba ty drogy a ten svět kolem nich, kterej nabízí "odklad". Sice je to taky bezútěšnej svět, ale alespoň na chvíli nabízí nějakou intenzitu a něco jako dobrodružství.

    Cesta ven z toho je jedině, když si člověk uvědomí, že na světě jsou možnosti, jak žít doopravdy, že jsou lidi, co dělají co je baví a co má smysl, že jde zažívat radost, že jsou možné harmonické vztahy, důvěra...že se jde třeba odstěhovat někam do přírody - a nebo si aktivně přetvářet život na tom sídlišti :) A že dobrodružství má mnoho různých skutečných podob, které nemají nic společného se (sebe)destrukcí, že dobrodružné je cokoli nového, co pro člověka něco znamená, se učit nebo dělat.

    Pokud je možná nějaká pomoc, tak je to, umožnit takovým lidem ty pozitivní zkušenosti, setkání s tím, že něco jde, a hlavně setkání se sebou samotnými, uvědomění si, že mají schopnosti, že to jak jsou nastavení není dané navěky, že jde dělat věci jinak....

    Někdo se chytne. Samozřejmě je to o tom, jestli je ochotný to vidět. To zas je na každém, jestli se otevře vidění něčeho dobrého kolem sebe, nebo jestli zůstane uzavřený ve svojí depce, jako ten panáček mlátící hlavou do zdi (nic proti Second Guyovi, teď používám tu ikonku fakt jen jako symbol). A zas, těžko můžeme posoudit, proč to je tak jak to je, a jakej smysl má ta cesta pro toho člověka.

    teda, takhle to vidím, k tomuhle jsem došla z vlastních zážitků a koukání kolem sebe, obecně platné to samozřejmě být nemusí

    mějte tu krásnej den :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CONTINUITY: takze myslis ze je to otazka toho mit vice moznosti?

    ja jsem zrovna ve chvili kdy podobnej problem resim. (ne pernik, a nechci momentalne pitvat verejne konkretne co a jak, snad nevadi k diskuzi) a rikam si prave, nasla jsem zpusob zivota, ve kterym jse celkem klidna a spokojena, ale neustale bojuju mezi myslenkama "tohle se nedela a je to z nejakyho urcite dobryho duvodu spatny, mela bych se na to vykaslat a delat neco jinyho, i kdyz nevim co" a "ano, ted jsem spokojena, libi sse mi zivot tak jak ho mam, proc bych se mela tlacit do neceho co mi spolecnost rika ze je spravna cesta?" tak nejak jako kdyby mi chybel nejakej dobrej argument, ktery bych rekla na tu druhou myslenku a ta druha cast me by ho musela uznat...
    F0N
    F0N --- ---
    jak ja vidim vedu, tak je to popis a analyza tych farebnych zrniek v mandale. Samozrejme zalezi od konkretneho cloveka ktory sa tym zaobera, ale myslim ze skor unika ten kopletny velky obraz kvoli zameraniu sa na tie casti (aj ked kazda ta cast je sucastou celku - a to DOSLOVA - neexistuje ziadne oddelenie akurat prezivanie oddelenia v konkretnom tele sposobene myslienkou ja/vesmir).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    FRONEMA: Tak, moje odpověď jako člověka, co to dělal, je, že v tu danou chvíli jsem byla naprosto uzavřená v nefunkčním pohledu na svět, a neviděla jsem vůbec žádnou cestu, a tou zkušeností bylo nutno projít proto, že jsem se skrz ni naučila, že vůbec chci žít, chci být zdravá, atd, a v procesu, kdy jsem se z ní dostávala, jsem objevila nové světy, nové lidi, nové pohledy na život, novej životní styl, a tím jsem začla nacházet i to, proč žít.

    Takže nejen, že jiné alternativy nebyly "lepší", ona vlastně nebyla snad žádná jiná alternativa. Nebyla, protože jsem ji v daném okamžiku nedokázala vidět.

    Dělám si z toho legraci, že na ty zaseklý zkamenělý struktury, který jsem měla tou dobou v hlavě, bylo nutno aplikovat nitrožilně chemickou žíravinu (nebo co to je, nevím jestli je tohle slovo technicky správně, prostě hrozně agresivní chemku), protože ničím jiným to rozpustit nešlo.

    Jistě, že člověk, kterej jiné alternativy viděl, mohl zvolit něco zdravějšího, bezpečnějšího, harmoničtějšího. Ale ten v tom stavu tmy nebyl.

    A myslím, že každej, kdo se vydá do takovéhle slepé uličky, to dělá proto, že je nějakým způsobem už předtím mentálně ve slepé uličce, a prostě podvědomě hledá nějakej extrémní způsob, jak to prorazit. Bohužel samozřejmě extrémní způsoby mají tu vlastnost, že mnoho lidí spálí a nic pozitivního z toho nevyleze.

    Ale z tohohle důvodu se za tu zkušenost nijak nestydím, ani ji netajím, protože všechny tyhle úlety vnímám jako logickou součást cesty, zrovna od tohohle mám už natolik velký časový odstup (přes 10 let, 15 od té nejhorší fáze), že přesně vidím ty souvislosti.
    A to je další důvod, proč si myslím, že není moc k něčemu srovnávat se s takovým člověkem, kterej zrovna něco takovýho vyvádí.
    Někdo má zkrátka dejme tomu jinou karmu, a tak takové věci dělat nemusí, vidí smysluplnou cestu hned, a může po ní jít rovnou, což mu dejme tomu dá "časovej náskok", stihne víc pozitivních věcí dřív :)
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ad) transformace obecne:

    Jsem si nedavno nakreslil k cemu jsem mel a mam v zivote tendence, a i kdyz je to zjednoduseny (a myslim ze v ruznych fazich clovek opakuje ruzne faze :) byt treba v jine intenzite a v jinem poradi), tak myslim ze to do urcite miry plati obecne.

    Nesel jsem nijak extra do hloubky a bylo by urcite snadny si na tom najit hejno much, ale treba pro inspiraci.



    1. cast - v zasade vsechno co funguje stylem: spalim se o plotnu = priste si dam pozor
    2. cast - extremy se otupuji, predjimani udalosti, projekce vysledku, "nepotrebuju brat herak, vim presne co mi to da a co veme", "tuhle muziku uz jsem slysel 100x", pantatovske mudrovani v hospode a na internetu
    3. cast - neuspokojeni vedouci k apatii a rezignaci
    4. cast - impuls
    5. cast - idealni stav - fungovani v pritomnosti bez nanosu oblibenych zkusenosti ze zivota, schopnost borit stare, nechozeni "pres sebe", nepresvedcovani sebe sama, vyvazene jednani smerem k sobe i ven.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Jak už tu ale padlo, trochu bych varovala před tím pocitem přílišné realizovanosti.
    Pozor na to, s kým se srovnáváš.

    Nejlepší je podle mé zkušenosti nesrovnávat se s nikým, já jsem já. To, jestli má moje zkušenost nějakou hodnotu pro jiné lidi, jestli se mi něco podařilo, co pro někoho může být přínosem, to ať posoudí ti ostatní lidé.

    A zejména je rizikové srovnávat se s nějakou partičkou zoufalých lidí. To si člověk snadno může připadat daleko, a přitom, pokud by se podíval z jiné perspektivy, například by se podíval na sám sebe jako člena skupiny lidí sobě podobných, těch kdo mají sílu a motivaci a snaží se, zjistil by, že se mu podařilo dejme tomu něco základního, důležitého (třeba mít funkční praktickej život), ale to je základ, začátek. Jistě, je to dobrej základ, je to důvod si věřit, ale, ještě se dá udělat hodně moc dalšího, a od ostatních se dá pochytit všelijaká rozmanitá dobrá inspirace :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja bych mela otazku ktera bude znit desne trollovaci ale vubec to tak nemyslim.

    tady resite ze jsou treba ty lidi na sidlisti s moznosti brat pernik a nekdo si to vybere a nekdo dela neco jinyho. ja jsem samozrejme taky vychovana rict "delat neco jineho je lepsi, fetovat je horsi." ale proc vlastne? kdyz clovek zacne klast otazky na ty automaticky odpovedi jako "no protoze to ma vetsi smysl/muzes udelat jiny veci/ nezakopes se mezi fetakama" tak vlastne nedokazu rict nejakej presvedcivej argument proc si nevybrat tu "snazsi cestu" jak na to odpovidate vy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam