• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    F0N: A?
    F0N
    F0N --- ---
    Na tomto mieste by som rad zacitoval z piesne Time and space od zoskupenia Cinematic orchestra.

    Snad k veci:

    ...In joy and pain each one will grow
    For wisdom is so much more than what we know
    And every child will find their way
    Of living the whole life story day by day...

    A este by som chcel povedat, ze casto vobec nerozumiem o com sa tu rozprava - ale to mi nebrani zakricat ako ten maly chlapec ze CISAR JE NAHY DOBOHA :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    OGMIOS: přesně tak.
    pocit=forma=poznatelný, zkoumatelný jako forma
    co si vybereš=obsah=subjektivní /interpretace/.
    Jedno se nedá vyjádřit a druhý nemá moc ceny.
    Asi proto mystici z podstaty mlčí,)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    OGMIOS: Dobře. Chceš hártkór? Dostaneš hártkór, doslovně.
    V tomhle se "bande esoterique" stýká s jindou bandou, a sice křestíků.
    Ti tuto situaci komplementarizujou svou nechutí k evoluční teorii.
    Její prvotní implikace totiž je, že není nutný nikdo, kdo by evoluci řídil, ona je tím čím je právě díky a kvůli tomu, a je to její prvotní definiční znak, že je to neřízený /tj. naturální/ proces. A víra v boha coby stvořitele je jádrem celé křes´tanské stavby, ač se to dneska zdá jako nepotřebný haraburdí, celej začátek genesis kerej postuluje boha coby stvořitele je "jádrem dogmatu".
    A teď dávej dobrý pozor.
    Další implikací evoluční teorie je druhová specificita (tj stejnost) ""forem"" prožívání a myšlení na neurokognitivní úrovni
    Prosím, forem, ne obsahů. Obsahy jsou podmíněné kulturou, situací, a jsou tím příslovečným nepostižitelným, opravdu ti nemůžu vidět do hlavy a konkrétně popisovat. To jsou ale obsahy myšlení. Pak existujou formy myšlení, a ty jsou právě - pokud nemáš závažnou změnu na mozku atd - stejný , ať seš čech nebo afričan nebo inuit, mladej starej ženská chlap(do jisté míry), teď nebo v pravěku. Sme prostě lidi, a aby lidi fungovali, pohybovali se a tak, muší, lapidárně řečeno, v tom bejt nějakej pořádek.
    Já teda nemlžu říct nic o obsahu tvých myšlenek a zkušeností, ale relativně hodně o jejich formách. A ty obsahy jsou jen tvoje interpretace /primárně kulturní, ikdyž dneska ne monokulturní, tak si lidi myslej že ve velku kultury už tolik nejsou. jsou, jen neznaj antropologickou definici kultury,)/, a ty mě kámo promiň až tak nezajímaj, ty sou většinou zajímavý až v kontextu lidí co se nějak přirozeně proslavili jejich kvalitou, která se určuje především schopností "to" předat (viz 10., nejvyšší pradžnáparámitá bódhisatvů,někdy se říká oddělující buddhy od bódhisattvů dokonce. umění dokonalosti v prostředcích)...
    Takže použiju-li tvoji metaforu.
    není až tak podstatný, co si myslej herci v televizi nebo lidi před ní, i když na to hlavně sociální a další moderní vědy v posledních pár desetiletí vyvinuly nástroje a metody, o jakých se ti nesní, ale podstatný je, jesi je rosvíceno nebo zhasnuto.
    Když je rožnuto je rožnuto, když zhasnuto tak zhasnuto. Je toho málo co víme, ale víme to na beton. A vzhledem k širšímu kontextu "nás a toho co víme" v - jak říkal Masaryk - specie aeternitatis, pak zcela "malé" a konkrétní vědomí toho že je rožnuto /co se děje na neurologické úrovni/ celkem stačí.
    To je zas o tom jak zkušenost /třeba tu stejnou/ musíš spíš než bys ji prodával hned na každým rohu promlít spoustou kririky, aby to co ti zbylo mělo nějakou validitu a byls to schopen nějak obhájit.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    GAISAKA: jo rodit stafle, sem rikal ze kazda existence a jeji cesta zkusenosti je jedinecna :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PIZI: vse co k toe prichazi je jen nejaky pocit, je na tobe co si vyberes.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    PIZI: Dyk ti řiká, že se to snaží lidem neúspěšně sdělit už deset let, a ty bys to chtěl pochopit za pár dnů v inetové diskuzi...prostáčku!
    ,)
    Již deset let se snažím vyslovit nevyslovitelné.
    Já z toho, jak řikala bábi, porodim štafle,)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    GAISAKA: vis s tim pozorovanim neurologie..pro e to je asi jako kdyz se vecer budes divat z venku na panelak a budes videt jak lidem blikaj televize, nekdo ma rozsviceno v kuchyni a nekdo uz spi. a to je presne vono. jenze nemas ani tucha co se tam dke prave deje a nemas tucha co prochazi kazdymu cloveku hlavou a nemas tucha co davaj v telce a co se hnalo hlavou hercum kdyz to nataceli. a proto rikam ze neurologie je zuzene zaznamove medium popisujici pouze vnejsi pozorovani. je to dobry z toho hlediska ze clovek se zajima. ale zase i kdyz ty lidi napisou knizku o tom vsem tak je to stejne jako kdyz ja se tu snazim neco vysvetlit a nejde mi to, neni to ta vlastni zkusenost kterazto je nejhodnotnejsi a normalnimi slovy nepopsatelna. jeste se mi nepodarilo prijit na to jak obsahnout slovy cely vesmir :D
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    OGMIOS: Tak čéče nebylo by po deseti letech na čase začít přestat ho marnit zjevnou blbinou...?,)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    GAISAKA: haha to si asi vystacim dlouho s pubertackym tlachanim o prvnim koitu kdyz se snazim uz vic jak 10 let lidem priblizit co neumim sdelit :D proste ve finale to nechavam ze si kazdej musi projit tou zkusenosti aby vedel a jen cas od casu se snazim o tom vypravet prostredkem ktery zaboha nemuze opsat vse co se deje. jen to je lol :D
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    PIZI: Jak to říct jednou větou. bravo,) Na tuhle piziho větu se podívej až dojdeš v mým textu k té "ontologické omezenosti",)))
    PIZI
    PIZI --- ---
    OGMIOS: Myslím, že ty máš pravdivost definovánu silou toho pocitu. Mnozí lidé jinak, takže se pak nedá domluvit.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    OGMIOS: Tak uplně blbej nebudeš,) , o to víc ma fascinuje pozorpvat, jak jsi schopen tancovat "všude okolo, jen ne na parketu".
    Co takhle začít od toho, že ta zkušenost je nesdělitelná?
    Dám níže jeden kus textu, kerej vysvětluje přesně tohle, a něco o zúženosti neurofyziologického chápání si strč kam uznáš za vhodné.
    Ale pro teď pokračujme. ta zkušenost, krom toho že je nesdělitelná, je taky zkušeností, ohraničenou v čase. teď ji nemáš. Nemáš ji pořád, a to je hlavní argument. Máš ji teď v paměti, jako odraz. Existuje rozdíl mezi jejím prožíváním a jejím uvědomováním si zpětně. To nám zase něco říká o ontologické omezenosti této..věci.
    Occamova břitva. pokud se něco děje někdy, a jindy ne, bude to asi mít souvilslost těma změnama, který definujou "teď" a "tehdy".
    Nebudu to protahovat. Jak ti dobře radí eva_, nesnaž se komunikovat nekomunikovatelné /že už z tohohle to těm lidem nedojde...?!?/ a buď k tomu kritický, zkoumej to, zkoumej rozdíl mezi "tím a teď", popři tu zkušenost jinou nebo tím na co přijdeš mozkem nebo v několika málo případech prostě tím, jaká extrémní haluz se tí náhodou objektivně stane...a pak zažij jinou, a zopakuj si to znova.. a až po pár cyklech nebudeš mít sdělovací průjem jako puberťák po prvním úspešném koitu, prijď se podělit,)
    Slíbené něco na téma "ineffability of extatic experience":
    The experience of religious ecstasy bears virtually universal
    characteristics that undergird the culturally determined differences in interpretation.
    These include disturbance of bodily awareness, often experienced
    as disembodiment; ineffability; a sense of timelessness; and blurred boundaries
    of the self – or, to put it positively if somewhat vaguely, a sense of
    participation in a greater category of being
    ...
    Instead of looking in that direction for an explanation,
    here we will consider the fact that Paul’s comment corresponds to those of
    many, many other mystics who describe their experience as ineffable. In
    this case, the normal and abnormal mechanisms of language and hemisphere
    specialization are central in understanding ecstatic ineffability. The major
    language center is in the left hemisphere. The right hemisphere language
    center supplements communication by interpreting and generating the
    emotional nuances of language.123 This division of labor is especially
    noteworthy because researchers have observed during ASCs the shift from
    brain activity dominated by the left cerebral hemisphere to right hemisphere
    activity. Measurements of electrical and metabolic activity of subjects during
    dream states, drug-induced hallucination, meditation, and glossolalia
    have all shown the same shift in brain activity. Furthermore, mystics’ reports
    of their experiences bear significant correspondence to some of the
    specialization of the right brain in normal consciousness.

    Shantz, Colleen: Paul in Ecstasy: The Neurobiology of Apostle´s Life and Thought", Cambridge UP 2008.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    OGMIOS: Je to těžký sdělit druhým.:-) Otázkou ale je, komu je takové prozření určeno. A kam napřít sílu, kterou jím člověk získává. Zda vně (sdělit), nebo dovnitř (transformovat sebe).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    GAISAKA: takhle to ale nemyslim. ja to bohuzel neumim vysvetlit. kdyz popisuju slovne svou zkusenost tak nahle to neni ono. je to ploche a nema to tu hloubku prozitku. nu coz avzhledem k tomu ze vam to nemohu predat tak se snazim upozornit ze by nejake veci mohly byt jinak, nekdy s netrpelivosti a nekdy s hnevem ze to nejde :D potom nastava rezignace a necham to plavat neb kazda existence je jedinecna a ma sve tempo poznani. vy nevidite do hlavy mne a ja nevidim vam.
    a k te neurofyzicke urovni..well..to je zase jen zuzenej kanal, vnejsi pozorovani neceho co presahuje uroven sdelovaciho prostredku. nevim jestli jsi nekdy zazil nejaky moment prozreni bud ano a ted si tu jen ze me utahujes a nebo jeste ne. potom taky budes resit jak to kurna sdelit ostatnim neb prece to musej videt vsichni :D ikdyz mi tak dochazi ze to je v poradku, tim si musi projit kazdej :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: to ja samozrejme vim, nekdy to je pekne naprd, treba jako dneska kdyz pak jen rvu na lidi ale kurna to prece neni mozny takhle a kdyby jste vedeli to co vim ja tak by vam to bylo jasny. jenze vim ze dokud nebudete vedet co vim ja tak mi verit nebudete a ja to neumim predat protoze to je vec ktera se musi zazit :D no zapeklite neniliz :D tak asi naposledy na vas AAAAAAAAAAAAAAAAA :D lol
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    OGMIOS: Okej, padawane.
    A už si někdy pomyslel na to, že tvoje zkušenost má taky meze?
    Za a) má implicitně daný meze tím, řeknu-li to natvrdo, kolik toho máš v hlavě. Idiot mlže zažít tisíc osvícení denně, ale nehne to s ním.
    A za b) i tzv. dokonalá zkušenost /kupř. extáze, ne droga ale stav mystického sjednocení, třeba/, dokonce hlavně ta dokonalá, je perfektně vysvětlitelná na neurofyziologické úrovni /včetně svých behaviorálních, kognitivních, emočních a dalších projevů/. Doporučuju studovat tzv. model neurologického ladění /neurological tuning model/ za kerým stojí Andy Newberg a dejmupánbuvěčnouslávu Eugene d´Aquili.
    Tolik k mezím zkušenosti, zvláště té komuikované stylém "jé :DD, já stejně vím že všechno vím :DD :D, ale vím že vám to nesdělím :DDD protože to byste museli bejt já :DDD"

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: jasne, ja tomu rozumim. ale s takovym poznanim, ktere nikomu nic nerekne, protoze si ho ted hned neprozije tak jak si ho dovedes prozit ty, si muzes akorat tak vis co... pokud nemas nic jineho nez svoje vlastni neprenositelne poznani, tak muzes akorat tak mlcet.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: to neni odpor k racionalite a myslel jsem to vazne :D kdyz si to vezmes tak je to pravda. kolikrat jsou lidi ktery umej moc dobre argumentovat ale pravdu nemaj. vem si takovy pravniky, ti kolikrat vyargumentujou z jalovy kravy tele ale presto nemusej mit pravdu, jen umej argumentovat. ja jsem z principu proti lidem co moc argumentujou, neb prehrsel argumentu zahlusuje. pokud mam svy kanaly zahluseny tak nemuzu poradne vnimat. tudiz musim udelat krok zpatky. proste argument se pro me nerovna pravde. pro me je pravda kdyz vim vnitrne ze to pravda je. kdyz to dojde az tak daleko kdy najednou mam poznani o te ci jine veci. to poznani je pro me autenticke a je pro me pravdou. to poznani neni argument, to poznani neni vedecka studie. to poznani mohu charakterizovat jako moment na casove ose sjednoceni s unviersem. kraticky okamzik osviceni. jestli to co pisu dava smysl :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: nejvetsi LOL bylo tohle:

    argument neni dukaz, argument jen znamena ze ten kterymu vychazi z ust umi lip kricet nez ten druhej. to ale neznamena ze ma pravdu.

    imho by se to s tim odporem k racionalite nemelo prehanet
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: to byste me nejdriv museli privyst do varu vid :D proste dneska si myslim ze sem se musel ozvat pac tu zaznely nazory ktery jsou vyslovene...no a argumenty nemam, jen zkusenost. bohuzel tu vam nepredam, tu si musite udelat kazdej sam a bude jen vase. takze ja jen muzu lomit rukama a nekdy se pustit na tenkej led kdy ve me veskera ma zkusenost rve ze to tak nejde jak rikate a tak to teda reknu. jinak ban by se v mem pripade minul ucinkem, prvoplanove neprudim, jen kdyz opravdu musim :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam