• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: no jo, snazim se :o). tohle je kuprikladu pro me zkousnutelnejsi nez jine projevy zenske emociality. prijde mi nejlepsi jit ven a chytit se nejake prace. clovek pak nema cas myslet na blbosti a za par hodin se to vetsinou usadi. jak premyslim, tak se akorat nastvu a pak jsem nachylnejsi ke kretenskemu chovani. ja mam taky nekdy svoje chvilky, tak zas ona haji me :o). ja myslim, ze to je ve vztahu hodne dulezite. ucit se plne a otevrene se vyjadrit co citim a ucit se akceptovat projev partnera v jeho "takovosti" v ruznych aspektech zivota, nejen v posteli :o).

    JAMINA: dobre :o). pises to velmi dobre. vidim rovnez, ze je dulezite vychovat deti jako silne a samostatne bytosti. vlastne jen vytvaris podminky a modelujes prostor (a ten formujes podle sveho nejvniternejsiho presvedceni - nekdo umeni, jiny chovani zviratek..) a ony se v tom prostoru rozvinou. dulezite je prilis je neomezovat, kdyz jsou mali, protoze to se pak priskrti kanal a ony pak predcasne ztraceji stavu. akorat s takovyma zivelnyma deckama je to nekdy slozite (treba ve styku s ostatnima lidma), pac jakoby vetsina dnesnich lidi byla zvykla na kastraty a zivelne decka je desi :o).
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: kamarád nedávno vyřkl nahlas svou teorii, že by bylo ideální zařídit na puberťáky nějaké "koncentrační tábory" se speciálním režimem a čtyřma hodinama hraní na klavír denně :))) Po pár letech by se vrátili prý kultivovaní a vybouření.
    Jako samozřejmě drsnej humor, ale každopádně respekt všem rodičům (navíc teď mi příjdou leckteré děcka pubertální už tak od 6ti let pomalu - psychicky, of course. ).

    No každopádně to nemá ani jedna strana jednoduché a je to fakt Dílo, vychovat děti.

    Mně třeba moje máma poprvé v životě řekla, že si mě váží, až když jsem v 16ti zdrhla s kamarádkou z tábora a máma tím pádem pár dní netušila, kde jsem (ještě nebyly mobily ani net, naši neměli telefon a já naivně netušila, že je pořadatelé tábora informují o mém výletu do neznáma). Do té doby mě jen sekýrovala, jak dělám všecko špatně, a přitom asi měla pocit, že mě tím nějak vycepuje nebo co. Každý děláme, co můžem a považujem dle sebe za správné, a ne vždy ten recept je nejlepší. Ale...vlastně si nestěžuju :) žiju, a je to zajímavé se vším všudy;)
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: no zalezi, co clovek chce a potrebuje k tomu aby bol stastny. :)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: To se nikdy neví předem.:-)
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: nepochybne, len aby ho neobohatil az moc :D
    EVA_
    EVA_ --- ---

    KUATO: Tvoje žena si doma může tohle dovolit a Ty to skousneš? Dobrý! Znám pár holek tady kolem, které si před manželem netroufnou takhle otevřeně mluvit ani deset vteřin (můj muž to dává občas, nesmím to přehánět). Konec konců si to nedovolí ani samy před sebou, což je jeden z důvodů, proč jsem se toho tak hladově čapla.

    Pokud za mnou přijdou moje děti a budou mi v pubertě vyčítat, že jsem je štvala, páč měly málo, nebo moc péče, možná to bude znamenat, že dobrý, když si to uvědomujou a můžou si dovolit říct mi to do očí. Když překonají ty negativní emoce a budou schopný mě pak vnímat jako normální ženskou, tak otevřu nějakej mužův archivní pivní šamp, sednu si k němu a řeknu mu - brouku, to byla jízda.

    F0N: Každá živá bytost, kterou si člověk rozhodne pustit do života, obohatí, aj partner.:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: no tak, z jakych duvodu si lidi deti porizuji... vetsinou spolu lidi jen tak soulozi a najednou - ejhle, cekame mimuso :o). ty na tom hledas slozitosti. spousta veci v zivote je mnohem jednodussi, nez planovana pecliva fyzicka realizace vysledku dukladne analyzy daneho problemu :o). samozrejme, za tim nekde je v tomto pripade zivotni pud, "hlad predku po zivote", potreba urcite zivotni zkusenosti.. prijde mi, ze driv, dokud to lidi moc neresili, tak s detma nebyl problem. my dneska slozite vsecko planujem a najednou mraky lidi zjistuji, ze vubec dite prirozenou cestou mit nemuzou.

    poridit si decko natolik zmeni, rozsiri, zkomplikuje, obohati cloveku zivot, ze to je tezko popsatelna zkusenost - vzdyt je to 20 let casu, i vic. kazdodenni potycky, taskarice, srani, radovani, jsou v tom chvile lepsi i horsi. vysledek? sedmileta dcera spuli holou prdel a pipinu na sveho bratra :o)). at posoudi bohove, co s takovym materialem!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: predpokladam, ze az nam bude nekdy v puberte vycitat, ze jsme se mu malo venovali, nebo ho meli malo radi, moje odpoved bude neco ve stylu "dostal jsi kazdy den nazrat, dostal jsi ciste hadry, v zime jsi spal v teple. mel jsi volnost jakou melo maloktery z tvych vrstevniku, tolerovali jsme ti hodne, mnohokrat jsem mel chut a moznost ti zakroutit krkem a neudelal jsem to. co vic bys kurva chtel?"

    na jednu stranu souhlas, z hlediska historie si dnesni deti rozhodne stezovat nemohou. ale na druhou stranu... z jakych duvodu si vlastne lidi deti porizuji, kdyz ne proto aby jim predali vsechno co maji? aby se nenudili? aby meli levnou pracovni silu na statek a na stari zdroj penez? protoze to delaji vsichni ostatni a je to tak normalni? protoze omyl?
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: ja nie som rodic, takze ja sa ti k tomu vyjadrit neviem, viem ake je to mat psa.

    Na prvy pohlad to vyzeralo, ze to musi byt mega - vzdy som chcel mat psa a tak som si ho kupil. Po case som zistil, ze to nie je iba "jeej havko" - ale ze to je zivy tvor, ktory ma svoje potreby a tym ze zije somnou, musim sa onho starat - castokrat ma zobudi tym, ze sa vyzvracia, denne po nom zbieram shit alebo ho sprchujem, ked sa vyvala v kdeakej mrcine ale stale je to iba moja zodpovednost a rozhodnutie a nelutujem, lebo ma naucil vela o mne.

    naucil ma byt trpezlivy, ked sme sa ucili chodit pri nohe, naucil ma vratit sa do prirody a uzivat si to iba tym ze tam som. Ukazal mi kde mam slabiny a coho sa bojim.

    Jasne ze ma obcas sere, jasne ze ma obcas neposlucha a spravil som milion chyb, nie som dokonaly a nikdy nebudem, ale ucim sa vlastnym pozorovanim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: tak. ono to neni az takova prdel vychovat deti, vydelat dost aby nestradali, chodit jim dnes a denne kolem neporadne prdele. obcas jsem svedkem toho, jak to zena prestava davat a v loznici breci, ze je spatna matka, ze to nezvlada, ze ji tak serou svym kazdodennim neporadkem, neposlouchanim atd., ze k nim ani neciti zadnou lasku, ze se tesi, az vypadnou z domu. naposledy dneska. chytil jsem syna za limec, rekl mu, at si odehraje svoje cviceni na kytaru a jde nekam do prdele a domu se vrati az vecer. predpokladam, ze az nam bude nekdy v puberte vycitat, ze jsme se mu malo venovali, nebo ho meli malo radi, moje odpoved bude neco ve stylu "dostal jsi kazdy den nazrat, dostal jsi ciste hadry, v zime jsi spal v teple. mel jsi volnost jakou melo maloktery z tvych vrstevniku, tolerovali jsme ti hodne, mnohokrat jsem mel chut a moznost ti zakroutit krkem a neudelal jsem to. co vic bys kurva chtel?"
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: :-) Jo, tak to jo, takových momentů je docela dost, když nejsou prckové nemocní, uklízím bunkr z deky každý den. Dík za pochopení.:-)

    Měla jsem určité dětství, takže si jako máma kladu spoustu otázek, jak to zvládnout. Mám ty naše radosti ráda dost? Někdy se přistihnu, jak je zahrnuju takovým množstvím péče, že pomalu nemůžou vydechnout. Někdy si zas říkám, že jsem jen uvařila, přečetla jim pohádky, pohladila a pochválila je za nakreslený obrázek...JEN. Stačí to? Řeknou si, když budou potřebovat víc? Já si neřekla do dospělosti. Chyba v rodině? Leta jsem chodila a tvrdila o svých rodičích, že mě neměli rádi. Měla jsem sbírku skutečných důvodů, které to dokazovaly a nebyla to tenká knížka. Když se ale podívám zpátky, zjišťuju, že jsem se mýlila. Měli určitý model, který kopírovali od svých rodičů a já ho popřela, včetně těch drobných radostí. Už jsem o tom psala. Hledala jsem jiné modely. I exotické.:-) Nejsem žádná super máma, učím se. Kolem je spousta návodů, je to fakt zmatek. Jsem tak nejistá, že se neumím inspirovat, rovnou věci přijímám, považuji-li je za funkční.
    A tak si poslední dobou, poté, co jsem se odvážila některé věci otevřít, říkám, že je na čase přestat hledat jinde a najít si svoje učení, učení ženské, která ke svým rodičům po letech života v obrovským omylu nachází cestu. Učení se, které začíná doma. V pochopení a přijetí toho, v čem jsem vyrostla. Jelikož se mi vyhnula kariéra političky a mafiánky, mohlo to být docela OK.:-)
    Text konfuciánského učence ze 16. století (v překladu, bohužel, figuruje opět "love", v originále to "love" rozhodně není):
    It is for this reason that to love others while not loving one´s parents is depravity, and to respect others while not respecting one´s parents is a sacrilege. To base the norms to be followed upon such perversity would leave the people without any standards. No decency is to be found in this - only decadence. Even though such persons might enjoy a measure of success, exemplary persons would not esteem them.
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: no ja myslim, ze kazda matka a vobec clovek robi to najlepsie co prave v ten moment vie. Mne sa pacilo, ako Naomi pripomina rodicom, ze je to ich volba mat dieta, tak nech si ho uziju. (You wanted ice cream so enjoy it). Mozno detom netreba tu lasku davat, ale vidiet, ze oni tie deti su cista laska a len ich usmernit, resp. viest cestou aby sa nestratili v tych momentoch, kedy o sebe pochybuju.

    A tiez sa mi pacila ta jej hravost, proste sa stymi detmi hra ich hry, to si este pamatame, ked sme boli mali a tesili sa z tych "hluposti" a myslim, ze tie hluposti su prave to zlato, to bohatstvo,.

    Drobne momenty stastia, z toho, ze mozem napriklad vyliezt na strom, zahrat si s brachom karty, alebo spravit si bunker z deky. :)

    Viem co myslis, ta laska je jej laska a je prejavena prave takto v tom materstve - ale neexistuje copyright - monkey see, monkey try - ako inak sa clovek uci? a nie nemame pocit, ze nam moc chybi - to len obcas fuka vietor ;)

    Tie drobne momenty radosti. Ziadne velke halo.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: My nevíme, jak to udělat, abychom těm dětem dali co nejvíc lásky můžem, páč sami máme pocit, že nám strašně moc chybí (a funkční definice lásky není). Já sama se snažím, seč můžu, ale myslím, že pokud není matka zdravou autoritou a možná celistvou bytostí, vždycky to bude trošku hraní si na lásku. I s těmi dětmi. Bohužel nám i na to rodičovství chybí návody a příručky, tak si je sháníme, kde se dá. Samozřejmě jsou všichni ti hlásající úžasní, nic proti.:-) Ale přijetím cizího modelu se může imho. člověk začít chovat pěkně chladně, realizuje cizí vizi lásky.

    Korejská matka, když se jí v minulosti narodilo dítě a nelíbilo se jí, mimino vzala a hodila ho na ulici. Pokud ho svými křídly nepřikryly volavky, či se ho neujala vlčice, dítě umřelo. Pouze na přírodě bylo, zda dítě přežije, nebo ne. Pak ovšem bylo vyjímečné...Nevím, nakolik se takto chovají savci všeobecně, u naší kočky jsem viděla něco podobného, prostě jeden vrh koťat opustila, koťata před a po tom vrhu milovala savčí láskou.
    Kromě čehosi, co my strašně blbě překládáme slovem "láska", přičemž to v originále je "citová vazba + něco navíc, co nejde pojmenovat, aniž by člověk popsal tisíce stran, já říkám zvyk a jistota", dávají korejské matky svým dětem dost zabrat. Jejich posláním je, aby se děti měly lépe, než ony. Takže pláč nepláč, bez milosti musejí sedět nad knihami a šprtat. A to od čtyř let.
    PEJR
    PEJR --- ---
    GAISAKA: podařilo se vám to někomu stáhnout? kdybyste pozdíleli, třeba i někde osobně, prodiskutovali a tak?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KOSMO: postupne ano, ale mas nejaky rozumny duvod predpokladat, ze to pozdejsi je nejak pokrocilejsi? Ja ho nevidim. Z hlediska vesmiru jsou to vsechno zlomky okamziku. Ve kterych mohou vznikat a zanikat tisice uceni, nektera budou zdroji bliz, nektera dal, vychazet z casove posloupnosti a predpokladat linearni vzestup mi prijde zavadejici. Soucasny svet je duchovne zjevne ve slepe ulicce,nejak se u mnoha tech nabozenstvi zda se zapomelo na vztah se Zemi,zakladnim zdrojem zivota. To podle me svedci o tom,ze mohou byt nekde fatalni chyby nebo zkresleni. Divam se na to,jak se podle toho lidi chovaji a jak ziji,a z toho pohledu nektere formy samanismu davaji hodne smyslu
    F0N
    F0N --- ---
    Diskusia s Naomi Aldort o rodicovstve

    Duše K – Jaroslav Dušek hostí Naomi Aldort — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000034-divadlo-kampa/212251000300027-duse-k-jaroslav-dusek-hosti-naomi-aldort/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOSMO: ad "postoj proti..." -- to po mě chceš něco, co udělují ti velcí mistři jako "šeptané instrukce" upadéši, načež žák uzří Věčnost, ve které je vše Jasné, a rozvinuvše neotřesitelnou důvěru v mistra, nauku a stav osvícení, ve kterém spočívá, jej již nikdy neopustí a v této Takovosti (suchness) dále prospívá všem cítícím bytostem až do opuštění svého fyzického těla, které nezapomene rozpustit do esence pěti elementů :ep

    Ale jinak více či méně by k tomu měly snad vést všechny ty jógy, a meditace, a sex, a tak, ne? :)

    Zkus ale mrknout aspoň na tohle, ta druhá část, co chceš, tam sice není, ale třeba tě potěší, že existuje -- jen není volně přístupná :-) a třeba "mysl se povznese pouhým pohledem na tyto stránky" a nebude ta druhá část ani zapotřebí ;)
    http://download.brozkeff.net/ebooks/dharma/Capriles-Loops.pdf

    A ještě se mi vybavuje moc pěkně napsaný "Kámen mudrců" od Ankera Larsena, který jsem měl skoro pocit, že některé ty tajné tibetské techniky vykradl a zveřejnil je nenápadně v tom románu ;) Malý úryvek:
    http://download.brozkeff.net/ebooks/dharma/Larsen_Anker_-_Kamen_mudrcu_(str._448--553).pdf

    :))
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Deep Ecology and World Religions: New Essays on Sacred Grounds | David Landis Barnhill, Roger S. Gottlieb, American Academy of Religion | digital library Bookfi
    http://en.bookfi.org/book/702178
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    The Nature Principle: Human Restoration and the End of Nature-Deficit Disorder - Free eBooks Download
    http://www.ebook3000.com/politics/The-Nature-Principle--Human-Restoration-and-the-End-of-Nature-Deficit-Disorder_147018.html
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KOSMO: no až ke zdroji, podle toho, co ze mě ještě zbude, tak se ten zroj jeví :-)

    mandaly jsou taky ze zdroje.

    jinak ad slappy - myslim, že nemyslí kalačakra tantru, ta je nakonec docela šamanská, spíš ty skolny k maskulinímu hiearchismu, pravidlům, příkazům, odříznutí od přírody a od zdroje
    PIZI
    PIZI --- ---
    Vy to slovo "ví" používáte pravděpodobně ve významu "je přesvědčen".

    Když řeknu kdo cvičí, ten ví, říkám tím, že cvičení sebou nese přesvědčení o tom, že mám pravdu.

    Kdo zažil válku veděl, že komunismus je to pravé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam