• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAMINA: no nevim.. nerekla zas tak nic zazracnyho, a to ze to rika mlada holka v mych ocich tomu zadnou vahu navic nedava....
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: verim, ze atomova bomba by umlcela na dyl, ale..
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    projev starý 20 let, jestli měl nějaký vliv to netuším... viditelný moc ne. Umlčet svět na 6 minut evidentně nestačí.

    Dievča, ktoré umlčalo svet na šesť minút video
    http://www.mojevideo.sk/video/1453a/dievca_ktore_umlcalo_svet_na_sest_minut.html

    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    MAIA: Hm, na tom je inspirující taky to, že asi jenom v Indii nemaj elity /tohle je brahmán, evidentně/ problém s tím sloužit lidem.
    MAIA
    MAIA --- ---
    inspirující lekce od bosého hnutí:
    Bunker Roy: Lekce od bosého hnutí | Video on TED.com
    http://www.ted.com/talks/lang/cs/bunker_roy.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: souhlasim se vsim az na ten konec :) proc to nepochopit? proc se s tim nesmirit? proc to neprijmout takove jake to je? to beru. ale slovo "vdek" imho toto az transcedentalni zjisteni nepopisuje. na druhou stranu, mozna se uz jen dohaduju s tim, co jsem jako prvni predlozil ja sam (vdek) :)

    KERRAY: anebo je jen prilis lenosna na to, aby z tech kanalu sama vykrocila. slaba vule.

    ale abych jen nekritizoval, v posledni dobe na sve mame pozoruju znacne zmoudreni. stavi se jinak k vecem tak, jak by to driv asi vubec nedovedla. zaplatpanbuh za tu klesajici hladinu zenskych hormonu :)

    BROZKEFF: tezko rict. jakozto dite jsem vnimal, ze se mi rodice nechovaji spravne, aniz by mi nekdo rekl jake chovani je spravne. a velice casto me ta autenticita neurotiku docela vytacela :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mozna vdek je prilis zasekavajici slovo (pro nekoho, v nekterych tech rodinnych liniich). prijatelne pro vsechny mi pripada uvedomit si se jako vysledny bod retezce (bod v grafu ktery se retezi do minulosti do stromu). jak kdosi nize psal, stojim na ramenou svych rodicu, ti prezili tak dlouho aby pocali dceru diky svym rodicum, ti to zvladli diky svym rodicum... a cele se to rozvetvuje a ten proces mel spoustu slepych odbocek a mene stastnych variant, ale ja, ja jsem vesla v existenci diky serii situaci mych predku. Mam jejich geny a nejmin polovina toho, co jsem, je prevzata od nich. Trmaceli se zivotem, zjistovali ruzny veci, pak se rozmnozili a zemreli. Vsichni ve mne misty jednaji, dobre i zle. Jsem vyslednici velmi dlouhe linie. Muzu k jeji kvalite mit mnoho vyhrad, ale dokazala vybudovat mne. A to neni malo :). Tak proc nebyt vdecna. Count your blessings. Mocny trik, nebot dava pocit zakotveni.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: ma zajety nejaky kanaly v hlave, stejne jako my vsichni, ale narozdil od nas nezna dostupne zpusoby, jak z tech zajetych kanalu ven, a ze to vubec jde, a ze to je zadouci a fajn, a ze to pak jde zkusit jinak...
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: rozumim. ja jsem vdecny rodicum za to, ze me moc nevychovavali (stejnak to neumeli), ale meli jsme spoustu prostoru. mohli jsme si delat skoro co jsme chteli. takze tenhle aspekt na nich vypichuju a ocenuju. kdyz srovnam v jakych podminkach vyrustali oni, tak k nim citim vdek za to, ze nekopirovali vzory svych rodicu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Na druhou stranu, 'spatne' je vztazene k nejakemu etalonu. Vaham, jestli je lepsi delat veci 'spravne' podle nekoho vnejsiho ackoli to odporuje me autenticite a nebo 'blbe' ale autenticky. Ty decka jsou sensitivni nejen na tu explicitni stranku veci, ale i na tu 'autenticitu'. Kdyz se nauci, ze je OK se chovat sice neautenticky, zato ale v souladu se spolecenskym ocekavanim, tzk fajn, ale mam takovy vagni pocit ze se nekde cestou ztratila ta 'duse' a ten unikatni potencial jedince, kterym mohl zarit do sveta. jak se rika, rodime se jako originaly, a vetsina z nas umira jako kopie :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: co se tyce vychovy, tak napr. moje mama vi, ze vychovava svyho syna (meho bratra) spatne (u me si to uvedomila az zpetne, kdy musela zacit vychovavat nekoho mnohem horsiho), zna vsechny chyby ktere dela, vi co by pomohlo delat jinak, ale je pro ni jednodussi to delat porad stejne jako vzdycky. a ted co s tim? muzes to pochopit (nakonec kazdy mame nejakou svou smycku), muzes to omlouvat (nakonec je to moje mama, zejo), ale ten vdek...
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: byla rec o chybach ve vychove. tam jsi v jine situaci jako u chyb definovanych jako kriminalni skutky kuprikladu. ty druhe muzes pochopit a omluvit - zatimco pachatel o nich muze rozjimat za mrizema. jako takhle se muzeme tahat za slovicka a cvicit slovni kotrmelce, ale je to zbytecne.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: je ale moudre chyby omlouvat prestoze by se jich pachatel dopustil s novym vedomim znovu kdyz by mohl? ja vim, trosku divocejsi konstrukce, tezko dokazatelna, ale treba taky znas lidi, kteri vi ze delaji blbost, vi ze spalili uz nekolikrat, ale presto tu stejnou vec udelaji znovu a znovu, protoze proste musi...
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: navzdory jiste determinaci, navzdory chybam, clovek nahlizi, chape a prijima veci jak jsou. rozumi mnohym motivum. chyby je moudrejsi pochopit a omlouvat. zavrzeni k jejich transformaci nevede.

    _BENNY: nabozensky clovek je vdecny i tomu drevenemu stolu, na kterym si kraji chleba. asi protoze nemuze jinak, nez prijmat cele stvoreni, poznavat v nem To Jedno. je to asi nejaka slabost bys mohl rict, protoze diky tomuhle nemuze tak tvrde bojovat v existencni soutezi proti vsem, ale paradoxne i kdyz tvrde nebojuje, tech par kurek chleba, ktere ke svemu preziti potrebuje dostane. nekdy mnohem vic. zatimco ti, kteri zuby nehty bojuji, tem obcas zbyva jen ten samopal pod hlavou. i vztekly pes ma klidnejsi zivot.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK: ale ta vdecnost by byla/nebyla determinovana taky

    anebo ta nevdecnost ;)

    EVA_: no prave je otazka proc byt vdecny ale zrovna rodicum a ne tomu drevenemu stolu, pokud tam ta vule neni nebo je minimalni ;) rodice prece spolu jen tak soulozili a najednou dite. dite dostalo najist, bylo v teple (to normalni rodice delaji a rodice byli normalni), navic mu bylo dovoleno myslet si co chce (takze co by jeste chtelo)... pokud tam neni to svobodne rozhodnuti neco vykonat, je ten vdek trosku divnej. a stejne tak v pripade Boha, pokud on nemel jinou moznost nez ten nas svet stvorit zrovna takhle. nemel na vyber, nebylo to jeho rozhodnuti, proc mu tedy byt vdecny?

    samozrejme ze pokud rodic u toho tvoreni deti zapojil i jine organy nez ty pohlavni, pak moznost vdeku vyloucit nedovedu :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    KUATO: imho je to spatne postavene. clovek rodicum bud je nebo neni vdecny a moralka (= ze by byt vdecny mel) mu tohle bud dokaze nebo nedokaze prebit. teoreticke mudrovani jestli existuji tak spatni rodice, ze jim dite nemusi byt vdecne, je zbytecne. pro kazde dite jsou rodice zasadni velicinou v zivote a nedokaze je nahlizet objektivne.

    _BENNY: a jeje, determinismus a svobodna vule :)) (nasledovat te nebudu, ale ta vdecnost by byla/nebyla determinovana taky)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    _BENNY: Povedlo! A pobavilo.:-) Dík...jsem úplně vyšťavená, děti marodí. Předaly si neštovice, pěkně z ručky do ručky.
    Pokud není svobodná vůle, tak, podle mě, nemůžeš nic ani transformovat. Ale ona je. A Ty tudíž transformovat můžeš. Takže stejně asi dojdeš k otázce nějaké té smysluplnosti. A pokud se rozhodneš najít svému životu nějaký konkrétní smysl, což je imho. především produkt svobodné vůle, dostaví se i vděk. Jak rodičům (byť oni o svobodné vůli nevědí), tak tomu, který celý ten "deterministický stroj nakopnul", protože to bude prostě jízda.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    EVA_:
    KUATO: zkusim se vyjadrit jinak, snad se mi to povede :)

    imho to souvisi s otazkou svobodne vule vs. determinismu. za predpokladu, ze rodice jsou absolutne determinovani svym okolim, pak vlastne nemohli cinit jinak. at by delali co by delali, stejne by to dopadlo jak by to dopadlo (ditetem). a kdyz by jim nekdo rekl, ze to delali spatne (napr. spatna vychova) a oni si to treba i uvedomili, stejne by totez udelali znovu. a protoze zadna svobodna vule neni (predpoklad), muzeme byt vdecni mozna jen tomu prvotnimu impulzu, ktery cely ten deterministicky stroj nakopnul (Buh?). je to jako byt vdecny svemu drevenemu stolu za to, ze se o nej mohu lokty opirat - on se nerozhodl ze mi bude slouzit, bylo rozhodnuto za nej. tedy vdek necemu/nekomu, co/kdo nema vuli, postrada smysl.
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: kdyz vnimas, ze stojis na ramenach svych rodicu, jak bys jim nemohl byt vdecny?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    _BENNY: Imho. existuje přímá úměra mezi vztahem k rodičům a vztahem k životu. Čím konstruktivnější a radostnější člověk je, čím smysluplnější se mu zdá jeho život, tím raději ho má a rodiče vnímá jako osoby, skrze které tu všechnu krásu dostal (bez ohledu na to, jak "nemožní" vlastně byli). Vděk rodičům se pak dostavuje jaksi automaticky. Asi....
    Konfuciáni to mají naopak, tvrdí, cti své rodiče, ber to jako svou povinnost, vše pak bude v pořádku a radost ze života se dostaví.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: o tom zadna. ale ja jen ze v takovem pripade jaksi neni duvod byt rodicum za cokoliv vdecny - proste delali to co ostatni ejhle :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: no jo, snazim se :o). tohle je kuprikladu pro me zkousnutelnejsi nez jine projevy zenske emociality. prijde mi nejlepsi jit ven a chytit se nejake prace. clovek pak nema cas myslet na blbosti a za par hodin se to vetsinou usadi. jak premyslim, tak se akorat nastvu a pak jsem nachylnejsi ke kretenskemu chovani. ja mam taky nekdy svoje chvilky, tak zas ona haji me :o). ja myslim, ze to je ve vztahu hodne dulezite. ucit se plne a otevrene se vyjadrit co citim a ucit se akceptovat projev partnera v jeho "takovosti" v ruznych aspektech zivota, nejen v posteli :o).

    JAMINA: dobre :o). pises to velmi dobre. vidim rovnez, ze je dulezite vychovat deti jako silne a samostatne bytosti. vlastne jen vytvaris podminky a modelujes prostor (a ten formujes podle sveho nejvniternejsiho presvedceni - nekdo umeni, jiny chovani zviratek..) a ony se v tom prostoru rozvinou. dulezite je prilis je neomezovat, kdyz jsou mali, protoze to se pak priskrti kanal a ony pak predcasne ztraceji stavu. akorat s takovyma zivelnyma deckama je to nekdy slozite (treba ve styku s ostatnima lidma), pac jakoby vetsina dnesnich lidi byla zvykla na kastraty a zivelne decka je desi :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam