• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    _BENNY:
    vždy můžeš mít nějaké proti a jde o to jestli těch proti je proti víc než pro .)

    jasně že si nemusíš vyrábět v komunitě chip, ale kolik jich opravdu ta komunita potřebuje a jak dlouho vydrží (a nemyslím tím ten spotřebitelský pohled)

    a opravdu se po Praze poptej lidí co tu jsou kde se narodily :)

    prostě jde o celkový pohled... dívám se na to co se stalo a kam nás náš způsob civilizace vede a nevypadá ten směr moc dobře... a tak se sám sebe ptám jak být soběstačný a jak být co nejméně závislý na systému když se podle mého odhadu blíží změna (transformace)...

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a otazka za milion - kdyz by se vsichni prazaci rozhodli, ze budou zit na vesnici, kam se ten milion a ctvrt lidi presune? samotka to hadam nebude.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUKIDE: prazaci se stehujou do satelitu, ale jezdi pracovat do prahy, zadny navrat zpatky do divociny se nekona.

    dnešní technologie umožňují malým komunitám být velice soběstační

    myslis ty dnesni technologie, ktere pochazeji z te proklate prumyslove civilizace? obejdes se ty a tvi kamosi bez internetu? hadam ze procesory v komunite vyrabet nebudete.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    _BENNY: no to jsem chtěl podotknou že právě Pražáci to je trochu ošemetná věc :) totiž tak 5 let zpátky v Praze začaly převládat náplavy... lidi co přišly do Prahy uskutečnit svoje sny a zase Pražáci co tu jsou od narození se zase stěhují na venkov, páčt to tu tak pomalu ztrácí kouzlo při tom zabředávání do bahna.
    PS: nejčastější pták v praze kterého potkáte nebo slyšíte je poslední dobou straka... :)

    YMLADRIS: "akorat ty plus kamosi byste byli na vsi a veci by vam vozila PPLka"
    ale ne :) PPLka jsou zbytečný :D dnešní technologie umožňují malým komunitám být velice soběstační... a vždy někdo někam pojede, navštívit někoho a tak dále...
    já a kámoši :D diť přeci fakt hodně lidí pořád ještě vlastní chaty chalupy... a opradu ne všichni žijí ve městech :)

    můj plán je nemít žádnej plán ;)

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUKIDE: aha chapala jsem to tak ze vesnicke minikomunity je tvuj plan na transformaci spolecnosti - jako ze odpoved na nase kulturni problemy je, ze by zanikly velke spolky lidi (mesta, ...). Ale ty to zrejme minis tak, ze mesta, vyroba, atd., veskera moznost volby kterou prinasi masivni civilizace, by pokracovala dal, akorat ty plus kamosi byste byli na vsi a veci by vam vozila PPLka. Tak to jo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUKIDE: ...a nizsi zivotni uroven. proc se tam prazaci neprestehuji? mohou to udelat uz dnes. nikdo nikoho do mesta netaha a nikdo tam nikoho nedrzi.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    YMLADRIS: no dnes to máš jednoduché :)
    na venkově je levnější a chutnější jídlo, můžeš mít čerstvou zeleninu ze zahrádky, mléko a máslo vedle od farmáře... a pak jsi i mimo elektromagnetické, světelné, prachové, chemické znečištění...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: jo no na to maji sociologove takove cislo

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dunbar's_number

    Dunbar's number is a suggested cognitive limit to the number of people with whom one can maintain stable social relationships. These are relationships in which an individual knows who each person is, and how each person relates to every other person.[1] Proponents assert that numbers larger than this generally require more restrictive rules, laws, and enforced norms to maintain a stable, cohesive group. No precise value has been proposed for Dunbar's number. It has been proposed to lie between 100 and 230, with a commonly used value of 150.

    coz je koherentni s tvoji predstavou nejakych vesnickych minicelku.

    Mesta ale existuji uz nekolik tisic let. Ja si neumim predstavit, proc by se lidi dobrovolne omezovali do lokality, kde je mala moznost volby. Leda osobnostne vyhraneni, kterym to nevadi, ale tech mi pripada je celkem malo a museji "za to" neco dostat; napr. zit nejaky svuj nabozensky ideal jako amishove ap.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUKIDE: jj ja ti rozumim. ta spolecnost kde je mozne lhat, ale je to trestne, je treba ta nase. politici tu 22 let nerusene kradli a ted se certi, ze jsou tu "skandalne kriminalizaovani zlocinci". takto to moc nefunguje.
    spolecnost, kde je lhani okamzite prohlednuto, musi byt tak mala, aby te kazdy znal, a vedel ze kdyz lzes, tak se chytas za nos a kroutis si vlasy. a tobe nakonec bude blbe lhat, protoze uvidis, ze v komunite, kde se ceni predevsim "dusevni kapital" by ti to prineslo vic skody nez uzitku.
    v takove spolecnosti muze vzniknout synergicky jev, a vsem to muze prinest hodne i po te materialni strance, ale pak musi existovat ta slupka - ego takove entity. treba ze jidlo si mohou brat volne jen domaci, protoze vi kde co je a jaka jsou i nevyrcena pravidla, a teprv ti ho rozdavaji svym navstevam. i to uz je "plot". radost z nej nemam, ale musi tam byt. jestli bude kolem i opravdicky plot, to zalezi na okoli, tahle myslenka je spis o bourani plotu..

    treba ted jsem sel kolem radovek satelitniho mestecka a kazdej domek ma 20m2 zahradecky. dva sousedi se tam domluvili a plot mezi sebou dali pryc, takze ted maj oba k dispozici dvojnasobnou zahradku a stejne se na ni asi malokdy potkaj. kdyz jsem to videl, tak jsem mel desnou radost :)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    JAZZZ: "spolecnost kde nejde lhat (nebo stahovat anonymne cokoli), bude mit totalitni rysy."
    - tak jsem to nemyslel... prostě by něco takového neexistovalo... bylo to myšleno hypoteticky a ne jako, že někdo něco bude zakazovat...
    " třeba si představ, že by každý poznal kdy by mu někdo lhal" ;)

    "jedina smutna vec je, ze kvuli nim bude muset existovat nejaky plot.."
    - vtom případě podle mě taková společnost moc dlouho nevydrží... teda jako, že bude obehnána plotem...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUKIDE: spolecnost kde nejde lhat (nebo stahovat anonymne cokoli), bude mit totalitni rysy. mnohem lepsi je, kdyz to nikdo nema zapotrebi, protoze z toho neciti uzitek.
    vis jaky je jediny a pravy duvod, proc v cechach STB zrezirovala "revoluci" a erozi na CR+SR? protoze mocni uz nemohli byt mocnejsi, ale chteli vic. ve spolecnosti, kde mas skutecne vsechno co jako jednotlivec potrebujes, ale nic velkeho jako prostor, voda, nebo energie nemuze byt "jen tvoje", takova motivace odpada. a v takove spolecnosti ani zadny duchod nepotrebujes :) jenom ten spolecensky model musi fungovat v danem meritku a komunisti to s tou velikosti prepiskli. jinak jsem to videl mezi 20ti lidmi fungovat krasne :)

    uz me nebavi byt listkem v hurikanu lidske hlouposti a sobectvi. pokud nas dost dokaze prekrocit hranice, ktere ma vetsina lidi pevne zafixovane, muzeme z teto nerovnovahy cerpat, stejne jako industrialni masinerie cerpa ze socioekonomicke nerovnovahy mezi zemskymi hemisferami.

    a je pravda, ze lide v takovych komunitach budou systemu casem chybet a tim neprimo prispeji k jeho transformaci. me to nevadi, taky jsem od nej a lidi, kteri si bez nej zivot nedokazou predstavit, nezaznamenal moc altruismu. a hajzlove zustanou za plotem, tak to bylo uz za dob lovcu mamutu. jedina smutna vec je, ze kvuli nim bude muset existovat nejaky plot..
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    PIZI: a co společnost ve které nejde říkat lež?

    JAZZZ: podle mě si to připouští celkem dost lidí, který taky pomáhají k tomu, že nebudou :D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: to "pokud to zmetci uplne nerozkurvi" je tech mych 10 autobusu :)
    spravne jsi pochopil, ze pro nasi generaci nema vyznam si na duchod sporit v penezich.

    chces stabilni system? jistoty a prosperitu? tak si je vytvor a jestli na to sam nestacis(jakoze urcite nestacis, pokud si chces udrzet po generace jistej technickej level), tak se domluv s kamaradama a o tom to je :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: proc by duchody nebyly, kdyz je prubezny duchodovy system? pokud to zmetci uplne nerozkurvi. druha vec je, ze nebudou velke. prijde mi to jako umyslne vytvareni strachu - vy mladi honem setrte, abyste meli nasetrene na duchod. sice vam ty uspory inflace okouse jak svina a mozna nejake zkrachovale Recka a Spanelska vam to zkrouhnou, ale my aspon prozatim budeme mit s cim hospodarit. jo, taky ale byste si meli zaridit bydleni. jo a taky byste meli zalozit rodiny a vychovat deti. a jeste byste meli to a ono. fuck.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: aa ted mluvime stejnym jazykem :) a existuje dost dobry matematicky model pro takto popsanou realitu:
    Teorie řízení - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_%C5%99%C3%ADzen%C3%AD
    a jak se to pak muze ridit : http://cs.wikipedia.org/wiki/PID_regul%C3%A1tor

    kdyz leti raketa ve volnem prostoru, tak ji staci pro stabilni let jeden motor. kdyz chce ale pristat v gravitacnim poli (vnejsi podminky), tak je daleko vyhodnejsi mit tech mensich motoru vic (distribuovany ridici system), stejne jako si radsi postavis trojnozku a na ni jablko, nez abys to jablko balancoval na tyci od smetaku.

    a ja tvrdim, ze v souvislosti s meritkem a slozitosti systemu je vyhodny jeden nebo druhy pristup, jenze nesmime zapominat na komplexitu regulatoru. protoze nikdo z nas nedokaze pojmout v hlave cely svet, muze tohle distribuovane lokalni samorizeni fungovat jen na urcitem meritku - do urciteho poctu lidi - kmene, kde maji lide vzajemnou odpovednost a vypracovane mechanismy k jejimu dobrovolnemu posilovani. a teprv z techto stavebnich kamenu se da skladat dalsi patro stabilniho socialniho systemu.

    moc lidi si dneska nepripousti, ze duchody proste nebudou.. je to stabilni? ano, motorka, ktera se rozjela po skokanku a leti pres deset autobusu a horici obruc se taky da oznacit jako stabilni, pokud dopadne pri dojezdu spravne...
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    pizi: karachi je pakistan
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CONTINUITY: Autoritativni nabozenstvi je co? Krestanstvi? Hinduismus? Nabozenstvi je o lidech a je pouze na nich, co si z neho vezmou. Mezi stoupenci ruznych nabozenstvi najdes jak fundamentalisty, tak volnomyslenkare. Lidi, co berou doslova kazdou blbost a lidi, kteri nad svou virou premysleji a snazi se stat lepsim clovekem.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Pro představu o tom jak se máme dobře může posloužit aktuální debata na redditu, kde si lidé vypráví o nejhorších městech ve kterých kdy byli.

    http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/yg0bv/reddit_what_is_the_worst_city_that_you_have_ever/

    První dvě Indická města jsou docela hardcore. Karáčí a Raxaul.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Já to beru nějak jako ve smyslu evolučně stabilní strategie.

    Zjednodušený příklad. Společnost, kde všichni říkají pravdu je nestabilní. Protože ten, kdo v takové společnosti začne říkat lež, získá ohromnou výhodu a ta společnost tím zanikne, nebo se změní na společnost kde ne každý říká pravdu. Je to o tom, zda daná společnost obsahuje zpětné vazby, které každou odchylku vrátí zpět, nebo zda existuje odchylka, která sama sebe posiluje a odvede společnost jinam.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: presne tak a bylo by dobre si to prave vyjasnit. vesnicka komunita je VELMI stabilni a dukazem toho je nekolik set let trvani takoveho modelu. to, ze drugs+sex+rock&roll vabi mlade do mest a vesnice zanikaji uz neni projevem nestability ekosystemu vesnice, stejne jako to, ze Lidice vypalili bych nedaval za vinu Lidicim a jejich nestabilite. pokud ale chce v podminkach urcovanych vnejsim svetem ta vesnice stale rust, musi bud zavest restriktivni opatreni a nebo trochu toho vzruseni dotahnout na naves. bohuzel v cechach to mezigeneracne casto skripe, coz je podle me ten hlavni problem.

    obecne bych ti ale dal za pravdu ze stabilita systemu souvisi s prostredim ve kterem se nachazi, jenze system, ktery dobre reaguje na prekotny vyvoj nestabilniho prostredi nemuze byt zakonite stabilni. zrovna teorii rizeni jsem byl nucen prolezt, takze bych to mohl i opatlat diferencialnima rovnicema kdybys chtel :)

    tak co ted? budem mit stabilni ukotvenou lodicku v rozbourenem mori a buem mit morskou nemoc, nebo se zkusime nechat splachnout s proudem a doufat, ze nas to nerozbije o skalu?
    PIZI
    PIZI --- ---
    JAZZZ: pak máme asi každý jinou definici toho, co je to stabilní civilizace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam