KUKIDE: pekny video :) nesouhlasim ale s Maxem Planckem, ze za existenci hmoty je nejake "inteligentni vedomi" tak, jak si ho predstavujeme a jak ho zname.
a
FRAKTALEK: mi mluvi z duse, ze pro popis tehle problematiky je vhodnejsi exaktni jazyk vedy, nez obcas blabolive znejici newage fraze, ikdyz je autor treba niterne mysli presne tak, co se snazi vedci popsat v teorii chaosu nabo unitarni teorii pole.
treba neco tak banalniho jako nadherne komplexni a pravidelna snehova vlocka. ano, za jejim tvarem je "inteligence". proste molekuly vody se usporadavaji do hexagonu a vykyvy teploty v procesu krystalizace maji na svedomi to, ze zadne dve vlocky nejsou uplne stejne. schovava se tam tam buh co nas miluje a potresta za uzivani sveho jmena nadarmo? ne proste fyzika, nic si nenalhavejme. a ja nemuzu verit v boha, co je takovej jesitnej debil, ze ho vubec zajima, kdo bere jeho jmeno nadarmo, nebo jak casto chodime do kostela. to je jen lidska projekce, dukaz toho ze "buh tak, jak je bezne chapan" zije v nasich hlavach,
kdybych byl buh, kam bych se asi schoval? asi do nejvykonnejsiho znameho superpocitace na zemi - lidskeho mozku. a tam bychom ho meli hledat, k takovemu bohu bychom se meli modlit a zazraky taky muzeme cekat jen od nas samotnych. a aby toho nebylo malo, neni jeden takovy pocitac, ale jejich cela sit - spolecnost, kde se spousta vypoctu a zazraku provadi distribuovane. kazda vedoma bytost je jeho fragment, takze buh je schizofrenik :)
hmota kolem nas neni "mrtva", je velmi ziva, ale v meritku na ktere nikdy neuvidime a ani si na nej nesahneme, protoze mame "lepive prsty" proste s atomy se zongluje spatne :) dokonce v te prednasce o nicem, co jsem postoval, doc. Jelen mluvi o dokazanych a spocitanych "fluktuacich vakua" kdy spontanne vznikaji a mizi pary castice-anticastice jen proto, ze je nejaka pravdepodobnost ze se tak stane. "nic" kolem nas bubla a vlni se, jenom to poradne nevidime a uprime receno, v nasem meritku nam to muze byt taky celkem fuk. jo kdybych byl vir, to by mi treba spontanne vzniknuvsi pozitron mohl pri trose smuly pokazit den.
proc to vlastne pisu? asi abych nekomu usetril cas s hledanim boha tam, kde je mala sada jednoduchych pravidel a interativni zpetnovazebni proces. najdete tam fraktal, ozvenu prapuvodni jiskry zivota, ale toho boha o kterem se lide vetsinou bavi hledejte sami v sobe :)