YMLADRIS: dik za zajimavej odkaz :) to docela odpovida tomu, co jsem odhadoval.
Dunbar noted that the groups fell into three categories — small, medium and large, equivalent to bands, cultural lineage groups and tribes — with respective size ranges of 30–50, 100–200 and 500–2500 members each.
ten duvod pro usporadani do kmenu je prave ten, ze lepe funguje socialni system a mene se krade - na tom danem uzemi kmene, kde si take musi zjednat poradek s navstevniky, kteri takovou vazbu k mistnim nemaji. Dunbar's number .. pekne, to si budu pamatovat :)
nejvetsim prinosem takoveho kmene je prave ono "pojisteni". tim, ze jsi casti kmene te jeho clenove nauci co umi, daji ti jidlo, a misto kde slozit hlavu. a do dospelosti vkrocis se zazemim mista k zivotu a bez dluhu a hypotek. o tom si bezny obcan USA muze nechat jenom zdat.
lide do takoveho projektu tak muzou jit proto, ze se jim to proste vyplati a bez nejkaych iracionalnich nabozenskych pohnutek. se zdrazenim transportu a ubytkem pracovnich mist nebude moc jinych moznosti. pokryti zakladnich potreb bude muset byt z lokalnich zdroju a nekolik kmenu se muze spojit a vyrabet pokrocile vyrobni stroje, ktere dokazou vyrobit na zakazku temer cokoli vcetne svych vlastnich soucastek. neni to az takovy sci-fi
http://brmlab.cz/project/reprap
ty si delas legraci s PPLkou jakoze "kdo vam bude vyrabet veci", ale kdo je vyrabi nam? taky to sem vozej PPLkou z ciny, tak kde jsem prehlednul ten rozdil? jako komunita bychom treba zvladli konkurovat (i pres obrovskou danovou zatez kvuli "socialnimu systemu" a 17% dotaci cinske vlady vyvozu), ale takhle mi spis prijde, ze kazdej druhej jenom smeli s cinskym suntem v nejakym eshopu.
nejvetsi nedorozumeni je videt za timhle smerem transformace navrat, nebo rozpad. naopak znovu ziskame kontrolu nad svou lokalni ekonomikou a spojenim tehle celku muzeme znovuovladnout i tu vyssi uroven. muze se stat, ze najednou nebude existovat "ja nemam praci, protoze neni kdo by mi za ni zaplatil". je jenom na nas, jestli budeme platit dluhem za detskou praci a vykoristovani druhe pulky planety, ale bylo by fer si to aspon priznat.
ja nikoho nechci k tomu usporadani nutit, jen rikam, ze mi pripada po delsi analyze nejprirozenejsi, a ze u nej nevyhnutelne skoncime, leda ze by se zas objevila dalsi forma levne energie k vyplytvani, to bychom jeste chvili rostli..
_BENNY: i to se da :)
http://cs.wikipedia.org/wiki/JZD_Slu%C5%A1ovice
nevim proc by mel prestat existovat internet, ty si predstavujes nejaky krovaky. jen aby nakonec nemohli systemu nabidnout vic, nez ty sam jako jednotlivec ;)
dobre narazis na to, ze nase mesta nejsou na tohle deleni uplne staveny, ale porad jsme na tom lip nez americani a jejich americky sen rozplizly do krajiny. zanikle ceske vesnicky maji v tomhle obrovsky potencial. vsak za 20 let mi daj realitni agenti za pravdu :)