• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: jenze to je prave to - vsichni jsme se meli na Biu hrozne fajn, byli jsme k sobe ohleduplni atd, ale prijeli jsme tam autama (dily pochazeji z celeho sveta), spali ve stanech a spacacich vyrobenych z ciny a pili pivo dovezene pres pul republiky. zit opravdu v souladu s idealy prirody a harmonie, tak se zadne Bio ani neuskutecni. vsichni bychom hoblovali nekde na vesnici abychom si vsechno zvladli vyrobit sami, na nejake Bio by nebylo ani pomysleni.

    imho je treba si nejdriv uvedomit svuj vlastni postoj k cele veci - ze soucasneho standardu slevovat nechci ( = auto sice nemam, ale pokud pojede kamos s hummerem, proc ne), chci aby se to cele zaridilo tak, abych z toho mel lepsi pocit nez ted ( = at je ten hummer eko a bio a lokalni). a pak teprve vymyslet nejaka reseni.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: chapu co myslis, ale podivej se na to z druhe strany, neni to ten nejlepsi auto-filtr na lidi? a stejne tak to decentralizovane rizeni a transformace "odspodu" ma oproti tupemu direktivnimu pristupu plukovnika Kaddafiho nadeji na uspech.
    beru v potaz varovne poukazani "v takove spolecnosti by ale k sobe museli byt vsichni desne ohleduplny a museli by se dostat ne urcity dusevni level" , ale vem to z druhe strany : dokazes si predstavit lepsi misto k zivotu, nez prave takove? ja ne a takovy zazitek se snad da snadno sdilet :)
    nemam pocit, ze by se treba deti kolem 10 let, co jsem videl s jejich rodicema na amebiu nejak nudily, nebo stranily dospelych. generacni stret duhoveho naroda, jsem zatim nezaznamenal :)

    psal jsem, ze "hledam spravne meritko", ale dnes jsem si pri debate na tohle tema uvedomil , ze kazdy ho ma trochu jine a ze se i behem zivota meni a ja tim padem nehledam jedno konkretni meritko, protoze neexistuje, ale strukturu, ktera takovych meritek dokaze nabidnout celou radu.

    _BENNY: zrovna tohle ti odkejvu :) a kdyz uz nekam jedu, tak se nacham od kamaradu jako rothschild vozit, protoze nemam ridicak .. to by v americe pripominalo zvyk cinskych aristokratek nechat si mrzacit chodidla, aby bylo videt, ze nepotrebuji chodit :) ono taky MHD je trochu efektivnejsi nez 2 otroci s nositkama, ikdyz z listku plati Navatyp vypalne politikum...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kolik z vas napriklad nema automobil, nevyuziva ani sluzeb kamaradu s automobilem a dobrovolne se omezuje jen na vzdalenosti ktere ujde pesky (nebo ujede na kole ktere si NEdovezl tim PPLkem a ktere NEcestovalo pres pul sveta)? hadam ze chtit neco takoveho po lidech je v dnesni dobe nesmysl, kdyz muzes byt v New Yorku jeste ve stejny den kdy se rozhodnes odletet. ja treba automobil dobrovolne nevlastnim a obcas nestacim zirat jake vselijake vymluvy ruzni alternativci dovedou vymyslet proc oni se omezovat nebudou a proc by to mel cele radeji vyresit nejaky cizorody system, aby oni nemuseli menit svoje chovani, ktere je v protikladu s tim, co oni sami hlasaji.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: mi se centralizace taky prilis nepozdava... jenze lidi ti mezitim hlasuji nohama. mladi lidi ti (v globale) dneska bez internetu a dodavek PPLkem na vesnici zit nebudou, kdyz vi o vsech moznostech ktere se jim nabizeji, a tohle nejaky chytry decentralizovany system aka "budeme mit vsechno jako dosud, ale udelame si to v komunite par desitek lidi" jen tak nevyresi. lidi nechteji ustoupit ze sveho pohodli, mozna uz nechteji platit tu cenu za centralizaci, ale svym chovanim pro to nehlasuji (hlasuji pro opak), coz je to co se nakonec pocita jako jedine. tak proto jsem vuci tomu tak nejak skepticky.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: narazel jsem na to, ze ten tlak na centralizaci neni uplne prirozeny a ze za nej lide plati cenu, kterou si vetsinou uplne neuvedomuji. casto jde dokonce proti jejich zajmum.
    z jine oblasti bych dal priklad, ze v prekvapive hodne pripadech by bylo po zapocteni nakladu na budovani distribucni site a transformaci elektricke energie vyhodnejsi ji vyrabet v miste spotreby. presny cislo uz nevim , ale tehdy me to sokovalo, ale vysvetloval jsem si to tim, ze driv kazdej nemoh mit malou elektrarnicku a ted uz je hotove siti tezke konkurovat, pokud te autonomii clovek neprizna urcitou vahu. to ale casto neudela, dokud uz neni pozde..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JAZZZ: Kdy bylo to "dříve" (kvalitnější...)? Za bolševika? Za první republiky? Nebo ještě dřív? Jak za první republiky tak dnes byly "profesionální" kvalitní výrobky i levné spotřební zboží pro každého. Dnes máš bezprecedentní možnost si koupit profesionální vybavení (např. fotoaparát-zrcadlovku) za desítky až stovky tisíc, a takové vybavení nejen že bude servisovatelné, ale i po několika letech bude mít svou hodnotu, půjde dál prodat, atd.atd. Ale profi fotovybavení kupuje jen někdo. Většina lidí koupí kompakt za 2000 Kč nebo spíš dnes se spokojí s integrovaným foťákem v smartphonu. Pokud by tu bylo jen to profivybavení ale ne to "lidové", tak se prostě nekoná ta demokratizace technologií, přístupu k informacím, atd.atd. Foťák bude mít jen jeden člověk v obci, zbytek bude makat na poli a zdar. Přesvědči populaci, že tahle alternativa má nějakou zásadní přidanou hodnotu pro ně, kteří ten foťák nebudou moct mít. (Ne že se tím sníží spotřeba energie/surovin/whatever). Tricky.

    Traktory a kombajny co na 2cm přesnost sledují stopu přes GPS a další navigační systémy už tu jsou, stačí koupit libovolné číslo novin "Zemědělec" a podívat se na reklamy, co se tam objevují. Takové zemědělství se masivně rozjíždí v USA a všude jinde, kde je zájem podílet se na světovém trhu (a je kapitál/půjčky na nové technologie). Společně s přesným dávkováním pesticidů, herbicidů, použitím "Roundup ready" GMO odrůd atd. je to cesta propagovaná masivně Monsantem, Syngentou & spol. K nám se to dostává pod označením "integrovaná zemědělská produkce".

    Je IMHO zcela ZÁSADNÍ rozdíl mezi prací na zahrádce jak to teď dělám já nebo možná ty ve smyslu "volnočasové aktivity" a kompenzační aktivity "po práci u počítače", kde vlastně o nic nejde, pokud se něco nepovede, protože stejně máme dost kapitálu si cokoli koupit v Kauflandu a Kaufland nám cokoli můžeme potřebovat levně zajistí, a situací, kdy to nemáš jako hobby, ale jako obživu a není to jen hra. Přiznám se, že mi tohle pořád ještě úplně a plně nedochází, ale snažím se tohle neignorovat. Současnou fázi "hry ve volném čase" chápu jako příležitost jednak poznat, že věci často nejsou taková prdel jak se permakulturní a newage ideologové občas snaží tvrdit, a jednak to mít jako trenažer/školní praxi před tím, než to třeba jednou bude naostro. Ale je bláhové vytvářet dojem, že to dělám naostro, pokud se tím fakt už sám neživím (stejně ale asi využívám řadu prvků civilizace a technologie, které beru jako automatické a kdybych je neměl, byla by to docela pruda)

    Komplementární měny (LETS) jsou komplementární, nikoli alternativní. Nenahrazují hlavní měnu a obecný trh, ale jen jej doplňují na úrovni lokální směny a mají za cíl zvyšovat hodnotu "lokálního multiplikátoru" tj. míry peněz, které se točí v rámci obce/regionu, aby hned neutíkaly někam za hranice.
    Není na nich nic "duchovního" a dualistické paradigma, pocit nezávislých jednotek, existence soukroméh vlastnictví atd. nijak nepřekračují. Bezpeněžní "ekonomika" je proti tomu mnohem radikálnější věc a to, že pořádně nikdy nefungovala je patrně proto, že byla snaha imputovat (vnutit) takový model fungování tam, kde ti lidi prostě nebyli osvícení/realizovaní. Takže opravdová "post-moderna", opravdový "nový věk", "age of communion", kde už nebude potřeba peněz, nastane ve chvíli, kdy zúčastnění jedinci dosáhnou té realizace. Ale pak zase neřešíš, jestli teda peníze jsou dobré nebo špatné, stejně dobře pak můžou fungovat i ty peníze - to už jsme prostě za tím posuzováním co je teda lepší nebo horší.

    V létě jsem si přečetl celou utopii Muammara Kaddáfího "Zelená kniha" a pak se zeptal taťky, co v té Lybii v 80. letech byl a pracoval, a pozoroval jak se tam aplikovala ta "třetí univerzální teorie". Sranec. Prostě se někdo pokusil jakýsi ideál silou vnutit národu, a nebál se k tomu použít armádu a zastrašování - vše ve jménu "lidu", což je asi nejfrekventovanějším slovem v celé Zelené knize. A přitom ten Kaddáfí docela dobře vystihl jak základní chybu v kapitalismu, tak i v komunismu. Že by ale byl osvíceným vladařem? I ta Kaddáfího "třetí cesta" měla k madhjamakové "střední cestě" daleko. To jen jeden příklad. Podobně lze pozitivně hodnotit i filosofii Marxe, pokud zapomeneme na Leninskou revoluci. A tak dál. Společným jmenovatelem těchto selhání je podle mě vždy to, že se nějaká myšlenka/ideologie vnucuje národu, který k tomu zatím nedospěl. Samozřejmě se to děje i v rámci dominantní ekonomické teorie, která svým "homo economicus" racionalizuje a ospravedlňuje vše co se děje. Že ten homo je jen málokdy economicus a mnohem častěji stultus uvažuje až disciplína behaviorální ekonomie, s níž se ale dodnes na českých ekonomických VŠ skoro člověk nesetká. O úzkém propojení poznatků psychologie a ekonomie nemůže být ani řeči.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    STRYX: tak myslel sem to tak, ze pro ostatni to bylo jenom anonymni minus, ja si to nastavil takto schvalne, abych predesel nejakemu anonymnimu klikani minusu a udrzel tak diskuzi.

    ale ted k veci.
    musim uznat, ze ten muj prispevek byl az prilis strucny. Svuj nazor, ktery se toho tyka, uz sem nekolikrat verejne prezentoval i kdyz ne v tomto klubu a v tu chvili sem proste napsal jen tuto kratkou vetu, protoze jsem nemel cas to rozvadet,
    vysvetlim tedy proc sem to napsal
    1, osobne si myslim, ze trend ktery ted ma eu jde smerem k socialismu, tedy muzeme se hadat, jestli to je pravda nebo ne, nebo kdy tak nastane, ale podle me v budoucnu nebude rozdil mezi nejakou jinou totalitou a tim co predstavuje eu.
    2, razim zasadu, ze je nutne statu davat co nejmene a to i za cenu obchazeni zakonu. je to pro me forma obcanske neposlusnosti, protoze nesouhlasim s tim, jak stat zachazi s obcany sverenymi prostredky. to je bod, ktery by se dal rozvest, ale asi chapes jak to myslim.
    3, dosel jsem k nazoru, ze system, ktery je u nas, neumoznuje zmenu, protoze ma v zakladu zakopany problem. popisu kratce.
    pokud by chtel nejaky politik se dostat k moci, potrebuje penize, penize mu da donor, donor ovsem bude chtit protisluzbu zpet. takze politik, pokud je zvolen, uz davno nema moznost, i kdyby nakrasne chtel, konat v zajmu obcanu, ale musi konat v zajmu svych donoru, pokud by nahodou se cukal, jsou mechanismy jak se ho zbavit. co se tyce ruznych nadejnych stran, mam za to, ze jsou cilene obsazovany ruznymi kadry, kteri, kdyz strana zacne byt zajimava pro volice zpusobi, ze strana je zdiskreditovana nebo se zacne chovat tak, aby nahodou nenarusila zabehly system. priklady: strana zelenych, nasazen bursik, strana rozklizena, dnes nevolitelna. veci verejne - barta zdiskreditovan, strana rozklizena.
    4, sovetsky svaz nas neobsadi ne proto, ze by mu branil stat, eu nebo nato, ale proto, ze dnes oni moc dobre vedi, ze nez nekam posilat vojaky, je lepsi kdyz staty jsou zaviysle jinym zpusobem, napriklad na surovinach, hlavne energetickych. zadny mezinarodni pakt nas v minulosti pred najezdy cizich mocnosti neochranil a dovoluji si tvrdit, ze ani neochrani.

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: ja se tam treba odstehoval po tricitce, ted sice ziju na nemecke vesnici ale az se budu vracet do cr, tak hodlam zit na sumave opet v male vesnicce. znam spoustu mladych lidi, kteri ziji v te oblasti a jstou tam spokojeni, do mesta by nesli
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: ja nevim, zeptej se sam sebe proc dobrovolne nezijes nekde v odlehle vesnici s 50ti obyvateli (jestli zijes, tak sorry a beru zpet ;). duvodu se muze najit cela rada.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: proc myslis, ze se mladi stehuji z vesnic do mest "prirozene" ? me to moc prirozene nepripada a projevy vidim leckde .. treba LDNka neni vesele misto.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: na jednotici ideologii uz se pracuje:) nebude v ni stopy po nabozenstvi nebo politice. bude jednoducha, jako vzorec popisujici nekonecne komplexni fraktal. bude to par vet, ale pochopi je jenom probuzeni.

    co kdyz ani ty nebudes patrit mezi ty probuzene? ;) ono jak ma vypadat idealni spolecnost resi hromada hlav uz par tisic let a zatim nikdo na nic tak genialne jednoducheho neprisel. cimz nechci snizovat tvoje snazeni, jen si rikam kde soudruzi pred tebou udelali chybu, ze na to neprisli.

    mi se treba ten komunitni model moc nepozdava v prostredi, ve kterem se vsichni mladi prirozene stehuji z vesnic do velkych mest (to uz taky trva par tisic let).
    LOOK
    LOOK --- ---
    JAZZZ: zacatku nerozumim, ale to je jedno.
    me si holt zatim slovy nepresvedcil, ovsem nemam problem s tim pockat si na ciny.
    STRYX
    STRYX --- ---
    ANDY_WARHOL: Vzhledem k tomu, ze mas zakrtnute neanonymni hodnoceni, nemam pocit ze bych musel vystupovat z anonymity.

    Tvuj prispevek ma dve slabiny, pro ktere ho shledavam jako nekvalitni.

    A) Reaguje nekonzistentne mimo argumentacni linii Ymladrisina prispevku a prevadi ji na uroven emotivniho mrceni. Je to jen takove placnuti do vetru typu Losna nebo Maznak wtf, ktere opomiji pointu. (to s tim nedodrzovanim zakonu)

    B) Nesouhlasim s tim, ze ceska potazmo evropska garnitura a spolecenske prostredi vubec jsou srovnatelne s hegemoniemi, ktere Ymladris uvadi. Mas nejakou zkusenost s zivotem v sovetskem svazu, pripadne cine? Lidskopravni otazky, svoboda projevu a urceni, zivotni uroven atd? Nejake informace, na jejichz zaklade by slo dojit k tomu, co tvrdis?

    Mohu se zeptat, pro ktere atributy shledavas svuj prispevek jako kvalitni? (jsem ochoten minusko odebrat, kdyz me v diskuzi presvedcis)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: za tvou zpetnou vazbu jsem ti vdecny. pokud by tak, jako ty, uvazovali vsichni politici a urednici, globalni system by fungoval a ja bych nemusel hledat reseni. jednou tam dojdem, ale spravne - odspodu. ale neni od veci zkusit oba smery naraz. nase sit bude mnohem silnejsi nez protunelovany stat. podivej se na ruskou armadu. nejvetsi ztraty jim pusobi sebevrazdy financne a sexualne zneuzivanych vojaku. tech se bat nemusime :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mily stryxy, nebud srab a vystup z anonymity a zkus misto srabackeho minusovani diskutovat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LOOK: "cizi lidi" mi podsouvaji obranne mechanismy mozku, ktere se boji zmeny. tytez mozky davaji sve vydrene a zdanene penize bankerum, ktere nikdy nevidely, ignoruji zjevnou pyramidu a jeste melou o utopii. egyptani taky staveli pyramidy a kde je jim konec.
    mas pravdu ze takhle textove to muze vyznit vselijak. po nikom nechci aby sel do "meho" modelu, ale zatim prijimam uchazece o ucast v pilotnim projektu "naseho" modelu. ale klidne vytvorte svoji bunku se svymi kamarady a nebo se zkamaradite az na stavbe. nekonec stejne budem jedna sit. ja jako technik jen vidim, ze pokud se hodne nevynasnazime, skoncime u krovaku a to, jak uz KUATO spravne zduvodnil, by dnes uz moc nefungovalo.

    a neboj, na jednotici ideologii uz se pracuje:) nebude v ni stopy po nabozenstvi nebo politice. bude jednoducha, jako vzorec popisujici nekonecne komplexni fraktal. bude to par vet, ale pochopi je jenom probuzeni.
    a ostatnim to prelozime do zvanive reci ekonomie, sociologie nebo matematiky - rozumej nevhodnych ale dostatecnych jazyku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: jestli vykrmovat nejakyho hegemona nebo nejaky domaci prase, co si masti kapsu je imho uplne stejne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: tak ja bych treba mela problem s tim, ze nechces dodrzovat zakony statu ve kterem zijes (chces obchazet dane, protoze "to jde"). Jsem rada ze pomerne pokrocily stat mame a bojim se, ze az/pokud krachne, dalsi krok bude ze to zde obsadi sovetsky svaz 2.0 nebo jiny hegemon kteremu se bude libit nase nerostne bohatstvi ci pracovitost lidi. Liberalni staty jsou obecne slabe vuci totalitam, takze nechci CR jeste vice podryvat.

    To se s tebou jako nehadam, jenom ti pisu zpetnou vazbu pro pripad ze si zde chces procvicovat celou tu tvou myslenku.
    LOOK
    LOOK --- ---
    JAZZZ: ad sousedi: pak ale nejdes do komunity (nebo kmenu, jak tomu chces rikat) s cizimi lidmi, ale s kamarady. to je myslim zasadni rozdil. mate stejny konicek, bavi vas to, tim se vytori vztahy a vysledek pak muze preckat krizova obdobi pokud nastanou.
    jiny pripad ale je, pokud se snazis lidi presvedcovat, ze by meli jit do tveho modelu, jinak pozdeji splacou nad vydelkem. (vidim ve tvych projevech tuhle podprahovou notu). tihle, i kdyz do toho pujdou, mohou kdykoliv obratit a vykaslat se ti na to. jejich motivace je maximalizace vlastniho prospechu.
    bez nejake jednotici ideologie (zatim sem si nevsim ze bys neco takoveho mel) muzes skoncit s par zapalenci a hromadou prace, kterou nema kdo delat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: a kdo to bude kontrolovat? a od kdy se pocita ten "objem"? kdyz jdou krajet statni zakazky na podlimitni bez vyberoveho rizeni, my to preci muzem udelat taky :) a ikdyby nas vojaci a fizlove donutili platit vypalne, porad na to budem mit, protoze tenhle ekonomicky model bude jednou dominovat. stejne jako priroda jednou proroste a rozebere vsechny nase betonove stavby na prach ;)
    PIZI: stoprocentne souhlasim a proto vidim tuto chvili jako ten nejlepsi okamzik pro "usporadani se jinak, ale podle nasich vlastnich pravidel" :) jak pravil dluhoslav sobotka, pri schodku 120mld pri rustu ekonomiky o 3.6% - zdroje jsou! ale musime se obetovat abychom je pouzili spravne a tomu brani bariery v nasich hlavach. nikdy jsme nebyli cili bliz a zaroven dal ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam