• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Když se podíváte do Bible, je tam pasáž, jak Ježíš uklidňuje své následovníky, že Bůh dává příbytek a stravu i ptactvu nebeskému, a lidi miluje mnohem víc, takže se nemají bát nedostatku.

    V Euroatlantickém prostoru v podstatě nemůže nikdo umřít hlady, málokdo zimou (měl se odstěhovat do teplejších krajů, nicméně jsou to extrémní výjimky, které kombinují životní smůlu – ztráta zaměstnání a partnera – s vlastní rezignací neschopností fungovat – zajistit si trvalé bydliště na úřadu, začít fungovat na brigádách. V podstatě i celosvětově není hladomor problém produkce, ale distribuce (v Paříži a okolí se vyhodí víc jídla, než by nasytilo Sahel, v Lodnýně a okolí zase víc jídla, než by nasytilo hladovějící v Indii). Na to doporučuju Koukolíka a Vzpouru deprivantů, nebo mocenskou posedlost.

    Když jsem si uvědomil, že ani v případě, že bych přišel o práci a rodinu, nemám v podstatě šanci dostat se do krize, kdy by mi chyběly nejzákladnější nástroje přežití, byl to osvobozující pocit.

    Ona „existenciální nejistota“ nízko placených, nebo nezaměstnaných, neplyne ze skutečného ohrožení vlastních potřeb, ale ze strachu o, v podstatě, luxus tří teplých jídel, televize, mobilu a zatepleného bydlení v podmínkách severnějších zemí. Protože máme srovnání s okolím, připadá nám, že pokud přijdeme o některou z těchto vymožeností, jsme na dně společnosti. Nicméně ještě do nedávné doby to byl sen pro 80% populace.

    Ind nebo afričan přežije s dvaceti dolary na týden. Proč by nemohl český povaleč? Když žaludky máme všichni stejný (oblíbený argument levicově smýšlejících , proč konfiskovat „nadměrný“ majetek bohatým. Žádné ohrožení základních potřeb nehrozí – koupit statek na vesnici za 400.000, hypotéka na 30 let, splátka 2.000 měsíčně, k tomu můžu na pozemku pěstovat zeleninu a ovoce, zvířata na maso, mléko a vejce, směňovat s ostatními, vyřezávat, vyšívat, plést košíky, topit dřevem, takže životní náklady se vejdou do 6.000 měsíčně na čtyřčlennou rodinu. Takový základní příjem budu rád platit (místo svých současných daní) sedmi až deseti (když počítám DPH) rodinám.

    Ale jsem proti příjmu, který umožňuje válet se u televize ve značkových hadrách a žrát křupky a zapíjet kolou. To je konec civilizace.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Switzerland: An Initiative to Establish Basic Income for All · Global Voices
    http://globalvoicesonline.org/2012/05/07/switzerland-an-initiative-to-establish-basic-income-for-all/

    Zde je k tomu švajcu info v angličtině.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: Nebo opačný efekt, můžeš vzít práci za kterou se neplatí skoro nic, protože ti odpadla potřeba si tou prací vydělat na jídlo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Jelikož to má být placeno například i z DPH, nemůžeš být jen přijímající. Každým svým nákupem zároveň platíš. Výška pro švýcarsko je v návrhu stanovena kolem 50 000 Kč.
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: Motivace zvenčí není jediná. Existuje i motivace vnitřní. Myslíš, že Einstein by nepřišel na své mc2 kdyby měl dost peněz?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMBIENTIUM: zajimave.. a v tvoji rodine by 10k poresilo ten cil "nemusime chodit do zamestnani, ktera nas nezajimaji?" U nas teda ne. Plus vidim provozni potize s definovanim toho pojmu rodina td.

    Po pravde, mne prave prislo ze Kuato to dost podcenil. Protoze pokud by se to krylo z 100 % DPH, tak zhruba vzato ceny by musely stoupnout o 80 % vuci dnesnim, to uz nemas 10k ale 18k. Plus jak psal tedka, cena prace na trhu by stoupla - lidi by nemuseli pracovat z nutnosti, ale jen ze zajmu o slusne penize = jejich prace by byla draha = vysledny produkt by byl drazsi... takze kdyz to zaokrouhlim misto na 10k na 20k ze to by cloveku pokrylo zakladni potreby typu bydleni, jidlo, fungovani.

    Coz proste je hafo penez. Na druhou stranu by to vyresilo problemy s duchodovou reformou (basic income by se samozrejme vyplacel do smrti, jinak je to nespravedlive zejo). V cele Evrope si ministri financi rvou vlasy jak zajistit vyplaceni duchodu kdyz neni a nebude dost deti... ale takhle by se proste reklo ze na duchod na clovek zakladni lidske pravo cely zivot... takze holt ty penize by se musely nekde sehnat, treba natisknout nebo muzem zotrocit nejake jine zeme. (Delam si prdel, ale fakt mi to pripada proste mimo realitu)

    muzem to rozebirat, ale obavam se fakt, ze makroekonomie je vesteni z kristalove koule.

    ja osobne si filosoficky ani nejsem jista, ze by to lidi fakt motivovalo k tomu, travit svoje zivoty nejak prinosneji. ale to uz uplne je otazka do hospody
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Neodpusím si ještě jednu poznámku - podle mě by základní příjem ve výši 10 litrů dával smysl spíš na celou domácnost (adresa trvalýho pobytu), než na člověka. Takže by to pak nebylo 100 miliard za měsíc, jak psal tehdá Kuato, ale 25. Ročně je to pak 300 miliard a to už zní úplně jinak, než 1,2 bilionu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    proste tohle je jedna z veci, na kterou clovek muze mit nazor takovy nebo makovy, ale muselo by se to prakticky vyzkouset, aby se videly vysledky. na papire to muze vypadat ne/pekne, ale jednalo by se v kazdem pripade jenom o spekulaci. napadlo me jeste vcera, ze kdyz budou mit lide jisty nejaky prijem, ze by treba prestali pracovat za stejnou mzdu na malo kvalifikovanych mistech v tovarnach - jenze kdyz ty jim priplati, muze se stat, ze prestanou byt konkurence schopne ve srovnani s tovarnama ve statech, kde zadny minimalni prijem neni, takze pujdou do kopru, tim prestanou platit dane a za chvili opravdu nebude z ceho ty minimalni prijmy vyplacet. jenze mozna, ze by lide z tech mist neodesli. mozna by dal pracovali za stejne penize, jen by byli ve vetsim klidu, protoze by nebyli tak blizko existencniho dna. proste nevim, co by to udelalo. kdyby se svycari, rakusaci, nemcouri uvolili to vyzkouset, bylo by to fajn. akorat nevim, jestli by nekdo riskl, ze si odrovna narodni hospodarstvi, kdyz se to nepovede.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULMUADDIB: svým postem jsi krásně vystihnul českou mentalitu, pěkně jí máme v sobě zakořeněněnou... ve Švýcarsku je to ale trochu něco jiného, mají rozdílné "dějiny" a tím pádem i stav společnosti - jsou mnohem komunitnější (a exkluzivnější), znají třeba čest a morální hodnoty (byť v jistém směru pokrytecké), což u nás moc nefrčí...
    AMBIENTIUM: Abraham Maslow, známe? Motivační pyramida, human needs etc.? Máš v zásadě pravdu v tom co píšeš, ale není to takhle jednoduše lineární...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nó pokud bude zas debata o basic income (naposledy letos v kvetnu), tak prosim nejdriv mrknete zda jsou nejake nove argumenty od te doby.. skoncilo se myslim zde

    [ KUATO @ TRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země ]

    nevim jak to chteji resit svycari, v tom nemecku to chteji resit tim, ze se zvedne DPH napr. na 100 % (myslim nekdo tvrdil). Coz nikdo nevi co presne s ekonomikou udela a dal uz je to pusta teorie (jestli by to ekonomice a rozvoji lidi fakt pomohlo nebo naopak).

    Myslim ze v situaci, kdy krachuje EU, a v rade statu lidi poradaji rioty, neni basic income na poradu dne. Nenasla jsem zadny puvodni zpravy, ze by se v tom svycarsku fakt neco delo ted cerstve - navrhovat referendum o necem, to tam maji ve zvyku zrejme kazdou chvili. Takze nemyslim ze by to bylo nejak aktualni


    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO:no oni se cikani postaraj, ze jo, treba rozeberou zeleznicni trat a daj ji do sberu. Skrtni vsem davky, a zacnou rozebirat i bili.
    A mozna ze uz ne jenom trate, ale treba i tvuj dum.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PAULMUADDIB: je treba to nastavit akorat.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    AMBIENTIUM: a jak se chces rozvijet, kdyz musis furt resit penize na jidlo, bydleni.
    Spoustu lidi dela praci prave kvuli tomu, prace je nebavi, nechaj se i ponizovat, aby je treba nevyhodili. Dalsi nemale mnozstvi lidi jsou bez zamestnani - ty jsou odkazany na podporu, a musi se plazit pred uredniky, aby ji dostali, aby je nahodou nevyradili z evidence. Tihle lidi pres pul milionu tedy uz dostava nejaky prijem, jen neni nepodmineny. A k tomu je treba pripocist naklady na tu ohromnou byrokracii kolem uradu prace a ruznych davek.
    Zkratka soucasny system - miliony zavisli na davkach se statusem bud nemakacenku nebo socialne vyclenenych a spolecensky menecenych, nebo otrocky system prace pro ostatni lidi, kteri akorat drzi hubu a krok, to neni vyvoj, to je stagnace, minimalne stav pred rozpadnutim.
    Je to smesne. Kdyz si vezmem pritom v jakym zijem svete. Ze proste placena prace pro vsechny uz nikdy nebude, a to predevsim diky rozvinutejsim technologiim (plus presouvani vyroby nekterych firem do afriky a asie).
    K cemu tedy mame vsechny ty stroje? Kolik myslis, ze je potreba lidi v zemedelstvi v CR k tomu, aby melo jidlo cela republika?
    Kdyz treba 10 lidi nahradi nejaky stroj, teoreticky ten majitel firmy nebo firma usetri 10 platu + za stroje se neplati danne. Nemeli byt mit ale prospech z technologie cela spolecnost? Proc na tom ma vydelat jen nekdo?
    Tohle je jeden ze zdroju pro spolecny prijem.
    Dale ti co hodne vydelavaj, vydelavaj na prirodnich zdrojich, ktere, ale patri vsem.
    Proc ma zlaty dul patrit jednomu cloveku? Proc ma patrit ropa jen nejake korporaci?

    Tudiz skutecny vyvoj ted bude spocivat prave ve zmene pristupu ke svetu, zdrojum, praci, ke statu.

    Kdo rika, ze stat neni vlastne akciovka, a obcani podilnici, ktery si zaslouzej se dividendy? A co brani, aby to tak nebylo?

    KUATO
    KUATO --- ---
    uz vidim jak v cr s 300k cikanskou komunitou a 10x vetsi bilou komunitou, ktera je v bolestivem prerodu ze stavu "stat se o nas postara" do stavu "musim se o sebe postarat sam" prijde nekdo s penezi jen tak. cela generacni prevychovna prace by sla do kopru. akorat za dalsi generaci by techto bylo nejmin o polovinu vic.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BOREC: Pokud peníze jsou způsobilé zajistit základní potřeby, jídlo, bydlení, ale i vzdělání a zábavu (knihy, filmy,...) pak je základní příjem skutečně nesmysl.

    Buď bude nastaven nízko, takže nic nevyřeší a jen přinese další náklady, nebo tak vysoko, že během pár měsíců přeběhnou všichni ze strany platících na stranu přijímajících.

    Pokud někdo dostane prostředky bez vynaložení snahy, musí být někomu jinému za jeho snahu prostředky odebrány.
    BOREC
    BOREC --- ---
    AMBIENTIUM: musi byt ale motivovani penezi ?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DAWYT: Lidi musí být nějak motivovaní k pohybu, životu, učení se, rozvoji, takový je základní zákon přírody. Základní příjem jde proti tomuto zákonu.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Navzdory Nietszchemu, proč to nezkusit? Nemyslím, že to nebudou hned pečený holuby do pusy :) Zrovna ve Švýcarsku, kde mají velké, velké zásoby (zaslouženě vydobyté poctivou prací?:) by to mohli zkusit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAWYT: The lives of the last men are comfortable. There is no longer a distinction between ruler and ruled, let alone political exploitation. Social conflict is minimized.

    Nietzsche said that the society of the last man would be too barren to support the growth of great individuals. The last man is possible only by mankind's having bred an apathetic creature who has no great passion or commitment, who is unable to dream, who merely earns his living and keeps warm. The last men claim to have discovered happiness, but blink every time they say so.

    Last man - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Last_man
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    zajímavý projekt

    Průlomový okamžik: ve Švýcarsku připravují referendum o základním nepodmíněném příjmu! | Blogy Vaše Věc
    http://www.vasevec.cz/blogy/prulomovy-okamzik-ve-svacarsku-pripravuji-referendum-o-zakladnim-nepodminenem-prijmu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam