PIZI: Když se podíváte do Bible, je tam pasáž, jak Ježíš uklidňuje své následovníky, že Bůh dává příbytek a stravu i ptactvu nebeskému, a lidi miluje mnohem víc, takže se nemají bát nedostatku.
V Euroatlantickém prostoru v podstatě nemůže nikdo umřít hlady, málokdo zimou (měl se odstěhovat do teplejších krajů, nicméně jsou to extrémní výjimky, které kombinují životní smůlu – ztráta zaměstnání a partnera – s vlastní rezignací neschopností fungovat – zajistit si trvalé bydliště na úřadu, začít fungovat na brigádách. V podstatě i celosvětově není hladomor problém produkce, ale distribuce (v Paříži a okolí se vyhodí víc jídla, než by nasytilo Sahel, v Lodnýně a okolí zase víc jídla, než by nasytilo hladovějící v Indii). Na to doporučuju Koukolíka a Vzpouru deprivantů, nebo mocenskou posedlost.
Když jsem si uvědomil, že ani v případě, že bych přišel o práci a rodinu, nemám v podstatě šanci dostat se do krize, kdy by mi chyběly nejzákladnější nástroje přežití, byl to osvobozující pocit.
Ona „existenciální nejistota“ nízko placených, nebo nezaměstnaných, neplyne ze skutečného ohrožení vlastních potřeb, ale ze strachu o, v podstatě, luxus tří teplých jídel, televize, mobilu a zatepleného bydlení v podmínkách severnějších zemí. Protože máme srovnání s okolím, připadá nám, že pokud přijdeme o některou z těchto vymožeností, jsme na dně společnosti. Nicméně ještě do nedávné doby to byl sen pro 80% populace.
Ind nebo afričan přežije s dvaceti dolary na týden. Proč by nemohl český povaleč? Když žaludky máme všichni stejný (oblíbený argument levicově smýšlejících , proč konfiskovat „nadměrný“ majetek bohatým. Žádné ohrožení základních potřeb nehrozí – koupit statek na vesnici za 400.000, hypotéka na 30 let, splátka 2.000 měsíčně, k tomu můžu na pozemku pěstovat zeleninu a ovoce, zvířata na maso, mléko a vejce, směňovat s ostatními, vyřezávat, vyšívat, plést košíky, topit dřevem, takže životní náklady se vejdou do 6.000 měsíčně na čtyřčlennou rodinu. Takový základní příjem budu rád platit (místo svých současných daní) sedmi až deseti (když počítám DPH) rodinám.
Ale jsem proti příjmu, který umožňuje válet se u televize ve značkových hadrách a žrát křupky a zapíjet kolou. To je konec civilizace.