• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: Proč by mělo platit, že čím větší rodina tím méně vlastně dostane?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Pak samozřejmě mohou chodit do takové práce, která jim ten "nadstandard" poskytne. Ono lze do nekonečna zvyšovat představu o tom, co všechno by v tom mělo být. Já myslím, že to jídlo a teplo je nějaké minimum se kterým by šlo začít. To vyřadí z práce nějakou skupinu, které tohle stačí. Když se časem zjistí, že máme na víc, může se to zvednou a opět ubydou další lidé, které dosud drželo to, že stále ještě neměli dost třeba pro děti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMBIENTIUM: Aha... ja jsem myslela ze to je uplny zaklad, o ktery s tim basic income jde - osvobodit lidi z otroctvi nuceneho zamestnani, aby se mohly projevit jejich skutecna nadani?!

    protoze to, co pises ty - teplo a jidlo, to uz je prece poresene. kdyz jses na dne, vzdycky dostanes socialni prispevek a prispevek na brikety. Nikdo u nas neumira hladem a nemrzne, leda kdyz chce. (Ted se zas ozve NYA atd ze jsem mimo; ale ber prosim v principu)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Místo toho nájmu jsem popsal sympatickou cestu přes vlastní nemovitost. Holt když nechci pracovat ve zmrdifirmě, asi nebudu bydlet v Praze na Vinohradech.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: ja se obavam, ze mit na vstupu na rodinu o nejaky peniz vic (ktery treba pokryje ten najem a cast jidla) neresi zasadniho plosne nic. jsem presvedcen, ze clovek tvurci tvori, protoze musi. jinak by se zblaznil. je v nem tolik energie, ze nemuze jinak. paradoxne mnozstvi tvorive energie je nadbytkem spis omezovano nez podporovano. mozna je to jen nejaka ma vsugerovana predstava, ale ja ziju v magickem svete, ktery mi dava co potrebuji. samozrejme, pokud si vymyslim, ze moje "tvoreni" bude focenim profi drahym fotakem skoro vymreleho kmene zijiciho nekde na v zapadlem koute amazonie, tak na to budu potrebovat statisice, ale tohle uz jsou imho debiloviny, ktere si vymyslime z rozezranosti a nejsou nikomu k nicemu. mi prijde, ze lide jsou prazdni. nemaji napln a idealy. proste strili lukem do krovi, ne k nebi. kdyz dostanou o dva sipy vic, stejne budou zase strilet do krovi ne k nebi. ti, co chteji strilet k nebi, proste strileji i vetvickama, nebo si ty sipy delaji podomacku. rika se, ze driv se chudi poznali podle toho, ze byli hubeni (nemeli co jist), dneska jsou chudi vetsinou tlusti a doma maji moderni elektroniku. souhlasim velmi s PAULMUADDIB:
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Cil "nemusime chodit do zamestnani, ktera nas nezajimaji" je ale naprosto chybny cil, ktery by tim nemel byt resen (jen jidlo a teplo, a trochu bezpeci). A nemluvil jsem o pojmu rodina, ale o "domacnosti". Cerpal by to jediny clovek na jednu adresu trvaleho pobytu, technicky bez problemu. Zbytek uz tu zaznel. Jinak nejsme v principu ve sporu. Ja jen asi vic pripoustim, ze by to ciste teoreticky mozne byt mohlo, pro Tebe je to asi nemozne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: tak bylo by mi lito ditete, ktery nema zadnou knizku, internet, hracku, kolo, plavenku, nikdy nikde nebylo (cestovani je drahe) ani se podivat ani na tabore, ... atd atd., neco jako zijou decka tech indu za 20 dolaru tydne
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Co tím myslíš? Něco drahého bez čeho se dítě nerozvíjí?
    PIZI
    PIZI --- ---
    Já spíš kolem 10k. v současnosti v ČR. Záleželo by i zda by se třeba objevilo bydlení mířené přímo na tuto skupinu. Něco jednoduchého, ale levného. Nájem a jídlo jsou dnes hlavní položky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: to je ale relevantni jen pro malou cast populace, protoze drtiva vetsina ma jeste jednu zakladni potrebu: poskytnout svym detem prostredi, ve kterem se muzou rozvijet a prospivat.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Což je těch 20 dolarů týdně :-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Já chápu základní příjem jako to, co ti má zajistit opravdu základní přežití. Zhruba jídlo a teplo. Tedy to, co odstraní nutnost pracovat kvůli samotnému přežití.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Jo, to je cesta. K tomu stačí to uvědomění si, že ten příjem 20 k plus nemám na zajištění základních věcí, ale na blbosti, zbytečnosti a luxus. To je pak osvobozující a člověk se může pustit do toho, co jej skutečně naplňuje (že u toho vydělává sto tisíc měsíčně je jen vedlejší efekt - pak si může dovolit ne luxus a značkové hadry, ale svobodu nakupovat kvalitní potraviny, přispívat na charitu a dobré projekty, budovat něco, co po něm zůstane (ale ty peníze k tomu nejsou nezbytné, je to jen jedna z cest).
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Když se podíváte do Bible, je tam pasáž, jak Ježíš uklidňuje své následovníky, že Bůh dává příbytek a stravu i ptactvu nebeskému, a lidi miluje mnohem víc, takže se nemají bát nedostatku.

    V Euroatlantickém prostoru v podstatě nemůže nikdo umřít hlady, málokdo zimou (měl se odstěhovat do teplejších krajů, nicméně jsou to extrémní výjimky, které kombinují životní smůlu – ztráta zaměstnání a partnera – s vlastní rezignací neschopností fungovat – zajistit si trvalé bydliště na úřadu, začít fungovat na brigádách. V podstatě i celosvětově není hladomor problém produkce, ale distribuce (v Paříži a okolí se vyhodí víc jídla, než by nasytilo Sahel, v Lodnýně a okolí zase víc jídla, než by nasytilo hladovějící v Indii). Na to doporučuju Koukolíka a Vzpouru deprivantů, nebo mocenskou posedlost.

    Když jsem si uvědomil, že ani v případě, že bych přišel o práci a rodinu, nemám v podstatě šanci dostat se do krize, kdy by mi chyběly nejzákladnější nástroje přežití, byl to osvobozující pocit.

    Ona „existenciální nejistota“ nízko placených, nebo nezaměstnaných, neplyne ze skutečného ohrožení vlastních potřeb, ale ze strachu o, v podstatě, luxus tří teplých jídel, televize, mobilu a zatepleného bydlení v podmínkách severnějších zemí. Protože máme srovnání s okolím, připadá nám, že pokud přijdeme o některou z těchto vymožeností, jsme na dně společnosti. Nicméně ještě do nedávné doby to byl sen pro 80% populace.

    Ind nebo afričan přežije s dvaceti dolary na týden. Proč by nemohl český povaleč? Když žaludky máme všichni stejný (oblíbený argument levicově smýšlejících , proč konfiskovat „nadměrný“ majetek bohatým. Žádné ohrožení základních potřeb nehrozí – koupit statek na vesnici za 400.000, hypotéka na 30 let, splátka 2.000 měsíčně, k tomu můžu na pozemku pěstovat zeleninu a ovoce, zvířata na maso, mléko a vejce, směňovat s ostatními, vyřezávat, vyšívat, plést košíky, topit dřevem, takže životní náklady se vejdou do 6.000 měsíčně na čtyřčlennou rodinu. Takový základní příjem budu rád platit (místo svých současných daní) sedmi až deseti (když počítám DPH) rodinám.

    Ale jsem proti příjmu, který umožňuje válet se u televize ve značkových hadrách a žrát křupky a zapíjet kolou. To je konec civilizace.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Switzerland: An Initiative to Establish Basic Income for All · Global Voices
    http://globalvoicesonline.org/2012/05/07/switzerland-an-initiative-to-establish-basic-income-for-all/

    Zde je k tomu švajcu info v angličtině.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: Nebo opačný efekt, můžeš vzít práci za kterou se neplatí skoro nic, protože ti odpadla potřeba si tou prací vydělat na jídlo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Jelikož to má být placeno například i z DPH, nemůžeš být jen přijímající. Každým svým nákupem zároveň platíš. Výška pro švýcarsko je v návrhu stanovena kolem 50 000 Kč.
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: Motivace zvenčí není jediná. Existuje i motivace vnitřní. Myslíš, že Einstein by nepřišel na své mc2 kdyby měl dost peněz?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMBIENTIUM: zajimave.. a v tvoji rodine by 10k poresilo ten cil "nemusime chodit do zamestnani, ktera nas nezajimaji?" U nas teda ne. Plus vidim provozni potize s definovanim toho pojmu rodina td.

    Po pravde, mne prave prislo ze Kuato to dost podcenil. Protoze pokud by se to krylo z 100 % DPH, tak zhruba vzato ceny by musely stoupnout o 80 % vuci dnesnim, to uz nemas 10k ale 18k. Plus jak psal tedka, cena prace na trhu by stoupla - lidi by nemuseli pracovat z nutnosti, ale jen ze zajmu o slusne penize = jejich prace by byla draha = vysledny produkt by byl drazsi... takze kdyz to zaokrouhlim misto na 10k na 20k ze to by cloveku pokrylo zakladni potreby typu bydleni, jidlo, fungovani.

    Coz proste je hafo penez. Na druhou stranu by to vyresilo problemy s duchodovou reformou (basic income by se samozrejme vyplacel do smrti, jinak je to nespravedlive zejo). V cele Evrope si ministri financi rvou vlasy jak zajistit vyplaceni duchodu kdyz neni a nebude dost deti... ale takhle by se proste reklo ze na duchod na clovek zakladni lidske pravo cely zivot... takze holt ty penize by se musely nekde sehnat, treba natisknout nebo muzem zotrocit nejake jine zeme. (Delam si prdel, ale fakt mi to pripada proste mimo realitu)

    muzem to rozebirat, ale obavam se fakt, ze makroekonomie je vesteni z kristalove koule.

    ja osobne si filosoficky ani nejsem jista, ze by to lidi fakt motivovalo k tomu, travit svoje zivoty nejak prinosneji. ale to uz uplne je otazka do hospody
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Neodpusím si ještě jednu poznámku - podle mě by základní příjem ve výši 10 litrů dával smysl spíš na celou domácnost (adresa trvalýho pobytu), než na člověka. Takže by to pak nebylo 100 miliard za měsíc, jak psal tehdá Kuato, ale 25. Ročně je to pak 300 miliard a to už zní úplně jinak, než 1,2 bilionu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam