• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PIZI: Je možné, že dočasně bude pokles reálného HDP tlumený rostoucím zadlužováním (ve skutečnosti se tak postupně již děje od začátku prvních ropných šoků v 70. letech minulého století a v extrémní míře dnes), případně efektivnějším využíváním ropy (tj. výše HDP/ropa) - což se prakticky děje od počátku těžby ropy. V určitém okamžiku však již není možné další zadlužování (aka "peak debt"), a není možné další zvyšování efektivity spalování ropy (aka termodynamické zákony). Velmi, velmi optimisticky by mohla budoucnost vypadat například takto:



    Model podle Bardiho a Yaxleyho je samozřejmě pouze přiblížením reality, přesto je užitečné si uvědomit skutečnost, že HDP bude v následujících desetiletích nevyhnutelně, významně a dlouhodobě klesat. Přitom okamžik této události není až tak zásadní, ačkoliv je důležitý (podle mě globální HDP dosáhne maxima již v tomto desetiletí). Klíčové však je, jak se s touto skutečností vypořádáme JIŽ NYNÍ, abychom zmírnili negativní dopady ekonomického poklesu - bez válek a bojů o zmenšující se kořist pro rostoucí množství predátorů .

    Tento dlouhodobý ekonomický pokles v některých zemích již začal ...
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: HDP může růst aniž by rostla spotřeba energie. Může se změnit efektivita s jakou každou jednotku energie přeměníš na jednotku HDP. ZE stejné energie udělat víc obchodů.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    AMBIENTIUM: Ten ropný zlom bude případně způsoben faktem, že neexistuje soukromá možnost zajistit, aby producent a spotřebitel ropy nesl veškeré náklady. Jeto uložená energie z minulosti, kterou dnes sanujeme dluhy budoucnosti.

    Cena litru benzinu je plus minus odpovídající, takže se podle toho chováme (v rozhodnutích, kde bydlet a pracovat, jak moc cestovat a spotřebovávat... Nicméně místo aby těch 70% z ceny putovalo na kompenzace poškozeným (ti, co jim výpary znečišťují jejich pozemky), putují do státní pokladny, kde se rozkradou. Nebýt této deformace, problém by nebyl. Sice by ropa asi jednou došla, nicméně byli bychom tak bohatí, že bychom si mohli dovolit náhradní řešení (v konečném důsledku by se třeba na základě ceny litru benzinu chytří vědci, kteří by vynalezli alternativní pohon, odhodlali do své výzkumné laboratoře dojíždět, takže by ten objev byl umožněn).
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KOSMO: a sebereš ji taky a hodíš ji do odpadu?

    AMBIENTIUM: co máte pořád s tím růstem HDP
    hrubý domácí produk... tedy co ta země vyprodukuje nic neříká o tom jak se vté zemi lidé mají
    a taky když klesá HDP tak to znamená že lidé nemusí tolik pracovat neb mají technologie a můžou si dovolit být třeba 3 roky na mateřské a válet si šunky na chatě...


    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    KOSMO: :-) v poho. Nemam zamer delat tu peak oil kampan. Pozor na nepodlozene nazory, clovek si pak mysli, ze vi, i kdyz si jen mysli.

    Bez růstu spotřeby energie, nemůže růst ani HDP. S poklesem spotřeby energie, musí (dříve či později) klesat i HDP.

    Nová studie MMF o ekonomických dopadech ropného zlomu | EnergyBulletin
    http://energybulletin.cz/?q=clanek/nova-studie-mmf-o-ekonomickych-dopadech-ropneho-zlomu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: doporucuju tuhle ;)
    Muž, který sázel stromy - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=W2oOaA2aqZQ
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nenchte se rusit, chtela jsem se zeptat, zda nekdo nema napad na vanocni pohadku? film. loni jsme koukali na http://www.csfd.cz/film/95404-pohadka-o-putovani/ coz jsem si pamatovala ze zakladky jako fakt hardcore pohadku, ale letos nevim. My jak uz asi 10 let nemame telku... nove i stare tipy se vitaji :) pripadne dik
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOSMO: hranata, nikoli kulata planeta - nebo jak to ten pan prezident rikal... ?;))

    btw. neznas praktikujici, ktery si pri svy jogovy praxi sami fyzicky ublizili, protoze meli zrejme pocit, ze je odkud brat a kam natahovat?


    a neni ten tvuj pristup (mozna to pises s nadsazkou...) "známka civilizace v tomto odlehlém koutě naší krajiny" spis rezani si vetve pod zadnici nebo treba srani do vlastniho hnizda, abych tak rekla? fakt ma smysl to relativizovat s tim, ze v Cine a Indii je to mnohem horsi, a jak to ta Zeme pritom v klidku ustala? mne to prijde kratkozraky a az legracne nefunkcni [nebo si delas legraci, zejo?.))], spis to podle me svedci o tom, ze sis zvykl na dost hrozny podminky a klesla latka, podobne jak pise na zacatku TADEAS .
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    AMBIENTIUM: Nerad bych tady rozjel nějakou hloupou diskusy... Nicméně IMHO ropný zlom je blbost. Kdo by asi ty data dal dohromady? Vždyť to nikdo nikdy neprozradí - kolik ještě má asi v zásobách... neb jak Churchill říkal: "Věřím jen statistice, kterou jsem si sám zvalšoval".

    A jógově - ono se furt mluví o tom, že už dojdou zdroje, že nebude z čeho a já nevim co ještě. Je to jako s tělem - pořád je odkud brát i když si myslíš, že už ne, že to nedáš, že zkapeš a je po tobě - dáš to. A nejen to dá se to žít i docela jinak, naplno.

    Tohle je asi výsledek mé dvouleté zastávky v Indii. Už nidky neřeknu křivého slova na naše životní prostředí. A asi miliónkrát jsem musel zvětšit představu o tom co je tahle planeta schopná ustát... IMHO všechno... až jí to bavit nebude, zatřese se a tím zemřou i všichni co po ní běhají... život ale půjde dál...

    Dřív jsem třeba potkal PET lahev na břehu řeky a říkal jsem si - sakra, zase nějaký neschopný, líný hňup co po sobě neumí vyhodit flašku do plastu (a ten hněv uvnitř mě, nenávist doslova)... a dneska? Áááá, známka civilizace v tomto odlehlém koutě naší krajiny :-)))
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: V poho, vždyť každý může mluvit co chce... víš co, já na to koukám z hlediska obyčejného člověka, který je někde zamstnán, aby uživil rodinu. A takový mladý (cca 25) týpek co umí jakž takž anglicky a pracuje pro firmu jako ta naše bere 3-4 tis RMB - tedy nějakých 13 tisc CZK, při nesrovnatelně nižších nákladech... a podmínkách, jak jsem nastínil, velmi podobných, někdy i lepších. A z těma lidma dělám furt, celý rok, byť přes mail a web... a zatím mě vždy převapovali s jakou úctou mluví o svých rodičích (taky můžou jen mluvit)...

    Sociálno tam asi není žádné - průměrný plat je něco přes 1 tis RMB, důchodce na venkově dostává od státu prý cca 200 CZK na měsíc (a to není ani na tu rýži). Co si v Číně nezaplatíš, to nedostaneš - takový můj pohled.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    KAREN: Podle mě jo. Vytrávají to z kontextu a vybarvují v těch nejčernějších barvách... byl jsem ve firmách co obrábí ze železa, vyrábí z mědi vodiče, vyrábí izolace, lakovnách, slévárnách, třeba i výrobně pilníků :-) a viděl tam pro mě neskutečné věci. Asi bych měl dodat, že to všechno už jsem viděl tady v Čechách, potažmo v EU, mnohokrát, takže nic nového pro mě. A to je právě to, že vy možná nevíte, jaké slévárny máte hned za Prahou a co se děje tady... ale jedny z největších masakrů, doslova jako peklo na zemi, kde lidi pracují každý den, jsem potkal tady, u nás doma, v Čechách. Postupně se to lepší, ale v Barace by to vypadalo úplně stejně palčivě.

    V Číně jsem zažil třeba jednu lakovnu, kde asi lidi "otročili". Pracovali tam ženské, které bydleli ve slumu hned za fabrikou. Jenže to bylo v docela odlehlém místě na periferii průmyslové zóny. IMHO špatnosti se tam dějí, o tom žádná, ale spíš skrytě, daleko od očí kohokoliv, protože by jinak organizátoři šli obratem za katr... a p.s. zamozřejmě, že jsem v té firmě byl naposledy a nikdy tam nenalakujeme ani kousek...

    Pro kontrast perlička druhá. Jedna z českých firem co brousí ozubená kola si s velkou pompou pořídila jednu super pěknou, moderní brusku od Němců. No, a já v Číně vlezl do jedné haly, kde jich stálo v řadě snad padesát... a všechny jeli nepřetržitý provoz - přes tři tisíce převodovek pro větrné elektrárny za rok. Fabrika od chalpců z Hong-kongské burzy za miliardu dolarů, kde má dělník matraci vedle mašiny a po obědě si tam může dát šlofíka... a to nekácám, spousta Číňanů po obědě chvíli spí... i dělňasové... no, můžem si to zkusit tady :-))) mě by to třeba náramě vyhovovalo, mít v kanclu ležení a občas se natáhnout nebo posedět....
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOSMO: Bratranec sinolog žije v Šanghaji už snad osm let, mluví úplně jinak, než Ty, zajímavé. Asijské zázračné ekonomiky především nemají žádný sociální a zdravotní systém, pokud vím, prý ani Čína. Korea se chlubí HDP 20tis. USD na osobu, ale tím, že se jim v důsledku industrializace a globalizace a kdovíčehovšeho totálně rozpadají tradiční rodinné struktury, díky nimž nebylo nic takového potřeba, budou muset to číslo upravit směrem dolů a něco zdravotně-sociálních struktur vymyslet. Jsou z toho dost v rozpacích.:-)
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    TADEAS: Mám za sebou zatím tři cesty, po třech, čtyřech týdnech. Fabriku děláme v Suzhou, což je kousek od Shanghaje, takové pěti miliónové městečko :-) Takže logicky především okolí Shanghaje a Suzhou - řekněme kam se dostaneš autem do tří hodin cesty. No a pak érem dolů, na jih do Shenzenu (super bohaté IT centrum) a na nahoru, na sever do Jantaye a Lazhou a okolí (a tam je to už takové chudší, blízko Severní Koreii). Docela pěkný kousek bohatého východního pobřeží.

    Smog jsem zažil nejhorší v Delhi během zimy, kdy lidi pálí všechno co jim přijde pod ruku. Od té doby mi přijde vzduch čistý všude, třeba v Shanghaji je prý strašně špatný, ale mě to tak hrozné nepřijde, fouká tam od moře... Zajímavé třeba je, že v Suzhou, aby omezili hluk a emise, smí do města jen elektrobiky.

    A to jejich uspořádání je mi záhadou. Vůbec netuším co si pod tím komunismem představují neb mi to přišlo nanejvíc kapitalistické, jen centrálně řízené. Asi jen vláda jedné strany a tečka. Já si to překládám jako přechod z císařství do něčeho modernějšího, ale stejně pevného a jasného vedení. Jestli se to tam brzy překlopí (nedávám jim moc času) jen se změní barva z rudé na jinou... a další pevná ruka bude vládnout. Což je i v mých očích skvělé... neb aby to někam táhlo musí vládnout jeden (dva, možná i tři), ale ne mnoho.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    YMLADRIS: Nikdo neumira u nas hladem ani zimou.

    Občas tu umrznou bezdomovci. A i když to může být i v jiných věcech, tak je to pořád smrt "zimou".
    KAREN
    KAREN --- ---
    GAISAKA: haters gonna hate!
    ... nebo to nějak rozvineš?;)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AMBIENTIUM: S myšlenkama souhlasím, (avšak tvoje) forma sdělení je přímo odpudivá.
    Než přežít na okraji civilizace s lidma kteří se vyjadřujou a myslí podobně, to snad fakt radši zůstat v potápějících se městech:/
    KUATO
    KUATO --- ---
    AMBIENTIUM: ten navrat zpatky bezbolestnou cestou nelze - v okamziku, kdy zacnes prechazet za hospodareni "postaru" zdechnes, protoze prestanes byt konkurenceschopny. tenhle vozik musi spadnout do propasti s nama vsema najednou.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Já bych si jen dovolil brzdit nadšení z čínskýho jasnýho ekonomickýho vítězství. Hospodářská situace se má tak, že spíš všichni prohráváme, protože ropný zlom a jeho důsledky jsou naprosto neoddiskutovatelné. Celá tato civilizace je energeticky tažená zejména ropou a ropnými produkty a z tohoto pohledu je průmyslový a konzumní rozvoj naprosto slepá cesta. Hospodářská hegemonie Číny z tohoto důvodu nikdy nedosáhne takových rozměrů, jako byla historická dominance USA v době, kdy byly na vrcholu. Teď postupně padáme na držky a skutečným vítězem bude ten, kdo bude mít nejmenší závislost na průmyslové technologii, nebo ten, kdo vybuduje životaschopnou ekotechnologii. Není jiná možnost. Čína je z tohoto pohledu na v podstatě nejhorší možné cestě, bohužel, i když si přechodně užijou jistýho luxusu. Důsledky ropného zlomu se začínají projevovat už nyní a pořádně se rozvinou hádám do 30 let. Zásadní inovace tu nejsou, a řešení není jen v nahrazení energie ropy (kromě peak oil je tu řada dalších peaků - uran, fosfor, pitná voda...). Řešení je v opuštění konzumerismu a návratu k zemědělství ve formě před rokem 1915. S tím souvisí opuštění HDP jako měřítka blahobytu a stanovení nového způsobu jeho vnímání. Dobré je, že se to všechno objevuje samo přirozeně. Není třeba něco násilím měnit, nutit a plánovat na státní úrovni. Na okraji společnosti se to už nyní formuje a klíčí nová civilizace.(Civilizace, která nepotřebuje značkový hadry a chlastat kolu a zajídat to křupkama u bedny zajištěná základním příjmem.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOSMO: a tos byl i v textilkach, vyrobnach obuvi nebo treba v masozpracovatelskejch zavodech? o jakym sektoru mluvis? ze to jako v tech Barakach, Samsarach a tak podobne vytrhavaj z kontextu?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KOSMO: kdyz jsme byli asi pred 5 lety v cine, stravili jsme tam par dnu v xianu s lidma z cech co tam studovali cinstinu. rikali, ze je celkem beznej jev, ze sinologove nebo studenti cinstiny privykaj tomu, ze je v cine nesvobodnej rezim a postupne se stavaj obhajcema toho usporadani :)
    taky by me zajimalo kdes byl, my projizdeli hlavne zapad (z kyrgyzstanu) a sever, takze ryzi a bohatejm oblastem jsme se uplne vyhnuli. a pripady takovyho smogu jako tam jsem teda v evrope jeste nikde nepotkal, mlha ve ktery se ztracis po trech metrech :)
    to jen tak komentar na okraj
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Jak se vybíralo kam se v té Číně podíváš? Nemůže způsob toho výběru ovlivnit do jak drastických "výroben" se dostaneš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam