• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ma to byt zajimave prave tim, ze guinea nebyla vubec ovlivnena vlivem zvenci. Vsude jinde prisla nase civilizace driv, nez se resila nejaka antropologie, hned se zasahlo, zatrhly se valky atd., takze z toho se neda zpetne nic moc posuzovat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: zajimalo by me, jak siroka je ta studie. jen guinea? nakolik byly ty kmeny ovlivneny predtim vlivama zvenci? kdo studoval ty stovky nebo spis tisice kmenu, ktere bili vyhubili napric amerikou, v africe, v australii..
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Třeba vám pomůže tenhle pojem k pochopení jak to básník myslel:
    Kulturní krajina je typ krajiny, která vznikla kombinací činnosti přírody a člověka.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturní_krajina


    YMLADRIS: "prirozena pozitivni destrukce prirody" a kde zacina "technicka destrukce negativni."
    -- přirozená pozitivní je ta která je schopna udržet krajinu kulturní tedy kde ještě je krajina tvořena dohromady člověkem a přírodou
    -- technická destrukce negativní už je krajina která je tvořena člověkem bez přírody
    (tedy pro pochopení kde člověk úplně a zcela vytváří krajinu bez ohledu na její přirozený vývoj a kde on sám umísťuje přírodu na místo a v podobě jím navrženém)

    Kuato to píše moc hezky: KUATO:

    a spojitost je kultura, dnes je s oblibou všude tvorba uměle tvarovaných keřů a stromů a rostlin vysázených do štěrku či kůrou podsypané výsadby, anglické trávníky všude kam se člověk koukne, které se nenechají vykvést, okrasné dřeviny na místech kde mají být ovocné stromy pro obživu člověka atd... prostě je to naše kultura je v časopisech reklamách je v našich hlavách --- je to to co příroda vytvořila skrze člověka a člověk to nevytvořil pro kulturní krajinu, ale jen pro sebe pro svoji kulturu a tak nějak tu krajinu vynechal

    ještě je podstatný dovětek, kde začíná ta krajina
    krajina začíná všude, příroda si poradí, jen je třeba jí dát prostor jen je třeba dát prostor nově vzniklému meandru na potoce, jen je třeba dát prostor stromu vyrostlému z asfaltu namísto opravy koryta podle propočtů na průtok 500leté vody a na místo pokácení a za asfaltování chodníku... není moc napravovat naše chyb je jen třeba se začít přizpůsobovat svoji kulturu krajině

    PS: proto jsem šílený odpůrce zbytečných zásahů proti vejmutovce v Národním parku České Švýcarsko
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ad gnomove, undiny a posvatne propojeni veskerenstva... jo no bylo by fajn kdyz bych mohla verit, ze toto je puvodni stav lidskeho vedomi, ktery zastrela kultura, staci udelat nejak rewind resp. kulturu nejak vratit do 'prirozeneho' stavu a tim se to vyresi..
    Jenze pak si zas prectes antropologicke studie o tom, jak prirodni narody pri blizsim zkoumani z nejakeho duvodu omezuji posvatno jen na svuj kmen, a behem 1930-1960 zvladnou dle svedectvi starych 4x provest totalni vzajemne masakry (v pomeru k poctu obyvatel podstatne horsi nez hrozne 20. stoleti se svetovymi valkami atd) (Nova Guinea, Karl Heider). (Kam prisli bili kolonizatori, kmenove valky hned zakazali, tak tyhlety pralesy a tak jsou nase jediny data, jak to asi fungovalo cca 46 000 let.) Tak si zas rikas, ze ona ta kultura, ktera odstranila velkou cast strachu ze smrti, a umoznila lidem se zamerit na jiny veci, zas neni tak spatnej vynalez. Mimochodem jeden z duvodu tech permanentnich vyvrazdovacich valek je pry v tom, ze v kmenove ploche strukture nejsou zadni nacelnici, zadna hierarchie, tudiz ani nikdo, kdo by mohl "za cely kmen" uzavirat mirove smlouvy a udrzovat je, .. pac nejsou tyhlety kulturni vydobytky, majetky, distribuce moci atd.
    ... proste obcas nekdo nekoho zabije nekde na navsteve a pak uz to jede samospadem.

    A to i presto, ze prirodni narody vesmes maji velmi rady svoje decka, vychovavaji je v lasce, bez neuroz a tak. Jsem dlouho verila, ze to je jediny, co je potreba (pro rozvoj lidstvi), ale zrejme to neni tak jednoduchy.

    Cili jsem presvedcena, ze pro rozsireni 'posvatna' je potreba vynalezt neco zcela noveho. Nestaci blejmovat 300 let technicke civilizace.

    Ale to uz je asi taky ohrany tema, co tu cas od casu probirame znovu a znovu..
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: ja myslim, ze technicky vek je mozny jen diky tomu, ze lide jsou slepi, hlusi a necitlivi ke vsem krome sebe. citlivy clovek vnima co svym konanim pusobi jinym formam zivota, vi, ze bez smrti neni zivota, tedy bere jen nezbytne minimum, aby prezil. nebude vybijet cele zivocisne druhy kvuli zisku (tedy aby nahromadil vic, nez stihne za cely zivot utratit), nebude premistovat hory a zaplnovat doly bez ohledu na zivocichy, kteri tam ziji. jeho svet je pro nej posvatny. bude mit vic lasky a mensi dum s mensim mnozstvim kramu. nemyslim si, ze by nutne musel byt netechnicky. ale technika bude v jeho zivote hrat ne az tak podstatnou roli. predstav si (pro ilustraci), ze bys zila ve svete, kde by bylo normalni telepaticky komunikovat se zviraty a ruznymi nelidskymi entitami, ktere tady na Zemi s nami ziji. gnomove by te mohli vzit do jeskyni a spolu byste pozorovali, jak rostou mineraly a kovy. vysvetlovali by ti, jak se navzajem promenujou, o podivnem ohni (elektrine), ktery nepali, ale presto se zazehava v prislusnych matecnych roztocich a spolu s "zivinami" vyzivuje rudy jako matcin prs dite. mohla bys pozorovat undiny, prostovlase, nahe, tak subtilni a prekrasne, jak tanci v tunkach a prohani se v jezerech. mohla bys pozorovat nekonecne stada zvere, prohanici se loukama... jako by se neco ve tve hlave rozdelilo a tys vnimala dva svety - prolinaly by se ti pred ocima.. svet pricin a svet forem. byla bys stastna jen z toho, ze jsi. zes byla stvorena pro to, aby ses podilela na tomto zazraku jako vedouci svedek. vlastne by te to z jisteho pohledu paralyzovalo, protoze bys spoustu casu travila kochanim se a ve svete forem bys konala jen a/kdyz by bylo treba neco udelat (jako nasbirat drivi, zajistit jidlo..), b/ citila bys potrebu/chut neco udelat (tanec, porovnat sve sily s medvedem, navstivit sve zname zijici mesic pochodu daleko..). byla bys ziva zpusobem, o kterem se malokomu z nas jen zda.

    technicka civilizace jako je ta nase je misto toho ziti v mrtvem svete. zvirata skoro vsechna vyhubena, motyli a hmyz zmizel, soukromi zmizelo, svobodna vule mozna v nekolika uzkych ulickach vymezenych zvyklostmi a paragrafy. svet predmetu, ktery ztratil pro nas svoji dustojnost a hodnotu. a pokud ji necemu prizname, tak jen na chvili - pro to, aby nas to potesilo. pak at to vezme cert. mame obrovskou spotrebu, obrovske pozadavky, ale nas hlad je neukojitelny. mrtvi lide chodi s tupym pohledem sem a tam, do usi jim hraje hudba, kterou nevnimaji, mnohdy hudba, ktera vyvadi z prirozeneho rytmu jejich tela. domu, do prace, do skoly. hromadeni mrtvych udaju. niterny hlad a nespokojenost vyvolany samotou nespravne interpretuji jako touhu po dalsich vecech a zazitcich, ale tim se samota neda naplnit. do sveta pricin by se malokdo koukal, nebyl by to hezky pohled. prislo by mu vice nez symbolicke, ze pokracujici chlad v lidskych srdcich vhodne doplnuji drobnosti typu nahrazeni "tepleho" tepla plamene "studenym" teplem vody privedene odnekud, "tepleho" masivniho kamenneho hrnce varicim nase jidlo "studenym" nerezem, "tepleho" svetla zarovek "studenym" svetlem zarivek.. bohove uz se ani netvari, ze by meli co do cineni s bytostmi se sebemensi hodnotou. proste nas jen tak kopanci premistuji z vyukoveho kurzu do vyukoveho kurzu. ale vzdyt ti vezni se maji jako prasata v zite, rika moje babicka, tri jidla denne, posilovnu a knihy. jak to rikal ten Orwell? ze k dokonalemu zotroceni je treba i zapomenout pojmy jako svoboda, nezavislost, vlastni mysleni. jak jako vlastni mysleni? jake muzu mit jine nez vlastni mysleni?

    ale jiste, jsme evolucni pokus. svet si hraje a zkousi ruzne kousky. kdyz se nepovedou, smete je. nebudeme prvni, ani posledni.
    F0N
    F0N --- ---
    PIZI: to ani ja, zatial iba vyuzivam kulturne vydobytky svojho druhu tu na tejto planete. A mozno trochu respektu k zivotu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    F0N: Zatím nerozumím co z toho pro nás plyne.
    F0N
    F0N --- ---
    DARJEEL: ja hovorim o realite, ktora je za oknom - staci vykuknut. Auta, domy, mosty, asfalt - to vsetko je NAS vymysel. Kariery, filozofovanie, rec, to vsetko je nas vymysel.

    Ale co z toho je treba hocakemu zvieratu v lese?

    Tak o takomto prekracovani hranic hovorim. Delfin imho nevie, ze my ho volame delfin a nevie ani to ze si my myslime ze ma nejaku kulturu. Je to zivot ako ty alebo ja.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    F0N: jj, v pohodě, v zásadě souhlasím, jen tím, že máš "svůj" koncept kultury, tak se pak můžeš dost odchylovat v interpretaci toho "jak to básník myslel"...
    F0N
    F0N --- ---
    DARJEEL: ja vnimam, ako kulturu ten koncept do ktoreho sa tu rodime a ktory nam je tu vstepovany od narodenia, ze takto to je. Neviem nic o kulturach zvierat, skor si myslim, ze zivot je v svojej podstate velmi jednoduchy.

    Ja verim, ze ako ludia dokazeme zit aj stymi nasimi technickymi vynalezmi aj zo vsetkym co sme si vymysleli v symbioze s ostatnym zivotom na planete a nemusime sa vracat do jaskyn.

    Akurat ma dost sere ta nasa samozvana arogancia, ze len preto, ze mame vacsi mozog, tak sme PANMI tejto velkej gule na ktorej nie sme sami.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    F0N: kultura není záležitostí jen lidí, akorát Ty to vidíš přes prizma předmětů, což je imho dost limitovaný pohled. takoví delfíni nebo lemčíci mají také svoji "kulturu", akorát jim nepřerostla přes hlavu.

    Jinak souhlas, ale to je prostě lidská nenažranost...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no prave, prijde mi osemetny se to nejak snazit odrezavat bez vetsiho rozlisovani - neprijde mi, ze jde s ohledem na "blahobyt" planety ztotoznovat megakoncert u2 a samansky ritualy "prirodnich" kmenu, ale to je snad kultura oboji, nebo... ?;) nevim, at se na to divam, jak se na to divam, nefunguje mi to.
    F0N
    F0N --- ---
    Kultura vznikla evoluciou, ale je to vymozenost iba pre nas ludi - neviem, aky presne zisk ma z nasej kultury ostatny zivot ktorym sme aj my. (uplne jednoducho - jelenovi je uplne u prdele, ci mame usb, novy typ pohonu, alebo novy source of energy, ale nie je mu jedno ked mu urezeme z lesa a zasereme mu vodu)

    Myslim, ze je treba sa pozriet aj za hranicu toho ludskeho vnimania zivota/kultury/spolocnosti. Nie som ziadny enviro-radikal, skor som za to aby sme sa ako clovek/ludia nestarali uplne do vsetkeho a proste NECHALI zit aj ostatny zivot na planete - nie sme o nic viac dolezity ako hocico ine co tu zije.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: a funkcionální hledisko takové teze je přinejmenším sporné (a nebo ho nevidím ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: hele to je taková obecná teze, jedna z "teorií", že kultura je cizorodá struktura (nebo mírněji řečeno realita sui generis), která se nějak nalepila na "přirozenou" přírodu... To že jsou hádky kolem téhle teorie z valné většiny nominální klam bohužel není hned zřejmé... prostě hádat se o tom, co je cizorodé a co přirozené je takové trochu klouzání na tenkém ledě už jen proto, protože nemáme o co se v takové debatě opřit jako axis mundi, vlastně nevíme jak to je :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jo, to s kulturou mi taky prislo zvlastni... mozna je to vic rozpracovany v uvedenejch zdrojich.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ja mam s timto typem manifestu vzdycky nejasno, kdo je cilovka. Z moji zkusenosti, drtiva vetsina lidi si mysli, ze funguji na te spravne strane barikady - kdo by nemel rad prirodu - "ja prirodu nenicim". Na ekologii se "prece" klade duraz uz desitky let, mame ministerstva, granty, kontroly, cisticky, emisni povolenky, predskolni vychovu, psytancove open airy vyhradne mimo CHKO, vsechno mozne. Tedy, ze je hrozne subjektivni, kde (viz bod 7) konci "prirozena pozitivni destrukce prirody" a kde zacina "technicka destrukce negativni."

    jinak filosoficky nerozumim tomu pojeti, ze kultura je cizorody prvek vuci hostitelskemu systemu Zeme. Tak kultura vznikla uplne stejnou evoluci jako vsechno ostatni, kde by se jinde vzala?

    No ale tak jako nic proti, pokud takovyto mem je nejak funkcni, tak proc ne...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: o cizorodosti kultury by šlo polemizovat, ale celkově je message toho textu fakt super... Šmajs, Šmarda a dokonce i Šmausová, to je aspoň Šmaulí trinity .-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KUATO: na naše poměry je to skvěle formulované
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam