• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    SCHWEPZ: wu wej vole!
    :D
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    _SKRITEK: s tim bych teda mela ten nejmensi problem. ten vetsi mam kdyz vyrabim zmetky, takze plus minus porad.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    _SKRITEK: ono je to faktická zhouba pro mentální zdraví, nedělat nic. Říkali mi to aji lidi ve věznicích. Málokdo to vydrží, to nic nedělání. Člověk: homo faber!
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    URZA: Navíc je dost těžký sám před sebou si obhájit to, že neděláš vůbec nic. To mnoho lidí nevydrží, protože nejsou si sami schopni vymyslet záživnější program, než je chodit do práce.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: No a Ty bys ten život doma s těma 10K proseděl? Nevím jak velká část by ho doma proseděla a upadla do té pasti o které mluvíš, ale není to tak, že ta skupina na kterou poukazuješ, tak ta teď stejně život prosedí? (8 hodin v nesmyslné práci a zbytek u televize) Neumím říct co je dlouhodobě pro nás výhodnější.. jestli aby to bylo takto, nebo aby když někdo chce žít takto basic, tak aby nic dělat nemusel. Ale z nějakých těch pokusů s basic income (už se to na několika místech zkoušelo) se ukázalo, že značná část lidí začala "podnikat" tzn. zkoušet víc vlastní projekty, protože se nemuseli bát o to že nebudou mít na jídlo a bydlení. Což je super, to se mi zdá jako dobrý outcome.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Ale zmizí vazba mezi tím, že jsem něco získal a tím, že jsem pro to něco udělal. Ta vazba už je pryč dnes, takže ZP by to jen posunul trochu jinam, takže v zásadě nemám námitek. Problém je, že ZP znamená napřed někomu vzít...
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Zmizí motivace pracovat abych nezemřel hlady. Ale nezmizí motivace pracovat abych měl větší auto než Novákovi. Tudíž nezmizí právě ta motivace která motivuje ty nejbohatší. Ti nepracují kvůli přežití.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: V systému základního příjmu budou moci ti, které nepohodlí baví nadále v nepohodlí žít. Budeš moci chodit do práce a vydělávat peníze na víc. atd...
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Asi se úplně nechápeme. Když vymyslím maličký šroubek, který zvýší výkon dieslových motorů o 300%, můžu si za utržené peníze koupit jacuzzi a válet se v ní do konce života se šampaňským. PŘED TÍM, než jsem si zajistil pohodlí, jsem musel snést určité nepohodlí, které se jmenuje VZDĚLÁNÍ a MYŠLENÍ. Kdybych na to před tím kálel a radši se válel u ordinace, nic nevymyslím. To nepohodlí může být pro někoho i vzrušující a naplňující (ať už je to blesková střelba hokejkou do brány, psaní knih o elfech, nebo vývoj nového motoru), ale vyžaduje to vykročit z "komfortu lenosti". A to musí zůstat zachováno.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: můžeš, můžeš celej život pařit počítačový hry a přežírat se, a já se přiznám, že bych ti za to byl svým způsobem vděčný - protože kdyby chtěl každý žít tak, jak bych to rád já, neměl bych ve vzniklé konkurenci možná vůbec šanci :)
    DNF
    DNF --- ---
    PIZI: sry uz mlcim, jen me pobavilo to utrpeni :)
    BRETA
    BRETA --- ---
    DARJEEL: nebylo by to za nic, ale za podřadnou práci :) teda pokud sem to správně pochopil...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jak vas ctu, zas jsem si vzpomnel na tenhle clanek
    Resilience (ecology) - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Resilience_%28ecology%29
    je to opakovani od vedle, ale tady to lidi spis pochopi a je to k tematu

    The flaw of the free market
    The challenge of applying the concept of ecological resilience to the context of sustainable development is that it sits at odds with conventional economic ideology and policy making. Resilience questions the free market model within which global markets operate. Inherent to the successful operation of a free market is specialisation which is required to achieve efficiency and increase productivity. This very act of specialisation weakens resilience by permitting systems to become accustomed to and dependent upon their prevailing conditions. In the event of unanticipated shocks; this dependency reduces the ability of the system to adapt to these changes. Correspondingly; Perman et al. note that; "Some economic activities appear to reduce resilience, so that the level of disturbance to which the ecosystem can be subjected to without parametric change taking place is reduced".


    kdybych to chtel zkondenzovat do zenove hlasky:
    "ten, kdo se boji trpet, je odsouzen k tomu, aby trpel o to vic."

    centralni narizovani se mi taky nelibi, ale treba gravitace a dalsi prirodni/fyzikalni sily pusobi na vsechny bez rozdilu a bylo by kratkozrake to ignorovat, nebo se podle toho nechovat, i kdyby to bylo pohodlnejsi. jak ale poznali uz nasi moudri predkove, bozi mlyny melou a treba ta paralela se skomirajicimi rodinnymi vztahy dava tusit, kde se ta karma projevi ;)
    nejdrsnejsi priklad je, ze pro lidstvo prestala fungovat evoluce genu...

    takze zakladni prijem apriori nezavrhuju protoze ve virtualnim prostredi zijeme uz ted, ale bylo by dobre si zkusit predstavit dusledky takoveho pristupu.

    naopak absurdnim extremem soucasneho pristupu je indie
    Nedotknutelní – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Nedotknuteln%C3%AD
    kde 80milionu lidi vybira primitivni hajzliky a spolecnost je (treba i pod zmainkou udrzeni zamestnanosti/tradic) nechce z te socialni pasti pustit.

    DNF: fižííí :D ted jsi me rozsekal :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: jako nápad je to určitě zajímavej, mám ale obavu, co to pak udělá s motivací... kdybych dostával 10k na ruku za nic, tak si taky pěkně můžu sednout doma a prosedět tam zbytek života... :-) se všemi pschickými následky této "pasti".

    V čem je to vlastně tak výhodné oproti sociálním dávkám a současnému systému?
    PIZI
    PIZI --- ---
    DNF: Připomenu kontext debaty. Navržený základní příjem, tedy odstranění nutnosti pracovat pro holé přežití. Námitky: Nemůžeme to zrušit, protože lidé si přestanou vážit toho co mají. Je nutné aby svou obživu dobývali v potu za cenu nějakého nepohodlí. Toto nepohodlí nesmíme zrušit, protože je užitečné pro udržení civilizace.

    Následovaly mé příklady toho, že spoustu nepohodlí už jsme zrušili a že vlastně obecně fungujeme tak, že nepohodlí postupně odstraňujeme, plus mé osobní tvrzení, že já jako jedinec nepohodlí nevyhledávám.

    Návrh na rušení teplé vody byl parodií na tu myšlenku, že nepohodlí musíme udržovat.
    DNF
    DNF --- ---
    PIZI: jasne, protoze ty ses kdysi, a jeste mozna, musel brodit bahnem a prislo ti to jako hruza, tak my vsichni se budeme koupat ve studeny vode, vid? Zrus si ji pro sebe, to je jednoduchy, az se priste vratis zabahnenej... :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    DNF: Jasně v tom případě zrušme teplou vodu. Není to utrpení, je to nepohodlí a utužuje to obyvatelstvo. Stejně jako ho utužuje nutnost chodit do práce kvůli přežití.
    BRETA
    BRETA --- ---
    důležitá je síla prožitku, to jestli je pozitivní nebo negativní je vedlejší :)
    ale většinou jsou silné prožitky spíše negativní, bych řek :)

    i brození po kolenech v blátě může bejt silnej zážitek, ale mě by teda vůbec nerozhodilo :D
    DNF
    DNF --- ---
    PIZI: to je otazka co je utrpeni a co je nepohodli ...

    Utrpeni, to je treba svateho Antonina, muklu na uranu, nebo tak neco. Po kolena v bahne to sice bude nepohodlne, a muzes "Ukrutne trpet ze se ti zamazou boty, a mozna i kalhoty, a nedejboze fiží! Och!" coz teda chapu ze je utrpeni STRASNY...
    PIZI
    PIZI --- ---
    Pokud někdo chce trpět proto, aby více ocenil získaný zážitek, prosím. Ale pokud je to nařízeno centrálně, pak se mi to nelíbí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam