• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Ja to neberu jako planovani, ja to vidim jako prirozenou zmenu, ktera vznikne po kolapsu soucasneho systemu, ktery je jako roztocena spirala bez pevnych zakladu a zhrouti se sama svoji vahou, coz bude hodne lidi bolet, a nebo zmenou dobrovolnou, ale pro tu je malo zajemcu .)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: nemusis. trzni system nema zadny problem v tom, kdyz v nem vzniknou netrzni bunky. pokud se narodis rodicum, kteri se rozhodnou pro alternativni styl zivota a budou v nejake skupince co bude co mozna nejvic sobestacna, tak nic urvavat nemusis. pravdepodobne ovsem vase zivotni uroven bude o dost nizsi nez co mame ted, to je ta cena za sobestacnost.
    a je to taky to, co bys chtel pripravit vsem akorat ze ve velkem meritku to bude horsi, nikoli lepsi nez v malem.

    ja si myslim ze idealni je, vytvorit nejake male skupinky pro lidi ktere to laka. jako se treba snazi JAZZZ. Kde muzete zit bez penez pokud vam to bude vyhovovat. (Btw nejvetsi nepritel toho nebudou penize (trh), nybrz prave naopak stat.)

    Ale planovat to jako globalni zmenu je recept na katastrofu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: nedovedu si predstavit zpusob jak naplnit svuj zaludek a nikoho a nic neoblozit (ani blizniho, ani nemou tvar, ani zivou rostlinu) a neobetovat tomu ani sekundu sveho casu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TILOPA: kdyz mas za zady rodinu, nebo sirsi komunitu tak nemusis :) a to je duvod, proc ti to budou rozmlouvat lidi, kteri maji zajem te zamotat do te hry, ktera te donuti jim slouzit :)
    _BENNY: vsak "snazit se" nemusi znamenat "oblozit blizniho sveho" :) naopak nemuset se snazit (jak memeticky tak geneticky) povede k upadku nasi civilizace.
    MUTHA: staci se pozorne koukat kolem sebe a vsecko ti bude jasne ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: a kdy tomu bylo jinak? kdy bylo mozne prezit v prirode bez toho aniz by ses musel ty nebo tvi rodice od zacatku tveho zivota snazit?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Me naopak penize vadi, protoze mi vadi, ze sotva se narodim, uz musim byt dravcem, co si musi rychle urvat pro sebe penize, aby vubec mohl prezit v tom systemu, a musi do toho nutit ostatni ...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MUTHA: to je prave obrovsky rozdil. vsimni si, ze ve vsech fungujicich velych firmach maji nejcasteji 7-11 clenne tymy. kdybys vsech 1000 lidi promichal do jedne velke polivky, uz to pro danou slozitost resenych problemu fungovat nebude, ale pro tisice drobnych by to funogvat mohlo. to je organizacni rozdil mezi vyvojovym centram a call centram. snad je jasne proc je to prave tak a ze granularita systemu ma vztah k jeho slozitosti :)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    KUATO: Az to prijde, tak to prijde, zase si nesmis predstavovat, ze se tu mluvi o nejake vysnene slunickovske utopii, ktera zalozi nesmrtelnou eru naporad. Cykly se budou stridat porad, to uz se psalo nekde ve vedach a podobne, vek zlaty, cerny, atd. A vzdy se muze objevit nejaky turek, co pomlati ti slunicka, co kaslali na zbrane a armadu. Ale urcite nebude vsechno v jeden moment a hned. Proste se to toci v ty spirale, chvilku je to bez turku, potom se to zase vyvazi mecema a mydlenim se.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ono je to takove - diky financnimu systemu dnes zijeme v dostatku a prebytku, takze zbyva uz jenom zrusit ten financni system a bude dobre.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MUTHA: jo, to je, ale ty priority prece nejsou jednotne, ty mas jine priority nez ja, jak porovnas jestli ja vic potrebuju tricko, nebo ty chleba?

    jeste jednou to zkusim, co ja ctu, tak vam ve skutecnosti nevadi penize, vadi vam ze nekdo podvadi, vadi vam ze se nekdo spatne chova k prirode, vadi vam ze nekdo ublizuje ostatnim (kvuli zisku), ale nic z toho neni dusledek pouzivani penez, to je lidska prirozenost, ktera by se projevovala i v netrznim systemu, i v resource based economy. (a dokonce, muze mit tato prirozenost horsi dusledky v netrznim systemu, co kdyz si nekdo bude naklikavat mnohem vic nez spotrebuje?)
    na tom se samozrejme da do urcity miry pracovat, a ma smysl se zamerovat treba na to aby lidi min podvadeli (myslim sirenim myslenek), ale tim ze zrusis penize vytvoris akorat totalitu nebo chaos. vazne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: nemluve o tom, ze velkovyroba (v technickem veku) je v mnoha pripadech mnohem efektivnejsi a levnejsi nez malovyroba.

    JAZZZ: matematicke modely jsou hezke, ale pak prijde nejaky Napoleon a petadvacet malych samostatnych spolkovych zemi neudela nic jineho, nez uzavre spojenectvi, aby si zachranili prdel. a voala - po (vyhrane) valce vytvori Nemecke cisarstvi, ze ktereho je (navzdory dvema prohranym valkam, ktere je rozsekalo na kusy) o 150 let pozdeji nejmocnejsi stat v Evrope. nejsou to magori?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MUTHA: na jednu stranu tu mame vize, na druhou stranu tu mame zivotni zkusenosti stovek generaci nasich predku, ktera rika - zrus hranice, statni celek, zahranici, armadu a vsechny tyhle neduchovni hlupoty a pak si nejaky turek nebo avar ci jiny srac, ktery se premnozil na svem uzemi, prijde na uzemi nase a mecem si vezme chleb nas, zeny a deti nase, muze nepotrebne podrizne. soucasny vyvoj je imho zcela prirozeny, kdy postupne lide zjistujou, ze kdyz se sousedem obchoduju, nemusim s nim valcit o zdroje, ke kterym bych se jinak nedostal. lec presto muze byt, ze za cas budou znovu "radlice prekuty na mece", jenom takovy Egypt se svoji vice nez 80mil populaci musi dnes kupovat 3/4 psenice pro sve obyvatelstvo v zahranici. podivej se do zapadni evropy, kolik tam maji cernych hub a kosilacu, kteri na nejake nase rovnosti a dobrovolnou praci hazou bobek - i to je dusledek otevirani hranic.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MUTHA: jasne, natukam si sto tricek, jiny mesto si natuka tisic, potrebujem jich 1100, mame kapacitu vyrobit jen 1000, co se stane? kdo nedostane nebo bude muset pockat?

    a nebo natukam 100 tricek a taky natukam 1000 bochniku chleba, ale mam kapacitu vyrobit bud ty chleby, nebo tricka, co potom?

    ja zeitgeisty videla a koncept resource based economy znam, a pokladam ho za velice nebezpecnou myslenku, prave proto ze je libivy a neekonom nevidi na prvni pohled (ok, vetsina ani po dukladnem vysvetleni) proc je to recept na katastrofu.

    pokud te to zajima vysvetleny od nekoho kdo tomu rozumi vice nez ja doporucuju tuhle prednasku http://vimeo.com/61390155 zabyva se tam i pripadem kdy vsichni lidi jsou cestni, moudri a chteji pracovat pro celek, a proc ani to nestaci.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    centralni rizeni je nesmysl, decentralizovane rizeni celku slozenych z kooperujicich autonomnich bunek je budoucnost. evoluce k tomu dospela za miliony let a jenom lidi porad vymysleji nejake centralne planovane nesmysly. tak to proste je, staci si precist neco o matematickem modelovani a multiagentnich systemech. deal with it :)

    Odborné časopisy - Multiagentní řízení, simulace a plánování výroby
    http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=32334
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MUTHA: neda, protoze ty informace o tom co lidi chteji a potrebuji nikdy nemuzes sehnat na jedno misto.

    podivejte, ja vas chapu ze to myslite dobre, mluvite o tom ze by clovek nemel tolik resit materialno, ze by mel byt stedry, myslet na ostatni, ze by mel byt citlivy k prirodnim zdroju. to je vsechno moc fajn, a je fajn o tom mluvit (bez ironie!)
    Ale nemuzete na tom postavit ekonomicky system, to je absolutne nemozny, a narazi to na uplne zakladni veci o tom, jak funguje organizace prace a vyroby (a i jak muze fungovat, na tom ani naprosta laskavost vsechn lidi nic nezmeni).
    Jediny zpusob jak poskytnou zdarma jidlo, obleceni, bydleni (predpokladam i zdravotnictvi, skoly, obranu atd.) je totalita. A ja si nemyslim ze vy chcete totalitu, myslim ze chcete presny opak.

    zustante u te duchovni stranky veci, tam to funguje, a shodou okolnosti to funguje dobre i v trznim systemu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: jasne ze si to dokazes spocitat pro sebe, ale tak predpokladam ze nejaka cast lidi se bude starat o jidlo pro vsechny, nejaka cast o obleceni pro vsechny, a nejaka pro bydleni pro vsechny, ne? tak jak si mezisebou predaji ty informace kolik a ceho chteji?

    navic predpokladam ze nechces aby byla nase republika stoprocentne sobestacna, takze cast lidi stejne bude muset pracovat pro lidi ze zahranici za penize aby mohli nakoupit treba nejaky materialy, ne?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    PIZI: Jak to ze ne ?

    FRONEMA: Tak lidi zase nejsou tak hloupi, aby si dokazali spocitat a zjistit, kolik toho potrebuji vypestovat a vyrobit.
    Koralkovani bych se nebal, urcite je dost lidi, co by je bavilo tvorit i tim, ze by vyrabeli potrebne obleceni, boty atd, tak jako se to dela dnes, i kdyz by hnaci motor nebylo financni ohodnoceni, ale vnitrni uspokojeni. Ono se to muze dneska jevit jako utopie, ale jak se psal, je to o lidech, budemeli to tak chtit, bude to, nebudemeli, tak pojedeme po starych koleji, az vykolejime.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    MUTHA: okolo 7 minuty je neco na tento zpusob, ale neni to presne asi to co si chtel :) http://www.youtube.com/watch?v=JDhSmTw-Vqo
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: btw nadvyrobou (a podvyrobou na druhe strane) naopak vice trpi netrzni systemy nez trzni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam