• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: to je mi ale náhodička... rozdíl v tom je, ale příčinu bych hledal jinde ,)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: aha, sorry jestli jsem ti vlozila do ust neco cos nerekl, ale prijde mi ze ani ty nechces nikoho okradat, ne? tj aby ti nekdo "daval" i kdyz davat nechce.

    Ja myslim ze moznosti jak zit bez stresu jsou, jasne, narodil ses asi rodicum kteri se o takovy zivot nesnazili, ale ty pokud chces, tak si prece muzes koupit nejakej domek daleko, a zit z toho co vypastujes, ne? a tvoje deti se narodi do mene stresoveho sveta.

    ale je logicke, ze pokud ti nikdo takovy dum nechce dat sam od sebe, a ty ho k tomu nechces nutit, tak musis ty dat neco jineho na vymenu, treba pracovat. tohle vnimas jako spatny system?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    KUATO: To nema moc hlavu ani patu, jestli to je reakce na moje psani, jako reagujes na neco, uplne mimo toho o cem pisu, sorry.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: ale ja to myslel vazne, podobne jak to pise KUATO. kdy v existenci lidske rasy doslo k situaci, kdy se nikdo nestresoval ze strachu o vlastni preziti? vzdyt by to mohlo byt mnohem horsi, mohli bychom se stale lovit za mamutama a umirat v 25ti, dnes se musime honit akorat za penezi a umirame v 80ti a jeste je nam to malo a chteli bychom se mit jeste lip. neni volani po necem takovem spise degeneraci nez pokrokem?

    DARJEEL: neni ale nahodou rozdil prave v tom, ze Afrika ten financni system nema?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TILOPA: i ten nevyhnutelny cyklus (protoze stabilni deje jsou vzdy cyklicke) by nemusel vypadat jako budovani stridane destrukci. mame na vic :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: noo, jak kdo, viz "zlatá miliarda"... povídej orvníkovým afričanům, že si žijeme v dostatku a přebytku a jdeš sám na pekáč :)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Sice jsem o oblozovani nenapsal ni slovicka, ale budiz .) Me prijde, ze stale dobre nevnimas o cem pisu, a proto muzes napsat takovou vetu, ze mam bydlet ve vlastnim, abych nikoho neoblozoval, stejne jako se pta _BENNY. I kdyz ten to mysli ironicky a vysmivave .) Ja jen pisu o volbe a moznosti zit bez toho neustaleho stresu, tlaku, strachu, jak tu neustale opakuju. V systemu kde je "brat" nahrazeno slovem "davat". A neber to davani zase nejak slunickovsky. Proste je to o pristupu, nevalcit mezi sebou jako lide a to na vsech urovnichh, trochu si vydechnout na par stovek tisic let, nez zase upadneme do te dravosti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TILOPA: proc bys mel zit v necim byte, kdyz dotycny s nim ma naklady? proc bys mel jist jidlo, ktere vyprodukoval a k tobe dopravil nekdo jiny a mel s tim naklady? to by byl parazitismus. muzes bydlet pod mostem, coz ti ale neumozni nic moc pestovat, pac kolem mostu uz jsou pozemky nekoho jineho. takze nezbyde, nez se prestehovat nekam, kde je lidi malo a kde se k nejakemu pozemku da prijit, resp. to nikdo nebude resit, kdyz si tam budes pestovat. mozna rusko?

    nekdy nabyvam dojmu, ze k svetove revoluci, zruseni penez atd. chteji prijit lide, kteri toho moc nemaji a nejsou v zivote prilis uspesni. a ze by se k nim tak mohly presunout zdroje, ktere ted spravuje nekdo jiny. takze tak trochu kradez, ktera by se vlastne za kradez nepovazovala, protoze revoluce a zmena radu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: redefinujes obkladani tak, ze musi vyhovovat nejakemu dlouhodobejsimu cili, ale to mi moc neslape :) pokud utopim kotata abych zabranil jejich premnozeni a naslednemu trapeni, utopeni se stale pocita jako utopeni. pokud nekoho oblozim z hlediska vyssich cilu, porad ho oblozim.

    navic ti do toho konceptu nesedi postavy typu Bill Gates, kteri nefer obchodnimi postupy nahrabali miliardy, ktere zase ale rozdavaji tem, ktere oznaci jako potrebne. je to tedy kapitalisticke hovado, zodpovedny predator nebo nezbytny korektor systemu?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: jo, souhlasim, dnesni penize maji spoustu nemoci. akorat ten problem jsou ty regulace kolem, nikoli koncept penez samotny. Kdybychom zili ve svobodnem svete, tak by penize, se kterymi delaji vlady to co delaji, uz nikdo nepouzival, a lidi by davno pouzivali nejake jine, treba prave kryte zlatem, nebo jine, kterym by meli duvod duverovat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: to je trochu rozdil. pokud bys z prirody bral jen tolik, kolik potrebujes a hral roli zodpovedneho predatora, co pomaha evoluci, tak to neni "obkladani".
    ekvivalent toho drave kapitalistickeho hovada, ktere hrabe co to da ikdyz vlastne uz ani nevi proc, by byl lev, ktery zabiji vse zive jen tak z radosti a oba ty systemy pak po zasluze musi zkolabovat.
    FRONEMA: ja proti penezum apriori nejsem. jenom je problem, ze uz jaksi nejsou kryte fakticky ani tim dluhem :) tohle neni fer hra a ma to svoje dusledky, ktere nestaci prehlizet.
    samozrejme ze takove bunky musi koopervat. presne tak dnes funguji retezce dodavatelu, malokomu se vyplati produkovat cele reseni od A do Z.
    ja se nechci odpojovat od systemu, ja vim jak zmenit tenhle a jsem si jisty, ze na moje slova dojde. tem skrytym prirodnim zakonum neni mozne se dlouhodobe vzpirat stejne jako kapradi roste do spiraly a ne do ctverce ;)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: fakt ne, fakt nevyresilo, ta spoluprace, kterou potrebujeme k tomu, abychom meli nasi zivotni uroven je vetsi nez muze zajistit nejaky klapani objednavek do systemu (leda by fungovali vnitrne na principu penez, ale to vy zjevne nechcete)
    ale jak rikam, tvuj plan se od systemu trhnout mi prijde vybornej, nicmene ve svete, kde by existovali jen takove bunky jako planujes ty, jak bys resil tu spolupraci mezi bunkama? vznika ti stejny problem, akorat o uroven vys
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: tak si rikal ze nechces zit na neci ukor ne, ze nechces nikoho "oblozit", tak predpokladam ze bydleni budes mit vlastni, a ne bydlet v majetku nekoho jineho a nic mu za to nedat, to je u mne "oblozeni"
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA:ja s tebou souhlasim ze soucasny system miri ke kolapsu. souhlasim ze to bude velkej pruser, a ze to bude lidi bolet. tim vic, cim pozdeji to prijde. nicmene si vsimni ze snad vsechny zmeny ktere se v poslednich desetiletich deji, jsou smerem k vetsi centralizaci moci, smerem k vetsi regulaci, smerem k vetsimu prerozdelovani. Jeste se to nezhroutilo, protoze jsme jako civilizace velmi efektivni, a muzeme si "dovolit" to ohromne plytvani zdroji, ktere se deje prave kvuli te preregulovanosti.

    v dnesni dobe se v CR prerozdeluje cca polovina prijmu lidi. pokud bychom navic centralne zajistovali i jidlo, obleceni a bydleni, prerozdelovalo by se tipuji 90-95% vsech zdroju. to je krok uplne spatnym smerem, to by vsechny problemy, ktere v dnesnim svete mame znasobilo, a kolaps by prisel o to drive.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    FRONEMA: pokud by takova zmena hypoteticky nastala ve velkem meritku, tak by to vyresilo vsechny globalni problemy tykajici se udrzitelneho fungovani nasi planety.
    neni pravda, ze by to muselo mit za nasledek drasticke snizeni zivotni urovne, pokud tim nemyslis, ze bude mene smogu a kupodivu i mene nezamestnanych. urcite by to ale nefungovalo jako nejaky centralne diktovany vselek.
    je to stejne jako s obycejnou slusnosti. nezabijet lidi na potkani je v nasi casti sveta ticha dohoda. muzes nadavat ze te to omezuje na svobode, ale benefity z toho i ty sama tezis daleko vetsi. stejne je to se vsim od produkcel, odpadu po spotrebu zbytecnych hovadin, ktere nam radoby zvysuji zivotni uroven. jedina cesta k onomu dokonalemu zrizeni je skrze celkem prisnou "autodiktaturu" kterou si na sebe jedinci uplatni v zajmu efektivniho fungovani celku. cim socialne chytrejsi jedinec, v tim vetsim celku tak dokaze fungovat. pro hloupe lidi zbyva dunbarovo cislo a z nej plynouci efektivni granularita nasi spolecnosti. kdo chce virtualni iluzi vetsiho funkcniho celku, muze pomoci penez slepit korporaci, ale nechci videt co se stane s tou obrovskou strukturou na ktere muzou zaviset nase zivoty az prestanou na ucet chodit penize, nebo za ne nebude co koupit..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: k cemu bys potreboval takovy prezitek nemocne civilizace, jako je byt nebo jidlo z obchodu??
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Nemusim ? A kdepak to zijes, pokud nezaplatim najem, prijdu o byt, pokud nebudu mit penize na jidlo, nenajim se atd, system mi to neumozni.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Ja to neberu jako planovani, ja to vidim jako prirozenou zmenu, ktera vznikne po kolapsu soucasneho systemu, ktery je jako roztocena spirala bez pevnych zakladu a zhrouti se sama svoji vahou, coz bude hodne lidi bolet, a nebo zmenou dobrovolnou, ale pro tu je malo zajemcu .)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: nemusis. trzni system nema zadny problem v tom, kdyz v nem vzniknou netrzni bunky. pokud se narodis rodicum, kteri se rozhodnou pro alternativni styl zivota a budou v nejake skupince co bude co mozna nejvic sobestacna, tak nic urvavat nemusis. pravdepodobne ovsem vase zivotni uroven bude o dost nizsi nez co mame ted, to je ta cena za sobestacnost.
    a je to taky to, co bys chtel pripravit vsem akorat ze ve velkem meritku to bude horsi, nikoli lepsi nez v malem.

    ja si myslim ze idealni je, vytvorit nejake male skupinky pro lidi ktere to laka. jako se treba snazi JAZZZ. Kde muzete zit bez penez pokud vam to bude vyhovovat. (Btw nejvetsi nepritel toho nebudou penize (trh), nybrz prave naopak stat.)

    Ale planovat to jako globalni zmenu je recept na katastrofu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam