• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    F0N
    F0N --- ---
    Ja trochu rozpisem moju predstavu o celom tom penaznom systeme - mam pocit, ze uz aj sefkuchari ktori varia celu tuto polievku vedia, ze priliali troch moc vody - co ma samozrejme vplyv aj na nich - takze v amerike sa nafukli obrovske prazdne dlhove balony - tie popraskali a odsiera to cely svet krizou. Lenze tie peniaze su spolocne (vyhoda/nevyhoda globalizacie je, ze ma dosah vsade)- takze aj ti co nakradli vedia, ze hodnota ich penazi klesa a nie je uz nicim kryta - cesta z tohoto je imho forma transformacie meny - v dnesnej dobe ked internet je uz aj v dzungli je mozne, ze z papierovych penazi sa stanu nejake kredity - teda system podobny bitcoinu nezavisla mena ( na vlade, na cachroch bankerov, ruskych oligarchov a roznych inych chytrakov) - cele to funguje na mne neznamych matematickych rovniciach ale vidim v tom cestu. Takze peniaze ano akurat spolocna nezavisla virtualna mena.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    FRONEMA: takhle by to bylo krasne, ale zapominas na externality a moralni hazard. proti kapitalismu ani komunismu neni treba bojovat, ten absurdni moloch se bez moralky polozi sam :)
    Selhání trhu – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Selh%C3%A1n%C3%AD_trhu
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TILOPA: toš zedník má dneska kolikrát větší plat než doktor
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: Ne neni. Zkus se podivat na slovo "davat" hloubeji.Jinak, jak jsi dosel k tomu, ze dnesni penezni system ti zajistuje, ze davas cca stejne, jako dostavas ? To vubec dnes nefunguje, navic by to bylo polemizujici tema, protoze kdo rozhodne, ci prace je hodnotnejsi a dostatene ze systemu vetsi dil ? Doktor nebo zednik ? Opet v tom vitezi, kdo si co urve.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: tak tam je připočítaná ještě lidská práce, kterou se někdo snaží čím dál efektivnějšími metodami obšancovat :) A ještě k tomu lidská práce, která teprve bude vykonána, proto to imho není zero-sum game :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: penezni system zajistuje ze davas priblizne stejne jako dostavas (narusuji to staty a kriminalita, ale ty nejsou pro ted podstatne)
    v systemu kde bys vic daval nez bral, by si pracoval vice nez ted, a pritom mel stejne, nebo pracoval stejne, a mel mene nez ted mas. je to to co chces?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: vsak si ji jed, jen si neosobuj pravo ji nutit ostatnim, coz stat dela. penize nejsou zle ani dobre, jsou takove jako lide, kteri je drzi v ruce ;)
    EKONOMICKÉ ASPEKTY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY | Židovské listy - zprávy pro židovskou komunitu
    http://zidovskelisty.blog.cz/1012/ekonomicke-aspekty-druhe-svetove-valky
    Děrné štítky a holocaust: konečné řešení jako byznys - Root.cz
    http://www.root.cz/clanky/derne-stitky-a-holocaust-konecne-reseni-jako-byznys/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: realna ekonomika ani menovy system ale neni hra s nulovym souctem. to ze ty nemas penize neznamena ze je to kvuli tomu ze je nejaky gestapak ma a naopak (uz jen diky tomu nasemu nenavidenemu frakcnimu bankovnictvi to zero-sum game neni). tudiz bych se nad nejakym gestapakem nepozastavoval a jel si svou vlastni hru dal.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: ja ti cim dal min rozumim, chces vic davat nez brat, ale vadi ti ze musis pracovat abys mel na byt a jidlo? nebo ze ti nikdo jen tak neda pozemek a stavebni material?

    dneska ti prece nikdo (ok, krome statu) nebrani, aby sis vydelaval tim cim chces, ale z definice prece, musis pracovat tak, abys byl nekomu jinemu prospesny, aby pro nekoho bylo tve davani cenne. pokud ti tenhle system nevyhovuje, jak chces davat jeste vic?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TILOPA: no tak to v životě (a nejen lidským) chodí. Když je někdo slinější, tak Tě obere nebo si Tě zotročí nebo Tě sežere. Jestli máš potřebu měnit tohle, tak to je spíš o tom odstěhovat se na jinou planetu... a imho můžeš být vůbec rád, že ses narodil v Evropě, tady je to hooodně pohoda oproti zbytku světa :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: ono to asi nebude tak černobílé, to že tam evropské velmoci udělaly bordel až na půdu je pravda, ale taky je pravda, že ty černoši si neumí ani pořádně dojít pro vodu do studně co je kilometr vzdálená a radši pijou z kaluže... holt takový je svět... kdyby měli tehdy střelnej prach oni, tak bavlnu sklízíme my :)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    FRONEMA: snazim se nadhodit myslenku, kde naopak vetsina bude vic davat, nez brat. Symtem nekritizuju za to, ze mi neda nic zadarmo, ale to ze je zalozenej, ze NEUMOZNUJE bez jeho pravidel (penezi) existovat a ty penize nuti ziskavat dravosti, coz protukuje vse to, co jsem o tom napsal uz drive.
    Co tomu ted brani ? Malickost - ze vse nekdo nejakym zpusobem vlastni, pudu, suroviny, drevo, vodu, .... zakladni suroviny matky zeme, ktera nam je poskytuje zdarma .) ale mi sme s nima zacali hrat hru typu silnejsi a vycuranejsi vyhraje
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: mohli bychom to hazet na vinu vykoristovatelskeho bileho muze, ale kdyz se koukneme na priklad severni a jizni korei, myslim ze uvidime peknou ukazku toho jakeho bohatstvi je mozne dosahnout s pomoci financniho a s pomoci prideloveho systemu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: nikdy?

    problem bude asi v tom, ze pokud okolo sebe nemas lidi kteri ti hodlaji poskytovat sluzby zadarmo a presto chces zavest system, ktery je k tomu donuti a/nebo ktery zrusi jejich pomocne nastroje typu penize (o tom prece byla rec, o zruseni penez, coz neni zadny abstraktni koncept, ale realny krok), nic jineho nez kradez/zestatneni ti nezbyva. pokud teda nechces skoncit v pozici "rad bych aby spolu lidi spolupracovali bez penez, ale to nikdy nebude mozne, takze si ten sen nechavam jen pro sebe".
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: reagovala jsem na TILOPA: kde kritizujes system, za to ze nedostanes co chces zadarmo.
    Ale klidne muzem pretocit debatu pred tenhle prispevek jestli chces.

    co tomu ted brani aby lidi postavili baraky a nechali v nich bydlet lidi zadarmo?

    mne prijde, ze se snazis nadesignovat system, ve kterem muzou vsichni vic brat nez davat. to je ale proste nemozne.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    _BENNY: No schvalne, kdy ?
    FRONEMA: Mno stale nechapu o jakem okradani mluvis, jak ty, tak KUATO tu pisete, ze chci od nekoho neco ukrast, vzit, atd. A ja tu stale pisu o systemu, kde si lidi postavy baraky proto, ze chteji a ze je potrebuji a neresi, ze tohle sem postavil kamo ja, tak vypadni. Me se zda ze se mijime v te uplne zakladni myslenkce, od ktere to vse roste, a tudis mi tu predhazujete neco, co je taky uplne mimo. Proti tomu se moc bojovat neda..)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: to je mi ale náhodička... rozdíl v tom je, ale příčinu bych hledal jinde ,)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: aha, sorry jestli jsem ti vlozila do ust neco cos nerekl, ale prijde mi ze ani ty nechces nikoho okradat, ne? tj aby ti nekdo "daval" i kdyz davat nechce.

    Ja myslim ze moznosti jak zit bez stresu jsou, jasne, narodil ses asi rodicum kteri se o takovy zivot nesnazili, ale ty pokud chces, tak si prece muzes koupit nejakej domek daleko, a zit z toho co vypastujes, ne? a tvoje deti se narodi do mene stresoveho sveta.

    ale je logicke, ze pokud ti nikdo takovy dum nechce dat sam od sebe, a ty ho k tomu nechces nutit, tak musis ty dat neco jineho na vymenu, treba pracovat. tohle vnimas jako spatny system?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    KUATO: To nema moc hlavu ani patu, jestli to je reakce na moje psani, jako reagujes na neco, uplne mimo toho o cem pisu, sorry.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: ale ja to myslel vazne, podobne jak to pise KUATO. kdy v existenci lidske rasy doslo k situaci, kdy se nikdo nestresoval ze strachu o vlastni preziti? vzdyt by to mohlo byt mnohem horsi, mohli bychom se stale lovit za mamutama a umirat v 25ti, dnes se musime honit akorat za penezi a umirame v 80ti a jeste je nam to malo a chteli bychom se mit jeste lip. neni volani po necem takovem spise degeneraci nez pokrokem?

    DARJEEL: neni ale nahodou rozdil prave v tom, ze Afrika ten financni system nema?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam